06 Ağustos 2008, Çarşamba 13:40:28

Havayolları cazibesini yitiriyor!

ABD'de 1978 yılında havayolu endüstrisinde yapılan yeniden düzenleme, bu ulaşım yöntemini Amerikalıların çoğu için ekonomik açıdan mümkün hale getirmişti...

ABD'de 1978 yılında havayolu endüstrisinde yapılan yeniden düzenleme, bu ulaşım yöntemini Amerikalıların çoğu için ekonomik açıdan mümkün hale getirmişti. Ancak son yıllarda fiyatları hızla artan uçak biletleri, zor günler geçiren havayolu şirketlerinin çıkardığı ek maliyetler, uçmayı yeniden sadece zengin Amerikalılara özgü bir ulaşım yöntemine dönüştürüyor. USA Today gazetesinde yer alan bir habere göre, ülkede uçak biletleri son bir yılda, son 25 yılın en büyük fiyat artışını yaşadı. "Travelocity" ve "FareCompare.com" sitelerinin yaptığı bir araştırmada da uçak bilet fiyatlarının iç uçuşlarda bu yaz ortalama yüzde 12- yüzde 15 arasında arttığı belirlendi. Bazı güzergahlarda bu artış yüzde 200'e kadar ulaşıyor. 

Müşterileri için sürekli fiyat tarifesi takibi yapan "FareCompare.com" yöneticisi Rick Seaney, "Yolcular, halen yüksek bilet fiyatlarıyla şok olmuş durumdalar ancak, cüzdanları bir sonraki uçuşlarında daha da büyük darbe yiyecek" diye tasvir ediyor tabloyu. Havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarında yaptıkları büyük zamlara en büyük gerekçe uçak yakıtı fiyatının son bir yılda nerdeyse iki katına çıkması. Yolcular bunun yanı sıra, geniş koltuklardan, bagajlara, yakıt katılım payından, daha önce ikram olarak verilen yiyecek ve içeceklere kadar birçok konuda da ekstra ücret ödemek zorunda kalıyorlar. 4 kişilik bir ailenin ülkenin iki yakası arasındaki uçak seyahati 12 ay öncesine kadar 1000 dolar daha pahalı artık.

'EN UCUZ TARİFENİN' TANIMI DEĞİŞTİ

"FareCompare.com" yetkilileri, havayolu ulaşımındaki aşırı fiyat artışının en önemli göstergesinin, firmaların "en ucuz tarife" konseptindeki değişiklik olduğuna dikkat çekiyorlar. Örneğin Chicago - Minneapolis/St. Paul arasındaki uçak yolculuğu için US Airways firmasının en ucuz tarifesi geçen yıl Temmuz ayında 108 dolardı. Aynı güzergahta bu yıl Temmuz ayında uçan yolcular için en ucuz tarife yüzde 276'lık artışla 406 dolar oldu. United Airlines firmasının aynı güzergahtaki en ucuz tarifesi ise yüzde 382 artışla 78 dolardan 376 dolara çıktı. Sektör uzmanları, havayolu firmalarının birçoğunun koltuk ve sefer sayısını azaltacağı sonbahar aylarında fiyatların daha da artmasını bekliyor.

American Airlines yöneticisi Gerard Arpey, fiyatlar yükseldikçe azalan yolcu sayısında dolayı, kapasite ve sefer sayısında indirime gitmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Amerikan Havayolu endüstrisi ile ilgili 1978 yılında yapılan düzenlemeler rekabete kapı açmış bu güçlü rekabet de bu yıla kadar uçak biletlerini Amerikalıların çoğunluğu için sağlanabilir kılmıştı.

Uçak biletlerindeki artış en fazla iş seyahatlerini olumsuz etkiliyor. İş seyahatlerine çıkanların büyük bölümü son dakika biletleri aldıkları için oldukça yüksek maliyetle yüzleşiyor. Örneğin, önceki güne ait tarife ile Delta Havayolları ile New York'tan Los Angeles'a uçacak bir yolcunun bulabileceği en ucuz bilet, 969 dolardı. Bu fiyatın yanı sıra yolcu, 85 dolar yakıt katılım payı ve varsa her bir bagajı için de 50 dolar ödemek zorunda kaldı.

Birçok şirket, çalışanlarının iş seyahatlerini daha az maliyetli hale getirmek için alternatif arayışlara giriyor. Normal seyahate çıkacak Amerikalılar ise, ya seyahatlerini en uygun fiyatları bulabilecekleri tarihlere ertelemek ya da, tatile çıkıyorlarsa, biletlerin daha ucuz olduğu yerlere uçmaya çalışarak uçuş maliyetine asgariye indirmeye çaba harcıyor. Son aylarda birçok Amerikalının, tatil için artık pahalı iç bölgeleri değil, uçuş ve barınma imkanları daha ucuz, Orta ve Güney Amerika ülkelerini tercih ettiği gözleniyor.

HÂLÂ İNDİRİMLİ BİLETLER BULMAK DA MÜMKÜN

Havayolu taşımacılığındaki genel fiyat artışına rağmen, sayısı az da olsa azı firmalarda ve güzergahlarda hala ekonomik biletler bulmak mümkün. Florida ve Karayip adaları yoğunluklu seferler yapan Spirit Havayolları, Ft Lauderdale ile Orlando, Tampa ya da Bahama adaları arasında tek yön 19 dolara bilet satabiliyor. Spirit, Boston ve Ft. Lauderdale arasında da 89 dolara yolcu taşıyor. Spirit'in yanı sıra en yaygın ucuz biletli tarifeler Southwest Havayollarında bulunuyor. "Bestfares.com" adlı seyahat sitesinin sektör uzmanı Tom Parsons, Southwest'in bagaj ve diğer hizmetler konusunda ekstra ücret tahsil etmemsi sebebiyle ucuz hale geldiğini kaydediyor. Seyahat uzmanları, yolculara, AirTran, JetBlue ve Frontier habayollarında da ucuz biletler bulabilecekleri tavsiyesinde bulunuyor.

SON BİR YILDA EN YÜKSEK ARTIŞ MEYDANA GELEN GÜZERGAHLAR VE FİRMALAR

Güzergah Firma 12 Temmuz 2007-10 Temmuz 2008 Fark Oranı

Chicago-Minneapolis/St. Paul US Airways $108 $406 276%

Chicago-Charlotte Continental $132 $432 227%

Atlanta-Boston Continental $172 $560 226%

Dallas/Fort Worth-Miami United $128 $413 223%

Atlanta-Washington Continental $172 $552 221%


Chicago-Philadelphia Continental $112 $354 216%

Baltimore/Washington-Chicago American $98 $258 163%

Las Vegas-Los Angeles Alaska $118 $308 161%

Chicago-Las Vegas Delta $112 $290 159%

Chicago-Phoenix United $150 $388 159%

Chicago-Las Vegas Continental $164 $424 159%

 

Havayolları cazibesini yitiriyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000