15 Aralık 2013, Pazar 08:59:58

YERLİ UÇAK HANGİ AŞAMADA?

2023'e yetiştirilmesi hedeflenen yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindi. İç hatlar ve kısa mesafe uçuşları için tasarlanan uçak, maksimum 120 kişi taşıyacak
  • 2014 yılında 3 saat uçabilen uçak neyaa dünyayı kendinizemi güldüreceksiniz ya yarım saat uçarsa ne olacak bunun hesabını kim verecek havada denizde şaka olmaz projeyi yeniden değerlendirin
  • TAİ'nin 90'ların başında başlattığı bir HD-19 projesi vardı, onu kaldığı yerden devam ettirseler ya? 120 kişilik uçak nedir yahu? Yürümeden koşmaya çalışıyoruz.
  • 120 kişilik uçaklar THY'nin vizyonumudur? Bazı içhatlar ve yakın birkaç Balkan ülkesi için uçacak bu uçaklar için talep maksimum kaç tane olur? Geniş gövdeli veya B737 ile A320 tarzı uçaklar yeni havaalanını taşıyacak uçaklar olur. Borajet çok iyi iş çıkarıyor da mı bu tarz uçağa bu kadar büyük yatırım yapılacak? Uçağı üretebilirsin ancak kendin bile kullanamayacaksan kime satacaksın ve kaç tane sayabileceksin ki yaptığın yatırımı karşılayacak? Bölgesel uçakla çok iyi iş yapan kaç firma var Dünyada? İş jeti olmayan güçlü bölgesel uçak imalatçısı var mı mali sıkıntıda olmayan?
  • innovasyonu otomobil markası ve uçak yapımına bağlama sevdasıdır. uçak yapmak mümkün, bütün büyük imalatçılar pek çok ülkeden parça topluyorlar, her durumda dışa bağımlılık var. uçak üreteceğine geleceği ön görüp örneğin ileri seyrü sefer sistemleri üretsek daha karlı olur. almanya uçak mı üretiyorda ekonomisi iyi.
  • O uçağa bineceğime 40 yıllık Antonov'lara binerim,daha iyi.
  • TAİ kurulalı 30 sene oldu ancak tuvalet kanat ucu falan yapmayı başardı..herhalde 70 sene sonra uçak yapar o zamanda dünya mars a taşınmış olur..eller ay a biz halayalan dolan yaya :)
  • Bakım yetkisi alamadağı için yaz ortasında yangın söndürme uçaklarını uçuramayanlar mı yerli uçak üretecek?
  • Google a gırın ılk hızlı tren projemızı gorun raydan cıkınca makınıste ne olmus suclu kımmıs zıhnıyetmıymıs neymıs ondan sonra yerlı ucak yapın bırgun ayada gıderız fakat gerı donemeyız, acaba neden.
  • THK Üniversitesi, THK nın tarlalarını evlerini, şehir merkezinde Han larını satmayı bitirdiğinde Yerli uçak yapmayı başaracak. Hatta Uzaya Tüplü mekik yollayacak. Yanlış anlaşılmasın yapabilse, çok gurur duyardım. Ancak 'yapacağız edeceğiz ' diyerek THK delegelerinden bir oy daha koparmanın, taşınmazları satmanın sebebini böyle bir bahaneyle anlatmaya çalışıyorlar.
  • ilk önce kaldırım yapmayı öğrenelim sonra gerisi gelir

2023'e yetiştirilmesi hedeflenen yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindi. İç hatlar ve kısa mesafe uçuşları için tasarlanan uçak, maksimum 120 kişi taşıyacak

Türkiye'nin 2023 hedeflerinin en önemli parçalarından biri olan yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindiği kaydedildi. Sabah, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu belirttiği projeyle ilgili detaylara ulaştı. Buna göre uçak üretimi için bir kamu şirketi kurulması planlar arasında. Yerli uçağın yolcu kapasitesinin ise 60 ila 120 arasında olması bekleniyor. 10 yılda uçak ve parçaları için yabancı şirketlere 18 milyar dolar ödeyen Türkiye, yerli üretimle birlikte bu rakamı eritecek.

HEDEF YURTİÇİ UÇUŞLAR

Maksimum 3 saat havada kalma kapasitesiyle tasarlanan yerli uçakta hedef, yurtiçi ve bölgesel uçuşlar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, üretilecek uçağın Boeing ve Airbus kapasitesinde olmayacağını belirtiyor. Bakan Binali Yıldırım, dünyada büyük uçak piyasasının doygunluğa ulaştığını belirterek, küçük uçak üretme tercihini pazar dinamiklerinin verimliliğiyle bağdaştırdı.

KAMU ŞİRKETİ KURULABİLİR

Daha önce Bakanlar Kurulu'nda yerli uçak üretimiyle ilgili sunum yapan ve kuruldan onay alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin 2023'e kadar bu uçağı üretmesi gerektiğini belirtti. Yerli uçak projesinin geliştirme çalışmaları bakanlık bünyesinde yürütülüyor. Projenin hayata geçirilmesi aşamasında bir kamu şirketi kurulması gerektiği yetkililere iletilmiş.

UKRAYNA VE BREZİLYA TAKİPTE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerli uçakla ilgili çalışmaları yakından takip ediyor. Erdoğan, iki ay önce Türkiye'yi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile birlikte Antonov-158 uçağını inceleyerek bilgi almıştı. Orta menzilli uçak sınıfında bulunan Antonov-158'in yanı sıra Brezilyalı Embraer şirketiyle temasa geçilmişti. 2010'da Brezilya'yı ziyaret eden Başbakan Erdoğan, bu şirketin fabrikasını da incelemişti. Türkiye, teknoloji transferi konusunda anlaşma sağlandığı takdirde bu ülkelerdeki uçak modellerini esas alarak kendi uçağını üretebilecek. (Sabah)

YERLİ UÇAK HANGİ AŞAMADA?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
2014 yılında 3 saat uçabilen uçak neyaa dünyayı kendinizemi güldüreceksiniz ya yarım saat uçarsa ne olacak bunun hesabını kim verecek havada denizde şaka olmaz projeyi yeniden değerlendirin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
TAİ'nin 90'ların başında başlattığı bir HD-19 projesi vardı, onu kaldığı yerden devam ettirseler ya? 120 kişilik uçak nedir yahu? Yürümeden koşmaya çalışıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
120 kişilik uçaklar THY'nin vizyonumudur? Bazı içhatlar ve yakın birkaç Balkan ülkesi için uçacak bu uçaklar için talep maksimum kaç tane olur? Geniş gövdeli veya B737 ile A320 tarzı uçaklar yeni havaalanını taşıyacak uçaklar olur. Borajet çok iyi iş çıkarıyor da mı bu tarz uçağa bu kadar büyük yatırım yapılacak? Uçağı üretebilirsin ancak kendin bile kullanamayacaksan kime satacaksın ve kaç tane sayabileceksin ki yaptığın yatırımı karşılayacak? Bölgesel uçakla çok iyi iş yapan kaç firma var Dünyada? İş jeti olmayan güçlü bölgesel uçak imalatçısı var mı mali sıkıntıda olmayan?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meka ~ 10 yıl önce
innovasyonu otomobil markası ve uçak yapımına bağlama sevdasıdır. uçak yapmak mümkün, bütün büyük imalatçılar pek çok ülkeden parça topluyorlar, her durumda dışa bağımlılık var. uçak üreteceğine geleceği ön görüp örneğin ileri seyrü sefer sistemleri üretsek daha karlı olur. almanya uçak mı üretiyorda ekonomisi iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli Uçak ~ 10 yıl önce
O uçağa bineceğime 40 yıllık Antonov'lara binerim,daha iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DAİ ~ 10 yıl önce
TAİ kurulalı 30 sene oldu ancak tuvalet kanat ucu falan yapmayı başardı..herhalde 70 sene sonra uçak yapar o zamanda dünya mars a taşınmış olur..eller ay a biz halayalan dolan yaya :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
realist ~ 10 yıl önce
Bakım yetkisi alamadağı için yaz ortasında yangın söndürme uçaklarını uçuramayanlar mı yerli uçak üretecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Google a gırın ılk hızlı tren projemızı gorun raydan cıkınca makınıste ne olmus suclu kımmıs zıhnıyetmıymıs neymıs ondan sonra yerlı ucak yapın bırgun ayada gıderız fakat gerı donemeyız, acaba neden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK ~ 10 yıl önce
THK Üniversitesi, THK nın tarlalarını evlerini, şehir merkezinde Han larını satmayı bitirdiğinde Yerli uçak yapmayı başaracak. Hatta Uzaya Tüplü mekik yollayacak. Yanlış anlaşılmasın yapabilse, çok gurur duyardım. Ancak 'yapacağız edeceğiz ' diyerek THK delegelerinden bir oy daha koparmanın, taşınmazları satmanın sebebini böyle bir bahaneyle anlatmaya çalışıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LPG ~ 10 yıl önce
TÜPLÜ MEKİK DERKEN LPG'LİMİ DEMEK İSTEDİNİZ EĞER ÖYLYSE BAYAĞI EKONOMİK OLUR.
kaldırım ~ 10 yıl önce
ilk önce kaldırım yapmayı öğrenelim sonra gerisi gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000