29 Kasım 2008, Cumartesi 08:07:51

İşte kazanın muhtemel sebepleri...

Isparta'daki uçak kazasına ilişkin Kaza Soruşturma Kurulu'nun hazırladığı raporda, uçağın düşüşünde pilotaj hatasının yanı sıra bazı teknik arızaların da etkili olduğuna dikkat çekildi.
  • Ben 25 senedir bu mesleğin içindeyim bu dediğiniz olayı hiç görmedim.Madem Türkiye de FDR ları inceleyebilecek kurumlar var hemde her uçuştan sonra.O zaman biz bu fdr leri niye amerikaya gönderdik te bir yıldırda cevap bekliyoruz.İyi sallamışsın yani tebrikler.
  • MD İstanbuldan kalkarken sıfır defter arızası ve sıfır hold ıtem le kalkmıştır.Uçaktır bu havada arıza yapabilir bu aletler buna kimse bir şey diyemez.Hem rahmetli S erhat kaptanı tanıyanlar da iyi bilirler ki hiç bir baskıya aldırış etmeden no go bir uçağı alıp da uçacağını.Bakın uçak istanbuldan havalandıktan sonra olabilecek arızalar için bir şey demiyorum zaten bunu DFDR da belirtir.Bu güne kadar bilen de bilmeyende bir takım yorumlar yapıyor.Bunlar düşen uçağın defter kayıtları incelendiğinde rahatça görülebilir.Ölğlerimize allahtan rahmet yakınlarına da sabır diliyorum.
  • Ayrica calismayan kara kutu.. Jaa ops 1'a gore kara kutusu olmayan bir ucak ucusa cikarilamaz.Tabi ki bu ucagin dusmesine sebep olmaz ama sirketin bakim politikasi hakkinda bize cok sey anlatir.
  • Ayrica, pilotlara stabilized approach yani havalanina yaklasmada uygulamalari icin sert kurallar konmamasi yine havayolu sirketinin ucus guvenlik biriminin sorumlulugudur. Bugun pilotlarin yaklasmada uyguladiklari prosedurler FDR ( ucus veri kaydedicisi ) tarafindan ucus sonrasi sirketin guvenlik kuruluna aktarilip incelenmektedir. Bu sayede pilotlar, chart'da oldugundan farkli ya da kendilerine gore daha iyi olan herhangi bir sekilde havalanina yaklasma yapamamaktadirlar.
  • bu kadar yanlış yapıldığına inanmak doğru olduğuna inanmıyorum ...yalnızca kontrollü ucuşta yere carpma kazası nasıl yani??? hersey mukemmel pilot yanlış mı.5000 den fazla uçus saatı olan pilotun planı doğru okuyamaması olacak iş değil.Deneyimi yetersiz deniyor....inanamak mumukun değil gibi...

Ulaştırma Bakanlığı'nın oluşturduğu Kaza Soruşturma Kurulu'nun kazayla ilgili raporunda, uçağın düşüşüyle ilgili muhtemel sebepler şöyle sıralandı:

"Kaza Soruşturma Kurulu, uçuşun muhtemel kaza nedenlerinin, uçuş ekibinin yayınlanmış alçalma planlarındaki usulleri doğru uygulamaması, hava aracının bulunduğu coğrafi konumu ve arazi yapısını doğru değerlendirememesi, uçuş ekibinin karşılıklı çapraz kontrolü yapamamaları ve alet işarlarını değerlendirmede yetersiz kalmaları nedeniyle uçağın yayınlanmış usullere uygun uçmasını sağlayamamaları, eğitim eksikliği ve uçağın dağlık araziye çarpmasını önlemek için ekibin karar verme ve tepki göstermede gecikmesi sonucunda meydana gelmiş tipik bir 'kontrollü uçuşta yere çarpma kazası' olduğuna karar vermiştir."

30 Kasım 2007'deki elim kazada içlerinde Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bilim adamlarının da bulunduğu 57 kişi hayatını kaybetmişti.

İşte kazanın muhtemel sebepleri...

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Rumuz ~ 15 yıl önce
Ben 25 senedir bu mesleğin içindeyim bu dediğiniz olayı hiç görmedim.Madem Türkiye de FDR ları inceleyebilecek kurumlar var hemde her uçuştan sonra.O zaman biz bu fdr leri niye amerikaya gönderdik te bir yıldırda cevap bekliyoruz.İyi sallamışsın yani tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
MD İstanbuldan kalkarken sıfır defter arızası ve sıfır hold ıtem le kalkmıştır.Uçaktır bu havada arıza yapabilir bu aletler buna kimse bir şey diyemez.Hem rahmetli S erhat kaptanı tanıyanlar da iyi bilirler ki hiç bir baskıya aldırış etmeden no go bir uçağı alıp da uçacağını.Bakın uçak istanbuldan havalandıktan sonra olabilecek arızalar için bir şey demiyorum zaten bunu DFDR da belirtir.Bu güne kadar bilen de bilmeyende bir takım yorumlar yapıyor.Bunlar düşen uçağın defter kayıtları incelendiğinde rahatça görülebilir.Ölğlerimize allahtan rahmet yakınlarına da sabır diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cagdasefe ~ 15 yıl önce
Ayrica calismayan kara kutu.. Jaa ops 1'a gore kara kutusu olmayan bir ucak ucusa cikarilamaz.Tabi ki bu ucagin dusmesine sebep olmaz ama sirketin bakim politikasi hakkinda bize cok sey anlatir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cagdasefe ~ 15 yıl önce
Ayrica, pilotlara stabilized approach yani havalanina yaklasmada uygulamalari icin sert kurallar konmamasi yine havayolu sirketinin ucus guvenlik biriminin sorumlulugudur. Bugun pilotlarin yaklasmada uyguladiklari prosedurler FDR ( ucus veri kaydedicisi ) tarafindan ucus sonrasi sirketin guvenlik kuruluna aktarilip incelenmektedir. Bu sayede pilotlar, chart'da oldugundan farkli ya da kendilerine gore daha iyi olan herhangi bir sekilde havalanina yaklasma yapamamaktadirlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dürüst ~ 15 yıl önce
bu kadar yanlış yapıldığına inanmak doğru olduğuna inanmıyorum ...yalnızca kontrollü ucuşta yere carpma kazası nasıl yani??? hersey mukemmel pilot yanlış mı.5000 den fazla uçus saatı olan pilotun planı doğru okuyamaması olacak iş değil.Deneyimi yetersiz deniyor....inanamak mumukun değil gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000