26 Kasım 2008, Çarşamba 16:39:24

Isparta kazasına yeni bir dava daha açılıyor

Isparta'nın Keçiborlu İlçesi yakınlarında geçen yıl 30 Kasım'da düşen World Focus'a ait MD83 tipi yolcu uçağının düşme nedenini ‘pilotaj hatası’ olarak açıklayan Ulaştırma Bakanlığı'nın raporuna, kazada ölenlerin yakınları tepki gösterdi.
  • dfdr ve vcr arızalı iken uçak no go tabi ki. bu uçakta da ikisi de arızalı doğrudur. gerçi kaptanların bundan nasıl haberi olabilir uçak defterlerine mi yazılıyor sanki. ayrıca dfdr ve vcr'ın son 1 senedir hemen hemen tüm uçuşlarda çalışmadığını duydum. ayrıca son c bakım yapıldığı sırada uçağın eurocontrol uçuşları gözüktüğü ve a bakımı yaptı denilen yabancı galiba romanyalı -emin değilim- personelin aprona girmediği söyleniyor . esas bunları konuşmak lazım
  • Arkadaşlar bu DFDR ve VCR nerede açıldı okundu veya okunamadı.Belki ikiside faaldi.Bu kazanın nedeni belkide Amerikan havacılınca okunmuş ve biliniyordur.Belki yapımcı firma kollanmaya çalışılıyordur.Uçağın defterinde bu arızalar kayıtlımıymış.Ben hiçbir kaptanın baskı altında da olsa no go bir arıza ile uçağı alacağını zannetmiyorum.Ayrıca konuyu da saptırmıyorum,sadece bir ihtimal diye düşünüyorum.
  • dftr de vcr de her ikiside arizali cikti. bu sekilde veriyo mu? konuyu saptirma?
  • dfdr arızalıysa uçak no go değildir. açın da mel okuyun biraz; cvr faal ise 8 uçuş izin veriyor.
  • dftr arizaliysa, ucak no go dur. teknik nasil bu arizayla ucagi verdi ve pilot niye arizayi yazmadi uctu. ben soyleyeyim. ikiside isten atilirdi. simdi biraz daha olumlu dusunun ve sucluyu bulun.
  • oyle ne dftr ne de voice rekorder kaydi var arkadaslar. maalesef arizali ciktilar. hic bi kayit yok. bu rapor neye dayanarak cikti. hesap vermesi gerekenler verecek simdi.
  • barkadaslar lutfen teknik pilot birbirinizi kirmayin. bu olayi farkli degerlendirin. burada canini veren insanlar var. bu olayin kavgasi farkli. bu olayda cok hata var. ve herkesin hatasi var. ama sunu düşünün. pilot ölmek istemiyordu. bu rapor boyle cikarsa kimler avantajli cikacak ona bakin. ve kimler magdur olacak. olay kesin mahkemelik. rezillik simdi basliyor. agresif yorumlardan kaçının. ve seyredin. iplik artik pazarda.
  • bana göre de kazanın en önemli nedeni pilotaj hatasıdır diye düşünüyorm.Dünyada kaza kırım istatistiklerine göre en çok kazalar son yaklaşmalarda ve inişlerde meydana geliyor ve en büyük nedeni de pilotların kendilerine çok güvenip kurallara uymamasıdır.Isparta kazası da kanımca böyle olmutur.Etrafında yüksek manialar bulunan Isparta meydanı için özellikle gece uçuşlarında alçalma chartlarına mutlaka uyulması gerekir.Benim kanımca merhum pilot arkdaşlar tecrübelerine çok güvenip zaman kazanmak için alçalma kurallarına uymamışlar,örneğn 12000 feette geçilmesi gereken yerden muhtemelen 10000 feette geçmeye çalışmışlar ve sonucunda bu vahim kaza yaşanmıştır.Uçuşun gece oluşuda görüş şartlarını azaltmış ve kazaya etki etmş olabilr.Ayrıca bu benim sadece nacizhane düşüncemdir.Kazanın gerçek nedeni elbette bu olmayablir.
  • mademki pilot hatası değil,peki ne.teknisyen hatasımı,hadi hadi söleyin.hepiniz havacısınız,söleyin korkmayın.kinayeli konuşmayın.ortalıı karıştırmak için konuşuyosunus,hiçbirinis samimi deilsiniz.ben sölüyorum o zaman o uçakta 35 senelik THY emeklisi bir teknisyende şehit oldu.masa başında oturunca uçakçı olunmuyor,o motor yağı bi tarafınıza kaçması lazım.merhaba efendim nasılsınısla kendinizi uçakçı sanamayın....!
  • Böyle önemli bir dosya posta ortamında elimeze geçmedi deniyor.Eğer bu dosya da posta ile gönderiliyorsa vah benim ülkeme vah benim insanıma.Değerimiz bu kadar işte.

Bazı aileler Ankara Barosu avukatlarından Hasan Kaşıkara'ya vekaletname vererek dava açmaya hazırlanıyor.

30 Kasım 2007'de İstanbul- Isparta seferini yapan MD83 tipi World Focus Havayolları uçağı, Süleyman Demirel Havaalanı'na alçalma sırasında Keçiborlu İlçesi Türbetepe mevkiine düşmüş, uçakta bulunan 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti.

Ulaştırma Bakanlığı'nın kazanın yıldönümüne 5 gün kala açıkladığı raporda, pilotaj hatasından kaynaklandığını duyurması ölenlerin yakınlarının tepkisine neden oldu. Kazada oğlu Hayri Tokgöz’ü kaybeden Şerafettin Tokgöz, “Tatmin olmadık ve artık sadece Mahkeme-i Kübra’da hesaplaşacağız. Çünkü bu sadece bir pilotaj hatası değil” dedi. Hayri Tokgöz’ün babasız kalan çocukları 9 yaşındaki Şerafettin ile 4 yaşındaki Enes ise, “Bunun hesabını sorsunlar. Biz babamızı özledik” diye konuştu.

Aynı kazada kızı Ayşe Gözen Polat’ı kaybeden Mesut Polat da “Rapora itiraz ediyoruz. Tarafsızlık ilkeleri gözetilmeden hazırlandı. Pilotaj hatası bizim için sürpriz değil. Uçağın düştüğü gün de aynı şeyi söylüyorlardı” diye konuştu.

Uçak kazasında eşi Perihan Kutlu ile kızı Sinem’i kaybeden Atabey İlçesi eski Belediye Başkanı İzzet Kutlu ise kaza kırım heyetinin raporunu inandırıcı bulmadığını açıkladı.

Kazada babası Mustafa Zengi’yi kaybeden Isparta Belediye Meclisi Üyesi MHP’li Cihan Zengi ise, “Bu kadar basit olmamalı. Hadi pilotun biri acemiydi diyelim ya öteki? Hem de asker kökenli bir pilottan bahsediyoruz” dedi.

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Kaza kurbanlarının bazılarının yakınları Ankara Barosu'na kayıtlı Avukat Hasan Kaşıkara'ya vekaletname vererek dava açmaya hazırlanıyor. Avukat Kaşıkara, 'Kaza Kırım Heyeti Raporu'na itiraz edeceklerini belirterek şöyle dedi:

“Olayın meydana gelmesinde pilot dışındaki kişi ve kurumların da ihmali ve kusuru olduğuna inanıyoruz. Raporu inceledikten sonra Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak; Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince ‘Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan’ dava açılmasını talep edeceğiz. Olayı soruşturacak Cumhuriyet Savcılarımızın raporla yetinmeyip sorumluların bulunması amacıyla daha kapsamlı bir soruşturma yaparak kamuoyu vicdanını ve mağdurları rahatlatacaklarına inanıyor; ceza soruşturmasını da sonuna kadar takip edeceğimizin ilgililerce bilinmesini bilvekaleten bildiriyoruz.”

POSTA ORTAMINDA GELMEDİ

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, raporun henüz ellerine geçmediğini söyledi. Şahin, rapor geldiğinde inceleyip kusurlu görülenler varsa, birden fazla kişinin ölümü sözkonusu olduğu için iddianame hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılabileceğini söyledi.

Raporun önce Keçiborlu Savcılığı'na ulaşacağını, ardından kendilerine geleceğini belirten Başsavcı Şahin, posta ortamında raporun kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Isparta kazasına yeni bir dava daha açılıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

zzz ~ 15 yıl önce
dfdr ve vcr arızalı iken uçak no go tabi ki. bu uçakta da ikisi de arızalı doğrudur. gerçi kaptanların bundan nasıl haberi olabilir uçak defterlerine mi yazılıyor sanki. ayrıca dfdr ve vcr'ın son 1 senedir hemen hemen tüm uçuşlarda çalışmadığını duydum. ayrıca son c bakım yapıldığı sırada uçağın eurocontrol uçuşları gözüktüğü ve a bakımı yaptı denilen yabancı galiba romanyalı -emin değilim- personelin aprona girmediği söyleniyor . esas bunları konuşmak lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Arkadaşlar bu DFDR ve VCR nerede açıldı okundu veya okunamadı.Belki ikiside faaldi.Bu kazanın nedeni belkide Amerikan havacılınca okunmuş ve biliniyordur.Belki yapımcı firma kollanmaya çalışılıyordur.Uçağın defterinde bu arızalar kayıtlımıymış.Ben hiçbir kaptanın baskı altında da olsa no go bir arıza ile uçağı alacağını zannetmiyorum.Ayrıca konuyu da saptırmıyorum,sadece bir ihtimal diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
dftr de vcr de her ikiside arizali cikti. bu sekilde veriyo mu? konuyu saptirma?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yoda ~ 15 yıl önce
dfdr arızalıysa uçak no go değildir. açın da mel okuyun biraz; cvr faal ise 8 uçuş izin veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
dftr arizaliysa, ucak no go dur. teknik nasil bu arizayla ucagi verdi ve pilot niye arizayi yazmadi uctu. ben soyleyeyim. ikiside isten atilirdi. simdi biraz daha olumlu dusunun ve sucluyu bulun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
oyle ne dftr ne de voice rekorder kaydi var arkadaslar. maalesef arizali ciktilar. hic bi kayit yok. bu rapor neye dayanarak cikti. hesap vermesi gerekenler verecek simdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
barkadaslar lutfen teknik pilot birbirinizi kirmayin. bu olayi farkli degerlendirin. burada canini veren insanlar var. bu olayin kavgasi farkli. bu olayda cok hata var. ve herkesin hatasi var. ama sunu düşünün. pilot ölmek istemiyordu. bu rapor boyle cikarsa kimler avantajli cikacak ona bakin. ve kimler magdur olacak. olay kesin mahkemelik. rezillik simdi basliyor. agresif yorumlardan kaçının. ve seyredin. iplik artik pazarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jeunepilot61 ~ 15 yıl önce
bana göre de kazanın en önemli nedeni pilotaj hatasıdır diye düşünüyorm.Dünyada kaza kırım istatistiklerine göre en çok kazalar son yaklaşmalarda ve inişlerde meydana geliyor ve en büyük nedeni de pilotların kendilerine çok güvenip kurallara uymamasıdır.Isparta kazası da kanımca böyle olmutur.Etrafında yüksek manialar bulunan Isparta meydanı için özellikle gece uçuşlarında alçalma chartlarına mutlaka uyulması gerekir.Benim kanımca merhum pilot arkdaşlar tecrübelerine çok güvenip zaman kazanmak için alçalma kurallarına uymamışlar,örneğn 12000 feette geçilmesi gereken yerden muhtemelen 10000 feette geçmeye çalışmışlar ve sonucunda bu vahim kaza yaşanmıştır.Uçuşun gece oluşuda görüş şartlarını azaltmış ve kazaya etki etmş olabilr.Ayrıca bu benim sadece nacizhane düşüncemdir.Kazanın gerçek nedeni elbette bu olmayablir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nastaraniyna ~ 15 yıl önce
mademki pilot hatası değil,peki ne.teknisyen hatasımı,hadi hadi söleyin.hepiniz havacısınız,söleyin korkmayın.kinayeli konuşmayın.ortalıı karıştırmak için konuşuyosunus,hiçbirinis samimi deilsiniz.ben sölüyorum o zaman o uçakta 35 senelik THY emeklisi bir teknisyende şehit oldu.masa başında oturunca uçakçı olunmuyor,o motor yağı bi tarafınıza kaçması lazım.merhaba efendim nasılsınısla kendinizi uçakçı sanamayın....!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Böyle önemli bir dosya posta ortamında elimeze geçmedi deniyor.Eğer bu dosya da posta ile gönderiliyorsa vah benim ülkeme vah benim insanıma.Değerimiz bu kadar işte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000