19 Eylül 2010, Pazar 16:44:40

"Çukurova'nın hayati önemi var!"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, havaalanı projesinin Mersin açısından hayati önem taşıdığını belirterek, turizm alanında Antalya'yı yakalayabilecek bir potansiyele sahip olan kentte havaalanı yapılmasının ise kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu savundu.
  • adanada havaalanı olsa ne olur olmasa ne olur...
  • Mersin'in diğer birçok pisti olan illerden daha çok yolcu potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. Madem ki bir pist yapılacak bunun Mersin iline özgü bir pist olmasının hiçbir sakıncası yok.Adana'nın yüküde böylece hafiflemiş olur.İşledikten sonra iki tane yakın meydan problem değil.Potansiyel varsa bir meydan yapıp iki büyük şehre alın bunu paylaşın demek çok mantıksız.Hatay Maraş ve Konyanın kendi pistleri var bu bölgedeki bir meydana direk ihtiyaçları yok.Pist yapımı masraflı bir iş fakat Avrupa 'da kuş uçmaz kervan geçmez yerlere bile meydan yapılıyorsa bence Mersin bunu hakediyor.Böyle bir pistin kısa sürede kendini amorti edeceğini düşünüyorum.bu işlerde daha bilimsel çalışılmalı yer seçimi önemli iş,sonra drag yarışı yapılmasın:
  • Mersine yakin bir havaalani bence turizm acisindan isabetli bir karardir ancak;yer olarak Tarsus'un guneyi olusu pek fayda getirmez,zira mevcut havaalani Tarsus'un 50 Km dogusunda yer aliyor.Silifke tarafina yapilsa ona lafim yok 10 numara derim ama Tarsus tarafinda yapilacak bir meydan hem Turizm'e hitap etmez hem de dusuk kapasitede gorev yapar.Tekrar dusunulmeli derim.
  • Adana havaalanı 2.pist yeni terminal ve diğer masraflarla birlikte 300 milyon dolarlık bir yatırımla en gelişmiş duruma kavaşur. Yeri uygun ve müsait.. Ayrıca madem ki mersin de turizm gelişecek nasıl olacak kirli denizi ile mi şehir merkezinden 40 km anamur tarafına gitmek zorunda insanlar denize girmek için. Neden Silifke ilçesine yapılmıyor alt yapısı hazır,denizi ve sahili tertemiz, sanayi yok misgibi. Mersinde gübre fab var orada mı denize girilecek su dan örnel k alın da tahlil ettirrelim ..
  • Soru 1. derece tarım arazisi olan ve sulanabilir olanbir tarım arazine betonu basıp havaalanı yapmak ne kadar doğru. Daha vasıfsız arazi yok mudur. Mersinde nerede denize girelebiliyor şehir merkezinden 30 km anamur tarafına doğru gitmek zorundasınız neden deniz kirli sahil yok ya da temiz değil. Buraya kadar yanlış olan bir şey var mı yok. Tarsus kargılı bölgesine yapılacak havaalanı maliyeti 1,5 milyar dolardır 2010 raporuna göre henüz kazma vurulmadı daha artacağı kesin..
Ulaştırma Bakanlığı'nca Tarsus ilçesine bağlı Kargılı Köyü'nde yapılması planlanan, uluslararası nitelikteki; 'Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Özcan, havaalanının yapımı konusunda Adana cephesinde dile getirilen söylem ve tepkileri doğru bulmadığını dile getirdi.

Yapılacak olan hava limanından sadece Mersin'in değil, aynı zamanda da Adana'nın da fayda göreceğinin altını çizen Özcan, Adana'nın, yapılması düşünülen havaalanının yerinin yanlış olduğu ve mevcut Şakirpaşa Havaalanı'nın genişletilerek büyütülmesi yönünde görüşlerin dile getirildiğini hatırlattı.

Özcan, "Şakirpaşa Havaalanı'nı ne kadar genişletirseniz genişletin, artan ihtiyaçlara cevap veremez konuma gelmiştir. Öte yandan, mevcut havaalanı şu anki durumuyla Adana'nın tam şehir merkezinde yer almakta ve birçok tehlikeyi de bünyesinde taşımaktadır. Maalesef birbirine yakın iki şehir olduğu için olsa gerek, Adana ile Mersin arasında her zaman bir rekabet söz konusu olmuştur.

Ancak bu projenin rekabet konusu yapılması son derece yanlış. Çünkü söz konusu havaalanı sadece Mersin'in değil, Adana'da dahil olmak üzere tüm bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecektir. Bu yüzden Adana'nın bu konudaki tepkisi yersiz " dedi.

'Çukurova Bölgesel Havaalanı'na Adana'nın neden bu kadar karşı çıktığını anlamanın güç olduğunu kaydeden Özcan, havaalanının Adana ve Mersin'e eşit uzaklıkta olacağı gibi hitap ettiği kesiminse sadece Adana ve Mersin değil, bölgesel ölçekte Hatay, Kahramanmaraş, Konya ve Karaman gibi çevre ilçelerin de ihtiyaçlarına cevap vereceğini savundu.

Havaalanının insan ve yük taşımacılığında Adana'nın önemli bir yükünü üzerinden almış olacağını kaydeden Özcan, bunun yanında hava limanının Mersin turizminin gelişmesine de çok büyük katkı sunacağını dile getirdi. Tarihi ve turistik birçok unsuru bünyesinde barındıran, nüfusu 2 milyona ulaşan Mersin'in, en yakınındaki şehir olan Adana'nın havaalanından yararlandığına işaret eden Özcan, bu durumun Şakirpaşa Havaalanı'ndaki yoğunluğu daha da arttırdığını anlattı.

Özcan, açıklamasını da şöyle sürdürdü:"Mersin'e gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin, uçaktan indikten sonra 20 dakika içinde Mersin kent merkezine ulaşmasını sağlayacak olan; 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' hayati bir önem taşımaktadır.

Kentimizin turizm alanında gelişimi için birçok önemli projeyi hayata geçiriyoruz. Kazanlı-Seyhan sahil şeridinde yapılacak 10 bin yataklı tatil köyleri, Mersin'i tertemiz bir denize kavuşturacak olan ve yapımı tamamlanan atıksu arıtma tesisi bunlardan bazıları. Mersin, turizm alanında komşusu Antalya'nın başarısını yakalayabilecek potansiyele sahip bir şehir.

Ancak tüm bunların yanında bir havaalanının da şart olduğu, artık yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Tüm bu bilgilerin ışığında Kargılı Köyü yakınında havaalanı yapımı konusunda Adanalı kardeşlerimizin biraz daha aklıselim davranmalarını bekliyoruz. 2011 yılında ilk kazmanın vurulacağını ifade eden hükümet yetkililerini, bu sözlerini yerine getirme anlamında Mersin'in tüm dinamikleri ile birlikte takip edeceğiz."

(Mersinhaber)

"Çukurova'nın hayati önemi var!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
adanada havaalanı olsa ne olur olmasa ne olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mersin'in diğer birçok pisti olan illerden daha çok yolcu potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. Madem ki bir pist yapılacak bunun Mersin iline özgü bir pist olmasının hiçbir sakıncası yok.Adana'nın yüküde böylece hafiflemiş olur.İşledikten sonra iki tane yakın meydan problem değil.Potansiyel varsa bir meydan yapıp iki büyük şehre alın bunu paylaşın demek çok mantıksız.Hatay Maraş ve Konyanın kendi pistleri var bu bölgedeki bir meydana direk ihtiyaçları yok.Pist yapımı masraflı bir iş fakat Avrupa 'da kuş uçmaz kervan geçmez yerlere bile meydan yapılıyorsa bence Mersin bunu hakediyor.Böyle bir pistin kısa sürede kendini amorti edeceğini düşünüyorum.bu işlerde daha bilimsel çalışılmalı yer seçimi önemli iş,sonra drag yarışı yapılmasın:

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mersine yakin bir havaalani bence turizm acisindan isabetli bir karardir ancak;yer olarak Tarsus'un guneyi olusu pek fayda getirmez,zira mevcut havaalani Tarsus'un 50 Km dogusunda yer aliyor.Silifke tarafina yapilsa ona lafim yok 10 numara derim ama Tarsus tarafinda yapilacak bir meydan hem Turizm'e hitap etmez hem de dusuk kapasitede gorev yapar.Tekrar dusunulmeli derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Adana havaalanı 2.pist yeni terminal ve diğer masraflarla birlikte 300 milyon dolarlık bir yatırımla en gelişmiş duruma kavaşur. Yeri uygun ve müsait.. Ayrıca madem ki mersin de turizm gelişecek nasıl olacak kirli denizi ile mi şehir merkezinden 40 km anamur tarafına gitmek zorunda insanlar denize girmek için. Neden Silifke ilçesine yapılmıyor alt yapısı hazır,denizi ve sahili tertemiz, sanayi yok misgibi. Mersinde gübre fab var orada mı denize girilecek su dan örnel k alın da tahlil ettirrelim ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Soru 1. derece tarım arazisi olan ve sulanabilir olanbir tarım arazine betonu basıp havaalanı yapmak ne kadar doğru. Daha vasıfsız arazi yok mudur. Mersinde nerede denize girelebiliyor şehir merkezinden 30 km anamur tarafına doğru gitmek zorundasınız neden deniz kirli sahil yok ya da temiz değil. Buraya kadar yanlış olan bir şey var mı yok. Tarsus kargılı bölgesine yapılacak havaalanı maliyeti 1,5 milyar dolardır 2010 raporuna göre henüz kazma vurulmadı daha artacağı kesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000