25 Haziran 2009, Perşembe 08:05:31

Atina Makedonya amblemli uçağa izin verdi

Makedonya devlet amblemi ve kısaltılmış adının yazılı olduğu uçakla haftasonu Yunanistan'da yapılacak AGİT konferansına katılacak heyete, Atina'nın resmen onay verdiği ortaya çıktı...
  • amma huzursuz millet bunlar ya heryere saldırıyorlar herkesle hır gür içindeler. araları iyi olan bir komşuları bile yok bua rodos dahil. kara sularını 20 mile çıkarma gibi acaip bir düşünceye bile sahipler.

Yunanistan ve Makedonya arasında 1993'te patlak veren isim sorunu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) haftasonu düzenlenecek konferansı öncesi Atina'da ilginç gelişmelerin yaşanmasına neden oldu.Yunan Dışişleri ile Ulaştırma ve İletişim Bakanlıkları, Yunan Sivil Havacılık Dairesi'ne bağlı Havacılık Şube Müdürü bayan Politimi Kanellu'ya gönderdikleri 15 Haziran 2009 ve 16 Haziran 2009 tarihli iki resmi yazıda, 27-28 Haziran tarihlerinde Korfu adasında yapılacak olan AGİT dışişleri bakanları zirvesi için Makedonya heyetini taşıyacak olan hükümet uçağına izin verildiğini bildirdi. İlgili emirleri uygulamaya koyan Kanellu, uçağın Korfu'ya gidebileceğine ilişkin izni Makedonya tarafına bildirdi. Ancak yapılan eleştiriler üzerine Kanellu, bakanlıkların emriyle Makedonya hükümetine ait kısa adı Z3-MKD adlı uçağın Yunanistan'a girişine olur verdiği için görevden uzaklaştırıldı.

Haber sitelerinden Zougla.gr, Makedonya'nın Yunan büyükelçiliği, Makedonya Dışişleri Bakanlığı, Yunan Sivil Havacılık Dairesi, Yunan Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlıkları arasındaki yazışmalara ilişkin resmi belgeleri yayımladı.

BAYANIN SUÇU NE ELEŞTİRİSİ

Yunan hükümeti tarafından Makedonya'ya ait uçağa Yunan hava sahasında uçma izninin verildiğinin duyulması, Yunan Makedon örgütleri ile siyasetçilerin eleştirisine neden oldu. Hükümet, uçaktaki yazı nedeniyle Makedonya isminin "de facto" olarak kabullenildiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Tartışmalar üzerine Sivil Havacılık Dairesi, görevden alındığını şube müdürüne bildirdi. Dışişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının emriyle Makedon uçağın Yunanistan'a girebileceğini ilgililere bildiren yetkilinin yine Ulaştırma Bakanlığı'nın 23 Haziran 2009 tarihli yazısıyla görevden alınması çelişki olarak değerlendirildi.

Yöneticinin görevden alınması, Yunanistan'daki Makedonya ismi konusunda hassas grupların dışişleri bakanlığı ve Yunan hükümetine yönelik eleştirilerini tatmin etmeye yönelik olduğu belirtiliyor. Emri uygulayan bayan memurun cezalandırılması, kabul edilemez bir siyasi ve yönetim uygulaması olduğu gerekçesiyle tepki çekiyor.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonie Milososki, geçtiğimiz günlerde AGİT toplantısına katılmak üzere Makedonya devlet amblemini taşıyan uçakla Yunanistan'ın Korfu adasına gideceklerini söylemişti.

BAKOYANNİ UÇAĞA İZİN VERİN

Dışişleri Bakanlığı'nın Dora Bakoyanni'nin oluruyla gönderdiği belgede, "FYROM Dışişleri Bakanı Antonie Milososki ile 4 kişiyi taşıyan Learjet - 60 tipi Z3-MKD adlı uçağa, 27 Haziran 2009'da Üsküp'ten-Korfu'ya ve 28 Haziran 2009'da ise Korfu'dan-Üsküp'e dönecek şekilde, şimdiye kadarki uygulamalardan istisnai olarak izin verildiği" belirtiliyor. Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı'ndan gönderilen belgede ise, "FYROM Dışişleri Bakanı ile resmi heyeti taşıyacak olan Learjet - 60 tipi Z3-MKD adlı uçağın, Üsküp'ten-Korfu'ya ve Korfu'dan-Üsküp'e uçuşlarına bir itirazlarının olmadığı" ifade ediliyor.

Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı'nın gönderdiği 23 Haziran 2009 tarihli yazıda, Yunan Sivil Havacılık Dairesine bağlı Havacılık Şube Müdürü Politimi Kanellu'nun görev yerinin Atina Devlet Havalimanı koordinatörlüğüne şeklinde değiştirildiği belirtiyor.

MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLADI

Atina, kendi topraklarındaki bir bölge ile aynı adı taşıdığı için 1991'de Yugoslavya'dan ayrılan Makedonya'yı anayasal adıyla tanımıyor. İki ülkenin isim konusunda Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde yürüttükleri görüşmelerde tarafların geri adım atmaması sebebiyle çözüme ulaşılamamıştı. BM, dün dört ay aradan sonra tarafları tekrar bir araya getirmişti.

Atina Makedonya amblemli uçağa izin verdi

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
amma huzursuz millet bunlar ya heryere saldırıyorlar herkesle hır gür içindeler. araları iyi olan bir komşuları bile yok bua rodos dahil. kara sularını 20 mile çıkarma gibi acaip bir düşünceye bile sahipler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000