18 Temmuz 2012, Çarşamba 08:29:56

ARTIK ONLARA VİZE YOK...

Hollanda hükümeti, Türk işadamları ile serbest meslek sahiplerinin "hizmet sağlama" amaçlı Hollanda'ya kısa süreli vizesiz seyahat edebileceklerine karar verdi...
  • vize muafiyetinden faydalanacak olanlardan istenen belgeler, turist vizesi almak isteyenlerle aynı,fark yok.o halde neyin kazanımı bu?vizesiz giriş deyince pasaportla hiçbir şeyi ispat zorunda kalmadan kapıdan giriş yapmayı anlıyorum.başka anlamıolduğunu bilen varmı?

Geçen Mart ayında Hollanda Danıştayı'nın verdiği, Türk işadamlarının 3 aydan fazla kalmamak koşuluyla ülkeye vizesiz girebilecekleri yönündeki kararıyla ilgili olarak Meclis Başkanlığı'na bir yazı gönderen Göç ve Mülteciler Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile AB arasında imzalanan 1973 tarihli "Katma Protokol" gereğince, hizmet sunucu Türk işadamları ve serbest meslek sahiplerinden vize istenmeyeceğini bildirdi.

AB Adalet Divanı'nın 2009 tarihli "Soysal" ve Hollanda Danıştayı'nın 14 Mart 2012 tarihli "Cahit Yılmaz" davalarında verdiği kararları hatırlatan bakanlık, gerekli şartları yerine getiren işadamlarıyla serbest meslek sahiplerinin Hollanda'ya 3 aya kadar vizesiz girebileceğini kaydetti.

Söz konusu kararın sadece hizmet vermek isteyen işadamlarıyla serbest meslek sahiplerini kapsadığına vurgu yapılan yazıda, aile veya turistik amaçlı ziyaretlerle ilgili vize kurallarında değişiklik olmadığına yer verildi.

Vizesiz seyahat etmek isteyen işadamlarıyla serbest meslek sahipleri, gümrük girişlerinde istenilen şartlara haiz olduklarını ispatlamaları gerekiyor. Yazıda, işadamlarının vizesiz seyahat edebileceklerine dair ücretsiz belgeyi Hollanda'nın Türkiye'deki konsolosluklarından alabilecekleri tavsiyesinde bulunuldu.

Vizeyi kaldırtan avukat

Uzun yıllardır vizesiz seyahat konusunda verdiği mücadeleyle dikkatleri çeken ve 14 Mart 2012 tarihinde Hollanda Danıştayı'nda müvekkili Cahit Yılmaz adına açtığı davayı kazanarak, bu yolda önemli bir başarı elde eden Türk hukukçu Ejder Köse, Hollanda hükümetinin verdiği kararın oldukça önemli olduğunu söyledi.

Kararla ilgili olarak AA muhabirine açıklamada bulunan Köse, "13 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bakanlık kararı çerçevesinde Türk hizmet vericiler, Türkiye'deki işletme sahipleri ve bu işletmelerde çalışanlar için resmen vize muafiyeti yürürlüğe konulmuştur" dedi.

Vize muafiyetinden yararlanacak kişilerden bazı belgelerin istenebileceğini hatırlatan Köse, "Bu kişilerin gidiş-dönüş bileti olmalı. Nerede konaklayacağına dair belge ve yeterli maddi kaynağı olmalı. Bu da günlük en az 50 avrodur. Bunun yanı sıra kimlerle nerede görüşeceğine dair belge veya mektup. Bunlar zaten kolay hazırlanacak belgeler. Sorun çıkmaz" diye konuştu.

"Bu ilk adım"

Hollanda'nın aldığı bu kararın ilk adım olduğunun altını çizen Köse şöyle konuştu:

"Bu çok güzel ve yerinde bir karar, ama kararda Ankara Anlaşması'nın Türklere AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamayacağına dönük 9'ncu maddesine herhangi bir atıfta bulunulmamakta. Yalnızca 'Katma Protokol'ün yeni kısıtlamaların getirilmeyeceğini içeren 41'nci maddesi değerlendirilmekte. Ama Danıştay'ın Yılmaz kararında 9'ncu maddeyle ilişkin haklılığımız da teyit edilmişti. Bu nedenle aslında işadamlarından herhangi bir belge istenilmemesi gerekiyor, ama dediğim gibi bu ilk adım bunun devamı gelmeli diye düşünüyorum. Bu konuda nasıl bir strateji izleyeceğimize ileriki günlerde karar vereceğiz."

"Geriye dönüş olmaz"

Hollanda Meclis Başkanlığı'na gönderilen yazının resmi bir karar olduğuna işaret eden Köse, bu konuda bundan sonra Türkiye geri adım atmadığı taktirde geriye dönüşün mümkün olmadığını vurguladı.

"Siyasetçiler işe karıştığında ancak geriye dönüş olur" diyen Köse, "Şu anda Türkiye ile AB arasında geri kabul anlaşması ve vize muafiyetiyle ilgili görüşmeler yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1973 tarihli 'Katma Protokol'den veya benzer herhangi bir anlaşmadan taviz vermezse geriye dönüş olmaz. Bu karar Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde elini oldukça güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

Türk havayolu şirketlerinin vizesiz kimseyi uçağa almadığını anımsatan Köse, bu konuda Türk Ulaştırma Bakanlığı kanalıyla bir değişikliğin olması gerektiğine dikkati çekti.

Hollanda'nın aldığı bu kararın diğer AB ülkeleri için bir bağlayıcılığı olmadığını kaydeden Ejder Köse, "Bunun için diğer ülkelerdeki en yüksek mahkemelerden de benzer kararların alınması lazım. Avukatlar, dava açar ve benzer kararları alırlarsa o ülkeler de Hollanda gibi yapabilirler" ifadesini kullandı.

ARTIK ONLARA VİZE YOK...

Yorumlar

YORUM FARKI ~ 12 yıl önce
vize muafiyetinden faydalanacak olanlardan istenen belgeler, turist vizesi almak isteyenlerle aynı,fark yok.o halde neyin kazanımı bu?vizesiz giriş deyince pasaportla hiçbir şeyi ispat zorunda kalmadan kapıdan giriş yapmayı anlıyorum.başka anlamıolduğunu bilen varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000