03 Temmuz 2015, Cuma 09:15:41

'Biz sendikal hareketin sokak çocuğuyuz'

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu AirportHaber’in sorularını yanıtladı.
  • Göreceğiz ilerleyen günlerde ne kadar emekçi olduğunuzu.. Bu düzende, herhangi bir sendikanın masum olması mümkün mü?
  • İşverenlerin korkulu rüyası Birleşik Metal Sendikası THY Teknik A.Ş’ye işçilerin haklarını almaya gelmiş THY teknik a.ş çalışanlarına şimdiden hayırlı olsun.........
  • Allah razi olsun diyebiliyorSak herkeze ne mutlu.Allah razi olsun başkanım.
  • Utanmaz çelik iş yöneticileri bir ton küfür yiyosunuz işçilerin karşısına çıkmaya yüzünüz yok Sendika Başkanınız Ali Cengiz Gül gibi ali cengiz oyunlarıyla bizleri tekrar yakmaya çalışıyosunuz. Allah islah etsin sizi İnşallah bizim yaşadıklarımızdan daha kötü olursunuz.
  • Habomun kurulusundan bugüne olanları anlatan güzel bir yazı. Kim yazdiysa helal olsun. https://eksisozluk.com/entry/49342884
  • kimse inanmasın çogünluk diske ait bakanlıktan veriler var yetki tespiti için her iki sendikada başvuruda bulunabilir...bu gayet normal ama gerçek üye sayısı diskin fazladır.
  • Planlar tutmadı. Kendilerini bakanlara (güç-koltuk sahibi olanlara) şirin göstermek için çalışanlara yapılan akıl almaz oyunlar bugün kendilerini zor durumda bıraktı. İstedikleri sendikayı getiremeyeceklerini sonunda anladılar. Şimdi ise hoşnut olmadıkları, çalışanların istediği Birleşik Metal İş Sendikası gündeme gelince Cumhurbaşkanına, bakanlara nasıl hesap veririz korkusu sarmış durumda yöneticileri. Sizin planlarınız varsa, Allah'ın adaleti var! Çalışanlara baskıyla havacılık, uçakçık yapılmaz. Bu sektör hata kabul etmez.
  • Bu kadar insanı kafası işinde gücünde değil sizin adiliğiniz yüzünden beceriksizliğiniz korkaklığınız yüzünden.Çalışanlarda huzur bırakmadınız insalarda iş aşkı bırakmadınız severek iseyerek işe gelemiyoruz.Çalışanın boğından geçen 3 kuruşun hesap eden 3 kuruşluk yöneticiler yüzünden bu durumdayız.Ulan sizin maaşınız bizim sırtımızdan bizim el emeğimizden geçiyor utanmazlar. Aranızda bitane adam yokmu Delikanlı yokmu . Hakkımı ne bu dünyada ne ahirette size helal etmiyorum. Çoluğunuzdan çocuğunuzdan çıksın. bu işte kaç yöneticinin parmağı varsa size edilen her bedduayı her küfrü dibine kadar hak ediyorsunuz.
  • İsten atilmalar oluyor , atildi diye iddia edenler bi zahmet isimleri soylesinler kimdir, isim vermezseniz yalaniniz ortaya cikar. Alcak olursunuz. Sadece baski tehdit var . Bunu inkar eden yine alcaktir. O yuzden ciddi olalim. Cocuk oyuncagi degil bu is. Ya devam diyecegiz ya da tamam diyecegiz. Ben DİSK ten yanayim.
  • Kimseden korkmam cekinmem başkasının baskısıyla da sendika degismem kovulurum ama kararimi değiştirmem boyun egmem. kimse çocuk değil dik durun biraz adam olun neyiseçmek istyosan onu seç ve arkasında dur yok fisleme yok baskı kimden korkuyosunuzya biraz delikanlı olun.

Teknik A.Ş’nin metal iş kolunda sayılmasının ardından mücadele veren sendikalarla röportaj yaparak hedeflerini dinleyen AirportHaber, bu kez soruları Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’na yöneltti.

Birleşik Metal’in bir sınıf sendikası olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, ‘haftaya kadar yetkiyi alırız’ dedi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ HAVACILIKTA NASIL YAPILANACAK?

Biz kendimizi DİSK olarak adlandırıyoruz. Havacılıkta resmi olarak bağlantılı olmasak da aslında içerisinde hep vardık. Hava İş üyesi arkadaşlarımızın yaşadığı sıkıntılarda hep yanlarında olduk.Grevde desteğe geldik ve onlarla duygu bağımız var. Onlar bizi gayet iyi tanır ve birbirimizi de severiz. Şimdi ise duygusal bağımızı resmiyete dökeceğiz.

Biz aslında dava başladığında zamanın Hava İş yönetimiyle birlikte taraf olduk; ‘Çelik-İş yanılıyor ve hava taşımacılığı sendikası yetkili olmalıdır’ dedik. Hava İş’in mücadelesine baktığımız zaman bir takım operasyonların olduğunu görüyoruz. Politik organizasyonlar görüyoruz. Teslimiyet içerisinde olan bir takım oluşum ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Geçmişten beri o iş koluna hep müdahaleler olmuştur. Şu anki yönetim müdahale ile ortaya çıkmış bir yönetimdir.

Daha önceki Hava İş yönetiminin direncini kırmak için de HABOM diye bir şirket kuruldu. Burada amaç Hava İş’in mücadelesini kırmaktı. HABOM Çelik-İş’e örgütlenilmek üzere kurulmuş bir şirkettir. Çelik İş orada hiçbir şekilde faaliyet göstermedi. Biz orada örgütlenmek için bir takım girşimlerde bulunduk ancak çalışanlar direkt Çelik İş’e üye yapıldı. Yani iş başı yaptıkları sırada Çelik İş’e üye yapılmış oldular. Amaç hem ucuz işçi çalıştırmak hem de o zamanki Hava İş’in gücünü kırmaktı. Ama yürütemediler. Çünkü Teknik, bilimsel bir alandır. Sonra da Çelik İş’i oraya getiren yönetim en kötü sözleşmeye imza attı. Sonra şirketi kapatıp  Teknik A.Ş’ye geçirdiler ve önemli hak kayıpları ortaya çıkardılar. İşçilere darbe üzerine darbe vuruldu. Ek protokollerin en büyük sorumlusu şu anki Hava İş yönetimidir. İnsanlar bizi tercih edeceklerini zaten söylüyorlar ama ne olacağını bize anlatın diyorlar. Çelik İş’ten büyük bir darbe yedik diyorlar.

‘ÇELİK İŞ BİZDEN ROL ÇALIYOR’

Bizim sendikal işleyişimiz zaten biliniyor. Çelik İş başkanının söylemlerinde bizden rol çaldığını görüyorum. Komite kurup yönetimi kendilerine bırakma konusu bizim yönetimimizdir onların değil. Biz fabrikalarda komiteler üzerinden işlerimizi yürütürüz. Genel Başkan hiçbir zaman karar mekanizması olmaz, toplantılarda yol gösterici olur tecrübelerini ifade eder ama kararı en alt kademeden başlayarak yaptığımız seçimlerde seçilen komiteler verir.

Teknik A.Ş işletmesinin bütün çalışmalarında taslak hazırlığından tutun da müzakere süreçlerine kadar temsilciler katılacak ve sözleşmenin bitimine kadar tüm kararı onlar verecek. Çelik İş’e sormak lazım; MESS’te neden bunu yapmıyorsunuz. MESS’le yapılan müzakerelerde Türk Metal’den sonra gidiyorsun sen imza atıyorsun, işçinin haberi bile olmuyor. Biz greve gittik ve sözleşmeyi imzalamadık, çünkü komitemiz imzalamayacaksın dedi. Teknik A.Ş de aynıdır. Karar onlarındır. Komiteler oturur sorunları neyse ortaya koyar ve bir taslak hazırlanır. Mağduriyetler neyse ortaya çıkar. Burada en fazla mağdur olanlar eski HABOM’culardır. Biz bu konuyu uzun uzun değerlendireceğiz. Aynı şekilde HABOM’cu olmayanların da sorunları var. Biz bunların hepsini konuşacağız ve taslağımızı hazırlayacağız.

Biz sendikal hareketin sokak çocuğuyuz.

Bugün Renault’un, Tofaş’ın işçisinin mücadelesinin önünü açan da biziz. Fabrikalarda ulusal normlara uygun bir sosyal diyalog mekanizmasını işçilerin lehine oluşturan bir sendikayız. Teknik A.Ş de bizim metal iş kolunda uyguladığımız projelerin hayata geçirileceği bir alan olacak.

Şu anda Teknik A.Ş işçilerinin yüzde 80’i hemen gelmek üzere. Yüzde 20’si ise tartışma içerisinde.

‘ÇELİK İŞ’E 100’DEN FAZLA DESTEK ÇIKARSA BİZ ÇEKİLECEĞİZ’

Çelik İş’e çağrı yapıyorum; Teknik A.Ş’ye sandık koyalım ve sendikal tercihiniz nedir diye soralım, 100’den fazla onlara destek çıksın biz geri çekileceğiz.

Bizim şu anda üye sayımız 1700’ü geçmiş durumda. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta yetkiyi alacağız.

ÜCRET FARKLILIKLARI NASIL DENGELENECEK?

Komiteler tarafından hazırlanan teklif neyse onu sonuna kadar savunuruz. Yani teklifi zaten kendileri hazırlayacak. Komitenin kararı neyse biz de sözleşmeyi o yöne doğru çekeceğiz. Bizim yöntemimiz bu. Biz işin öznesiyle hareket ederiz. Özne de Teknik A.Ş’nin kendi çalışanlarıdır. Oturulacak, çalışanların kendi seçtikleri komite ve bizim uzmanlarımızla beraber bir çalışma yürütülecek ve o karar sonuna kadar da sürdürülecek. Bizim gözden kaçırdığımız bir şey varsa komite bunun tespitini daha rahat yapacaktır.

BİRLEŞİK METAL-İŞ NASIL BİR ANLAYIŞLA HAREKET EDECEK?

Biz asla vurucu kırıcı bir sendika değiliz. İşverenler sendikalara tahamülsüzlüklerinden dolayı, zaman zaman sarı sendika Türk-Metal’i, zaman zaman Çelik-İş’i bize karşı iş yerlerinde örgütlemeye çalıştıklarından dolayı bizim de bir direncimiz oluyor. Bize karşı bu nedenle sert olduğumuza yönelik iddialar ortaya atılıyor. Biz verdiğimiz sözü tutarız. Toplu Sözleşmede attığımız imzanın sonuna kadar arkasında dururuz ve işçilerle birlikte fabrikalarda sorunların çözümüne ışık tutarız.

Komiteler grev derse greve çıkarız, ama iş veren bir yaklaşım gösterdi tatmin olunacak bir noktaya gelindi derse biz de sözleşmeyi imzalarız. Biz fabrikalarda gerekli alt yapı çalışmalarını yaptıktan sonra toplu sözleşmeleri imzalıyoruz. Kavgacı değiliz bize saldıran olursa kendimizi koruruz.

Bizim için işçi çıkarılması kırmızı çizgimizdir. Ayrıca çok önemli bir konu da işçinin bize emanet ettiği parasıdır. Biz bu paraları işçilerin lehine olacak şekilde harcarız. Bizde böyle bir şeffaflık vardır. Mesela benim ücretimi genel kurulda delegasyon belirler. Yani işçi benim hangi arabaya bindiğimi de bilir, maaşımı da bilir, tazminatımı da bilir, mal varlığımı da bilir. Diğer sarı sendikalara baktığınız zaman çok yüksek ücret ve tazminat alıyorlar. Biz işçilerin alın teriyle şube binaları, sosyal tesisler, eğitim tesisleri alırız.

TEKNİK A.Ş NEDEN BİRLEŞİK METAL’İ SEÇECEK?

İşçiler zaten bizi tercih ediyorlar. Çünkü haklarını koruyacağımıza inanıyorlar. Belirsizlikler var, yıllarca mücadele ettiği iş kolundan koparılmış başka bir iş koluna geçmişler. Hak-İş’e bakıyorsunuz onlar zaten bir projenin ürünüdür. Türk Metal’den zaten 30 bin üye istifa etmiş durumda. . Bu anlamda baktığınız da tercihleri biz oluyoruz.

Biz yüz yüze görüşerek hareket ederiz. Sanal ortamlarda hareket etmeyiz. Bize yoğun bir akış söz konusu. O yüzden çok kısa bir zaman içerisinde yetkiyi alacağımıza inanıyoruz. Çoğunluk geldikten sonra diğer sendikalar itiraz ederse tarihi bir hata yaparlar.

BAŞKANIN İMZASIYLA AİDATI YÜZDE 1’E DÜŞÜREMEZSİNİZ’

Bugüne kadar komite çalışması yapmamış bir sendikanın (Çelik-İş) bu saatten sonra yapacağım demesi biraz aldatmaca gibi geliyor. Bizim aidatımız yüzde 3’tür. Çelik-İş’in ise yüzde 3.3’tür. HABOM’dan da bu ücreti kesmişlerdir. Bir sendikanın tüzüğü genel kurullarda 3’te 2 çoğunlukla değişir. Yasa gereğidir bu. Genel Başkan’ın imzasıyla tüzük değişemez. Bu nedenle yüzde 1 aidat söylemi bir aldatmacadır. Karabük’te 3 bin tane üyeleri var onlardan neden yüzde 3.5 kesiyolar da Teknik A.Ş’den yüzde 1 kesecekler? Böyle bir adaletsizlikte o işçiler dava ederse davayı kazanırlar. Yani bir tarafta onu yapıp diğer tarafta başka bir şey yapamazsınız. Teknik A.Ş’deki arkadaşlarımıza İstanbul’daki 3 no’lu teknik şubemizi açacağız. Oranın müteşebbis heyetini oluşturacaklar en kısa süre içerisindekongreye gidecekler kongrede delege seçimini yapacaklar ve delegeler bizim merkez kongresine katılacak. Bizim 6 ay sonra kongremizde de aidat maddesini gündeme getireceğiz.

YETKİ ALINIRSA DİĞER SENDİKA ÜYELERİNE AYRIM OLACAK MI?

Biz ayrımcılık yapmayız. Bizim yöntemimiz ikna yöntemidir. Biz yetkiyi alıp sözleşmeyi imzalarsak o arkadaşlarımız dilerse sendikamıza üye olabilirler. Ama diğer sendikalarda kalmayı tercih etseler bile dayanışma aidatı ödeyerek aynı hakları alırlar. Dayanışma aidatı da yasa kapsamındadır. Onlar bize üye olmadıkları halde işçinin ödediği aidat kadar dayanışma aidatı ile aynı haklara sahip olurlar.

Biz önümüzdeki hafta yetkiyi aldığımızda çok kısa bir süre içerisinde komitelerimizi oluşturacağız, şubemizi açacağız toplu sözleşme taslağımızı oluşturacağız ve muhtemelen bizim genel kurulumuza kadar sürecin sonuçlandırılacağını düşünüyoruz. İşçi arkadaşlarımızın önemli kazanımlar sağlayacağını ve bugüne kadar ortaya çıkan mağduriyetlerin giderileceğini düşünüyoruz. Çünkü biz tecrübeli bir sendikayız. Hem Türkiye’nin en çok örgütlenme yapan sendikasıyız, hem de toplu sözleşmelerde en çok mücadele eden sendikayız. Bizim derdimiz sınıf sendikacılığıdır. Biz mücadeleyi onların lehine sonuçlandırırz. Bunun sözünü veriyoruz.

©AirportHaber

(Not: Türk Metal ile yapmak istediğimiz röportaja sendikadan olumlu yanıt gelmemiştir.)


'Biz sendikal hareketin sokak çocuğuyuz'

Yorumlar Tüm Yorumlar (109)

Tabi tabi... ~ 9 yıl önce
Göreceğiz ilerleyen günlerde ne kadar emekçi olduğunuzu.. Bu düzende, herhangi bir sendikanın masum olması mümkün mü?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inadıda HAKALMA ~ 9 yıl önce
İşverenlerin korkulu rüyası Birleşik Metal Sendikası THY Teknik A.Ş’ye işçilerin haklarını almaya gelmiş THY teknik a.ş çalışanlarına şimdiden hayırlı olsun.........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ibrahim karakoyun ~ 9 yıl önce
Allah razi olsun diyebiliyorSak herkeze ne mutlu.Allah razi olsun başkanım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Habomzede ~ 9 yıl önce
Utanmaz çelik iş yöneticileri bir ton küfür yiyosunuz işçilerin karşısına çıkmaya yüzünüz yok Sendika Başkanınız Ali Cengiz Gül gibi ali cengiz oyunlarıyla bizleri tekrar yakmaya çalışıyosunuz. Allah islah etsin sizi İnşallah bizim yaşadıklarımızdan daha kötü olursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çelik çomak ~ 9 yıl önce
Habomun kurulusundan bugüne olanları anlatan güzel bir yazı. Kim yazdiysa helal olsun. https://eksisozluk.com/entry/49342884

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru ~ 9 yıl önce
yaşadığımız süreci güzel anlatan bir yazı..Birleşik Metal okusun Bizi iyi bilsin...Bizleri Savunsun
yalancılar... ~ 9 yıl önce
kimse inanmasın çogünluk diske ait bakanlıktan veriler var yetki tespiti için her iki sendikada başvuruda bulunabilir...bu gayet normal ama gerçek üye sayısı diskin fazladır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hesap Döner ~ 9 yıl önce
Planlar tutmadı. Kendilerini bakanlara (güç-koltuk sahibi olanlara) şirin göstermek için çalışanlara yapılan akıl almaz oyunlar bugün kendilerini zor durumda bıraktı. İstedikleri sendikayı getiremeyeceklerini sonunda anladılar. Şimdi ise hoşnut olmadıkları, çalışanların istediği Birleşik Metal İş Sendikası gündeme gelince Cumhurbaşkanına, bakanlara nasıl hesap veririz korkusu sarmış durumda yöneticileri. Sizin planlarınız varsa, Allah'ın adaleti var! Çalışanlara baskıyla havacılık, uçakçık yapılmaz. Bu sektör hata kabul etmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reziller ~ 9 yıl önce
Bu kadar insanı kafası işinde gücünde değil sizin adiliğiniz yüzünden beceriksizliğiniz korkaklığınız yüzünden.Çalışanlarda huzur bırakmadınız insalarda iş aşkı bırakmadınız severek iseyerek işe gelemiyoruz.Çalışanın boğından geçen 3 kuruşun hesap eden 3 kuruşluk yöneticiler yüzünden bu durumdayız.Ulan sizin maaşınız bizim sırtımızdan bizim el emeğimizden geçiyor utanmazlar. Aranızda bitane adam yokmu Delikanlı yokmu . Hakkımı ne bu dünyada ne ahirette size helal etmiyorum. Çoluğunuzdan çocuğunuzdan çıksın. bu işte kaç yöneticinin parmağı varsa size edilen her bedduayı her küfrü dibine kadar hak ediyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik personel ~ 9 yıl önce
İsten atilmalar oluyor , atildi diye iddia edenler bi zahmet isimleri soylesinler kimdir, isim vermezseniz yalaniniz ortaya cikar. Alcak olursunuz. Sadece baski tehdit var . Bunu inkar eden yine alcaktir. O yuzden ciddi olalim. Cocuk oyuncagi degil bu is. Ya devam diyecegiz ya da tamam diyecegiz. Ben DİSK ten yanayim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
345 ~ 9 yıl önce
Kimseden korkmam cekinmem başkasının baskısıyla da sendika degismem kovulurum ama kararimi değiştirmem boyun egmem. kimse çocuk değil dik durun biraz adam olun neyiseçmek istyosan onu seç ve arkasında dur yok fisleme yok baskı kimden korkuyosunuzya biraz delikanlı olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000