29 Temmuz 2009, Çarşamba 11:14:20

YERDELEN'DEN TARTIŞILACAK SÖZLER!

THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, yaşanan rötarların sorumlusu olarak hava trafik kontrolörlerini gösterdi. Kule çalışanlarının THY çalışanlarından az maaş almalarını içlerine sindiremediklerini bu yüzden THY uçaklarını süründürdüklerini öne sürdü.
  • Bu yazı Türk Hava Trafik Kontrolörlerini yeriyor mu, övüyor mu belli değil. Ama hak etmedikleri halde hakaret içerdiği kesin. Eski THY Yönetim Kurulu Başkanının sektörü o dönemde de tanıyamadığı kesin. Bu sözleri sarf etmişse kndisini kınamanın üstünde protesto ediyorum. Onun sözlerini anlayamayan gazeteci hanımı da. İkisi de çizmnin dışına çıkmışlar. Türk Hava Trafik Kontrolörleri parayla değil, yürekle, sevgiyle, özveriyle çalışan vatan evlatlarıdır. Kumaşları sizlerden farklıdır. Sizdeki kompleks, onlarda yoktur.
  • güzel ülkemde hanki iş doğru yapılıyor ki habercilik yapılsın
  • Sayın Sevilay Hnm Thy.de yönetim kurulu bşk.lığı yapmış ama havacılıktan bihaber birisinin sözlerine güvenerek kuleyi teslim alacakmışınız yada kuledekileri aşağıya indirecekmisiniz.siz kule ve hava trafik kontrölörü nedir bilginiz var mı? hiç araştırdınızmı?bu olay gerçekmi değilmi hiç baktınız mı?siz gazetecisiniz ve gerçekleri yazmak zorundasınız duyduklarınızı değil.Bu düşüncenizden dolayı tüm hava trafik camiası adına teessüflerimi sunarım.Zahmet edip bir hv trf. ünitesine gelirseniz hem mesleğin ne olduğunu hemde böyle saçma şeylerin olmadığını görürsünüz.ayrıca kontrölörler 1200 1500 arasında maaş almıyorlar eğerki gelirseniz bordromu size gösterebilirim.
  • Bir atc olarak utanç duyuyorum bu haberden. şunu bilinki atc arkadaşlarım ellerindeki imkanlarla en iyisini yapıyor.
  • BEN ONLAR GİBİ ÇOK SÖYLEMİYECEĞİM.SADECE SAYIN ERMAN BEY E VE HABERİ HAZIRLIYAN HANFENDİYE TEESSÜFLERİMİ GÖNDERİYORUM. ERGİN İNSANLARLAR .ÖNEMLİ GÖREVLERİ VAR.LÜTFEN TETKİK ETSİNLER DAHA SONRADA BİLEREK YAZSINLAR.BU HOYRAT LIKLARINI YAŞLARINA RAĞMEN OLGUN BİLİNÇLİ İNSAN OLAMAMIŞ OLMALARINA BAĞLIYORUM.CAHİLLİKLERİNE....MEHMET ŞİNASİ
  • kontrolörlerin maaşı neden düşük biliyor musunuz.memur zihniyeti yüzünden.dhmi yöneticileri yüzünden.eurocontrol ben ödeyeyim diyor bizimkiler yok almayalım kontrolör genel müdürden fazlamı alacak zihniyetiyle maliyetleri yansıtmıyor.hazineden 5 kuruş para çıkmadan kontrolörlerin maaşını 3-4 kat arttırmak mümkün.ama dhmi yönetimi buna hep engel oluyor.kontrolörlerin mutsuzluğu faturaları ödeyememeleri umurlarında bile değil.sektörde saygınlıklarının yerlerde sürünmesi umurlarında bile değil..yerdelen çok doğru bir noktaya biraz yanlış parmak basmış..ama son söyledikleri kesinlikle doğru..bütün avrupa ülkelerinde olduğu gibi hava tarfik hizmetleri memur zihniyetinden kurtulmalı yoksa bu muhabbetler daha çok yapılır
  • olacağı buydu..yıllarca söyledik..hava trafik kontrolörleri çok zor şartlarda zor görevi yapmaya çalışıyor diye..alt yapı yok,maaşlar düşük,rnav yok, star yok, mrva yüksek diye..izmirde asker trafikleri yüzünden onlarca airmiss oldu..ne oldu kontrolörün maaşını kesti dhmi..bi kere olsun yapısal çözümler sunmadı..kontrolör istanbulda da aynı maaşı aldı urfada da..umurunda oldumu genel müdürün seyrüsefer yöneticilerinin..kocaman bir hayır..yazının aslında olumlu bir tarafı da var..bunu gözden kaçırmamalıyız..adam kontrolörlere hak veriyor ve şartlarını iyileştirin diyor..özelleştirin diyor ve haklı çünkü memur zihniyetiyle 50 yıl geçse yine hiç bir şey değişmez..
  • tamamen katılıyorum..ABD de ALMAN YADA..VS ÜLKELERDE KULE OPERATORLERİ BEDAVA UÇUYORMU..
  • Günah, Devlet Hava Meydanları'na bağlı kuleden kaynaklı! THY çalışanlarının kendinden 2-3 kat daha fazla maaş almasını içine sindiremiyor! Derdi THY çalışanlarından kaynaklı! Öncelik yabancılara! Her defasında THY'nin uçuşlarını geciktiriyor! HUZURLARINIZDA KULE ÇALIŞANLARINI UYARIYORUZ! Çok vahim bir durum. Bu açıklamalar gerçek olamaz. Ben inanmak istemiyorum. Sosyal imkanları geçtim, mevcut kapasitenin çok üzerinde bir iş çıkarılıyor. Sn. Yerdelen'i kim bu şekilde yanlış bilgilendirmiş bilemiyorum ama tek yaptığımız elimizden gelenin en iyisini yapmak. Yunanlılar gibi haftada bir greve gitmeden. Amerikalılar gibi isyan etmeden. Kim ne derse desin elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Vatanımı Milletimi herkesten daha çok sevi
  • avrupadaki pilotlarda mankenleri kokpite alıp akrobasi şovu yapıyormu acaba, yada şarkıcıları kokpite alıp sigara ikram ediyorlarmı? pilotlar belden aşağı vurmayın kimse kendini oldugundan büyük görmesin, istanbul kulede boğaziçi odtü mezunu iki dil bilen insanlar çalışıyor herkes karşısındakine önce saygı duysun sonra eleştirsin

Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen ile THY’nin Lviv hattı açılış seferi dönüşünde yaptığı söyleşiyi köşesine taşıdı. Yerdelen’in THY ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu söyleşide rötarlarla ilgili sözleri ise dikkat çekti.

İşte Yükselir’in ‘THY uçakları neden tehir yapıyor?’ başlığıyla köşesine taşıdığı o yazı ve tartışma yaratacak açıklamalar…
 
Pazartesi, Türk Hava Yolları'nın 156'ncı hattının açılışı için Lviv'deydik.

Havadan gördüğüm kadarıyla, Ukrayna'nın minik ama bir o kadar şirin kentinde... "Havadan" diyorum çünkü, THY'nin 4 gün olarak programladığı gezinin ancak hat açılışı bölümüne katılabildim. O da topu topu 50 dakika sürdü. Gördüğüm göreceğim; havaalanında verilen kokteylde kurdele kesmek, THY yetkilileri ile Ukraynalı yetkililerin birbirlerine methiyeler düzen konuşmalarını alkışlamak, Ukraynalı güzel kızların ülkelerine gelen misafirlerine ikram ettiği şekerli ama tuza bandırılan garip şekilli ekmekten bir parça koparmak ve "Kızları çok güzeldir" denilen ülkenin erkeklerinin de son derece yakışıklı olduklarına kanaat getirmek oldu!

Anlayacağınız, o çok bereketli olduğu söylenen ama havaalanı dışında herhangi bir noktasına ayak dahi basamadığım Liviv'le ilgili fazla anlatacak bir şey yok elimde!

Ama tabii bu, hiçbir şey yok anlamına gelmez...

Tesadüf işte! Benim gibi bir çılgınlık yapıp, açılışa günü birlik katılan, 1992-1996 arasında THY'nin, şimdilerde NTV televizyonunun Yönetim Kurulu Başkanı olan Erman Yerdelen'le dönüş yolculuğunda baş başaydık. Haliyle epeyce derin bir sohbet gerçekleştirme imkânı bulduk.

Hazır yakalamışken kurumun eski başkanını, THY'yi, geldiği noktayı ve yaşadığı sıkıntıları sorup soruşturmadan bırakmak olmazdı.

"Nasıl buluyorsunuz?" diye başladığım soruma eski başkanın vereceği yanıtlar gerçekten kayda değerdi benim için.

Ancak Yerdelen'in, "Çok iyi buluyorum. THY, Avrupa'nın 4'üncü havayolu şirketi şu anda. Küresel krize rağmen bu büyüme, gelişme ve her ay farklı noktalarda yeni hatlar açma çabası takdir edilecek bir şirket olduğunu gösteriyor" diyerek verdiği cevapta, kurumla ilgili olumsuz bir cümle kurmaması beni şaşırttı.
Hal böyle olunca da, ister istemez, "Yoksa, karşınızda bir gazeteci var diye mi olumsuz konuşmuyorsunuz THY hakkında? Her şey bu kadar mı güllük gülistanlık Erman Bey?

En son Bodrum uçuşumda tam 1 buçuk saat uçağın içinde bekledim. Ondan önce Ankara uçuşunda da, Malatya uçuşunda da. Ve diğerlerinde de. Madem ki sizin öve öve bitiremediğiniz THY bu kadar mükemmel, neden bu kadar sık tehir yapıyor?" diye sormak elzem oldu elbette.

Yerdelen'in cevabı, "Tehir işinde THY'nin hiçbir günahı yok. Günah, Devlet Hava Meydanları'na bağlı kuleden kaynaklı. THY çalışanlarının kendilerinden 2-3 kat daha fazla maaş almasını içine sindiremiyor bu insanlar. Diyor ki; 'Ben burada çok önemli bir iş yapıyorum. Peki o halde neden bu adamların çok altında maaşlara çalışıyorum?' O nedenle de THY uçaklarını adeta süründürüyor. Bakın yabancı şirketlerin uçaklarının kalkış zamanlarına. Göreceksiniz. Onlara bunu yapmazlar. Daha doğrusu yapamazlar! Çünkü onların derdi THY çalışanlarından kaynaklı. Öncelik yabancılara deyip, her defasında THY'nin uçuşlarını geciktiriyor!" şeklinde olunca ise adeta şoke oldum!

Ve isyan ettim. Dedim ki; "Nasıl yani Erman Bey? Yani bizi bu sıcaklarda uçakların içinde süründürenler kuledeki kompleksli tipler mi? Yani salt aldıkları maaşlar THY çalışanlarının aldığından daha az diye mi bize bunu yapıyorlar? Bu resmen cinayet! Ne yani, Türkiye'nin dış dünyaya açılan yüzü THY, üç beş kule çalışanının, THY çalışanlarıyla gelir savaşı yüzünden mi imaj kaybediyor? Peki kim bunların sorumlusu? Bakanlık mı, Başbakanlık mı yoksa Devlet Hava Meydanları müdürü mü? Bu nasıl bir zihniyet, nasıl bir anlayış? Ve daha da kötüsü, neden THY'nin şu anki yetkilileri bu konuda kendilerine gelen eleştirilere karşılık sessiz kalmayı tercih edip, bu açıklamayı yapmazlar? Neden, kamuoyuna, 'Gecikmelerin kabahati bizde değil, kulede! Huzurlarınızda kule çalışanlarını uyarıyoruz!' demezler..."

"Kızma onlara Sevilay" dedi Erman Yerdelen. "Çok ama çok önemli bir görevi yerine getiriyor o arkadaşlar. Aldıkları maaşlar gerçekten yaptıkları işin karşılığını vermiyor. Bu kadar önemli işi yapan insanlara değer verilmesi gerekiyor. THY'de bir kabin memuru 2 bin lira maaşla göreve başlarken, yıllardır o kulede görev yapan tekniker çalışanlar 1200-1500 lira civarında maaş alıyor. Gerçekten bu adaletsizlik ortadan kalkmalı. Bunun da bir tek yolu var; kulelerin özelleştirilmesi. Tıpkı Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi" diye ekledi...

Yerdelen'in çözüm önerisini şiddetle destekliyorum. Çünkü, eğer tehir işi bu şekilde devam edecek olursa, nereden nereye olursa olsun THY'den başka bir havayolunu tercih etmeyen ben ve benim gibi milli servetçiler yakında isyan bayrağını çekecek.

En sonunda, ya biz o kuleyi teslim alacağız ya da o kuledekiler aşağı inecek!

YERDELEN'DEN TARTIŞILACAK SÖZLER!

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu yazı Türk Hava Trafik Kontrolörlerini yeriyor mu, övüyor mu belli değil. Ama hak etmedikleri halde hakaret içerdiği kesin. Eski THY Yönetim Kurulu Başkanının sektörü o dönemde de tanıyamadığı kesin. Bu sözleri sarf etmişse kndisini kınamanın üstünde protesto ediyorum. Onun sözlerini anlayamayan gazeteci hanımı da. İkisi de çizmnin dışına çıkmışlar. Türk Hava Trafik Kontrolörleri parayla değil, yürekle, sevgiyle, özveriyle çalışan vatan evlatlarıdır. Kumaşları sizlerden farklıdır. Sizdeki kompleks, onlarda yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
güzel ülkemde hanki iş doğru yapılıyor ki habercilik yapılsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Sevilay Hnm Thy.de yönetim kurulu bşk.lığı yapmış ama havacılıktan bihaber birisinin sözlerine güvenerek kuleyi teslim alacakmışınız yada kuledekileri aşağıya indirecekmisiniz.siz kule ve hava trafik kontrölörü nedir bilginiz var mı? hiç araştırdınızmı?bu olay gerçekmi değilmi hiç baktınız mı?siz gazetecisiniz ve gerçekleri yazmak zorundasınız duyduklarınızı değil.Bu düşüncenizden dolayı tüm hava trafik camiası adına teessüflerimi sunarım.Zahmet edip bir hv trf. ünitesine gelirseniz hem mesleğin ne olduğunu hemde böyle saçma şeylerin olmadığını görürsünüz.ayrıca kontrölörler 1200 1500 arasında maaş almıyorlar eğerki gelirseniz bordromu size gösterebilirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bir atc olarak utanç duyuyorum bu haberden. şunu bilinki atc arkadaşlarım ellerindeki imkanlarla en iyisini yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BEN ONLAR GİBİ ÇOK SÖYLEMİYECEĞİM.SADECE SAYIN ERMAN BEY E VE HABERİ HAZIRLIYAN HANFENDİYE TEESSÜFLERİMİ GÖNDERİYORUM. ERGİN İNSANLARLAR .ÖNEMLİ GÖREVLERİ VAR.LÜTFEN TETKİK ETSİNLER DAHA SONRADA BİLEREK YAZSINLAR.BU HOYRAT LIKLARINI YAŞLARINA RAĞMEN OLGUN BİLİNÇLİ İNSAN OLAMAMIŞ OLMALARINA BAĞLIYORUM.CAHİLLİKLERİNE....MEHMET ŞİNASİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kontrolörlerin maaşı neden düşük biliyor musunuz.memur zihniyeti yüzünden.dhmi yöneticileri yüzünden.eurocontrol ben ödeyeyim diyor bizimkiler yok almayalım kontrolör genel müdürden fazlamı alacak zihniyetiyle maliyetleri yansıtmıyor.hazineden 5 kuruş para çıkmadan kontrolörlerin maaşını 3-4 kat arttırmak mümkün.ama dhmi yönetimi buna hep engel oluyor.kontrolörlerin mutsuzluğu faturaları ödeyememeleri umurlarında bile değil.sektörde saygınlıklarının yerlerde sürünmesi umurlarında bile değil..yerdelen çok doğru bir noktaya biraz yanlış parmak basmış..ama son söyledikleri kesinlikle doğru..bütün avrupa ülkelerinde olduğu gibi hava tarfik hizmetleri memur zihniyetinden kurtulmalı yoksa bu muhabbetler daha çok yapılır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
olacağı buydu..yıllarca söyledik..hava trafik kontrolörleri çok zor şartlarda zor görevi yapmaya çalışıyor diye..alt yapı yok,maaşlar düşük,rnav yok, star yok, mrva yüksek diye..izmirde asker trafikleri yüzünden onlarca airmiss oldu..ne oldu kontrolörün maaşını kesti dhmi..bi kere olsun yapısal çözümler sunmadı..kontrolör istanbulda da aynı maaşı aldı urfada da..umurunda oldumu genel müdürün seyrüsefer yöneticilerinin..kocaman bir hayır..yazının aslında olumlu bir tarafı da var..bunu gözden kaçırmamalıyız..adam kontrolörlere hak veriyor ve şartlarını iyileştirin diyor..özelleştirin diyor ve haklı çünkü memur zihniyetiyle 50 yıl geçse yine hiç bir şey değişmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tamamen katılıyorum..ABD de ALMAN YADA..VS ÜLKELERDE KULE OPERATORLERİ BEDAVA UÇUYORMU..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Günah, Devlet Hava Meydanları'na bağlı kuleden kaynaklı! THY çalışanlarının kendinden 2-3 kat daha fazla maaş almasını içine sindiremiyor! Derdi THY çalışanlarından kaynaklı! Öncelik yabancılara! Her defasında THY'nin uçuşlarını geciktiriyor! HUZURLARINIZDA KULE ÇALIŞANLARINI UYARIYORUZ! Çok vahim bir durum. Bu açıklamalar gerçek olamaz. Ben inanmak istemiyorum. Sosyal imkanları geçtim, mevcut kapasitenin çok üzerinde bir iş çıkarılıyor. Sn. Yerdelen'i kim bu şekilde yanlış bilgilendirmiş bilemiyorum ama tek yaptığımız elimizden gelenin en iyisini yapmak. Yunanlılar gibi haftada bir greve gitmeden. Amerikalılar gibi isyan etmeden. Kim ne derse desin elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Vatanımı Milletimi herkesten daha çok sevi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
avrupadaki pilotlarda mankenleri kokpite alıp akrobasi şovu yapıyormu acaba, yada şarkıcıları kokpite alıp sigara ikram ediyorlarmı? pilotlar belden aşağı vurmayın kimse kendini oldugundan büyük görmesin, istanbul kulede boğaziçi odtü mezunu iki dil bilen insanlar çalışıyor herkes karşısındakine önce saygı duysun sonra eleştirsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000