04 Temmuz 2010, Pazar 09:30:02

"YAVAŞ YAVAŞ KTHY'NİN ÇÖKÜŞÜNÜ İZLİYORUM"

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki yazısında Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın son durumunu konu edinmiş. İşte o yazı...
  • evet çok doğru, türkiye nüfusu yaklaşık 70 milyon 70 milyon türkiyelinin de göç ettiğini düşünebiliyormusunuz işte kıbrıslılar o durumda bu memleket artık bizim değil !!!
  • kibrislilar tembel, ise yaramaz diyen arkadasa sesleniyorum,sen bir ingiltereye gel kibrisli turklerin nasil calistigini gor. Madem kibrista hersey bol. Soruyorum rivayete gore Ingilterede yasayan kibrisli turk sayisi 350 bin. Kibrista yasayan oz kibrisli turklerin iki kati insan memleketini birakip gurbete gidermi lutfen kulaktan dolma bilgilerle konusmayalim!
  • Nedir bu Kıbrıstaki rezaletler...alışmış bu Kıbrıslılar bedava yaşamaya..Türkiye göndersin paraları halkının %99 u memur olan Kıbrıslılara dağıtsın...yuh be..memlekette o kadar fakir fukara varken rum hayranı bu insanlara para vermek ayıptır günahtır...bırakın ne halleri varsa görsünler...
  • KTHY gerçekten markaydı, siyasilerin ve işi bilmez yöneticilerin esiri oldu..Bir uçumda Norveç Tromso meydanına uçtuğumda orda çalışan insanlar Uçağın üzerinde CYPRUS TURKISH AIRLINES yazısını ve o küçücük meydana bir havayolu şirketinin devlet havayolu şirketinin uçtuğunu görünce fotoğraf larını çekmeye başladılar,uçaktan magazin dergisi istediler hep meraklı gözler bu uçağı izliyordu açıkçası bir uçucu olarak gurur duymuştum yazık oldu açıkçası bu havayolu şirketine...
  • gerçek sayıyı bilmeden herkes bir sayı atıyor kthy 950 çalışanı var diye. bilemediniz 950 değil tüm KIBRIS TÜRK'ü KTHY'de çalışıyor. KIBRIS RUM'larının yapamadığını TÜRK'ler yaptı. sanki T.C. Sivil havacılığında tüm firmalar kusursuz.
  • sizin ne kadar bilgi birikiminiz var? KTHY özelleştirme idaresine, özelleştirilmek üzere et ve balık kurumu bünyesindeydi.Zamanın KKTC hükümeti et ve balık kurumundan devraldı KTHY yi...THY ndan değil. KKTC almak için teşebbüse geçmeseydi kime satılacağı bugüne bakılırsa belliymiş meğer....
  • Siz bunları oturdugunuz masanızdan sadece yazmak için mi yazdınız yoksa bir bilgi birkiminiz var mı ? Bana söylermisiniz 5 uçaklı KTHY de 950 personel ne iş yapar ? Bunların 700 ünden fazlası Kıbrısda çok iyi maaşlar alırken acaba ne iş yaparlar ? Diğer bir husus THY den ısrarla ayrılmak isteyen KTHY nin kendisi idi. Ortaklığı bozan THY değildi ! Hadi farzedelim KTHY, THY gibi büyük bir ortakdan ayrıldı acaba bulacağı ortak ondan daha büyük olabilir ??? Son 10 yılda özel havacılık sektörü hızlı büyüyüp gelişirken bilet fiyatları düşerken KTHY bu duruma ayak uyduramadığı gibi arkasında THY gibi Türkiye dururken ısrarla ayrılmak istemesi ve kötü yönetilmesi bu günleri getirdi. Kıbrısdaki çalışanları ise başka bir sorun ! ! !
  • Şimdi suçlunun bu yollarla aranması anlamsız. Ciddi bir meclis ve adlî soruşturma gerekir. Kim yapar ya da yapabilir??? Orası meçhul..Yazarın çok haklı olduğu bir nokta var ki KKTC liler ne kadar yanlış yapsalar da, işi batırsalar da TC nin ve THY nin yan çizmemesi gereğidir. Bir yanda milyonlarca para gönder ne olduğunu bile sorma yıllarca, bir yanda KKTC yi savun bir yandan da bayrak taşıyan prestij sembolü 36 yıllık kurumu bir özel şirkete devret. Bunu anlamak mümkün değildir. Garip girişimler ve yatırımlar yapan THY sırf “bazıları sinirlenmiş” diye KTHY den bu denli ırak durmamalıydı. Ancak işin öbür boyutunda da tüm girişimlere çağdışı bir sendikacılık anarşisinin olduğu başka bir gerçektir. Atlasjet bunlarla nasıl baş ed
  • Teşekkürler tolga bey.Günlerdir içimizi kemiren ama kelimelere dökemediğimiz duygularımıza öyle güzel tercüman olmuşşunuz ki....Bizler son 1 aydır değil tam 5 senedir,türlü entrikalarla bu duruma getirilişini izliyoruz KTHY nin.Sonunda birileri muratlarına erdi ama ne yazıkki yüzlerine gözlerine bulaştırarak......turisti mağdur ettiler.vatandaşı mağdur ettiler,dünyaya rezil ettiler KKTC yi. Atlasjet bu işi beceremeyecek ve sonuçta kendiside rezilolacak. iyisimi yol yakınken 'ben bu işi beceremedim'diyerek vazgeçsin bu sevdadan.Atlasjet'in alternatifi var.Birçok çözüm alternatifi var KTHY yi yeniden uçurabilmek için.Yeterki KKTC yi yönettiğini iddia edenlerde niyet olsun.saygılar
  • Tolga bey adama sorarlar Zeki ZİYA efendinin başarısını nerden biliyorsun ve de diğerlerinin hanği başarısızlığını ne kadar yakından biliyorsun diye..hadi cevap ver de senin kimden nemalandığını cümle alem görsün yazık sana ya yazık bizde seni adam gibi gazeteci sanmıştık..Hani bir laf vardır '' söyle bana arkadaşını söyliyeyim senin kim olduğunu'' belli ki senin arkadaşın ZEKİ ZİYA anlaşıldı ŞAPKAN DÜŞTÜ KELİN GÖRÜNDÜ TOLGA KARDEŞŞŞŞŞŞ
Yıllardır uzaktan, ama ilgi ve üzüntü ile Kıbrıs Türk Havayolları KTHY'nin yavaş yavaş çöküşünü izliyorum. Geçtiğimiz haftalarda havayolunun yüzde 50 oranında hissesi süratli bir ihaleyle ana işi turizm olan Atlasjet grubuna beş yıllığına devredildi.

Havayolunun tarihçesinde kurulma amacına bakarsak bugün itibariyle ciddi bir sapma görüyoruz. Zira amaç, Kıbrıs sorununa bir çözüm geldiğinde Türk tarafının da bağımsız bir ulaşım altyapısı ve havayolu olması idi. Hatta 90'lı yıllarda bu sağlanabilsin diye THY-KTHY ortaklığı kurulmuştu. Ancak KTHY'de istisnalar hariç başarısız yönetimlerin olması (Zeki Ziya yönetimi hariç), THY tarafından genelde ihmal edilmesi ve marka değerine önem verilmemesi sonucunda T.C. Özelleştirme İdaresi duruma el koydu. 2005 yılında garip bir ihale ile KTHY'nin yüzde 50 hissesi, bir sürü farklı vakfın ortak olduğu Ada Turizm isimli bir şirkete, yarısı peşin yarısı taksitle ödenmek üzere 33 milyon dolara satıldı. Nedense farklı vakıfların ortak olduğu yapılar ihale kazanınca insanın aklına türlü sorular geliyor. Bu ihale olmadan bile, Ada Turizm KTHY'nin yüzde 26 hissesine sahipti. O tarihte KTHY'nin nakit varlığı ise 45 milyon dolar civarındaydı. Bu matematik bana sanki Ada Turizm hiçbir yatırım riskine girmeden havayolunun yüzde 76'sına sahibi olmuş izlenimi veriyor.

Son iki yıldır gitgide borç batağına saplanan ve başarısız yönetilen KTHY'de grevler arttıkça gelinen noktada, net zarar tam bilinmemekle beraber 100 milyon dolar civarında bir borçtan söz ediliyor. Hal böyle iken finans yaratabilmek amacı ile gerçekleştirilen ihalede ise teklifler kayboluyor, sadece Atlasjet ile Pegasus yarışıyor ve ipi göğüsleyen Atlasjet oluyor.

THY, SIRBİSTAN'A YATIRIM PEŞİNDE AMA KTHY'YE İLGİSİZ

Filo ölçeği ne olursa olsun KTHY markası her zaman çok değerlidir. Bu tablo bana bizlerin ticaretten çok anlamadığını gösteriyor. Adanın diğer tarafı olan Kıbrıs Rum kesiminde son derece iyi bir yolcu trafiğine sahip Larnaka Havalimanı ile Cyprus Airways isimli kuruluşlar mevcut.

KTHY markasının içinde bile büyük abi edası ile yer alan THY'ye özellikle dikkat çekmek istiyorum. Son yıllarda süratle büyüyen ve yurtdışında ortaklıklar peşinde koşan THY, nedense Türkiye için son derece önem ve hassasiyet taşıyan KTHY'ye çok ilgisiz. Kıbrıs Türklerinin de bu süreçte hataları olmuştur elbette, ancak stratejik önemi çok büyük olup uğrunda şehitler verdiğimiz Kıbrıs adasının turizm ve ulaştırma geleceği açısından THY bu konuda kardeş havayoluna daha fazla sahip çıkamaz mıydı?

İhale sonrasında Atlasjet'in KTHY'yi nerelere götüreceğini hep beraber izleyeceğiz. Atlasjet'in sahibi Ersoy kardeşler tanıdığım kadarıyla başarılı ve zeki turizmciler. Yıllardır havacılığın içinde tecrübe sahibi oldular. Mutlaka bir hesapları vardır ancak işleri pek kolay gözükmüyor. Bu arada en kısa sürede kamuoyuna bu ihalenin şartları da bildirilmelidir. Artık dünyada toprak işgali yerini ticari yöntemlere bırakmıştır. KTHY'ye ortak olan bir şirket halka arz olur veya hisse satışı yapar da Yunanlı veya Rum ortakları olursa acaba bu konu KTHY'yi nasıl etkileyecektir? Lütfen yanlış anlaşılmasın ben her zaman serbest ekonomiyi ve çoklu rekabeti savunurum ancak tek çekincem milli çıkarların tehlikeye atılmasıdır. Bakın yıllardır batık olan Olympic Havayolları'nın durumuna... Yunanistan iflas etmesine rağmen yine de havayolunu yabancılara kaptırmadı. Yabancıları da davet edip birkaç farklı ihale düzenlediler, fiyat artırdılar ve sonunda havayolunu Yunanlı girişimci Aegean Havayolları'nın yönetimine bıraktılar.

Özetle KKTC'de, anavatan Türkiye'nin desteğiyle başarılı markalar yaratılmadıkça sorunların azalmayacağını, hatta çözülemeyeceğini düşünüyorum. Dilerim KTHY'deki yeni oluşum beni yanıltır.

Atatürk Havalimanı'nın adını kimse değiştiremez

İki hafta önce yazdığım 'Atatürk Havalimanı'nın adı THY havalimanı olmalı' başlıklı yazıyla ilgili olarak çok fazla eleştiri aldım. Kimi doğru şeylerden bahsettiğimi, kimi ise Atatürk düşmanlığı yaptığımı düşünmüş. Bu nedenle eleştirilere açıklık getirmek isterim.

Öncelikle eleştirilere teşekkür ediyor ancak yazımın çok dikkatli okunmasını tavsiye ediyorum. Zira, Atatürk Havalimanı'nda THY'nin yüzde 75'lere varan dominantlığının havacılık matematiği açısından çok doğru olmadığını anlatmaya çalışırken ironi yaptım. Yazı bütünlüğü ile okunursa daha doğru algılanacaktır. Büyük Atatürk'ün adı ne bir havalimanıyla limitlidir, ne de onu gerçekten fazla tanımadan, kavrayamadan kalıpsal olarak Atatürkçü olduğunu iddia edenlerin savunmalarına ihtiyacı vardır. Dünya tarihinde, aynı zamanda hem lider, hem komutan, hem de devlet adamı olarak büyüklüğü tartışılmayan Ata'mız, havacılık konusunda da büyük bir vizyoner olduğunu kanıtlamış, o yıllarda tayyare fabrikası kurdurmuş ve manevi kızı Sabiha Gökçen hanımefendiyi pilotluğa teşvik ederek, 'İstikbal göklerdedir' sözleriyle de tescil etmiştir.

Yeri gelmişken herkesi, böyle bir dehanın diğer pek çok alanda olduğu gibi havacılık konusunda da bize işaret ettiği hedeflerinden neden saptığımızı ve sadece isminin ağırlığı altında ezildiğimizi düşünmeye davet ediyorum. Mesele heykeller dikmekten, tabelalara isim yazmaktan çok daha mühimdir.

Atatürk'ün ifadesiyle 'Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kafi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi, bilmesi lazımdır.
"YAVAŞ YAVAŞ KTHY'NİN ÇÖKÜŞÜNÜ İZLİYORUM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 14 yıl önce
evet çok doğru, türkiye nüfusu yaklaşık 70 milyon 70 milyon türkiyelinin de göç ettiğini düşünebiliyormusunuz işte kıbrıslılar o durumda bu memleket artık bizim değil !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kibrislilar tembel, ise yaramaz diyen arkadasa sesleniyorum,sen bir ingiltereye gel kibrisli turklerin nasil calistigini gor. Madem kibrista hersey bol. Soruyorum rivayete gore Ingilterede yasayan kibrisli turk sayisi 350 bin. Kibrista yasayan oz kibrisli turklerin iki kati insan memleketini birakip gurbete gidermi lutfen kulaktan dolma bilgilerle konusmayalim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Nedir bu Kıbrıstaki rezaletler...alışmış bu Kıbrıslılar bedava yaşamaya..Türkiye göndersin paraları halkının %99 u memur olan Kıbrıslılara dağıtsın...yuh be..memlekette o kadar fakir fukara varken rum hayranı bu insanlara para vermek ayıptır günahtır...bırakın ne halleri varsa görsünler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY gerçekten markaydı, siyasilerin ve işi bilmez yöneticilerin esiri oldu..Bir uçumda Norveç Tromso meydanına uçtuğumda orda çalışan insanlar Uçağın üzerinde CYPRUS TURKISH AIRLINES yazısını ve o küçücük meydana bir havayolu şirketinin devlet havayolu şirketinin uçtuğunu görünce fotoğraf larını çekmeye başladılar,uçaktan magazin dergisi istediler hep meraklı gözler bu uçağı izliyordu açıkçası bir uçucu olarak gurur duymuştum yazık oldu açıkçası bu havayolu şirketine...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gerçek sayıyı bilmeden herkes bir sayı atıyor kthy 950 çalışanı var diye. bilemediniz 950 değil tüm KIBRIS TÜRK'ü KTHY'de çalışıyor. KIBRIS RUM'larının yapamadığını TÜRK'ler yaptı. sanki T.C. Sivil havacılığında tüm firmalar kusursuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sizin ne kadar bilgi birikiminiz var? KTHY özelleştirme idaresine, özelleştirilmek üzere et ve balık kurumu bünyesindeydi.Zamanın KKTC hükümeti et ve balık kurumundan devraldı KTHY yi...THY ndan değil. KKTC almak için teşebbüse geçmeseydi kime satılacağı bugüne bakılırsa belliymiş meğer....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siz bunları oturdugunuz masanızdan sadece yazmak için mi yazdınız yoksa bir bilgi birkiminiz var mı ? Bana söylermisiniz 5 uçaklı KTHY de 950 personel ne iş yapar ? Bunların 700 ünden fazlası Kıbrısda çok iyi maaşlar alırken acaba ne iş yaparlar ? Diğer bir husus THY den ısrarla ayrılmak isteyen KTHY nin kendisi idi. Ortaklığı bozan THY değildi ! Hadi farzedelim KTHY, THY gibi büyük bir ortakdan ayrıldı acaba bulacağı ortak ondan daha büyük olabilir ??? Son 10 yılda özel havacılık sektörü hızlı büyüyüp gelişirken bilet fiyatları düşerken KTHY bu duruma ayak uyduramadığı gibi arkasında THY gibi Türkiye dururken ısrarla ayrılmak istemesi ve kötü yönetilmesi bu günleri getirdi. Kıbrısdaki çalışanları ise başka bir sorun ! ! !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şimdi suçlunun bu yollarla aranması anlamsız. Ciddi bir meclis ve adlî soruşturma gerekir. Kim yapar ya da yapabilir??? Orası meçhul..Yazarın çok haklı olduğu bir nokta var ki KKTC liler ne kadar yanlış yapsalar da, işi batırsalar da TC nin ve THY nin yan çizmemesi gereğidir. Bir yanda milyonlarca para gönder ne olduğunu bile sorma yıllarca, bir yanda KKTC yi savun bir yandan da bayrak taşıyan prestij sembolü 36 yıllık kurumu bir özel şirkete devret. Bunu anlamak mümkün değildir. Garip girişimler ve yatırımlar yapan THY sırf “bazıları sinirlenmiş” diye KTHY den bu denli ırak durmamalıydı. Ancak işin öbür boyutunda da tüm girişimlere çağdışı bir sendikacılık anarşisinin olduğu başka bir gerçektir. Atlasjet bunlarla nasıl baş ed

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Teşekkürler tolga bey.Günlerdir içimizi kemiren ama kelimelere dökemediğimiz duygularımıza öyle güzel tercüman olmuşşunuz ki....Bizler son 1 aydır değil tam 5 senedir,türlü entrikalarla bu duruma getirilişini izliyoruz KTHY nin.Sonunda birileri muratlarına erdi ama ne yazıkki yüzlerine gözlerine bulaştırarak......turisti mağdur ettiler.vatandaşı mağdur ettiler,dünyaya rezil ettiler KKTC yi. Atlasjet bu işi beceremeyecek ve sonuçta kendiside rezilolacak. iyisimi yol yakınken 'ben bu işi beceremedim'diyerek vazgeçsin bu sevdadan.Atlasjet'in alternatifi var.Birçok çözüm alternatifi var KTHY yi yeniden uçurabilmek için.Yeterki KKTC yi yönettiğini iddia edenlerde niyet olsun.saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tolga bey adama sorarlar Zeki ZİYA efendinin başarısını nerden biliyorsun ve de diğerlerinin hanği başarısızlığını ne kadar yakından biliyorsun diye..hadi cevap ver de senin kimden nemalandığını cümle alem görsün yazık sana ya yazık bizde seni adam gibi gazeteci sanmıştık..Hani bir laf vardır '' söyle bana arkadaşını söyliyeyim senin kim olduğunu'' belli ki senin arkadaşın ZEKİ ZİYA anlaşıldı ŞAPKAN DÜŞTÜ KELİN GÖRÜNDÜ TOLGA KARDEŞŞŞŞŞŞ

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000