30 Kasım 2008, Pazar 09:08:34

YARGITAY'DAN ŞOK KARAR

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 3 saat rötar yapan THY aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davasının reddine karar verdi. Bu kararla, uçakların rötar yapması nedeniyle kişilerin maddi ve manevi kaybı "yok" sayıldı.
  • EVET HOŞ DURUM DEĞİL AMA BİRAZ DA SORUMLULUK YOLCULARA DÜŞÜYOR ZAMAN KAVRAMI MALESEF TÜRKİYEDEKİ ALANLARDA YOĞUN OLMASI NEDENİYLE KISITLI,BU NEDENLE TEK SUÇLU ŞİRKETLER DEĞİL BUNUN YERHİZMETLERİ VAR KARGOSU VAR BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMAK LAZIM AMA BURADA BİREYLERE DÜŞEN HİZMETİ ALMADAN ÖNCE BİRAZ DAHA FAZLA VAKİTLERİNİ BU İŞLEMLERE AYIRMAK 35 DK ÖNCESİNE KADAR BIRAKMAK DEĞİL...TEŞEKKÜR EDERİM.
  • Biletlerin üzerinde "check-in işlemini 1 saat önceden yaptırılmasını" belirten bir açıklama var. Bu uyarı yolcuya zaten yapılmıştır. Fakat havalimanı trafiğinin yoğun olması, pas geçiş ve bakım dolayısıyla yaşanan herhangi bir komponent probleminden kaynaklanan gecikmelerde, yolcuların haklı olması gerekmektedir. Fakat Check-In tamamen yolcunun sorumlulugundadır.
  • @platinumwings: adam bişey almamış, karar iptal edilmiş dikkatinizi çekerim. üstelik yurtiçi uçuşlarda check-in kapanışı uçuştan 30 dk öncedir (bu süre duruma göre daha erkene çekilebilir o ayrı), ancak check-in süresi bitmeden gelen biri kapasite fazlası satış nedeniyle yer kalmadığı için uçağa alınmazsa, bu hoş bir durum olmaz dimi:) bayrak taşıyıcımızı seviyoruz o ayrı konu. ama haksızlık haksızlıktır.
  • YAZIDA YOLCUNUN 35 DK UCUŞTAN ÖNCE GELDİĞİ YAZIYOR EĞER BÖYLE İSE BENCE 2500 YTL ALDIĞINA DUA ETSIN.BÖYLE SAÇMALIK OLURMU MADEM PSKOLOJİN BOZULACAK SENDE ZAMANINDA ALANDA OL ERKEN YAPTIR REZERVASYONUNU.AMA SAĞOLSUN BİZDE MANTIK BEN BILETIMI ALIRIM AÇIKLAMALARINI OKUMAM PARAMI VERIRIM EN KRAL HIZMETİ BEKLERIM DERSENIZ DAHA ÇOK UÇUŞLARA ALINMAZSINIZ.BAYRAK TAŞIYICIMIZ MUHATTAP OLAMAMAK İÇİN BENCE VERMİŞ PARASINI SUSTURMUŞ.ÖZEL HAVAYOLU OLSAYDI RÜYASINDA KAZANIRDI MAHKEMEYİ.
  • 3 saatlik rötara gelene kadar insanın psikolojisini bozacak bir sürü olay var yolcu biraz abartmış Thy nin kapasiteden fazla bilet satışı olayına karşı olmama rağmen burada yolcunun talebi gerçek ötesinde
  • yolcunun zamanı çalınmış, yolcu kandırılmış, yok ötesi.iş yemeği ya da bir konser kaçırmış olsun, ya da hiç bir aksama olmasın programında; kandırlımış ve zamanının çalınmış olması bile yolcuyu haklı kılar..bu kararı verenlerin başına kat kat kötüsünün gelmesini içten diliyorum..

Yurtdışında eğitim gören oğlu ile birlikte Antalya'dan İstanbul'a gitmek üzere Türk Hava Yolları'nın 20 Ağustos 2005 tarihinde 16:45 uçağında yer ayırtan Mustafa Talat Sözen, uçağın kalkışından 35 dakika önce havaalanına geldi. Koltuk sayısından daha fazla rezervasyon yapıldığı gerekçesiyle Sözen ve oğlu uçağa alınmadı. 
 
Sözen ve oğluna 19.40 uçağında yer ayırtıldı. Biletlerinde belirtilen 16:45 uçağı yerine 19:40 uçağı ile İstanbul'a dönen Sözen, havaalanında 2 saat 55 dakika beklemeleri nedeniyle oğlunun yurtdışı seyahati ile kendisinin İstanbul programının alt üst olduğunu, ruhsal dengelerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini ve çok önemli bir iş yemeğini iptal etmek zorunda kaldığını belirterek bin YTL maddi ve 5 bin YTL de manevi tazminat talebiyle dava açtı.

MAHKEME; MANEVİ TAZMİNATI KABUL ETTİ, MADDİ TAZMİNATI REDDETTİ

İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, davacı Sözen'in maddi zararının ispatlayamaması nedeniyle THY yi 2 bin 500 YTL manevi tazminat ödeme mahkum etti. Mahkeme, gerekçeli kararında şu görüşleri dile getirdi: "Davalının savunmasında ileri sürdüğü hususlar tamamen kendi uçuş ve fiyat politikaları ile ilgili olup bu durumun 3. kişiler tarafından kabul edilebilir olmasını beklemek hayatın olağan akışına uygun düşmemektedir. Bu şekilde uygulamayı haklı kılan herhangi bir ulusal ve uluslararası havacılık kuralının da varlığı iddia edilmemiştir. Davalı kurumun kendi uçaklarının koltuklarını dolu olmasını temin amacıyla uçak kapasitesinden fazla bilet satmak suretiyle davacının seyahatini zamanında yapamamasına neden olmasında ağır bir hizmet kusuru olduğu mahkememizce kabul edilmiştir. Davalının bu ağır kusuru sebebiyle davacı tarafın gecikme sebebiyle iş toplantısını iptal ettiği ve iradesi dışında 2 saat 55 dakika daha bekleyerek başka bir uçakla gitmek zorunda kaldığı bu suretle büyük bir manevi sıkıntı ve üzüntüye düştüğü tartışmasızdır. Borçlar Kanunu 49 ve Medeni Kanun'un 24-25. maddelerine göre kişilik haklarına yapılan saldırıların müeyyideleri düzenlenmiş olup; takdir edilecek tazminatın meydana gelen olayın ağırlığına, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına ve tarafların bu olay sebebiyle elde ettikleri yarar ve zarar dengesinin takdirine bağlı olduğu anlaşıldığından, davacı tarafın talep ettiği manevi tazminat miktarının mahkememizce fahiş olduğu kabul edilerek günün ekonomik koşulları ve hak ve nesafet kuralları göz önüne alınarak davacı tarafın bu olay sebebiyle takdiren 2 bin 500 YTL manevi tazminata hükmedilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Davacının talep ettiği maddi tazminat talebi yönünden ise; uğradığını iddia ettiği maddi kayıplara ilişkin herhangi bir belge sunmaması nedeniyle bu iddiasını ispatlayamadığı kabul edilerek maddi tazminat talebinin reddine karar verilmesi sonuç ve kanaatine varılmıştır."

YARGITAY: "MANEVİ ZARAR GÖRMEDİ"

Mahkemenin kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, davanın tümden reddedilmesi gerektiğine hükmetti. Daire, verdiği bozma kararında mahkemenin sadece davacının beyanına göre karar vermesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:"Mahkemece, davacının gerçekten bir iş toplantısını kaçırıp kaçırmadığı araştırılmamış, böyle bir durumun mevcut olması halinde dahi, somut olayın özellikleri nazara alındığında durumun davacı yönünden nasıl manevi zarar oluşturduğu karar yerinde tartışılmamıştır. Bu durum karşısında mahkemece, özellikle anılan biletin günü ve saati dikkate alınarak, davacının gerçekten bir iş toplantısını kaçırıp kaçırmadığı araştırılıp, böyle bir durumun gerçek olduğu tesbit edilirse, bu kez manevi tazminatın koşullarının nasıl oluştuğu karar yerinde açıklanıp tartışılmadan, incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir."

MAHKEME DİRENDİ AMA

Yargıtay'ın bozma kararına direnen Mahkeme, taraflar arasında taşıma sözleşmesi bulunduğunu, seyahatin zamanında yapılmamasının herkesin programını aksatacağınının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Mahkemenin direnme kararının ardından dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul da, Daire'nin görüşü yönünde karar verdi. Böylece, rötarlı uçtuğu için tazminat talebiyle dava açan davacının davası reddedilmiş oldu.

Şifre

YARGITAY'DAN ŞOK KARAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

PLATİNUMWİNGS ~ 15 yıl önce
EVET HOŞ DURUM DEĞİL AMA BİRAZ DA SORUMLULUK YOLCULARA DÜŞÜYOR ZAMAN KAVRAMI MALESEF TÜRKİYEDEKİ ALANLARDA YOĞUN OLMASI NEDENİYLE KISITLI,BU NEDENLE TEK SUÇLU ŞİRKETLER DEĞİL BUNUN YERHİZMETLERİ VAR KARGOSU VAR BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMAK LAZIM AMA BURADA BİREYLERE DÜŞEN HİZMETİ ALMADAN ÖNCE BİRAZ DAHA FAZLA VAKİTLERİNİ BU İŞLEMLERE AYIRMAK 35 DK ÖNCESİNE KADAR BIRAKMAK DEĞİL...TEŞEKKÜR EDERİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Biletlerin üzerinde "check-in işlemini 1 saat önceden yaptırılmasını" belirten bir açıklama var. Bu uyarı yolcuya zaten yapılmıştır. Fakat havalimanı trafiğinin yoğun olması, pas geçiş ve bakım dolayısıyla yaşanan herhangi bir komponent probleminden kaynaklanan gecikmelerde, yolcuların haklı olması gerekmektedir. Fakat Check-In tamamen yolcunun sorumlulugundadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAF ~ 15 yıl önce
@platinumwings: adam bişey almamış, karar iptal edilmiş dikkatinizi çekerim. üstelik yurtiçi uçuşlarda check-in kapanışı uçuştan 30 dk öncedir (bu süre duruma göre daha erkene çekilebilir o ayrı), ancak check-in süresi bitmeden gelen biri kapasite fazlası satış nedeniyle yer kalmadığı için uçağa alınmazsa, bu hoş bir durum olmaz dimi:) bayrak taşıyıcımızı seviyoruz o ayrı konu. ama haksızlık haksızlıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
platinumwings ~ 15 yıl önce
YAZIDA YOLCUNUN 35 DK UCUŞTAN ÖNCE GELDİĞİ YAZIYOR EĞER BÖYLE İSE BENCE 2500 YTL ALDIĞINA DUA ETSIN.BÖYLE SAÇMALIK OLURMU MADEM PSKOLOJİN BOZULACAK SENDE ZAMANINDA ALANDA OL ERKEN YAPTIR REZERVASYONUNU.AMA SAĞOLSUN BİZDE MANTIK BEN BILETIMI ALIRIM AÇIKLAMALARINI OKUMAM PARAMI VERIRIM EN KRAL HIZMETİ BEKLERIM DERSENIZ DAHA ÇOK UÇUŞLARA ALINMAZSINIZ.BAYRAK TAŞIYICIMIZ MUHATTAP OLAMAMAK İÇİN BENCE VERMİŞ PARASINI SUSTURMUŞ.ÖZEL HAVAYOLU OLSAYDI RÜYASINDA KAZANIRDI MAHKEMEYİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
3 saatlik rötara gelene kadar insanın psikolojisini bozacak bir sürü olay var yolcu biraz abartmış Thy nin kapasiteden fazla bilet satışı olayına karşı olmama rağmen burada yolcunun talebi gerçek ötesinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAF ~ 15 yıl önce
yolcunun zamanı çalınmış, yolcu kandırılmış, yok ötesi.iş yemeği ya da bir konser kaçırmış olsun, ya da hiç bir aksama olmasın programında; kandırlımış ve zamanının çalınmış olması bile yolcuyu haklı kılar..bu kararı verenlerin başına kat kat kötüsünün gelmesini içten diliyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000