09 Şubat 2010, Salı 10:49:47

"YABANCI PİLOT CRM'İ BOZAR"

Airport TV’de dün akşam yayınlanan Kara Kutu programında bu hafta uçuş okulları ve CRM masaya yatırıldı...
  • Emergency sırasında deniz atlarının üreme sistemi hakkında konuşulmayacağı için level 4 sevisinde olan herkes her emergency durumda birbirini mükemmel anlar ve crm lisan eksikliği ile bozulmaz . Bozulur diyen hocanın yetiştirdiği öğrencilere ben düzgün bakamam .Herkez işini adam gibi yapsın sen öğrencilerine herhanği bir yabancı hocadan daha iyi neler verebilirim diye düşün gerisini şirketlerin uçuş emniyet ,Eğitim ve İşletme başkanlarına bırak .Bu konuda yorum yapması abesle iştigal olmuş
  • At least there is someone who can think logically and express himself fluently in English.We may understand eachother but what about the majority ,who has never been onboard a professional airline?But becareful no success remains without punishment!Wellcome to Turkey!
  • Onur Air yolcuya şirin gözükücem diye entrikalı kampanyalar yapacağına önce Türk Pilotlarına da Yabancı Pilotlara yaptığı gibi SAĞLIK SİGORTASI yapsın.
  • Perhaps they are forgetting that the International Standard Language for aviation and ICAO is English. If Intra and Inter cockpit communication is an issue then why not hire people proficient in the STANDARD LANGUAGE. You think Emirates Etihad Cathay Pacific Singapore Airlines have such problems although they are multicultural organisations with employees from all four corners of the world??? AND CRM..Please it’s obvious he has only superficial knowledge of such concepts. I specialise in Human factors (incl CRM) and I assure you having foreigners is not the presiding issue.. the issue is having employees not being able to speak or understand the STANDARD Language. VE Hayır yabancı değilim.
  • 1-uçaklarda motor saati diye bişi var kaç saat uçtugu buradan hesaplanmakta diyelimki 4 kişiyede 2 şer saat yazdı hoca, motor saati ne olacak motor saati ile 50 veya 100 saatlik bakımı birbirini tutmayacak bildiğim kadarı ile uçakların toplam motor saatleri ile öğrencilerin toplam uçuş saatleri shgm tarafından denetlenmekte burada çok büyük bir yanılgı var anlış bilgi var hangi teknisyene sorsanız bunu bilir çünki teknisyen motor saatinden uçağın bakım saatini takip eder deftere işler kimler uçumuşsa deftere yazar uçan pilotlar imzalar teknisyen alır hesap eder bakıma ne kadar kalmış denetler böle iş olurmu yav
  • Sen neden bukadar agresifsin böyle, saldırıyorsun Tarkime. Size paramı veriyorlar , yoksa eğitimde indirimmi yapıyolar ,diğer okulları kötüleyin diye, kaç para veriyorlar ? Senin Ayjetin yokken Bizim Tarkim pilot yetiştiriyordu, Havayollarında şuan Kaptan seviyesine gelmiş mezun pilotları var . Onun için git kendi okulunda dersini gör öyle sağa sola saldırma. Hocalarınız size pilotajın yanında birazda insan iletişimi öğretsin , ne o öyle bizim okuldan olanlar olmayanlar misali fanatizim, Herkes aynı yolda yarın Tip eğitiminde Body arkadaşın Tarkimden biri olabilir. böyle buralarda ayıp şeyler okulu kötülemek . beğenmiyorsan gitmezsin.
  • sizler crm var diye zannediyorsunuz ya bizde crm dersinde kıdamli pilot çay içmek istiyorum diyince derse ara veriliyor crm yalanına aldanmayın hakiki crm profsyonel zihniyetle yetişmiş yabancı pilotlarla olur. riski kitaba uydurmaz riski kitaptan okur girmezler herkese saygılar amacım kimseyi kırmak deil sadece gerçekleri sizlere bildirmek
  • Tarkim müdürü okulunun haline bakmadan Ayjet le fiat mukayesesi yapıyor.Farkı spordan bir örnek verelim Ayjet NBA de Tarkim mahalli liğde.İnsanda biraz izan ve utanma duygusu olur. Ayjet mukayese edilecekse Anadolu Ünv.ve THK ile mukayese edilmeli.( Bu arda Ayjet ile hiç bir ilgim yok sadece okulları bilen ve takip etmeye çalışan birisiyim.)
  • Kimsenin yabancılara karşı olduğu yok yalnız bu ülkede bu kadar işsiz pilot varken yabancıların çalıştırılmasına karşıyız. Bu yabancı hayranlığı olan arkadaşları anlayamıyorum, herhalde bir çıkarları var onları savunmaktan.
  • Türke kaşının altından bakan, burun kıvıran dinozorlar Ingiliz ve amerikalılarla hatta yunalılarla sırıta sırıta ucarlar.

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan tarafından hazırlanıp sunulan Kara Kutu programının bu haftaki konukları AYJET Okul Müdürü Naci Uçar ve AYJET Baş Uçuş Öğretmeni Ahmet Ergene oldu.

Programda, uçuş okullarının sorunları masaya yatırılırken Tarkim Uçuş Okulu Genel Müdürü Faruk Bayındır ve Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç de telefonla konu hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.

“TİCARİ BİR AMACIMIZ YOK”

Deneyimli ve kaliteli bir kadroya sahip olduklarını belirten AYJET Okul Müdürü Naci Uçar, “Ticari amaçtan çok sivil havacılığa hizmet etme amacıyla kurulmuş bir okuluz. Bu yüzden diğer okullara göre biraz pahalı olabiliriz ama bizim de kendimize göre standartlarımız bulunuyor. Örneğin; Sivil Havacılık Kuralları “750 saat yer eğitimi verilmesi yeterlidir” diyor diye eğitimi 750 saatle sınırlandırmıyoruz bu süreyi 1000 saate kadar çıkartıyoruz” şeklinde konuştu.

“AYJET’E GELEN KİMSE KANDIRILDIM DİYEMEZ”

Bugüne kadar 12 dönem mezun ettiklerini söyleyen Uçar, “Şubat ayında 13’üncü dönem kursiyerlerini de mezun edeceğiz. Kısmetse 22 Şubat’tan itibaren de 21. dönemi başlatacağız.  Bu kadar dönem içerisinde eğer bizde eğitim almak isteyip de  mağdur olan bir kursiyer yoktur. Kimse, “Ben AYJET’e gittim de kandırıldım” diyemez” ifadelerini kullandı.

Kara Kutu - Ayjet

“BİZ RAKİP DEĞİLİZ”

Kara Kutu programına telefonla katılan Tarkim Genel Müdürü Faruk Bayındır, “Her uçuş okulunun kendine göre bir fiyat politikası vardır. Biz daha çok Adana’da uçuş yapıyoruz. Bu bizim için büyük avantaj. Uçaklarımız Cessna olduğu için Ayjet’in uçaklarından daha fazla yakıt tüketiyor. Bu ise bir dezavantaj... Ama İstanbul’da faaliyet gösteren okullar da hava koşullarından dolayı son 2 aydır doğru düzgün uçuş yapamıyorlar. Bu da onlar için bir dezavantaj... Onun dışında biz ne Ayjet’le ne de başka bir okulla rekabet içerisinde değiliz. Bizim amacımız Türkiye’de verilen kaliteli uçuş eğitimini tüm dünyaya duyurabilmek. Biz, insan kalitesini artırmanın düşüncesindeyiz” dedi.

Türk Hava Yolları’nın pilot eğitimlerinde verdiği sözleri tutmadığını belirten Bayındır, “4-5 yıl kadar önce Türk Hava Yolları bize öğrenci göndereceğini söylemişti. Ama öğrencileri bize değil Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu’na gönderdiler” şeklinde konuştu.

“YABANCI PİLOTLARA SINIRLAMA VAR AMA...”

Türkiye’de sık sık gündeme gelen “Yabancı Pilot Sorunu” hakkında da konuşan Bayındır, “Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıl Nisan ayında bu konu hakkında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla bir genelge yayınlandı ve 500 saatin altında uçan yabancı pilotların şirketler tarafından kokpitte oturtulmaması öngörülüyordu. Ama ne derece bu kurala uyuluyor bilemiyorum” dedi.

Ayjet Okul Müdürü Naci Uçar da Bayındır’a destek veren açıklamalarda bulunarak, “Biz de bu kurallara ne kadar uyulduğunu takip edemiyoruz. Ama şunu biliyoruz. Yurtdışından gelen ve Türk şirketlerinde uçuş yapan yabancı kökenli yeni mezun pilotların uçuş sürelerini tamamlamak için üzerine para bile verdiği duyumları sürekli bize geliyor” ifadelerini kullandı.

“YABANCI PİLOT CRM’İ BOZAR!”

Özellikle acil durumlarda büyük bir önem taşıyan CRM konusunun da gündeme getirildiği programda, Ayjet Başuçuş Öğretmeni Ahmet Ergene, “Acil durumlarda aynı dilini konuşuyor olmak çok büyük önem taşıyor. Hem kokpitte yanınızdaki pilotla iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor hem de kabini rahatlatmak için belirli açıklamalar yapmanız lazım. Emergency durumlarda CRM’in ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Kesin bir ifadeyle yabancı pilotlar CRM’de bir tehlikedir diyemesek de iletişimde kopukluk olacağı için CRM’i bozacakları düşüncesindeyim” dedi.

Ayrıca Anadolu Üniversitesi’nin dışarıdan para öğrenci almasını da eleştiren Ergene, “Madem dışarıdan öğrenci alıp para karşılığında eğitim verebiliyorlar. Demek ki bu öğrencileri eğitecek kapasiteye sahipler demektir. Öyleyse kontenjan açıp ücretsiz olarak eğitim verebilirler. Ama bunu neden yapmadıklarını soruyoruz. Cevabını alamıyoruz” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Ayjet

*PİLOT OLMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?
*UÇUŞ OKULLARINDA NE GİBİ EĞİTİMLER VERİLİYOR?
*ÖĞRENCİLER UÇMADAN UÇMUŞ GİBİ GÖSTERİLEBİLİR Mİ?
*MEZUN ETTİKLERİ KAÇ ÖĞRENCİ ŞUAN İŞ İMKANI BULDU?
*KOKPİTTE CRM’İN ÖNEMİ NEDİR?
*ANADOLU ÜNİVERSİTESİ VE THK’YLA EŞİT ŞARTLARDA MI REKABET EDİYORLAR?
*HAVACILIK TIBBI DERNEĞİ BAŞKANI DOÇ. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ NELER SÖYLEDİ?

İşte uçuş okullarının enine boyuna masaya yatırıldığı dün akşamki Kara Kutu programının tamamı:

"YABANCI PİLOT CRM'İ BOZAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

Misafir ~ 14 yıl önce
Emergency sırasında deniz atlarının üreme sistemi hakkında konuşulmayacağı için level 4 sevisinde olan herkes her emergency durumda birbirini mükemmel anlar ve crm lisan eksikliği ile bozulmaz . Bozulur diyen hocanın yetiştirdiği öğrencilere ben düzgün bakamam .Herkez işini adam gibi yapsın sen öğrencilerine herhanği bir yabancı hocadan daha iyi neler verebilirim diye düşün gerisini şirketlerin uçuş emniyet ,Eğitim ve İşletme başkanlarına bırak .Bu konuda yorum yapması abesle iştigal olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
At least there is someone who can think logically and express himself fluently in English.We may understand eachother but what about the majority ,who has never been onboard a professional airline?But becareful no success remains without punishment!Wellcome to Turkey!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Onur Air yolcuya şirin gözükücem diye entrikalı kampanyalar yapacağına önce Türk Pilotlarına da Yabancı Pilotlara yaptığı gibi SAĞLIK SİGORTASI yapsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Perhaps they are forgetting that the International Standard Language for aviation and ICAO is English. If Intra and Inter cockpit communication is an issue then why not hire people proficient in the STANDARD LANGUAGE. You think Emirates Etihad Cathay Pacific Singapore Airlines have such problems although they are multicultural organisations with employees from all four corners of the world??? AND CRM..Please it’s obvious he has only superficial knowledge of such concepts. I specialise in Human factors (incl CRM) and I assure you having foreigners is not the presiding issue.. the issue is having employees not being able to speak or understand the STANDARD Language. VE Hayır yabancı değilim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1-uçaklarda motor saati diye bişi var kaç saat uçtugu buradan hesaplanmakta diyelimki 4 kişiyede 2 şer saat yazdı hoca, motor saati ne olacak motor saati ile 50 veya 100 saatlik bakımı birbirini tutmayacak bildiğim kadarı ile uçakların toplam motor saatleri ile öğrencilerin toplam uçuş saatleri shgm tarafından denetlenmekte burada çok büyük bir yanılgı var anlış bilgi var hangi teknisyene sorsanız bunu bilir çünki teknisyen motor saatinden uçağın bakım saatini takip eder deftere işler kimler uçumuşsa deftere yazar uçan pilotlar imzalar teknisyen alır hesap eder bakıma ne kadar kalmış denetler böle iş olurmu yav

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sen neden bukadar agresifsin böyle, saldırıyorsun Tarkime. Size paramı veriyorlar , yoksa eğitimde indirimmi yapıyolar ,diğer okulları kötüleyin diye, kaç para veriyorlar ? Senin Ayjetin yokken Bizim Tarkim pilot yetiştiriyordu, Havayollarında şuan Kaptan seviyesine gelmiş mezun pilotları var . Onun için git kendi okulunda dersini gör öyle sağa sola saldırma. Hocalarınız size pilotajın yanında birazda insan iletişimi öğretsin , ne o öyle bizim okuldan olanlar olmayanlar misali fanatizim, Herkes aynı yolda yarın Tip eğitiminde Body arkadaşın Tarkimden biri olabilir. böyle buralarda ayıp şeyler okulu kötülemek . beğenmiyorsan gitmezsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sizler crm var diye zannediyorsunuz ya bizde crm dersinde kıdamli pilot çay içmek istiyorum diyince derse ara veriliyor crm yalanına aldanmayın hakiki crm profsyonel zihniyetle yetişmiş yabancı pilotlarla olur. riski kitaba uydurmaz riski kitaptan okur girmezler herkese saygılar amacım kimseyi kırmak deil sadece gerçekleri sizlere bildirmek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tarkim müdürü okulunun haline bakmadan Ayjet le fiat mukayesesi yapıyor.Farkı spordan bir örnek verelim Ayjet NBA de Tarkim mahalli liğde.İnsanda biraz izan ve utanma duygusu olur. Ayjet mukayese edilecekse Anadolu Ünv.ve THK ile mukayese edilmeli.( Bu arda Ayjet ile hiç bir ilgim yok sadece okulları bilen ve takip etmeye çalışan birisiyim.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kimsenin yabancılara karşı olduğu yok yalnız bu ülkede bu kadar işsiz pilot varken yabancıların çalıştırılmasına karşıyız. Bu yabancı hayranlığı olan arkadaşları anlayamıyorum, herhalde bir çıkarları var onları savunmaktan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türke kaşının altından bakan, burun kıvıran dinozorlar Ingiliz ve amerikalılarla hatta yunalılarla sırıta sırıta ucarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000