04 Şubat 2010, Perşembe 10:32:13

YABANCI PİLOT ALIMLARINDA SKANDAL

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı pilotlarla ilgili inanılmaz tuzaklar kurulduğu ortaya çıktı. AirportHaber’e gelen ihbara göre yabancı pilotların maaşlarına göz koyan bir organizasyon olduğu iddia ediliyordu. İşte iddialar üzerine yaptığımız araştırmanın sonucu.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • yabancı pilottan alınan komisyonu ayıplayanlar, aynı zamanda Türk pilot varken neden yabancı alınıyor diyor. Bunu demeyense broker, gevezelik etmiyor, işsiz Türke rağmen Türkiyedeki iş imkanına ortak olmak isteyen pilota bedeli birtek o uyguluyor. Bunu ticaret için de yapıyor ama aynı kapıya çıkıyor. Mühim olan da netice değil mi zaten?
  • Tarkim olduğunu anladığım uçuş okulu adamı dolandırmış..adam da gözü bozuk olduğu halde pilot olmak istiyor.. al birini ver öbürüne.. adam türkce bilmiyor ki havacılık ingilizcesi bilsin..
  • NEYE AYIP OLUYO YABANCIMI DOLSUN ORTALIK
  • INSANLAR HAYATLARINI RISKE ALIP EKONOMIK OLARAK PILOT OLUYOR 500 EURO KOMISYON UGURANA MI HARCANIYORLAR,BU ISIN UZERINE GIDILMELI ARASTIRILMALI BASTA ONUR AIR VE BU BROKER FIRMASI ACIKLAMA YAPMALI TABI SHGM DE SUSKUNLUGUNU BOZMALI
  • bence bu işin içinde başka iş var. bu haberin buraya yazılmasını isteyenler yabancı brokerlık şirketinin adamları. Bir Türk şirketinin yabancılardan para alması milleti neden rahatsız ediyor anlamadım. Aynı tepkiyi Türk pilotları içinde gösterirlermi bilemiyorum.
  • merak ediyorum.. bu yabancı bir pilotla Türk şirketi arasında yapılan sözleşme değilmi. sonuçta yabancı pilottan alınan para Türk şirketine gelmeyecek mi? bildiğim kadarıyla dünyada böyle broker şirketler var ve aynı şartlarda pilotlara iş bulurlar. istemeyen pilotda broker şirkete başvurmaz ama direk havayolu şirketinin insan kaynaklarına başvurabilir.
  • BAS PILOT VE ISLETME MUDURUNUN HABERI OLMADAN BU IS YAPILAMAZ.ONUR AIR DE BU HARACI ODEYEN YABANCI IKINCI PILOTLAR HALEN VAR!ARASTIRAN BULUR.!AYIKLANMALI BOYLE HAVACILIKTAN NASIBINI ALAMAMISLAR...ONUR AIR DEN ACIKLAMA BEKLIYORUZ..
  • neden Türkiyede bir yığın işsiz pilot varken yabancı pilot peşinde koşarlar? kaldıki türk pilotlar daha az ücrete istihdam edilebilir sanıyorum... emirates de de çok yabancı pilot var...
  • Iyidir iyidir bisey olmaz memlekette issiz pilotlar cogaldikca bunlardanda komisyon alip yurtdisi baglantisi yapsin boylece tum turkler yurtdisinda tum yabancilarda turkiyede calissin biraz marjinal olalim degisikliklere acik olalim arkadaslar

Tüm dünyada havacılık sektöründe iflaslar, işten çıkartmalar, filoda küçülme gibi ekonomik zorluklar yaşanırken Türkiye havacılık açısından şanslı bir dönem yaşıyor. Gerek Türk Havayolları ve gerekse özel şirketlerimiz filolarını büyütürken pilot ihtiyaçlarını da yabancı pilotlarla karşılamaya çalışıyor. Türkiye’de THY dahil tüm şirketlerimizde yabancı pilotlar istihdam edilmeye başlandı.

Yabancı pilot istihdamları kolay yoldan para kazanma hesabı yapan bazı kişilerin de iştahını kabarttı.

Skandal denilebilecek olay, Onur Air’in yabancı pilot almak için verdiği ilan üzerine ortaya çıktı. Onur Air tarafından uluslar arası bir yayın organına verilen ilanda yabancı pilot istihdam edilmek istendiği belirtildi. İlanı gören pilotlar şirkete müracaat etmeye başladılar. Görüşme için şirkete davet edilen pilotlar, Onur Air’den bir kişi tarafından Bilen Havacılık şirketine yönlendirildi. İsmi bizde saklı pilotlara “Bu şirketle anlaşma imzaladıktan sonra bize gelin” denildi.

PİLOTUN ÖNÜNE KONULAN KONTRAT TAM BİR TUZAK

Onur Air’den bir kişi tarafından Bilen Havacılık şirketine yönlendirilen pilotlar bu öneri üzerine Bilen Havacılık şirketiyle temasa geçtiler. Bilen Havacılık şirketiyle yapılan yazışmalarda Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı pilotlar üzerinde gerçekleştirilmek istenen oyun ortaya çıktı.

Bilen Havacılık Şirketi tarafından yabancı pilotlara gönderilen kontrat, pilotların maaşlarına nasıl göz konulduğunu gösteriyor. 6 maddeden oluşan kontratta Bilen Havacılık Şirketi Broker olarak gösteriliyor. Anlaşmayı yapacak XXX (ismi bizde saklı) kişilerde pilot olarak anılıyor. Anlaşmanın daha ilk maddesinde “Broker pilota iş bulacak ve bu iş aşağıdaki şartları kapsayacak” deniliyor.

Bilen Havacılık şirketinin pilotlara gönderdiği kontratta Onur Havayolları’nda 5500 Euro aylık maaşla iş bulma sözü veriyor.

Kontratın ikinci maddesinde ise; Broker’in pilota iş bulmasından dolayı her ay maaşından 500 Euro, Bilen Havacılık Şirketine komisyon ödeneceğini şart koşuyor. Bu rakam şirketlerde işe başlayan ikinci pilotlar için 250 Euro olarak isteniyor.

KONTRATTA TEHDİT GİBİ CÜMLELER…

Yabancı pilotlara gönderilen kontratta tehdit içeren ifadeler de yer alıyor. Kontratta, pilotların şirketle özel anlaşma yapsalar bile, Bilen Havacılık Şirketi’nin istemiş olduğu 500 Euro komisyon bedelinin sürekli ödeneceğine vurgu yapılıyor. Kontrattaki tehdit bununla da bitmiyor. Pilotların maaşını almasına rağmen, hastalık, izin gibi sebeplerden dolayı komisyon bedeli ödemesinin gecikmesi halinde Broker tarafından şirketin aranarak 500 Euro’ya el konulacağı açıkça yazılıyor.

Kendini Broker olarak adlandıran Bilen Havacılık kontrata göre iş bulacağını söylediği pilotların hiçbir sorunuyla ilgilenmeyeceğini de kontratın 5’nci maddesiyle net bir şekilde ifade ediyor. 5’nci maddede “Pilotun havayolu şirketi ile imzalayacağı kanuni iş akdi dolayısıyla yaşanacak anlaşmazlıklardan doğacak mahkemelerden sorumlu olmayacaktır” deniliyor.

Onur Havayollarına müracaat eden yabancı pilotların yaşadığı bu olay üzerine akıllara şu sorular geliyor.

-Yabancı bir yayın organına ilan veren Onur Havayolları, Broker olarak Bilen Havacılık Şirketi ile ayrıca herhangi bir anlaşma yaptı mı?

-Yaptıysa 5’nci maddede belirtildiği gibi pilotun yasal anlaşma yapacağı şirket Onur Havayolları olacağına göre Bilen Havacılık neden pilot ile ikinci bir anlaşma yapıyor?

-Onur Havayolları Bilen Havacılık ile aracı kurum olarak anlaşma yapmadıysa Onur Havayolları’ndan pilotları Bilen Havacılık şirketine kim yönlendiriyor?

- Yönlendirme varsa sözü edilen aylık 500 Euro avanta kimler arasında paylaştırılıyor?

-Bilen Havacılık bu paraları pilotlardan elden mi tahsil ediyor yoksa, banka aracılığıyla mı? Banka aracılığıyla yapıyorsa bu ödemeleri maliyeye nasıl gösteriyor? Tahsilât elden yapılıyorsa haksız kazanç elde edilmiş olmuyor mu?

-Bilen Havacılık Şirketi’nin pilot Broker’lığı yapma yetkisi var mıdır?

-Yabancı pilotlara akla hayale gelmez maddelerle kontrat imzalatan Bilen Havacılık, bugüne kadar kaç yabancı pilotla bu tür anlaşma yapmıştır. Broker olduğunu kontratta belirten Bilen Havacılık pilotların sorunları ile neden ilgilenmek istemiyor?

YABANCI ÜLKELERDE NASIL OLUYOR…

Türkiye’de uygulanmayan pilot brokerlığı yabancı ülkelerde ciddi bir şekilde yapılıyor. Pilot ihtiyacı olan havayolu şirketleri, pilot brokerlığı yapan şirketlerle temasa geçerek hangi tip pilot ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Broker şirketleri ile havayolu şirketleri arasında yapılan anlaşma gereği pilotların maaşları Broker firmalarına yatırılıyor, tüm kanuni yükümlülük Broker şirketlerinin üzerinde oluyor ve pilotlar broker şirketlerine hiçbir ödemede bulunmadığı gibi broker şirketleri pilotların, şirketle ilgili tüm sorunları ile ilgileniyor.

Bilen

Yabancı pilot alımlarında skandal

©AIRPORTHABER.COM ÖZEL
UYARI

YABANCI PİLOT ALIMLARINDA SKANDAL

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yabancı pilottan alınan komisyonu ayıplayanlar, aynı zamanda Türk pilot varken neden yabancı alınıyor diyor. Bunu demeyense broker, gevezelik etmiyor, işsiz Türke rağmen Türkiyedeki iş imkanına ortak olmak isteyen pilota bedeli birtek o uyguluyor. Bunu ticaret için de yapıyor ama aynı kapıya çıkıyor. Mühim olan da netice değil mi zaten?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tarkim olduğunu anladığım uçuş okulu adamı dolandırmış..adam da gözü bozuk olduğu halde pilot olmak istiyor.. al birini ver öbürüne.. adam türkce bilmiyor ki havacılık ingilizcesi bilsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
NEYE AYIP OLUYO YABANCIMI DOLSUN ORTALIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
INSANLAR HAYATLARINI RISKE ALIP EKONOMIK OLARAK PILOT OLUYOR 500 EURO KOMISYON UGURANA MI HARCANIYORLAR,BU ISIN UZERINE GIDILMELI ARASTIRILMALI BASTA ONUR AIR VE BU BROKER FIRMASI ACIKLAMA YAPMALI TABI SHGM DE SUSKUNLUGUNU BOZMALI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bence bu işin içinde başka iş var. bu haberin buraya yazılmasını isteyenler yabancı brokerlık şirketinin adamları. Bir Türk şirketinin yabancılardan para alması milleti neden rahatsız ediyor anlamadım. Aynı tepkiyi Türk pilotları içinde gösterirlermi bilemiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
merak ediyorum.. bu yabancı bir pilotla Türk şirketi arasında yapılan sözleşme değilmi. sonuçta yabancı pilottan alınan para Türk şirketine gelmeyecek mi? bildiğim kadarıyla dünyada böyle broker şirketler var ve aynı şartlarda pilotlara iş bulurlar. istemeyen pilotda broker şirkete başvurmaz ama direk havayolu şirketinin insan kaynaklarına başvurabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BAS PILOT VE ISLETME MUDURUNUN HABERI OLMADAN BU IS YAPILAMAZ.ONUR AIR DE BU HARACI ODEYEN YABANCI IKINCI PILOTLAR HALEN VAR!ARASTIRAN BULUR.!AYIKLANMALI BOYLE HAVACILIKTAN NASIBINI ALAMAMISLAR...ONUR AIR DEN ACIKLAMA BEKLIYORUZ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
neden Türkiyede bir yığın işsiz pilot varken yabancı pilot peşinde koşarlar? kaldıki türk pilotlar daha az ücrete istihdam edilebilir sanıyorum... emirates de de çok yabancı pilot var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Iyidir iyidir bisey olmaz memlekette issiz pilotlar cogaldikca bunlardanda komisyon alip yurtdisi baglantisi yapsin boylece tum turkler yurtdisinda tum yabancilarda turkiyede calissin biraz marjinal olalim degisikliklere acik olalim arkadaslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000