28 Mart 2010, Pazar 09:50:42

VIP’ler halkla birlikte olmaktan hoşlanmıyor

Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras, bugünkü yazısında VIP'leri analiz etmiş. İşte Uras'ın VIP'e bakışı...
  • vip ler kalksın..bizim paralarımızla vip te uçanlar istemiyoruz.kaldırılması için sesimizi duyurmaya airport haber öncülük yapsın.hem biz sesimizi duyururuz,hemde airport haber gücünü göstermiş olur..
  • maclarda seref tribunu, bilmem nerde protokol, havaalaninda vip bu ne be... ne kadar gormemis,kompleksli,ise yaramaz insan varsa onlar kullaniyor... milletin vergileri nerelere harcaniyor sanki vatana millete cok hizmetleri oluyormus gibi de...her kurum curumus,kokusmus,rusvet diz boyu hala vip i kullananlar kendilerine ayricalik istiyorlar....ozel muamele istiyeceklerine ulkemizdeki issizlik,aclik,egitim ve saglik sorunlarini cozsunler ondan sonra kendilerine ve avanelerine ayricalik istesinler...
  • vip ler halkı sevmiyorlar ki halkla birlikte olmaktan hoşnut olsunlar..bizim vergilerimizle bize hava atıyorlar...kendi çıkarları,keyifleri,rahatları için istedikleri her türlü yasaları çıkarırlar ama iş vatandaşa geldi mi kaçarlar...ayrıcalıktan hoşlanıyorlar, her zaman ve her yerde özel muamele görmek istiyorlar iyi de sözüm ona örnek aldıkları AB de Amerika da böyle uygulamalar yok..oralarda sadece devlet bşkanları ve onların konuğu olan yabancı devlet başkanları kullanabiliyor..ne milletvekilleri ne de başka bir zümre...bir de sanki vipler vatana millete çok faydaları olmuş gibi refahlarını,maddi,manevi ve sosyal yaşamlarını AB standartlarına ulaştırmışlar gibi utanmadan,arlanmadan ayrıcalık istiyorlar ya Allah versin cezalarını...
  • BU ÇÖP ve ÇÖK'LERLE BEN DE UÇMAK İSTEMİYORUM. BUNLARA ÖZEL MUAMELE YAPILSIN, UÇAKTA HALKTAN VE KENDİNİ NORMAL VATANDAŞ ZANNEDEN KENDİNİ BİLEN ALÇAK GÖNÜLLÜ İNSANLARLA ARAYA PERDE DEĞİL DUVAR ÖRÜLSÜN. ÇÖP VE ÇÖKLERİN NE YÜZLERİNİ GÖRELİM NE DE SESLERİNİ DUYALIM. SAKİN SAKİN YOLCULUĞUMUZU YAPALIM. DURUP DURURKEN BİR TANE MİLLETVEKİLİ, BAKAN, ESKİ BİLMEM NE, SÖZDE SANATÇI, ....VS. BİNİYOR UÇAĞA, ÇÖP MÜ ÇÖK MÜ OLDUĞU BELLİ DEĞİL, KENDİ ÖZEL UÇAĞINDA ZANNEDİYOR KENDİNİ.... BUNLARA LÜTFEN ÖZEL MUAMELE YAPILSIN, YÜZLERİNİ GÖRMEYELİM, SESLERİNİ DUYMAYALIM. YANİ HEPSİNİ ÇÖPE ATIP KURTULALIM.
  • Öz türkcemiz bu sorunu çözmeye yeterli. VIP ve CIP salonlarının ismini öztürkcemiz kullanılarak ÇÜŞ ve ÇÖK yaparsın olur biter. Örneğin; Beni çüş ten alın. Her zaman Çüş ten uçarım. Bu Çüş personeli adeta bize eşek muamalesei yapıyor yaaaaa Çüş yani.. Vb
  • bir de ineğe taparsak tam olur .... nedir bu yaaa... vip ne demek ? tam tanımı varmıdır? bir insan görevli değilken vip midir? yada sıkı bir sınıf ayrımı varda resmen söylenemiyor mu? klan teşkilatını getirin koyun da tam olsun. nerde kaldı eşitlik ( en azından allah katında herkez eşitti hani?).. yine bizim eşitlik , özgürlük , adalet gibi kavramların nimetlerinden faydalanmamız allaha kaldı galiba.....
  • başarılı bir yazı olmuş.nasıl bir ülkeyiz anlayamadım.3. dünya ülkelerinde bile yok böyle bir şey.şimdi ne olacak özelleri de zorunlu yaptınız VIP hizmeti vermeye.sonuç?sonuç pegasusla 39 liraya gideceğime izmire 49 liraya gidicem.şirketler cebinden ödemeyecek fiyatları vatandaşa yansıtacak.ilkellik bu başka bir şey değil.adamların VIP parasını resmen halk ödeyecek.allah sizleri nasıl biliyorsa öyle yapsın bu yasayı çıkaran zatı muhteremler
  • geri kalmislik, sonradan gormeden baska hicbir sey degil!!, bizim ulkemizdeki gibi sonradan gorme, ve makam sahibi olan ve yonunu sasiran VIP baska ulkelerde yoktur.

7 Şubat 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle THY ile birlikte diğer özel havayolları uçaklarında da VIP’lere ayrıcalıklı uygulama zorunluluğu getirildi.

VIP (Very Important Person) deyimi Türkçeye “Çok Ünlü Şahıs” (ÇÜŞ) veya “Çok Önemli Kişi” (ÇÖK) olarak tercüme edilebiliyor. Türkçe ifadenin kısaltılmışı hoşa gitmediğinden, İngilizce ifadenin kısaltılmışı VIP deyimi kullanılıyor.

Havalimanları devlet tarafından işletilirken ve THY devlet işletmesi iken havalimanlarında ve uçaklarda kendilerini VIP ilan eden Büyük Türk Büyükleri için ayrıcalıklı hizmetin yolu açılmıştı.

Büyük Türk Büyükleri, halkla birlikte olmaktan, halka karışmaktan hoşlanmadıkları için, onlara halk sürünmeden seyahat imkânı tanınması için düzenlemeler yapılmış, bu düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak “Devlet Zoru” haline getirilmişti.

VIP’ler halktan hoşlanmaz

VIP’ler için havalimanlarında ayrı bir bina veya ayrı bir salon ayrılır ki, onlar halkla birlikte olmasın. Onların üstü başı, bavulları aranmaz. Onlar bilet bankosu önünde beklemez. Onların bavulları başkalarının bavullarıyla karıştırılmaz. Bavulları salonun kapısında alınır, kapısında kendilerine teslim edilir. Gümrükten geçmezler.

VIP salonunda ağırlandıktan sonra, halktan ayrı özel araçla en son anda uçağa götürülürler. Uçağın en önünde halktan ayrı bölümde misafir edilirler. Gidilen yerde de önce uçaktan onlar iner. Onlar için kapıda bekleyen özel VIP aracına binerler. Halkın bavullarından ayrı taşınan bavulları da araca yüklenir. Havalimanının VIP salonundan geçerek halka sürünmeden seyahatlerini tamamlamış olurlar.

Tabii ki bu ayrıcalıklı hizmetin bir faturası vardır. Bu faturayı, önce havayolu işletmesi sonunda da onlarla aynı uçağın arka koltuklarında seyahat eden halk öder.
Havalimanları devlet tarafından işletilirken, THY devlet işletmesi iken, bu uygulama pek göze batmıyordu. THY şimdilerde özel şirket statüsünde. THY ile rekabet halinde çok sayıda özel uçak şirketi yurtiçinde ve dışında yolcu taşıyor. Havalimanları şimdilerde özelleşti.

Havalimanlarını işletenler ve uçak şirketleri büyük rekabet içinde. Maliyetlerini düşürme arayışında. Halbuki VIP hizmeti hem havalimanı işletenlere hem uçak şirketlerine büyük yük getiriyor. VIP hizmeti faturasını bilet fiyatına eklemek giderek zorlaşıyor.

VIP sayısı devamlı artıyor

Ama öte yanda da VIP listesi giderek kalabalıklaşıyor. Maaşını devletten alanların hemen hepsi kendinin VIP olduğunu iddia ediyor.

Türkiye özel sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu “Dünyanın hiçbir yerinde havalimanı işletmeleri ve uçak şirketleri böyle devlet zoruyla ücretsiz VIP hizmeti vermiyor” diyor. Bir yılda sadece İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nı kullanan VIP’lerin sayısı 200 bini geçmiş. (Ne kadar Büyük Türk Büyüğü var... Sayıya bakarak iftihar edebiliriz!)

Sadece Batı’da değil, Doğu ülkelerinde de havalimanlarında protokol salonları vardır. Bu salonları kullanmak isteyenler ücretini öder. Uçaklarda aynı bilet ücreti ödeyenler arasında ayırım yapılamaz. Uçakların belli koltukları devlette görev yaptıkları için belli kişilere tahsis edilemez.

Ama burası Türkiye abicim. Büyük Türk Büyükleri karada iken, halkın parasıyla alınan Mercedes’lerine binerek önlerinde arkalarında eskort polis otomobiliyle ayrıcalıklı olarak gezecekler de, havada halkla aynı muameleyi mi görecekler?

VIP’ler halkla birlikte olmaktan hoşlanmıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
vip ler kalksın..bizim paralarımızla vip te uçanlar istemiyoruz.kaldırılması için sesimizi duyurmaya airport haber öncülük yapsın.hem biz sesimizi duyururuz,hemde airport haber gücünü göstermiş olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
maclarda seref tribunu, bilmem nerde protokol, havaalaninda vip bu ne be... ne kadar gormemis,kompleksli,ise yaramaz insan varsa onlar kullaniyor... milletin vergileri nerelere harcaniyor sanki vatana millete cok hizmetleri oluyormus gibi de...her kurum curumus,kokusmus,rusvet diz boyu hala vip i kullananlar kendilerine ayricalik istiyorlar....ozel muamele istiyeceklerine ulkemizdeki issizlik,aclik,egitim ve saglik sorunlarini cozsunler ondan sonra kendilerine ve avanelerine ayricalik istesinler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
vip ler halkı sevmiyorlar ki halkla birlikte olmaktan hoşnut olsunlar..bizim vergilerimizle bize hava atıyorlar...kendi çıkarları,keyifleri,rahatları için istedikleri her türlü yasaları çıkarırlar ama iş vatandaşa geldi mi kaçarlar...ayrıcalıktan hoşlanıyorlar, her zaman ve her yerde özel muamele görmek istiyorlar iyi de sözüm ona örnek aldıkları AB de Amerika da böyle uygulamalar yok..oralarda sadece devlet bşkanları ve onların konuğu olan yabancı devlet başkanları kullanabiliyor..ne milletvekilleri ne de başka bir zümre...bir de sanki vipler vatana millete çok faydaları olmuş gibi refahlarını,maddi,manevi ve sosyal yaşamlarını AB standartlarına ulaştırmışlar gibi utanmadan,arlanmadan ayrıcalık istiyorlar ya Allah versin cezalarını...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU ÇÖP ve ÇÖK'LERLE BEN DE UÇMAK İSTEMİYORUM. BUNLARA ÖZEL MUAMELE YAPILSIN, UÇAKTA HALKTAN VE KENDİNİ NORMAL VATANDAŞ ZANNEDEN KENDİNİ BİLEN ALÇAK GÖNÜLLÜ İNSANLARLA ARAYA PERDE DEĞİL DUVAR ÖRÜLSÜN. ÇÖP VE ÇÖKLERİN NE YÜZLERİNİ GÖRELİM NE DE SESLERİNİ DUYALIM. SAKİN SAKİN YOLCULUĞUMUZU YAPALIM. DURUP DURURKEN BİR TANE MİLLETVEKİLİ, BAKAN, ESKİ BİLMEM NE, SÖZDE SANATÇI, ....VS. BİNİYOR UÇAĞA, ÇÖP MÜ ÇÖK MÜ OLDUĞU BELLİ DEĞİL, KENDİ ÖZEL UÇAĞINDA ZANNEDİYOR KENDİNİ.... BUNLARA LÜTFEN ÖZEL MUAMELE YAPILSIN, YÜZLERİNİ GÖRMEYELİM, SESLERİNİ DUYMAYALIM. YANİ HEPSİNİ ÇÖPE ATIP KURTULALIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Öz türkcemiz bu sorunu çözmeye yeterli. VIP ve CIP salonlarının ismini öztürkcemiz kullanılarak ÇÜŞ ve ÇÖK yaparsın olur biter. Örneğin; Beni çüş ten alın. Her zaman Çüş ten uçarım. Bu Çüş personeli adeta bize eşek muamalesei yapıyor yaaaaa Çüş yani.. Vb

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir de ineğe taparsak tam olur .... nedir bu yaaa... vip ne demek ? tam tanımı varmıdır? bir insan görevli değilken vip midir? yada sıkı bir sınıf ayrımı varda resmen söylenemiyor mu? klan teşkilatını getirin koyun da tam olsun. nerde kaldı eşitlik ( en azından allah katında herkez eşitti hani?).. yine bizim eşitlik , özgürlük , adalet gibi kavramların nimetlerinden faydalanmamız allaha kaldı galiba.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
başarılı bir yazı olmuş.nasıl bir ülkeyiz anlayamadım.3. dünya ülkelerinde bile yok böyle bir şey.şimdi ne olacak özelleri de zorunlu yaptınız VIP hizmeti vermeye.sonuç?sonuç pegasusla 39 liraya gideceğime izmire 49 liraya gidicem.şirketler cebinden ödemeyecek fiyatları vatandaşa yansıtacak.ilkellik bu başka bir şey değil.adamların VIP parasını resmen halk ödeyecek.allah sizleri nasıl biliyorsa öyle yapsın bu yasayı çıkaran zatı muhteremler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
geri kalmislik, sonradan gormeden baska hicbir sey degil!!, bizim ulkemizdeki gibi sonradan gorme, ve makam sahibi olan ve yonunu sasiran VIP baska ulkelerde yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000