25 Ağustos 2011, Perşembe 16:15:02

"UNUTUN YASALARI KURALLARI BU YAPILAN ETİK Mİ"

Sözcü Gazetesi yazarlarından Mehmet Şehirli, bugünkü köşesinde ilginç bir tespiti paylaşmış...
  • hamdi topcunun almış olduğu kararların hepsi ferdi kararlardır. hele şükür bir valiyi getirdi yönetime. hele bakın . genel müdürde aynı yerli.bunların dırşında bazı hemşerileri ihale kovalıyorlar. ama kimi kime şikayet edecenki. YARAYAN BİR DERT DU.
  • Okuduğunu aqnlamıyor musun ? Adam "özel şirkette Devlet memurunun ne işi var?" diyor...Kanun maddelerini koyuyor.Bir arkadaşın söyledi de sen haberi görmeden cepten mi yorum attın ? Önce oku, sonra anla, sonra da yorum yap..Neyse bu seferki geçti ama bi dahaki sefere mutlaka bu dediklerimi uygula !
  • Adını yaz da , seni de atarlar belki...
  • THY özel bir şirket oldugundan kimi uygun görürse onu atar.Size ne
  • o sektör temsilcileri sıkıyorsa şikayet etsinler bakalım...
  • Orhan Birdal a laf atan arkadaş, git tek tek bütün sektörün başındakilerle görüş, bir tanesi bile sana diyecek mi acaba evet taraflı davranıyor diye? kaç yıldır adam iki görevi beraber yapıyor eğer bi terslik olsaydı çoktan birinden birini bırakırdı, demekki neymiş, çekememezlik yapmıcakmışız, görevini hakkıyla yerine getirenlere saygılı olucakmışız, ezbere konuşmayacakmışız...
  • DO & CO tam tersine THY ile ortak olduktan sonra para kazanmaya başladı. Daha önce avusturyada lokanta işletiyordu. Bilmeyenler öğrensin. Avrupada 2 yerde lokanta açmakla dünya markası olunmaz. Almanyada da aynı kişinin 10 tane dönercisi var. Dünya markası mı oldu ?
  • Do&Co zaten dünya markası haline geldikten sonra THY ile anlaşmadı mı. Yani bu ortaklıktan karlı çıkan km: THY. Ama ne kadar haklı olursan ol, ne kadar iyi olursan ol; bu ülkede iş yapmak istersen kendilerinden birilerini besleme şartı koyduklarından defi bela onların işe al dedikleri birini almadan iş yapamazsın. Bu bir akp realitesi... gittiği yere kadar!
  • Hayırlı mubarek günlerde diyecek lafımız yok. bir şey söylersek yazarsak kötü biz günaha gireceğiz. Allaha havale ediyoruz. Bu denge de çok bozuk. Ne insanlar var 1000 Tl için Do&co nun bahçesinde yatıp kalkmayı göze alan. Dengesiz dünya...Ama hak hukuk un en iyi işlediği yer öbür dünya. Orda 665 sayılı devlet memurları kanunu yok . Allah ın kanunu var. bakalım nasıl hesap vereceksiniz.
  • Bademler ordusu yakında Türkiyeyi İrana benzetecek. Allah sonumuzu hayır etsin.
Sözcü Gazetesi'nin sivri dilli yazarlarından Mehmet Şehirli, bugünkü köşesinde Rize Valisi Seyfullah Hacı Müftüoğlu'nun THY ile ilişkisini değerlendirmiş.

İşte o yazı:

T.C. Devleti'nin Valisi, bir özel şirkette yönetim kurulu üyesi olabilir mi? 
 
Sizi bilmem ama benim cevabım düne kadar 'olmaz' idi... Oysa oluyormuş. 
 
AKP İktidarında devletin bir valisi bir özel şirkete yönetim kurulu üyesi olarak atanmış, Peki hangi şirket bu?
 
THY'nin uçak ikramı işini üstlenen Tuskish Do&Co...
 
Kısaca bir bilgi verelim ki konu daha iyi anlaşılsın.
 
THY, 2007 yılı başında Atilla Doğudan isimli bir işadamı ile yarı yarıya ortak bir şirket kurar. Şİrketin faaliyet alanı, THY'nin uçaklarında verdiği ikramları hazırlamak ve olanakları dahilinde diğer havayollarına da ikram hizmeti vermektir. Şİrket kısa sürede gelişir ve THY'ye En İyi İkram Ödülü'nü getirir.
 
Yani güvenlik, uçuş emniyeti alanlarında değil ama ikram alanında THY başarılı olur. Artık THY 'uçan lüks lokanta' haline gelmiştir.

                                                                                 **********
THY, Turkish Do&Co'da üst düzeyde temsil edilir. THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, ikram şirketinin de başkanı olur. Atilla Doğudan ise başkan vekilliği ile yetinir. THY'yi temsil eden diğer üyeler Prof.Dr. Cemal Şanlı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Hasan Albayrak'tır.
 
9 Mayıs 2011'de ikram şirketinin genel kurulu vardır. TİM Başkanı Büyükekşi istifa etmiş ve bir üyelik boşalmıştır. Boşalan üyeliğe Seyfullah Hacı Müftüoğlu atanır. Kendisi Rize Valisidir. Hamdi Topçu'nun doğduğu kentte valilik yapmaktadır.
 
Ankara SBF İdari Şube'den mezundur. Yani uçak ikramı ile ilgili bir eğitim görmemiştir. (Topçu'nun bile bu göreve daha uygun olduğu açıktır. Çünkü küçükken babasının fırınında ve bakkalında çalışmıştır.)
 
Böylece devletin valisi özel bir şirkete yönetim kurulu üyesi olarak atanmış olur. Üstelik bu görev 'fahri' bir nitelik de taşımaktadır. Vali bey diğer yönetim kurulu üyeleri gibi ayda 3000 TL net ücret alacak, yılda da 4 kez ikramiye ödenecektir. Yani ayda eline 4000 TL net para geçecek ve bu ödemelere ilişkin tüm vergi ve harçlar şirket tarafından üstlenilecektir. 
 
Üstelik şirketin genel kurulu, üyelerin aylıklarında oluşabilecek erimeye de tedbir alır.Aylık ücretler her 6 ayda bir TÜFE oranında artırılacaktır. Hatta üyeler, personele tanınan tüm olanaklardan da yararlanacaklardır. Yani dilerlerse iş yerinde yemeklerini bedava yiyebilecekler, evlerine servisle (!) gidebilecekler, giysilerden (aşçıbaşı kıyafeti vb.) alabileceklerdir.

                                                                            *********
Şimdi gelelim işin hukuki boyutuna... 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 28 bakın ne diyor: "Memurlar Türk Ticaret Kanunu2na göre esnaf ve tacir sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif ve komandit şirketlerde ortak olamaz" 
 
Görüldüğü gibi anonim şirketlerde ortaklığı engelleyen bir hüküm yok. Çünkü bir şirketin hisse senedini alarak ona ortak olabilirsiniz. Ancak, A.Ş. ortaklarının şirketin idari ve temsili konusunda doğrudan yetkileri yoktur. Nitekim Türk Ticaret Kanunu Madde 317'ye göre "şirketi idare ve temsil yetkisi Ana Sözleşme veya Genel Kurul kararı ile atanan Yönetim Kurulu2na aittir."
 
                                                                       *********
Özetle, A.Ş. konusunu tam olarak açıklayan bir hüküm bulunmamakla beraber, bir memurun hisse alarak bir A.Ş.'de ortak olabileceğini ama 657 Sayılı Kanun'un 28. maddesine göre "ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacakları" genel kuralından hareketle yönetim kuruluna görev yapamayacağını kabul etmek gerekecektir.
 
Yasaları, kuralları bir an için unutalım, yapılan etik midir?
 
THY'nin Yönetim Kurulu, dilediği kişiye yan şirketlerinde görev verebilir mi?
 
Bunun kriterleri yok mudur?
 
Sayın Vali'nin her yönetim kurulu toplantısı için Rize'den geliş-gidiş ve otel harcamaları dikkate alındığında olayın mali boyutu nereye varmaktadır?
 
Sayın Vali'nin bu şirkette yönetici olması diğer şirketler ve kamu görevlileri nezdinde Turkish Do&Co'ya bir avantaj veya moral üstünlük sağlamaz mı?
 
Hele Sayın Vali, bir de yazıldığı gibi İstanbul Valisi olursa durum nice olur?

Mehmet Şehirli /SÖZCÜ
"UNUTUN YASALARI KURALLARI BU YAPILAN ETİK Mİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 13 yıl önce
hamdi topcunun almış olduğu kararların hepsi ferdi kararlardır. hele şükür bir valiyi getirdi yönetime. hele bakın . genel müdürde aynı yerli.bunların dırşında bazı hemşerileri ihale kovalıyorlar. ama kimi kime şikayet edecenki. YARAYAN BİR DERT DU.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Okuduğunu aqnlamıyor musun ? Adam "özel şirkette Devlet memurunun ne işi var?" diyor...Kanun maddelerini koyuyor.Bir arkadaşın söyledi de sen haberi görmeden cepten mi yorum attın ? Önce oku, sonra anla, sonra da yorum yap..Neyse bu seferki geçti ama bi dahaki sefere mutlaka bu dediklerimi uygula !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Adını yaz da , seni de atarlar belki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY özel bir şirket oldugundan kimi uygun görürse onu atar.Size ne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
o sektör temsilcileri sıkıyorsa şikayet etsinler bakalım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Orhan Birdal a laf atan arkadaş, git tek tek bütün sektörün başındakilerle görüş, bir tanesi bile sana diyecek mi acaba evet taraflı davranıyor diye? kaç yıldır adam iki görevi beraber yapıyor eğer bi terslik olsaydı çoktan birinden birini bırakırdı, demekki neymiş, çekememezlik yapmıcakmışız, görevini hakkıyla yerine getirenlere saygılı olucakmışız, ezbere konuşmayacakmışız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
DO & CO tam tersine THY ile ortak olduktan sonra para kazanmaya başladı. Daha önce avusturyada lokanta işletiyordu. Bilmeyenler öğrensin. Avrupada 2 yerde lokanta açmakla dünya markası olunmaz. Almanyada da aynı kişinin 10 tane dönercisi var. Dünya markası mı oldu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Do&Co zaten dünya markası haline geldikten sonra THY ile anlaşmadı mı. Yani bu ortaklıktan karlı çıkan km: THY. Ama ne kadar haklı olursan ol, ne kadar iyi olursan ol; bu ülkede iş yapmak istersen kendilerinden birilerini besleme şartı koyduklarından defi bela onların işe al dedikleri birini almadan iş yapamazsın. Bu bir akp realitesi... gittiği yere kadar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hayırlı mubarek günlerde diyecek lafımız yok. bir şey söylersek yazarsak kötü biz günaha gireceğiz. Allaha havale ediyoruz. Bu denge de çok bozuk. Ne insanlar var 1000 Tl için Do&co nun bahçesinde yatıp kalkmayı göze alan. Dengesiz dünya...Ama hak hukuk un en iyi işlediği yer öbür dünya. Orda 665 sayılı devlet memurları kanunu yok . Allah ın kanunu var. bakalım nasıl hesap vereceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bademler ordusu yakında Türkiyeyi İrana benzetecek. Allah sonumuzu hayır etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000