06 Nisan 2011, Çarşamba 13:34:21

ÜNİVERSİTELİ TEKNİSYENLER İSYAN BAYRAĞINI ÇEKTİ

Sivil Havacılık Yüksekokulu (SHYO) mezunları, MRO şirketlerinin "teknisyen açığı var" diyerek, İŞ-KUR ile ortaklaşa 4 ayda teknisyen yetiştirmeye devam ettiğini belirterek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup yazdılar.
  • uçak gövde motor bakım bölümünde okuyorum . bu gerçekten haksızlık , ben şimdi 4 yıl lise okucam , 2 yıl üniversite ama 6 ay eğitim gören bir kişi benle aynı statüde olacak bu çok saçma .
  • shyo mezunu arkadaşların endişesini anlıyorum fakat YERSİZ! niye mi? siz yok 4 yıl yok 5 yıl yok 9 yıl okuyorsunuz da öbür arkadaşlar hiç okumadan kursta 6 ay görüpte mi geliyor kardeşim? o insanlarda elektronik mekanik elektrik vb. okuyorlar evet uçak değil. ama uçak okumasanda misal uçaktakiyle uçak okumayanların gördüğü kondansatörler aynı farklımı! telsizler aynı! bu ve bunun gibi diğer tüm sistemler aynı yani siz rahat olun bu adamlarda bu işi biliyor sadece uçak üstü pratikleri yok uçak üstünde nasıl olduğunu görmek içinde 6 ay eğitim alınıyor elektrikçi bir adamı tutupta yapısala verip hakkınızı yemezler sçma zaten bu. elektrik atelyesine veirlir bu da hakkı!!!! elektrik okumuş! boş konuşmayın.
  • havacılık kökenli arkadaşlar rahat olun :) bu insanlarla aynı ortamda çalışan biri olarak nasıl bi muamele gördüklerini biliyorum sıkıntı yok yani ;)
  • arkadaslar neden bu çaba kimi si 9 kiminiz 5 yıldır bu klnuda okuyorsunuz vede 6 ay egitim alıyor diye bizlere kızıyor,bu sürede nasıl teknisyen olunur diye isyan ediyorsunuz?onları küçümsüyorsunuz ama gercek bumu?hayır tabiki bizlerden lorkuyorsunz bundan dolayı da bizleri dayak yemiş küçük cocukalr gibi cumhurbaskanımıza şikayet ediyorsunuz.maden bizlerden cok iyi egitim alıyorsunuz,madem ki bizden cok cok daha iyisiniz(ki ben kesinlik le öyle düşünmüyorum sizde öyle kezakormayın bizden cok daha fazla çalışıp işinizi hakedin...
  • okumasaydınız gülüm diyen arkadaşlara diyorum.Bu iş böyle gitmez bunu o kafanıza sokun o adam 5 yıl okicak 1 sene hazırlık derdi çekicek sonra adam 6 ayda hop işe ama aynı kefeye konucak var mı böyle adalet ya hiç boşuna ssevinmeyin shyo mezun arkadaşlara da söylüyorum üzülmesinler Allahtan ümit kesimez aradaki bu adaletsizlik yakın zamanda giderilicektir.Ama bizimde mücadele etmemeiz gerekiyor hakkımızı aramamamız gerekiyor
  • cumhurbaşkanı ne demiş?bence okumuştur vah vah diyip çöpe atmıştır mektubu.shyo mezunlarının tek suçu tc vatandaşı olmak.bu nasıl bir düzen?adam 5 yıl okucak sınavlarının stresleriyle,hocalarının kaprisleriyle,bide il dışında okuyosa ekonomik sorunlarla uraşacak sonra mezun olunca bir hiç olduğunu öğrenecek.KAPATIN BU OKULLARI bari daha fazla gencin hayalleriyle oynamayın!!!
  • Burada tepki gösterilmesi gereken durum, "teknisyen" ünvanı ile mezun veren bir bölümün, neden mühendislik dersleri verdiği, veya mezunlarına neden "mühendis" ünvanı vermediğidir. Hak arama mücadelesinde hala, işaret parmağımızla başkalarını göstermemiz ne acı, sizin derdiniz bazı insanların tamamen geçerli kurallar dahilinde bir mesleğe iştirak etmek gayretleri mi, yoksa uğradığınızı düşündüğünüz haksızlık mı? Hak aramak mücadelesinde ilkokul seviyesinden yukarı çıkamamak ne acı!
  • Dünya çapında, lisanslı uçak teknisyeni olmanın şartları bellidir. Sizden almış olduğunuz temel eğitime göre belirlenen bir tecrübe süresi ve alacağınız lisans ile ilgili modül sınavlarından başarı beklerler. Burada standartlar dışında çalışan Thy, iş kur veya diğer firmalar değildir. 5 yıl okuyan arkadaşlar haklıdır ancak öfkelerini yanlış kişilere yönlendirmektedirler. Neticede dünyada şartları ve standartları tamamen belirlenmiş bir iş için kalkıp standart üstü dersler vermek abesle iştigaldir. Bu dersleri biz aldık başka hiçkimse bu işi yapmasın demek dahi abesle iştigaldir. Arkadaşlar kalkmış cerrahlardan, moleküler biyolojiden örnekler veriyorlar, bir bakın bakalım "cerrah" sıfatı almak için neler yapmak gerekiyor.
  • Altını çizerek söylüyorum her ne kadar başarısız olursa olsun üniversite mezunu olan pratiği de olmasa bilgisi de olmasa sokaktan bulunan teknisyenlerden daha çok hak sahibidir. Kimse kusura bakmasın ama sınavı o kadar puanla kazanan adam senden iyi anahtar tutmayı da öğrenir her türlü bakımı yapmayı da ... Zeka sınavda ispatlanmıştır zaten ama bizim öğretmen zannettiğimiz adamlar yüzünden bu kadar eksiğiz salak saçma dersler, projeler, ödevler yüzünden bu haldeyiz
  • Çok güzel yazmışsın hocam ama organ kaçakçılığı yapan doktor yokmu yada işin ' i ' sini bilmeyen mühendis.Her zaman çürükler olacaktır fakat bizler doktorun mühendisin yerini almak için çabalamıyoruz emeğe saygı diyoruz.THY stajımda mühendisin biri mühendis adayı bir stajer e vortex jeneratörü kaç vol üretir diye bir soru sormuştu.Cevap olarak bir sayı salladı elbette tutmadı,tutmamasının sebebini sen bilmiyorsun ama okulunu okuyan herkes anladı dostum.Demekki 6 ay da yeterlilik olmaz,mühendisin bilmediği şeyi bildiğim içinde kimse beni mühendis yapmadı.Herkes yerini bilecekki düzen sağlansın.

İçinde bulundukları duruma adeta isyan eden SHYO mezunları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e şikayetlerini "Havacılık sektörünün içinden yetişen kişilerin önünün bu uygulamalarla kapatılmak isteniyor" diyerek dile getirdi.

İŞTE BİR SHYO MEZUNU TARAFINDAN CUMHURBAŞKANI'NA GÖNDERİLEN O MEKTUP:

"SAYIN CUMHURBAŞKANIM,

Ellerinizden öper, memleketinizde öğrenim gören Erzurumlu bir genç olarak sizi devletimizin zirvesinde görmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Allah yolunuzu açık etsin.

Mağduru olduğumuz bu konuyu dikkatle gözden geçireceğinizi ve mağduriyetimizi gidereceğinizi bilmenin sevinciyle;

Havacılık sektörüne teknisyen yetiştirmek amacı ile açılmış sivil havacılık yüksekokulları öğrencileri olarak son yıllarda, 5 sene emek harcayarak bitirilen bu bölümün ülkemizde ne kadar değersiz kabul edildiğine şahit olmanın üzüntüsünü ve mağduriyetini yaşamaktayız. Ki bu okulu bitiren arkadaşlarımızın çoğunun lise hayatlarını (4) da havacılıkla ilgili liselerde geçirdikleri gerçeğini de ele alırsak;

İŞ-KUR ve THY, MNG, myTECHNIC gibi havayolu şirketlerinin işbirliği ile ve ne büyük talihsizliktir ki erciyes üniversitesi gibi kendi öğrencisini çiğneyerek bu kursa destek olan bazı üniversitelerin işbirliği ile işsizliği azaltmak ve işgücünü artırmak amaçlı yapılan bir kurs ile 6 aylık kısa bir zaman diliminde, mesleğimizi icra edecek teknisyen (!) ler yetiştirip, aynı mesleki statüde çalıştırması emeğimizi görmezlikten gelmekten başka hiçbirşey değildir.

Havacılıkla ilgili liseden gelip üniversitede de bu bölümü okuyan arkadaşlar 9 sene, veya sadece üniversitede bu bölümü okuyan arkadaşlar 5 sene bu meslek için çaba sarfetmektedirler.

Var olan tek farkımız ise teknisyenlik sınavlarının birçoğundan 2008 öncesi üniversite girişli olan arkadaşlarımızın muaf olması. Fakat unutulmamalıdır ki muaf olalım veya olmayalım biz zaten bu sınavları geçebilecek seviyede bilgi birikimine sahibiz.Ayrıca 2008 yılı sonrası üniversite girişli olan öğrenci arkadaşlarımızdan bu sınavlara girebilmek için üstelik iki yıl deneyim süresi tamamlamaları şartı bile istenmektedir.

Sonuç olarak sektör  de göz önünde bulundurularak 2008 yılı öncesi üniversiteye kayıtlı olan arkadaşlarımız en erken 5.5 senede, 2008 yılı sonrası üniversiteye kayıtlı olan arkadaşlarımız ise en erken 7 senede teknisyen olabilmektedirler, üniversite bitirmelerine rağmen.

Öteki taraftan 6 ay gibi kısa bir sürede her ay 600 milyon para alarak okuyan, kurs biter bitmez işe girme garantisini elinde bulunduran,teknisyenlik sınavına girebilmesi için gerekli 5 yıl deneyim süresini sektörde maaş alarak geçiren ve en yakın 5.5 yıl içerisinde de teknisyen olunabilen bir  işkur kursu öğrencisi.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Bu durumda mağduriyetimizin giderilmesi adına, biz öğrencilerin gördüğü uygulanabilecek 3 durum mevcut.

1)  1.1)İşkur önderliğinde düzenlenen bu kurslar kapatılarak bu kursla bakım teknisyeni olmanın yolu kapatılmalı,
    1.2)Sektörün açığı hesaplanarak bu açık
             1.2.1 )  üniversitelilerden(deneyim süresi istenmeden(veya istenecek deneyim süresi üniversitede stajlarla ve uygulamalı eğitimlerle tamamlanacak şekilde program yapılarak )),
             1.2.2 )  veya havacılıkla ilgili liselerden 5 yıl deneyim süresi istenme şartı olacak şekilde, bu okullarda kontenjan artırımına gidilerek tamamlanmaya çalışılmalı.
    1.3) Havayolu şirketleri, işkur, havacılıkla ilgili lise ve üniversite öğrencilerinin menfaatlerinin kesiştiği bu noktada birlik ve beraberlik sağlanmalı. böylelikle hem öğrencinin eğitiminin kalitelileştirilmesi, hem havacılığı iyi bilen teknisyenlerle sektör açığının kapatılması, hemde üniversiteli işsiz durumuna katkı sağlamamak adına adım atılmalmış olur.

2) Yahut  ingilizce hazırlık sınıfı ile 5 yıllık bir bölüm olan, fakat fakülte değilde yüksekokul olarak adlandırılan,  buna rağmen ders içeriğinde mühendislik fakültelerinde okutulan birçok dersin aynısı bulunan( aerodinamik, termodinamik, akışkanlar mekaniği, diferansiyel denklemler vb.) bu bölümün ismi ve statüsü değiştirilerek uçak bakım mühendisliği olmalı, ve sektörde de onaylı bakımlar bu kişilere yaptırılmak zorunda bırakılmalı.

3) Son olarak bizler bir tarafa, bundan sonra başka kişileri mağdur etmemek adına hiç bir anlamı olmayan bu okullar kapatılmalı.

SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU MEZUNU"

ÜNİVERSİTELİ TEKNİSYENLER İSYAN BAYRAĞINI ÇEKTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (106)

misafir ~ 8 yıl önce
uçak gövde motor bakım bölümünde okuyorum . bu gerçekten haksızlık , ben şimdi 4 yıl lise okucam , 2 yıl üniversite ama 6 ay eğitim gören bir kişi benle aynı statüde olacak bu çok saçma .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
shyo mezunu arkadaşların endişesini anlıyorum fakat YERSİZ! niye mi? siz yok 4 yıl yok 5 yıl yok 9 yıl okuyorsunuz da öbür arkadaşlar hiç okumadan kursta 6 ay görüpte mi geliyor kardeşim? o insanlarda elektronik mekanik elektrik vb. okuyorlar evet uçak değil. ama uçak okumasanda misal uçaktakiyle uçak okumayanların gördüğü kondansatörler aynı farklımı! telsizler aynı! bu ve bunun gibi diğer tüm sistemler aynı yani siz rahat olun bu adamlarda bu işi biliyor sadece uçak üstü pratikleri yok uçak üstünde nasıl olduğunu görmek içinde 6 ay eğitim alınıyor elektrikçi bir adamı tutupta yapısala verip hakkınızı yemezler sçma zaten bu. elektrik atelyesine veirlir bu da hakkı!!!! elektrik okumuş! boş konuşmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
havacılık kökenli arkadaşlar rahat olun :) bu insanlarla aynı ortamda çalışan biri olarak nasıl bi muamele gördüklerini biliyorum sıkıntı yok yani ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaslar neden bu çaba kimi si 9 kiminiz 5 yıldır bu klnuda okuyorsunuz vede 6 ay egitim alıyor diye bizlere kızıyor,bu sürede nasıl teknisyen olunur diye isyan ediyorsunuz?onları küçümsüyorsunuz ama gercek bumu?hayır tabiki bizlerden lorkuyorsunz bundan dolayı da bizleri dayak yemiş küçük cocukalr gibi cumhurbaskanımıza şikayet ediyorsunuz.maden bizlerden cok iyi egitim alıyorsunuz,madem ki bizden cok cok daha iyisiniz(ki ben kesinlik le öyle düşünmüyorum sizde öyle kezakormayın bizden cok daha fazla çalışıp işinizi hakedin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
okumasaydınız gülüm diyen arkadaşlara diyorum.Bu iş böyle gitmez bunu o kafanıza sokun o adam 5 yıl okicak 1 sene hazırlık derdi çekicek sonra adam 6 ayda hop işe ama aynı kefeye konucak var mı böyle adalet ya hiç boşuna ssevinmeyin shyo mezun arkadaşlara da söylüyorum üzülmesinler Allahtan ümit kesimez aradaki bu adaletsizlik yakın zamanda giderilicektir.Ama bizimde mücadele etmemeiz gerekiyor hakkımızı aramamamız gerekiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
burada havacılık okuyupta ahkam kesen arkadaşlar gercekten kendilerini insan üstü gibi görmeleri gayet dogal ben onlara cok görmüyorum boşuna nefes tüketiyorlar.kendilerini ucak profösörü gibi görüyolar sonuç ortada kimse onların elinden işlerini falan almıyo hak eden kursu bitirip işe başlıyo onlar havanda su döve dursun...
Misafir ~ 13 yıl önce
cumhurbaşkanı ne demiş?bence okumuştur vah vah diyip çöpe atmıştır mektubu.shyo mezunlarının tek suçu tc vatandaşı olmak.bu nasıl bir düzen?adam 5 yıl okucak sınavlarının stresleriyle,hocalarının kaprisleriyle,bide il dışında okuyosa ekonomik sorunlarla uraşacak sonra mezun olunca bir hiç olduğunu öğrenecek.KAPATIN BU OKULLARI bari daha fazla gencin hayalleriyle oynamayın!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Burada tepki gösterilmesi gereken durum, "teknisyen" ünvanı ile mezun veren bir bölümün, neden mühendislik dersleri verdiği, veya mezunlarına neden "mühendis" ünvanı vermediğidir. Hak arama mücadelesinde hala, işaret parmağımızla başkalarını göstermemiz ne acı, sizin derdiniz bazı insanların tamamen geçerli kurallar dahilinde bir mesleğe iştirak etmek gayretleri mi, yoksa uğradığınızı düşündüğünüz haksızlık mı? Hak aramak mücadelesinde ilkokul seviyesinden yukarı çıkamamak ne acı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dünya çapında, lisanslı uçak teknisyeni olmanın şartları bellidir. Sizden almış olduğunuz temel eğitime göre belirlenen bir tecrübe süresi ve alacağınız lisans ile ilgili modül sınavlarından başarı beklerler. Burada standartlar dışında çalışan Thy, iş kur veya diğer firmalar değildir. 5 yıl okuyan arkadaşlar haklıdır ancak öfkelerini yanlış kişilere yönlendirmektedirler. Neticede dünyada şartları ve standartları tamamen belirlenmiş bir iş için kalkıp standart üstü dersler vermek abesle iştigaldir. Bu dersleri biz aldık başka hiçkimse bu işi yapmasın demek dahi abesle iştigaldir. Arkadaşlar kalkmış cerrahlardan, moleküler biyolojiden örnekler veriyorlar, bir bakın bakalım "cerrah" sıfatı almak için neler yapmak gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Altını çizerek söylüyorum her ne kadar başarısız olursa olsun üniversite mezunu olan pratiği de olmasa bilgisi de olmasa sokaktan bulunan teknisyenlerden daha çok hak sahibidir. Kimse kusura bakmasın ama sınavı o kadar puanla kazanan adam senden iyi anahtar tutmayı da öğrenir her türlü bakımı yapmayı da ... Zeka sınavda ispatlanmıştır zaten ama bizim öğretmen zannettiğimiz adamlar yüzünden bu kadar eksiğiz salak saçma dersler, projeler, ödevler yüzünden bu haldeyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Çok güzel yazmışsın hocam ama organ kaçakçılığı yapan doktor yokmu yada işin ' i ' sini bilmeyen mühendis.Her zaman çürükler olacaktır fakat bizler doktorun mühendisin yerini almak için çabalamıyoruz emeğe saygı diyoruz.THY stajımda mühendisin biri mühendis adayı bir stajer e vortex jeneratörü kaç vol üretir diye bir soru sormuştu.Cevap olarak bir sayı salladı elbette tutmadı,tutmamasının sebebini sen bilmiyorsun ama okulunu okuyan herkes anladı dostum.Demekki 6 ay da yeterlilik olmaz,mühendisin bilmediği şeyi bildiğim içinde kimse beni mühendis yapmadı.Herkes yerini bilecekki düzen sağlansın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000