01 Ağustos 2008, Cuma 15:46:46

Umut yolculuğu hüsranla sonuçlandı

İspanya'da turistik bir otelde ayda 2 bin euro maaşla çalışma vaadeden internetten tanıştıkları Faslı dolandırıcının kurbanı olan Adanalı 14 gencin umut yolculuğu Fas’ın Kazablanka kentinde hüsranla sonuçlandı.
  • arkadaşım konsolosluk hangi birine yardım etsin. bu düpedüz enayilik yani. gerçekten de safız ya. siz neyinize güvenip giyonuz oraya
  • ben ordakilerden birinin akrabasıyım ve türk konsolosluğu görevini yapmıyor...bunu herkez bilsin yabancı topraklarda yabancı kalıyoruz yardımcı olması gerekenler yardım etmiyor.AYIP...
  • Aslinda milletimiz çok temiz kalpli diyesim geliyor...Uzuldum. Umarim suçlu bulunur. Ayrica eger Turk Konsoloslugunun bu hareketi yanlissa bence gençler buraya donunce sikayet mektubu yazmalilar.Cok ayip.Konsolosluklar bizi temsilen bulunuyorlar.Asil amaçlarini ve kimi temsil ettiklerini unutmamalilar.

Adam başı biner euro alıp “İspanya vizesi alacağım” diyerek girdiği Türk konsolosluğunun arka kapısından çıkan dolandırıcı ortadan kayboldu. Dönüş biletleri olmasına rağmen THY'nin dönüş seferlerinde yer olmadığı için açıkta kalan gençler, 5 gündür beş parasız yardım bekliyor.

Adanalı Vedat Tahtacı, iddiaya göre internet üzerinden iletişim kurduğu ve adının Cevat El Bakari olduğunu söyleyen bir kişi ile tanışıp, samimiyetini ilerletti. Bakari’nin İspanya’da yeni açılan bir otele aylık 2 bin euro maaşla işçi arandığı, gitmek isteyenlere yardımcı olabileceğini söylemesi üzerine Tahtacı, turist olarak Bakari ile görüşmek için 18 Temmuz’da Fas’a gitti. Bakari ile görüşerek güvenen Tahtacı, Adana’daki yaşları 17 ile 25 arasında değişen arkadaşları Esat Güzel, İsmail Sevindik, Kaan Özkartal, Orçun Özkartal, Fırat Sağlamtunda, Kemal Tuncel, Ferdi Mavruk, İlker Çeliktopuz, Osman Özalp, Hasan Hüseyin Köseler, Alican Özandıç, Kahraman Artan ve Hasan Bozgeyik’i de yanına çağırdı. Çoğu birbiriyle arkadaş olan gençler, Türkiye’ye vize uygulamayan Fas’a gitmek için hazırlık yaptı. Bakari, gençlere çalışma izni ve vize alınmasını sağlayıp İspanya’ya gidecekleri vaadinde bulundu.

Uçak biletlerini alan diğer gençler, Fas’a gitmek için 27 Temmuz’da Adana Havalimanı'na geldi. Saat 06.00’da kutlama havasıyla THY’ye ait uçağa binen umut yolcularını, arkadaşları ve aileleri uğurladı. İş umuduyla yola çıkan gençler, İstanbul aktarmalı Fas’a uçtu. Ertesi gün Kazablanka’ya inen gençler, kendilerini karşılayan Bakari’ye 1000’er euro ödedi. İnsan taciri, gençleri İspanya vizesi için Kazablanka’daki İspanya Konsolosluğu’na götürüp, “Siz bekleyin ben başvurunuzu yapacağım” diyerek ortadan kayboldu. Bir süre bekledikleri kişinin ortadan kaybolduğunu fark eden gençler, dolandırıldıklarını anladı. Türk Konsolosluğu’na müracat eden gençler Adana’ya dönmek için yardım istedi. Gençler, turist olarak gittikleri için Fas’a gidiş dönüş bileti almalarına karşın dönüş biletleri ’açık’ olduğu halde THY’de yer bulamadı.

Tüm paralarını Faslı dolandırıcıya kaptıran gençler, konsolosluk önünde sokakta yatıp kalkmaya başladı. Paraları olmadığı için ailelerine “Açız bizi kurtarın” diye mesaj gönderen gençler, sokakta perişan oldu. 4 gündür parkta aç susuz kalan gençler, dün konsolosluğun yönlendirmesiyle burada görev yapan bir Türk öğretmenin evindeki bir odaya yerleştirildi. Konsolosluk görevlilerinin de kendileriyle yeterince ilgilenmediğini iddia eden gençler, uçakta yer bulunursa Türkiye’ye dönecek.

PARAYI ALIP, DİĞER KAPIDAN KAÇTI

Gençlerden Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Bankacılık Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan 23 yaşındaki İlker Çeliktopuz’un babası Hamit Çeliktopuz, oğlunun iş bulamadığı için İspanya’ya gitmek istediğini belirterek, “Oğlum ile arkadaşları Fas üzerinden İspanya’ya götürülecekti. Çocuklarımızı orada karşılayan kişi, konsolosluk önüne götürerek 1000’er eurolarını alıp, vize işlemini başlatıp geleceğini söylemiş. Konsolosluk binasına giren kişi, diğer kapıdan çıkıp gitmiş. Çocuklarımız, beş kuruşsuz ortada kalmış. Konsolosluk yetkilileriyle görüşmüşler. Biletlerini gidiş dönüş aldırmıştık. Bu yüzden dönüş biletleri var. Fakat Fas’tan Türkiye’ye gelen uçaklarda boş yer yokmuş. Onlar için çok kaygılanıyoruz. Devletimiz çocuklarımıza yardım etsin” dedi.


MESAJLA HABERLEŞİYOR

Umut yolculuğuna çıkan ağabeyi Esat Güzel ile telefonla mesajlaşarak haber alabildiklerini söyleyen 22 yaşındaki Bahar Güzel, dün akşam bir öğretmenin evinde kaldıklarını diğer gün ve gecelerini parkta geçirdiklerini öğrendiklerini söyledi. Güzel, “5 gündür konsolosluğu arıyoruz. İyi olduklarını söylüyorlar. Fakat ağabeyim mesajlarında kötü durumda olduklarını, konsolosluğun yardım etmediğini, aç kaldıklarını yazıyor. Bazı arkadaşları da rahatsızmış. Uçaklarda yer bulunursa geleceklerini söyledi. Bir an önce kardeşimin ve diğer kişilerin yurda dönmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

Umut yolculuğu hüsranla sonuçlandı

Yorumlar

Rumuz ~ 16 yıl önce
arkadaşım konsolosluk hangi birine yardım etsin. bu düpedüz enayilik yani. gerçekten de safız ya. siz neyinize güvenip giyonuz oraya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
i.mali ~ 16 yıl önce
ben ordakilerden birinin akrabasıyım ve türk konsolosluğu görevini yapmıyor...bunu herkez bilsin yabancı topraklarda yabancı kalıyoruz yardımcı olması gerekenler yardım etmiyor.AYIP...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Aslinda milletimiz çok temiz kalpli diyesim geliyor...Uzuldum. Umarim suçlu bulunur. Ayrica eger Turk Konsoloslugunun bu hareketi yanlissa bence gençler buraya donunce sikayet mektubu yazmalilar.Cok ayip.Konsolosluklar bizi temsilen bulunuyorlar.Asil amaçlarini ve kimi temsil ettiklerini unutmamalilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000