19 Ekim 2014, Pazar 09:32:56

UÇUŞLAR ÇİLEYE DÖNECEK

ADB’de, El Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001’de gerçekleştirdiği terör saldırıları sonrası havalimanı ve uçaklarda artırılan güvenlik önlemleri, yeniden gündeme geldi.
  • Duanın ne duası olması önemli değil. Önemli olan duanın oraya Arapça yazılması ve bu kafanın da apronda veya uçağa bu kadar yakın çalışması. Buraya dua yazan bir kişinin yarın çok daha fazlasını yaparak, korkunç bir faciaya sebep olmayacağı ne malum?

ADB’de, El Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001’de gerçekleştirdiği terör saldırıları sonrası havalimanı ve uçaklarda artırılan güvenlik önlemleri, yeniden gündeme geldi.

O gün gerçekleşen kanlı eylemlerin, bugün de, IŞİD terör örgütü tarafından planlandığı yönündeki istihbarat, ABD tarafından tüm ülkelere iletilerek tedbir alınması istendi. Talimat nedeniyle havalimanı veya uçaklarda yaşanan en küçük olay, derinlemesine araştırılmaya başlandı. Bu yüzden hafta içinde THY uçağı motoruna yapıştırılan Arapça yazılı dua da, güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Yazının, ‘şükür duası’ olmasının anlaşılmasıyla derin bir nefes alınırken, tüm birimlere bu tür olaylara karşı daha hassas yaklaşılması uyarısında bulunuldu.

KARGO UÇAKLARI HEDEFTE!

ABD Dışişleri Bakanlığı, ağustosta, El Kaide’nin yeni bir saldırı hazırlığında bulunduğu yönünde istihbarat aldıklarını ve yeni hedefin kargo uçakları olduğunu açıklamıştı. Uyarının ardından başta kargo uçaklarının bulunduğu bölgeler olmak üzere havalimanlarındaki güvenlik tedbirleri artırıldı. Hatta ABD ve İngiltere’den gelen özel ekipler, kargo terminalleri ile yer işletme hizmeti sunan şirketleri denetledi.

Denetimler, aynı titizlikle yürütülürken, ABD’den bu kez de, IŞİD’in eylem hazırlığında bulunduğu yönünde uyarı geldi. Hedefte yine kargo uçakları bulunuyor. Ancak, havalimanlarındaki kargo terminallerinin yanı sıra bagaj üniteleri, otopark ve metro katlarındaki denetimlerin daha da artırılması isteniyor.

BOMBA ARAMASI BAŞLATILDI

ABD Ulaşım Güvenlik Yönetimi TSA’nın, El Kaide’nin Suriye’de faaliyet gösteren kolu El Nusra’ya yeni katılanların, havalimanlarına eylem yapabileceği yönündeki uyarısı üzerine başta İngiltere olmak üzere pek çok ülke de, bir süre önce yeni uygulama başlattı. ‘Patlayıcı iz tespit cihazı ETD’ ile gerçekleştirilen denetimler, tarama dedektörünün uç kısmında yer alan sentetik parçayla bagaj veya yolcu üzerinden numune (toz) alınmasıyla yapılıyor. Daha sonra bu numuneler, cihazda analiz ediliyor. Analiz sonucunda, yolcunun veya bagajın bomba ile temas edip etmediği ortaya çıkıyor.

Tüm bu uyarıların yanı sıra Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden (ALAA) de, siber saldırı uyarısı geldi. Sektörün dünyanın en karmaşık ve entegre teknolojik sistemlerinden birine bağımlı olduğuna dikkat çekilerek, bunun da siber saldırı tehdidini artırdığı belirtildi.

Yetkililer, IŞİD terör örgütünün, hiçbir tereddüt duymadan en kanlı infazları gerçekleştirmeye devam ettiğini ifade ederek, bu yüzden sadece havalimanlarının değil, AVM, sinema ve tiyatro gibi kalabalık merkezlerin de, terör saldırısı tehdidi altında bulunduğunu söylüyor. Saldırı tehdidi nedeniyle havalimanlarındaki güvenlik tedbirlerinin bundan sonra daha da artacağını dile getiren yetkililer, uygulamalara tepki gösteren yolculara daha anlayışlı olmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Mustafa Gün / Zaman

UÇUŞLAR ÇİLEYE DÖNECEK

Yorumlar

B-52 ~ 9 yıl önce
Duanın ne duası olması önemli değil. Önemli olan duanın oraya Arapça yazılması ve bu kafanın da apronda veya uçağa bu kadar yakın çalışması. Buraya dua yazan bir kişinin yarın çok daha fazlasını yaparak, korkunç bir faciaya sebep olmayacağı ne malum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000