20 Şubat 2010, Cumartesi 09:56:50

UÇUR BENİ SABİHA GÖKÇEN

Milliyet Gazetesi yazarlarından Mehveş Evin, İstanbul'da bulunan Türkiye'nin iki büyük hava meydanını köşesine taşıdı...

İstanbul Atatürk Havaalanı’nda pistler yetersiz, trafik desen arapsaçı...  Gerekçesi ne olursa olsun, yolcuların çilesi aynı: Yeşilköy’den uçmak, güvenlikten pasaporta uzayan kuyruklar ve rötar demek. Bu yüzden Atatürk Havalimanı, Forbes dergisinin ‘ dünyanın çok rötar yapan havalimanları’ listesinde inişte üç, kalkışta yedi numarada yer aldı.

Rötar ve kuyruğu unut

Oysa sıkıntıyı hafifletecek yepyeni bir havalimanımız var.  

İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Havalimanı’nın yeni terminalini görene kadar ben de pek farkında değildim. ISG, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi havalimanlarından biri haline gelmiş.

Özellikle Anadolu yakasında oturanlar için büyük kolaylık. Ne rötar var, ne de bunaltıcı kalabalık! Son derecede medeni ve modern.  

Avrupa yakasında yaşadığım halde bundan sonra mümkün olduğunca Sabiha Gökçen’i kullanmaya kararlıyım. İşte nedenleri:

1 KARŞI FOBİSİNİ YENİN Anadolu yakası, hele ki köprü trafiği, İstanbullular için kabus. Trafiğin tepe yaptığı saatte yola çıkmayacaksınız ulaşım sanıldığından çok daha kolay... Sabah 10.00’da Şişli’den yola çıkıp saat tuttum: E5’ten bağlantı yoluna girdikten sonra ‘kırmızı ışıksız’ bir hatta ilerlediğimden, tamı tamına 35 dakikada Sabiha Gökçen’e vardım.

2 SERVİS VE OTOPARK DERDİ YOK Saat başı Taksim, İzmit ve Kozyatağı’ndan Havaş servisi kalkıyor. 4.Levent, Kadıköy, Kartal, Kozyatağı’ndan otobüs seferleri var. Pendik deniz otobüsü iskelesine 14 km uzaklıkta. Özel aracı olanlar da şanslı: Pegasus’un otoparkı ücretsiz. THY yolcuları kışın 7 gün, yazınsa 3 gün ücretsiz park hakkına sahip. Ayrıca   çeşitli banka kartlarının park   indirimleri de geçerli.

3 GİRİŞ ÇOK RAHAT Terminalden girdiğiniz anda içiniz ferahlıyor. Yolcu sayısı az, dış hatlar ve iç hatlar terminali kocaman. Güvenlik noktaları bol olduğundan saatlerce sırada beklemiyorsunuz. Check-in kontuarlarının sayısı o kadar çok ki kuyruk yok!

4 FERAH MİMARİ Mimar Doğan Tekeli, hem kullanışlı, hem görkemli bir terminale imza atmış. Terminale dışarıdan bakıldığında yedi tepeyi simgeleyen yedi kavisi seçmek kolay. Tavan çok yüksek ve tepedeki panellerden yansıyan ışıkla içerisi aydınlanıyor. İçeriden baktığınızda hafiften bir Grand Central Station havası bile var.

5 ALIŞVERİŞ VE RESTORANLAR Pasaport kontrolü öncesi alanda Simit Sarayı’ndan Burger King’e, sekiz çeşit cafe, restoran ve büfe açılmış. Giriş sonrasında da Efes’ten Ally’s’e, alkollü içki servisi de olan mekanlar hazırlanmış. Dış Hatlar’da, pasaport kontrolü sonrasında Setur’un uçak kabini ilhamıyla dizayn ettiği Duty Free alanı harika. Ayrıca Caroline  Koç’un Haremlique’i gibi niş markaların standları da mevcut.

6 PİST VE KÖRÜK Pist, büyük uçakların kullanabileceği kadar geniş (3500 m/60 m). İkinci pist için de çalışmalar başlamış. Bu, aynı anda iki uçağın kalkıp inebileceği bir altyapı demek. İki pist, tıpkı Münih Havalimanı’nda olduğu gibi yer altı tünelleriyle birbirine bağlanacak. Sekiz körük var. Bu arada ‘yelken’ denen üç adet lounge, aprona bakıyor. Uçakları çok kral bir noktadan izleyebiliyorsunuz. 

7 AIRPORT OTEL Türkiye’deki en büyük havaalanı oteli de ISG’de. Transit uçuş yapanlar, beklemek zorunda kalanlar için  süper rahatlık.

Sabiha Gökçen’in avantajı çok, ancak dezavantajı yok değil.. THY, henüz kısıtlı sayıda dış hat uçuşunu buradan yapıyor. ISG’den Londra, Köln, Stuttgart, Berlin, Amsterdam ve Hannover’e uçan THY, bazı uzun tarifeli uçuşlarını buraya aktarsa fena mı olur? Atatürk TAV’daki sıkıntılar ancak bu şekilde hafifler.

RAKAMLARLA ISG
- Limak Holding, Hintli GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan İSG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 20 yıllık işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de aldı.
- 4.718 araç ve 72 otobüs kapasiteli dört katlı otopark,
- Kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan dört katlı ve 128 odalı havalimanı oteli,
- 112 check-in kontuarı, 24 adet self check-in kontuarı,
- 8 adet en büyük gövdeli veya 16 adet orta gövdeli uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi,
- 400 m2’lik konferans salonu,
- 5.000m2 restoran ve cafe alanı, 4.500 m2 lik duty free alanına sahip.
-  ISG’nin temeli, depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3119 adet kazık üzerine oturtulmuş.
-  THY Moskova, Londra, Köln, Stuttgart, Berlin, Amsterdam, Hannover’e uçuyor.
-Pegasus ve Sun Express yeni dış hat noktalarına ISG’den uçma kararı aldı.


İÇ HAT UÇUŞ NOKTALARI
PEGASUS: Ankara, Adana, Antalya, Bodrum, Diyarbakır, Dalaman, Elazığ, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon, Van.
SUNEXPRESS: Adana, Antalya, Bodrum, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum,  Gaziantep, Hatay,
THY: Adana, Antalya, Ankara, İzmir.
ANADOLUJET: Ankara, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Konya.

Mehveş EVİN
MİLLİYET CADDE

UÇUR BENİ SABİHA GÖKÇEN

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000