05 Ocak 2012, Perşembe 09:24:22

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI TARTIŞMASI

Artan hava trafiği ve yolcuların rötar çilesi 'İstanbul'da üçüncü havalalanı inşaatına hemen başlanmalı mı?' sorusunu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlara göre kısa vadeli çözüm, uçuş trafiğinin dengeli dağılımından geçiyor. Bu noktada, Sabiha Gökçen'in %41'lik boş kapasitesi öne çıkıyor...
  • THY sadece Yeşilköyde var ama uçakları park edicek yer kalmadı.Sabiha da ise bırakın THY yi Anadolu jet bile çekiliyor nasıl mı 2 ay içinde Sun exprese geçicek.Yolcu olarak anadolu yakasında THY yi görmek ve onunla uçmak bizimde hakkımız değilmi.Durmadan yolcuusu ve uçuşu artan bir meydandan THY niye çekiliyor.
  • SAW tam kapasite ile calismadigi sürece neden ücüncü havalimani erkenden yapilmak isteniyor. Diyelimki ücüncü havaliman yapilsin,neden anadolu yakasi degilde, avrupa yakasi.Avrupa yakasindaki nüfus ne kadar,anadoludaki nüfus ne kadar.Yapilacaksa anadolu yakasi.
  • 3. Havalimanini Istanbul icin gereksiz buluyorum neden?AHL'nin mevcut kapasitesi belli fakat daha oncede burada yayimlanan paralel bir pist yapimi ile AHL eminim kapasite olarak %30-40 artacaktir.Sabiha Gokcene yapilcak olan ikinci pistte buranin kapasitesini artiracaktir.Eger 3. havaalani yapilcaksa o zaman AHL tamamen ortadan kaldirilmali derim.Yalniz yeni havaalanida buyukluk olarak en az yilda 70-80 milyon olarak hesaplanmali.Adam akilli bir havaalani, oyle AHL gibi kucucuk bir havaalani degil, bugun Frankfurt'un nufusu etrafindaki sehirlerle birlikte 2-3 milyonu gecmez ama yillik 55 milyon yolcuya ulasmis bir havaalanina sahip, 4. pistide planlanmis durumda.Havaalani icin sehirden izole diyebiliriz.
  • ÇORLUYA ULASIM AGI KOYSUNLAR BAKALIM NE OLACAK,AVRUPA YAKASINDAKİ BAGLANTISIZ TUM YOLCULAR AKIN EDER.COZUM ÇORLUUU
  • Arkadaşım, Çorlu için zaten başka projeler var, şuan kule inşaatı hâlen devam ediyor, senin dediğin o iş bi kere yaş, unut onu. İBB Başkanı arazi görüşmelerini tamamlamak üzere. Bu arada hava sahasınıda hiç dert etmeyin, örnek New York'da birbirine yakın 3 büyük havalimanı var; 1) JFK 2) LaGuardia 3) Newark, tıpkı bu üç havalimanının hava sahası nasıl yönetiliyorsa AHL, 3. havalimanı ve Çorlu havalimanının hava sahası aynı şekilde yönetilecek. Zaten Çorluya inen uçak sayısı bir elin parmakların sayısını geçmiyor. Hiç bir sıkıntı yok durmak yok yola devam...
  • tek çare çorlu gibi görünüyor, her 20 km'de bir havaalanı olmza, yaparsın bir hızlı tren hattı olur biter! silivriye sadece 40 jm. mesafede biryer burası
  • kardeş çorluyu unut anladık.başka dediğinde yok.yazımı okumamışsın galiba.Silivri havaalanı bugün yapılmaya başlansa 5 sene sürer,daha yer ayarlaması bile tamamlanmamış,bundan sonra ihale süreci vs.nerden baksan 7-8 sene ilk uçakların uçma zamanı.(dahada artabilir)Peki bu süre zarfında insanların ikametgahına en yakın,en ucuz,en kısa zamanda ve en verimli şekilde nasıl havayolu ile taşınacağı düşünülmelidir.Anadolu kentlerinden Atatürk h.l.na yapılan uçuşları incelersen antalya,izmir,dalaman,bodrum haricinde yoğunluk sabiha gökçene h.l.dır.peki avrupa yakasına geçişteki ulaşım zorluğu nedeniyle ne kadar insan sabiha gökçen tercih etmemektedir araştırılması lazım,ama baya çoktur.Düzenleme ile çorlu aktif hale getirilmeli,mantık olan bu.
  • Arkadaşlar maalesef Çorlu havaalanı için ayrı projeler var ve şuan o projelerin yapımına başlandı. Çorlu havaalanı eğitim merkezi olarak faaliyete geçecek. 3. Havalimanı için bizzat Kadir Topbaş Silivri'de arazi sahipleri ile görüşme içerisinde. Bu sene arazi belli olur, önümüzdeki sene inşaata başlanır.
  • neden gece 0001-0600 arası hala %5 kapasite ile kullanılıyor. madem H24 bir havalimanı, o zaman slot dağılımını daha doğru yapılması gerekir. 18 saate 1000 sefer paylaştırmak yerine, 24 saate 1050 sefer paylaştırılablir.
  • Avrupa yakasında oturanlar için çorlu havalanı bir çözüm aslında.istanbula 1 saat.tek yapılması gereken havaş vb.firmaların ulaşım hizmeti vermesi.Sabiha gökçene yolcular iniyor ve karşıya geçmek için ne kadar uzun süre harcadığı ortadadır.Kimileri için 2 kimisi için 3 saat.Tek yapılması gereken çok az bir yatırımla apron kapasitesi vb.etkinliğini arttırıp 3.havalimanı yapılıncaya kadar etkin kullanmak.özellikle yurt içi uçuşlarda sabiha gökçen yerine Corlu havaalanı destinasyon yapılsa ve avrupa yakasında oturanlar için hem en uygun fiyatlı bilet ücretlerine ulaşalıcağı kesin.
Atatürk Havalimanı'nın artan yolcu trafiği ve yaşanan rötarlar, yeni çözüm tartışmalarını tetikledi. Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'la bir araya gelerek, bu konudaki çözüm önerilerini sundu.

Bu buluşma sektörde 'neler yapılabilir' tartışmalarını da gündeme getirdi.

Sektörde çözüm önerileri arasında üçüncü bir havalimanının inşası kadar, orduya ait yan arazinin yeni bir piste dönüştürülerek Atatürk Havaalanı trafiğinin rahatlatılması, sadece bayrak taşıyıcı firmaların (milli hava yollarının) buradan uçup geri kalanının Sabiha Gökçen'e yönlendirilmesi ve de son olarak mevcut uçuş trafiğinin iki havalimanı arasında orantılı olarak dağıtılması yer alıyor.

Sabiha Gökçen Havaalanı'nın CEO'su Gökhan Buğday 'Üçüncü havalimanın yapılması zaman alacak gibi görünüyor. İSG gibi bir kapasite varken, buranın kullanılması lazım'diyor.

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise şunları söylüyor: 'Üçüncü havalimanının 2023'lerde olması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda yapılması gereken şey, üçüncü havalimanının inşa edilmesi yerine mevcutların rantabl şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Dolayısıyla öncelik, mevcutların verimliliğinin artırılmasına verilmeli...' Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Ulaştırma Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gönen ise istatistiklere göre her 15 yılda bir yolcu ve uçak trafiğinin yüzde 100 arttığına dikkat çekerek, kısa vadede atıl kapasitenin değerlendirilmesinin daha pratik bir çözüm olacağını belirtiyor.

THY DE SABİHA'DAN UÇSUN
Gökhan Buğday - İSG CEO'su: Üçüncü havalimanının yapılması zaman alacak gibi. Sabiha Gökçen'de ise ikinci paralel pistin yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ancak bu çalışmaların hızlandırılması gerek. İki paralel pisti olan Sabiha Gökçen, üçüncü havalimanı ihtiyacının bir müddet ertelenmesine yarayacaktır. Atatürk Havaalanı'nın 30 milyonun üzerinde yolcusu var. THY'nin bilet satışlarının yüzde 50'den fazlası ise İstanbul'un Anadolu yakasında. Sabiha Gökçen burada bir alternatif olabilir. Sabiha Gökçen'in verimli olarak kullanılması için her türlü desteği vermeye hazırız. Bayrak taşıyıcı havayolu firmalarının Atatürk Havalimanı'na inmesi diğerlerinin Sabiha Gökçen'e yönlendirilmesi gibi çözümler de telaffuz ediliyor. Sonuçta biz her türlü çözüme açığız. Biz havayolu ayrımı yapmayız ama THY buraya gelirse de çok memnun oluruz. Sonuçta Türk insanı THY ile uçmak istiyor. Özellikle Anadolu tarafında çok ciddi bir talep var. Bizim de tercihimiz THY'nin buradan uçması.

İş, geleceği doğru planlamaktan geçiyor
Servet Başol-Akademisyen: Bu tartışmalar 70'lerde de vardı. Günümüzde yine devam ediyor. Uçak fiyatları ucuzladı. İş sadece uçak alımıyla bitmiyor. Siz bu uçakların ineceği meydanları, personeli önceden düşünmek durumdasınız. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Atatürk Havalimanı'na alternatif olabilmesi için planlamasının yapılması gerekiyordu.

İSG'nin %41'i boş duruyor
Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gönen Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Ulaştırma Hizmetleri Bölüm Başkanı: Yapılan istatistikler gösteriyor ki her 15 yıllık dönemde gerek hava gerek yolcu trafiğinde yüzde 100'lük artışlar yaşanıyor. Dolayısıyla şimdi olmasa bile üçüncü havalimanı için ihtiyaç gündeme gelecek. Ancak şu haliyle baktığınızda İSG'nin yüzde 41'lik alanı boş olarak bekliyor. Bir kapasitenin dolmuş olması ve elde bekleyen atıl kapasite söz konusu olduğunda, trafiğin paylaştırılması önerisine olumlu görüş bildirebilirim.

Dengeli bir hava trafiği şimdilik işimizi görür
Oktay Erdağı - Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı: Türkiye'nin ivedilikle üçüncü havalimanının inşa etmesi gerektiğine şahsen inanmıyorum. Şu anda yapılması gereken, mevcutların rantabl şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Atatürk Havalimanı'nın üç pisti bulunuyor ve saatte 40 uçak iniyor. Oysa Avrupa'da tek bir piste 40 uçak indiriliyor. Atatürk Havalimanı'nın kapasitesi artırılıp Sabiha Gökçen de daha rantabl kullanılmalı. zaten bir paralel pist planlanıyor. Sabiha Gökçen'in havasahasıyla Atatürk Havalimanı'nın sahası aynı. Dolayısıyla Atatürk'e yeni bir pist yapılması ve Sabiha Gökçen'in de hava sahasının dengelenmesi gerekiyor. Üstelik bu havalimanlarının kara, deniz ve metro raylı bağlantı sistemini kurmak gerekiyor. Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen arasında doğru dürüst bağlantılar dahi kurulamamış. Dolayısıyla ilk olarak mevcutların verimliliğinin artırılması gerek. Üçüncü havalimanını Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için planlasak daha doğru olur.

Oktay Erdağı'nın "Her ile bir havaalanı İstanbul'a üçüncü havaalanı" başlıklı yazısını okumak için tıklayınız...


(Aylin Löle - Akşam)
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI TARTIŞMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 12 yıl önce
THY sadece Yeşilköyde var ama uçakları park edicek yer kalmadı.Sabiha da ise bırakın THY yi Anadolu jet bile çekiliyor nasıl mı 2 ay içinde Sun exprese geçicek.Yolcu olarak anadolu yakasında THY yi görmek ve onunla uçmak bizimde hakkımız değilmi.Durmadan yolcuusu ve uçuşu artan bir meydandan THY niye çekiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SAW tam kapasite ile calismadigi sürece neden ücüncü havalimani erkenden yapilmak isteniyor. Diyelimki ücüncü havaliman yapilsin,neden anadolu yakasi degilde, avrupa yakasi.Avrupa yakasindaki nüfus ne kadar,anadoludaki nüfus ne kadar.Yapilacaksa anadolu yakasi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
3. Havalimanini Istanbul icin gereksiz buluyorum neden?AHL'nin mevcut kapasitesi belli fakat daha oncede burada yayimlanan paralel bir pist yapimi ile AHL eminim kapasite olarak %30-40 artacaktir.Sabiha Gokcene yapilcak olan ikinci pistte buranin kapasitesini artiracaktir.Eger 3. havaalani yapilcaksa o zaman AHL tamamen ortadan kaldirilmali derim.Yalniz yeni havaalanida buyukluk olarak en az yilda 70-80 milyon olarak hesaplanmali.Adam akilli bir havaalani, oyle AHL gibi kucucuk bir havaalani degil, bugun Frankfurt'un nufusu etrafindaki sehirlerle birlikte 2-3 milyonu gecmez ama yillik 55 milyon yolcuya ulasmis bir havaalanina sahip, 4. pistide planlanmis durumda.Havaalani icin sehirden izole diyebiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ÇORLUYA ULASIM AGI KOYSUNLAR BAKALIM NE OLACAK,AVRUPA YAKASINDAKİ BAGLANTISIZ TUM YOLCULAR AKIN EDER.COZUM ÇORLUUU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşım, Çorlu için zaten başka projeler var, şuan kule inşaatı hâlen devam ediyor, senin dediğin o iş bi kere yaş, unut onu. İBB Başkanı arazi görüşmelerini tamamlamak üzere. Bu arada hava sahasınıda hiç dert etmeyin, örnek New York'da birbirine yakın 3 büyük havalimanı var; 1) JFK 2) LaGuardia 3) Newark, tıpkı bu üç havalimanının hava sahası nasıl yönetiliyorsa AHL, 3. havalimanı ve Çorlu havalimanının hava sahası aynı şekilde yönetilecek. Zaten Çorluya inen uçak sayısı bir elin parmakların sayısını geçmiyor. Hiç bir sıkıntı yok durmak yok yola devam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
tek çare çorlu gibi görünüyor, her 20 km'de bir havaalanı olmza, yaparsın bir hızlı tren hattı olur biter! silivriye sadece 40 jm. mesafede biryer burası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
kardeş çorluyu unut anladık.başka dediğinde yok.yazımı okumamışsın galiba.Silivri havaalanı bugün yapılmaya başlansa 5 sene sürer,daha yer ayarlaması bile tamamlanmamış,bundan sonra ihale süreci vs.nerden baksan 7-8 sene ilk uçakların uçma zamanı.(dahada artabilir)Peki bu süre zarfında insanların ikametgahına en yakın,en ucuz,en kısa zamanda ve en verimli şekilde nasıl havayolu ile taşınacağı düşünülmelidir.Anadolu kentlerinden Atatürk h.l.na yapılan uçuşları incelersen antalya,izmir,dalaman,bodrum haricinde yoğunluk sabiha gökçene h.l.dır.peki avrupa yakasına geçişteki ulaşım zorluğu nedeniyle ne kadar insan sabiha gökçen tercih etmemektedir araştırılması lazım,ama baya çoktur.Düzenleme ile çorlu aktif hale getirilmeli,mantık olan bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar maalesef Çorlu havaalanı için ayrı projeler var ve şuan o projelerin yapımına başlandı. Çorlu havaalanı eğitim merkezi olarak faaliyete geçecek. 3. Havalimanı için bizzat Kadir Topbaş Silivri'de arazi sahipleri ile görüşme içerisinde. Bu sene arazi belli olur, önümüzdeki sene inşaata başlanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
neden gece 0001-0600 arası hala %5 kapasite ile kullanılıyor. madem H24 bir havalimanı, o zaman slot dağılımını daha doğru yapılması gerekir. 18 saate 1000 sefer paylaştırmak yerine, 24 saate 1050 sefer paylaştırılablir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Avrupa yakasında oturanlar için çorlu havalanı bir çözüm aslında.istanbula 1 saat.tek yapılması gereken havaş vb.firmaların ulaşım hizmeti vermesi.Sabiha gökçene yolcular iniyor ve karşıya geçmek için ne kadar uzun süre harcadığı ortadadır.Kimileri için 2 kimisi için 3 saat.Tek yapılması gereken çok az bir yatırımla apron kapasitesi vb.etkinliğini arttırıp 3.havalimanı yapılıncaya kadar etkin kullanmak.özellikle yurt içi uçuşlarda sabiha gökçen yerine Corlu havaalanı destinasyon yapılsa ve avrupa yakasında oturanlar için hem en uygun fiyatlı bilet ücretlerine ulaşalıcağı kesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000