06 Aralık 2010, Pazartesi 14:32:13

"UÇAKTAN ZORLA İNDİRDİLER"

Malatya’dan İstanbul’a gelmek isterken yanında refakatçisi olmadığı için uçaktan indirildiğini iddia eden görme engelli Kenan Önalan, THY hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
  • Arkadaşlar, havacılık kurallarını siz biliyor olabilirsiniz. Fakat yolculardan birini refakatçı tayin etme hakınız olduğunu düşünmüyorum. Her hangi bir problemde bu yolcu olan refakatçı mı yardımcı olabilir, yoksa kabin memurumu. bu arkadaş refekatçı tayin edilmesine karşı çıkmıyor, yolculardan birinin refakatçı olarak atanmasına karşı çıkıyor. Niye kabin memuru refakatçı olarak tayin edilmiyor. Ayrıca kurallar insanları incitiyor ise değiştirilebilir. Bu arkadaş da zaten bu yönde karar alınması için dava açıyor, para kazanmak için değil, fazla basite almayın bu durumu, ajitasyon filan da yok. Bu ajitasyon lafınıza karşı çok ağır kelimeler kullanabilirim, fakat kaldıramazsınız, bu yüzden burada bitiriyorum.
  • KURAL HERKES İCİNDİR. SAYIN ONALAN DAVA ACMADAN ONCE KURALLARI OKUSAYDI DAHA İYİ OLURDU. THY ONUN HAYATIYLA OYNAMASINA MÜSADE ETMEMİS , KURALI UYGULAMIS. EVACUATION ESNASINDA KENDİSİNE NASIL YARDM EDİLECEGİNİ DUSUNMUS MU?
  • Seyehat edenin kim olduğu önemli değil ama eğer görme engelli olarak yalnız başına yaşabiliyorsa, aynı engeliyle uçabilmeli de kaldıki görme engelliler refakatçısı olmadan uçamaz diye bir kural yoktur.Hiç tanımadığı birini de refakatçı olarak kabul etmek zorunda da değil bence ...Ben THY'nin yalnız seyehatinden dolayı değil de yaptığı başka bir şeyden dolayı yolcuyu indirmiş olabileceğini düşünüyorum
  • THY YANLIŞ BİŞİ YAPMAMIŞ BEN OLSAM THY NİN YERİNDE KARŞI DAVA AÇARDIM BU YOLCUYA UÇUŞU AKSATTI DİYE....HER VATANDAŞ KURALLARA UYMAK ZORUNDADIR BU YOLCU YALAN YERE DEMAGOJİ YAPIYO....
  • Burada yorum yazanların bşr kısmı maalesef kumda oyun oynamaktan artna vakitlerinde pampersları değiştikten sonra internete girip yorum yazmaya çalışan havacılıktan anlarız havalrına giren veletler ne yazık ki !!! Bahsettiğiniz kurum THY ve bu şirket kurumsal bir şirketdir.Operasyonel kitapları kuralları ve yönergeleri vardır. Tüm bu dökümanları SHGM tarafından onaylanmıştır ve yürürlüktedir.Ve bu kurallar da diyor ki.. Kör yolcular kısmi PRM yolcu olarak değerlendirilir refakatsiz uçabilir..başka söze hacet var mı.. burda saçma sapan bilip bilmeden ahkam kesiyorsunuz !!
  • hiç bi şey alamaz emin olun..çünkü kurallar açık.peki bu arkadaş check -in de refekati kabul etmiş de uçağa gelince mi istememesi tutmuş.görmüyor die uçamaması özgürlüğü kısıtlayıcı birşey değildir,burda o kişinin kendi güvenliği düşünüldüğü için indirilmiş uçaktan.madem o kadar uçmak istiyordu karşı çıkmasaydı. zorla indirilmesine gelince ; eğer görevliler kendisini uyarıp inmesini isterse ve o kişi inmeyi reddederse ekibin yerinde olsanız ne yapardınız ? ya 1 kişi için 100-200 kişiyi bekletirsiniz ya da o yolcuyu bi şekilde - gerekirse zorla - indirirsin...
  • Kardesimiz insallah takir takir alir parasini..
  • Havacılık eğitimi almış ya da bu sektörün içerisinde olan arkdaşlarım bilirler; ANEX 14 der ki görme ya da başka engeli olan yolcu refakatcisi ile yolcu etmelidir, eğer refakatcisi yok ise ücretini (koltuk) kaydı ile refakatci talabinde bulunabilir. Bir arkadaşımın dediğine katılıyorum dikkat etsinde kendisi suçlu bulunmasın rotar yaptırmasından dolayı!
  • Kendisi bugüne kadar yarısı kanada ve ABD uçusu olmak üzere bir çok kez tek başına uçmuş ve gerçekten çok değerli bir insandır. Bu insanın sırf görme özürlü diye gördüğü muamele insanlık adına ayıptır. Bunun da yanında bu kişiye böyle muamele yapılıyorsa gariban insanlara neler yapılıyor, nasıl muamele görüyorlar çok merak ediyorum.
  • Psikolojik ya da sosyolojik yorumlara gerek yok. Belli işte, bilgisizlik. THY eğitimleri sıkılaştırmalı.
Görme engelli Kenan Önalan, 7 Ağustos 2010 tarihinde Malatya-İstanbul seferini yapan uçağın kaptanı ve yetkili uçuş ekibinin “ayrımcılık suçundan” cezalandırılmalarını istedi.

7 Ağustos’ta Malatya’dan İstanbul’a gelmek isterken yanında refakatçisi olmadığı için bindiği uçaktan 3-4 kişi tarafından zorla indirildiğini iddia eden Başbakanlık Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşaviri görme engelli Kenan Önalan, THY yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Önalan, 7 ağustos 2010 Cumartesi sabahı Malatya’dan İstanbul’a gelmek için havaalanına gittiğini belirterek, “Havaalanında check in işlemlerini yaptırdım. Oradaki personeller uçaktaki kabin yetkililerine görme engelli biri olduğunu bildirdiler. Ama benim refakatçi yolcu kabul etmediğimi bu nedenle ne yapmaları gerektiğini soruyorlardı. Uçağa bindim ancak koltuğa oturmadan pilot, bu şekilde kabul edemeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine sağımdan ve solumdan olmak üzere 3-4 kişi beni aşağı uçaktan zorla indirdiler. Uçaktaki o halimi düşünemezsiniz. Aşağılanmış bir şekilde insanların içinde 3-4 kişi tarafından aşağı indirildim. Bu çok kötü bir duygu” şeklinde konuştu.

Önalan basın açıklamasının ardından savcılığa avukatı aracılıyla suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Kenan Önalan’ın çocukken görme duyusunu kaybettiği, Boğaziçi Sosyoloji bölümünden mezun olduğu, senelerce Amerika’da yaşadığı ve öğrenim gördüğü, yurt içinde ve yurt dışında profesyonel olarak dalgıçlık yaptığı halen de Başbakanlık Basın Halkla İlişkiler Muşavirliğinde görevli olduğu belirtildi.

Dilekçede, Önalan’ın 7 Ağustos 2010 tarihinde THY’nin 2631 sefer sayılı uçağı ile Malatya’dan İstanbul’a uçmak istediği ancak havaalanındayken BLND (hareket kapsamı kısıtlı yolcular) olmasından ötürü refakatsiz uçamayacağı bilgisinin verildiği belirtildi. Önalan’la aynı uçakta seyahat eden bir sivil yolcunun refakatçi olarak tayin edildiğinin belirtildiği dilekçede, Check İn işlemi yapıldıktan sonra Önalan’ın uçağa bindiği, uçak içerisinde sivil refakatçi kabul etmediğini belirttiği, bu durumun kendisini incittiğini söylediğini, şirketin illa bir refakatçi tayin etmek istiyorsa görevli kabin memurunun refakatçi olarak tayin edilmesi gerektiğini söylediği belirtildi.

Dilekçede bu durumun sorumlu kaptan tarafından kabul görmemesi üzerine Önalan’ın herkesin gözü önünde sanki bir suçluymuş gibi kollarından tutularak sürüklenerek dışarı çıkarıldığı belirtildi.

Dilekçede, THY yetkilileri ve 7/8/2010 tarihli TK2631 sefer sayılı uçuşun sorumlu kaptanı ve yetkili uçuş ekibinin “ayrımcılık suçunu” işledikleri belirtilerek TCK’nın 122. maddesi gereğince cezalandırılmaları talep ediliyor.

"UÇAKTAN ZORLA İNDİRDİLER"

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşlar, havacılık kurallarını siz biliyor olabilirsiniz. Fakat yolculardan birini refakatçı tayin etme hakınız olduğunu düşünmüyorum. Her hangi bir problemde bu yolcu olan refakatçı mı yardımcı olabilir, yoksa kabin memurumu. bu arkadaş refekatçı tayin edilmesine karşı çıkmıyor, yolculardan birinin refakatçı olarak atanmasına karşı çıkıyor. Niye kabin memuru refakatçı olarak tayin edilmiyor. Ayrıca kurallar insanları incitiyor ise değiştirilebilir. Bu arkadaş da zaten bu yönde karar alınması için dava açıyor, para kazanmak için değil, fazla basite almayın bu durumu, ajitasyon filan da yok. Bu ajitasyon lafınıza karşı çok ağır kelimeler kullanabilirim, fakat kaldıramazsınız, bu yüzden burada bitiriyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
KURAL HERKES İCİNDİR. SAYIN ONALAN DAVA ACMADAN ONCE KURALLARI OKUSAYDI DAHA İYİ OLURDU. THY ONUN HAYATIYLA OYNAMASINA MÜSADE ETMEMİS , KURALI UYGULAMIS. EVACUATION ESNASINDA KENDİSİNE NASIL YARDM EDİLECEGİNİ DUSUNMUS MU?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Seyehat edenin kim olduğu önemli değil ama eğer görme engelli olarak yalnız başına yaşabiliyorsa, aynı engeliyle uçabilmeli de kaldıki görme engelliler refakatçısı olmadan uçamaz diye bir kural yoktur.Hiç tanımadığı birini de refakatçı olarak kabul etmek zorunda da değil bence ...Ben THY'nin yalnız seyehatinden dolayı değil de yaptığı başka bir şeyden dolayı yolcuyu indirmiş olabileceğini düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY YANLIŞ BİŞİ YAPMAMIŞ BEN OLSAM THY NİN YERİNDE KARŞI DAVA AÇARDIM BU YOLCUYA UÇUŞU AKSATTI DİYE....HER VATANDAŞ KURALLARA UYMAK ZORUNDADIR BU YOLCU YALAN YERE DEMAGOJİ YAPIYO....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Burada yorum yazanların bşr kısmı maalesef kumda oyun oynamaktan artna vakitlerinde pampersları değiştikten sonra internete girip yorum yazmaya çalışan havacılıktan anlarız havalrına giren veletler ne yazık ki !!! Bahsettiğiniz kurum THY ve bu şirket kurumsal bir şirketdir.Operasyonel kitapları kuralları ve yönergeleri vardır. Tüm bu dökümanları SHGM tarafından onaylanmıştır ve yürürlüktedir.Ve bu kurallar da diyor ki.. Kör yolcular kısmi PRM yolcu olarak değerlendirilir refakatsiz uçabilir..başka söze hacet var mı.. burda saçma sapan bilip bilmeden ahkam kesiyorsunuz !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hiç bi şey alamaz emin olun..çünkü kurallar açık.peki bu arkadaş check -in de refekati kabul etmiş de uçağa gelince mi istememesi tutmuş.görmüyor die uçamaması özgürlüğü kısıtlayıcı birşey değildir,burda o kişinin kendi güvenliği düşünüldüğü için indirilmiş uçaktan.madem o kadar uçmak istiyordu karşı çıkmasaydı. zorla indirilmesine gelince ; eğer görevliler kendisini uyarıp inmesini isterse ve o kişi inmeyi reddederse ekibin yerinde olsanız ne yapardınız ? ya 1 kişi için 100-200 kişiyi bekletirsiniz ya da o yolcuyu bi şekilde - gerekirse zorla - indirirsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kardesimiz insallah takir takir alir parasini..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havacılık eğitimi almış ya da bu sektörün içerisinde olan arkdaşlarım bilirler; ANEX 14 der ki görme ya da başka engeli olan yolcu refakatcisi ile yolcu etmelidir, eğer refakatcisi yok ise ücretini (koltuk) kaydı ile refakatci talabinde bulunabilir. Bir arkadaşımın dediğine katılıyorum dikkat etsinde kendisi suçlu bulunmasın rotar yaptırmasından dolayı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kendisi bugüne kadar yarısı kanada ve ABD uçusu olmak üzere bir çok kez tek başına uçmuş ve gerçekten çok değerli bir insandır. Bu insanın sırf görme özürlü diye gördüğü muamele insanlık adına ayıptır. Bunun da yanında bu kişiye böyle muamele yapılıyorsa gariban insanlara neler yapılıyor, nasıl muamele görüyorlar çok merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Psikolojik ya da sosyolojik yorumlara gerek yok. Belli işte, bilgisizlik. THY eğitimleri sıkılaştırmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000