10 Haziran 2008, Salı 12:59:47

Uçakta cep ve internete resmi onay!

Avrupa Birliği Komisyonu, uçak yolcularının uçuş sırasında cep telefonuyla konuşmasına yeşil ışık yakan bir düzenlemeye onay verdi.
  • Ne yazıkki yolculuk eden insanların kafasını dinleyerek gıdeceği yere ulaşması şimdiye dek tek uçak yolculuğunda oluyordu. Yanında oturanın bazen bağırarak bazen de fısıldıyarak neler söylediğini duymak zorunda kalmıyor, kimsenin özel konularına tanık, ortak olmuyordun. Ama bunu da çok gördüler bize sonunda.

Avrupa Birliği Komisyonu, uçak yolcularının uçuş sırasında cep telefonuyla konuşmasına yeşil ışık yakan bir düzenlemeye onay verdi. AB yetkilileri, havayolu şirketlerinin gerekli teknik hazırlıkları tamamlamasının ardından, hizmetin bu yıl içinde devreye sokulabileceğini açıkladı.

AB'nin onay verdiği düzenleme, yolcuların uçuş sırasında cep telefonlarını güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak amacıyla ortak bir standart getiriyor. Güven Özalp'in Bürüksel kaynaklı, Milliyet'te yayınlanan haberine göre; konuşmanın yanı sıra internet gibi diğer mobil hizmetlerden yararlanılmasının da önünü açacak bu hizmeti devreye sokmak için, havayolu şirketlerinin yapması gereken ise ulusal bir lisans almak olacak. Bu lisanslar, AB'ye üye 27 ülkenin tamamında geçerli olacak.
Uçuş sırasında cep telefonu hizmeti verilebilmesi için uçaklara küçük bir baz istasyonu yerleştirilecek. Bu istasyon uçak içinde ve dışında kapsama alanı oluşturacak. Uçaklar Avrupa hava sahasını terk ettiğinde ise bu hizmet devre dışı kalacak. Alınan karar bağlamında cep telefonları ancak uçak 3 bin metre irtifaya ulaştığında kullanılabilecek.

AB sözcülerinden Martin Selmayr, cep telefonu kullanımına iniş ve kalkışlarda ya da türbülans anında izin verilmeyeceğini söyledi. Selmayr, uçuş ekibinin cep telefonuyla konuşmaya izin veren sistemi devre dışı bırakma yetkisine de sahip olacağını sözlerine ekledi. Komisyon, telefon şirketlerini de uyararak, bu hizmet için aşırı fiyat uygulamasından kaçınılmasını istedi.

Özellikle iş çevreleri açısından büyük kolaylık sağlayacak olan bu hizmet, aralarında Air France'ın da bulunduğu birtakım havayolu şirketleri tarafından bazı Avrupa hatlarında deneme amaçlı olarak veriliyordu. İngiltere'den BMA, Portekiz'den TAP ve düşük bilet fiyatı uygulamasıyla dikkat çeken Ryanair de bu hizmeti en kısa zamanda devreye sokacaklarını açıkladılar. Alman Lufthansa ise sisteme soğuk bakıyor. Bunun nedeni ise yolcular arasında yapılan anketlerde cep telefonu kullanımına verilen desteğin az olması. Lufthansa, uçaklarında cep telefonu yerine hızlı internet ulaşımını devreye sokmaya hazırlanıyor.

THY'DE UÇAKTA CEP'LE KONUŞMAYA İZİN YOK

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Avrupa hava sahasındaki uçaklarda cep telefonu kullanımına resmen izin verdiğinin hatırlatılması üzerine, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin şunları söyledi:

"Cep telefonunu özellikle ciddi yatırım yaptığımız yeni uçaklarda kullanılır hale getireceğiz. Ancak cep telefonunun kullanımına sadece yazılı veri aktarımı noktasında izin vereceğiz. Konuşmaya izin vereceğimizi düşünmüyorum. Tabi bu zaman alacak bir süreç. Çünkü, bir uçakta cep telefonunun kullanılabilir hale getirilmesi için 700 bin Dolar'dan daha fazla bir maliyet gerekiyor. Yine de bu konuda ipin ucunu fazla bırakmamak gerekiyor. Çünkü bu konuda oluşabilecek yanlış bir zihniyet uçAk kazalarını da beraberinde getirecektir. Hava yolu taşımacılığı ciddiyeti asla elden bırakmamalıdır."

Uçakta cep ve internete resmi onay!

Yorumlar

Çağdaş ~ 16 yıl önce
Ne yazıkki yolculuk eden insanların kafasını dinleyerek gıdeceği yere ulaşması şimdiye dek tek uçak yolculuğunda oluyordu. Yanında oturanın bazen bağırarak bazen de fısıldıyarak neler söylediğini duymak zorunda kalmıyor, kimsenin özel konularına tanık, ortak olmuyordun. Ama bunu da çok gördüler bize sonunda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000