17 Mart 2010, Çarşamba 07:50:06

Uçakta 'cep' için lisans başvurusu yapıldı

Uçaklarda cep telefonunu açık unutma korkusu sona eriyor. Aeromobile şirketi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK), uçaklarda cep telefonu ile konuşmayı serbest bırakacak lisans başvurusunda bulundu.

BTK, başvuru üzerine, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) görüş istedi. SHGM'den olumlu görüş gelmesi durumunda, BTK, Aeromobile firmasına lisans verecek. Böylece yıllardır süren uçakta telefon görüşmesi yasağı da kalkmış olacak. Türk Hava Yolları (THY) konuyla ilgili, daha önce yaptığı açıklamada, yolcuların uçakta cep telefonu ile konuşmasına imkân veren sistem üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Sistem ile uçaklarda; cep telefonu ile sesli görüşme, kısa mesaj ve GPRS kullanım hizmeti uçuş güvenliğini etkilemeyecek şekilde verilebilecek. Ancak, uçakta yapılan görüşme ücretinin, normal görüşmelere oranla daha pahalı olacağını belirten yetkililer, "Kullanılacak altyapı dikkate alındığında bu sonuç kendiliğinden ortaya çıkar." değerlendirmesini yaptı. Yetkililer, "Sistem nasıl çalışacak?" sorusuna şu cevabı verdi: "Uçakta, uydu yardımıyla iletişim sağlanacak. Yolcu, 10 bin metre yükseklikteki bir uçakta, cep telefonuyla bir numarayı aradığında, uçak üzerindeki baz istasyonu sayesinde sinyal önce uyduya, ardından da aranan operatörün sistemine iletilecek. Operatör santrallerinden aranan kişiyle iletişim kurulacak. Tersi durumda, uçaktaki bir kişinin telefon numarası çevrildiğinde operatör santrallerinden sinyal önce uyduya, oradan uçaktaki baz istasyonuna, sonra da telefona ulaşacak."

Sistemin sağlıklı işleyebilmesi için Aeromobile, GSM operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea'nın yanı sıra sabit telefon operatörü Türk Telekom ile de arabağlantı anlaşması yapması gerekiyor. Bu çerçevede görüşme trafiğinin yönüne bağlı olarak Euromobil operatörlere, operatörler de Euromobile'a arabağlantı ücreti ödeyecek.
 
(Zaman)

Uçakta 'cep' için lisans başvurusu yapıldı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000