23 Mart 2010, Salı 13:29:24

UÇAKLARI PİLOTLAR DEĞİL EKİP DÜŞÜRÜR!

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programı dopdolu bir gündemle ekrana geldi. CRM’den DLR’a kadar birçok konunun gündeme geldiği program yine çok konuşulacak...
  • yazılar biri pilotaj bölüm yöneticelerinden biri pilot biri pilotlarla sabah akşam muhhatap olan tıpçı biri ve neden kötü söylesin... düşüren ekip kahramanlık her zaman pilot ( uçak sürücüsü)oldu sağolun! dikem açılması pilot açar, motor sussa kahramanlıkla tek motorla indirir. iniş takım açılmasa oradaki yayalar uçağı yan yatırınca graviteyle açılması için konmuştur motorun bırı sussa tek motor uçağı emnıyetlı uçurur ilk meydana. o kadar maaşta bu nadir olaylar içindir. mototr yansa çifter tüpler metal yorganlar vardır uçak yanmaz. biraz insaf artık lider midermiş, 50 bin liralık kursla kimler ne kadar başarısız olan insanlar gökyüzünde uçuyor şimdi kazasızca.. büyütmeyin lütfen.
  • Telefonla bağlanan baba içinde benim yorumum şudur, sizin oğlunuzun şirket açısından değerlendirilmesi nedir bunu bilemiyorum ancak shgm'nin yaptığı sınavların hiçbir önemi yoktur, çünkü bu sınavlardaki soruların hiçbirini uçuşta kullanmıyorsunuz (neredeyse), dayı amcadan ziyade her mantıklı havayolu şirketi gibi o babada şirketi olsa öncelikle askeri temelli pilot alırdı. Diğer arkadaşları girdi, kendi oğlu giremediyse buna yapacak bir durum yoktur. bir kursu almak demek o kursla ilgili işe alınacaksınız anlamına gelmez, pilotluk kursunu ve sınavlarını geçmiş olabilirsiniz ama bu gerçekten pilot oldunuz anlamına gelmez. Çünkü pilotluk demek ray-ban gözlük ve büyük saat takıp :D, kolları dirseğe kadar sıyırmak demek değildir. :D saygılar
  • Böyle bir eğitim sistemi mi var, %100 veya buna yakın başarı var. Böyle birşey mümkün mü? Kayırma olmadığını söylemeye nasıl diliniz varıyor bunu anlamak mümkün değil. Şuan Bakım müdürü ve öğretmen pilotların oğulları hala eğitimde olan bir okul Anadolu Üniversitesi. Şimdi kalkıp böyle konuşmak insanları kandırmak değil midir? Ticarethane ile Anadolu Üniversitesi arasında fark yok ben buna eminim. THY neden kendi akademisini kuruyor diye sorulacak olursa bunun cevabıda çok basit, çünkü sivil eğitime güvenmiyor. Hepsi bu... parası olan yada borç harç pilot olup yola düşüp sonra ortada rezil olunca mevzuyu çevreye çamur atmaya getiriyorlar olup bitiyor :D
  • Ucagin Hakimi kaptan DEGILDIR! Kaptan ucagin emniyetinden SORUMLU olan, kokpit ve kabin atmosferini saglayan kisidir. Kaptan yetkileri kural ve prosedurlerle belirtilmistir. Ama bu "KAPTAN HER ISTEDIGINI YAPAR " anlaminda da degildir. Kaptanlik, bir kokpitte teknik bilgi ve donanimlarin yaninda, teknik olmayan, iletisim, bilgi toplama, karar verme gibi ozellikler de gerektirir. Bu nedenle Kaptanin genelde duruma HAKIM olmasi gerekir. Ama bu bilfiil ucagin kumandalarinda olacak anlamina da gelmez!
  • Son zamanlarda sirketlerin type-rating ücretini pilotlardan temin etmeye çalısması ile seviye iyice düstü.Type parasını hazırlamıs olan bir çok pilotlukla yakından uzaktan alakası olmayan daha en basit aerodynamic bilgisi instrument bilgisi olmayan onlarca kisi kadroları doldurdu.Bu isi gerçekten bilen ve hakeden kisiler bosta geziyorlar ve küstürüldüler.Sivil Havacılığın bunun önüne geçmesi gerekli.Alımlar objektif DLR ve Ingilizce Havacılık bilgisi testlerinden sonra olmalı.Yarın bir gün bu kisiler kaptan olacak ve canlarımızı emanet edecegiz.Durum bu!
  • uçağıda en son o terketsin o hal.
  • Havayollarina pilot alinirken torpil onemli bir yere sahiptir.Pilotun okulunu hangi notlarla kac senede bitirdigi egitim durumu Ingilizce bilip bilmedigi daha once havacilik sektorunde calismis olmasi bilgi seviyesi onemli degildir,bakilmaz bile.Peki dunyanin cekic gucu Amerika neden bu kadar gelismis,Orada emaneti ehline teslim ediyorlar da ondan,beyin gocu niye bu ulkeye oluyor bir dusunelim.Japon Turk Arap profesorler orada ne yapiyorlar acaba.Bilgili yetenekli insanlar odullendiriliyor,burada ise cezalandiriliyor.Bisiklet emanet edilmeyecek adamlar ucuyor bilgili bilekli mukemmel ingilizce bilen garibanlar da bakiyor.Aferin bize boyle devam!Bir Amerikali ve ya Avrupali olarak dogmak isterdim!
  • Uçakları kaptan değil de ekip düşürüyorsa nasıl uçağın tek hakimi kaptan pilot olur.TAM TEZAT.O zaman uçağı düşürende kaptan pilottur.Tek hakim o ya.
  • Evet uçağın tek hakimi kaptandır ama teknisyen uçağı relise edip kaptana verdikten sonra.uÇağın kalkış saatine 15 dakika kala uçağa ulaşabilen kaptan ve ekibi neyin hakimidir.Hiç itiraz etmeyin onlarca örnek gösterebilirim.F/E uçağın etrafını bir dolaşacak,neye nasıl bakacağını bilmeden,kaptanda iç indikasyonlara bakarak uçağı teslim alıp tek hakimi olacak.Bana biraz eksik geldi.
  • canlı yayına telefonla katılan pilot babası hamd, beye hislerimize tercüman olduğu için ve bu imkanı hamdi beye veren sayın safa inana teşekkür ederiz hamdi bey herşeyi ne güzel açıkladı ağzına sağlıksafa beyin bir imkan yaratıp hamdi bey ve bu konuda şikayeti olan kişileri ekrana çıkarıp bu konunun üzerine gidilmesini arzu ederim

Pazartesi akşamlarının vazgeçilmez programları arasında yerini alan Sefa İnan’la Kara Kutu’da bu hafta, sektör için hayati önem taşıyan konular gündeme getirildi.

Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç ve Kaptan Pilot Engin Aksüt’ün konuk olduğu programda CRM, DLR ve yabancı pilotlar başta olmak üzere birçok konu gündeme getirildi.

CRM NEDİR?

Kaptan Pilot Engin Aksüt, CRM’le ilgili olarak şunları söyledi: “CRM, 1978 yıllarında başladı. Meydana gelen bazı uçak kazaları insanları düşünmeye zorladı. Uçakların teknik arızaları, hava şartlarının dışında pilotların hataları da göze çarpıyor. CRM kokpiti kapsıyorken 1995 yılında bunu sadece kokpitle sınırlandırmayalım demişler ve şuan ekip kaynak yönetimi olarak biliniyor. Şuan CRM 6’ıncı safhasında bazıları da 5’inci safhada olduğunu söylüyor.”

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan da “Uçaklar son teknolojiyle birlikte düşürülmemek üzere üretiliyor. Ama insanlar ne yapıp edip bu çelik kuşları düşürebiliyor” diyerek iyi bir CRM ile bu vakaların en aza indirilebileceğini ifade etti.

HATALAR ZİNCİRİ KIRIMI GETİRİYOR!

Uçak kazalarından elde edilen veriler ışığında konuşan Kaptan Pilot Aksüt, “Elde edilen çalışmalarda, uçakları pilotların değil ekiplerin düşürdüğü görülüyor. Olaylar incelendiği zaman çok değişik sebepler olduğu görülüyor. İnsan her şeye rağmen hata yapabiliyor. Bu hatalar oluyor ve birleşe birleşe hatalar zinciri oluşuyor. Bu zincir kırılmazsa, kazalar meydana geliyor” dedi.

Muzaffer Çetingüç de “CRM’i uçağı yöneten kişinin tüm kaynaklardan topladığı bilgileri derleyip uçağı yönetebilmesidir. Engin Bey’in de söylediği gibi 1978’li yıllarda havacıların hayatına girdi ama daha önce denizcilikte de kullanılıyordu. Bugün dünyada uzay çalışmalarında dahi kullanılıyor. Aynı zamanda en çok da TIP alanında kullanılıyor. Havacılığa dönersek tüm verilerin toplanıp onların en iyi şekilde kullanılması iyi bir CRM gerektiriyor. Tam tanımı, bütün kaynakların etkin bir şekilde kullanılarak başarılı bir uçuşun gerçekleştirilmesidir” diyerek konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Türkiye’nin en eski Sivil Havacılık Yüksek Okulu Bölümü’ne sahip Anadolu Üniversitesi’nde rektörlük de yapmış olan Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, insan faktörüne dikkat çekerek “Burada bir sistemi konuşuyoruz. Sistem, bir takım parçaların bir araya gelerek oluşturduğu bütündür. İnsan, insanla karşı karşıya... İnsan, araçla karşı karşıya... Konuştuğumuz sistem bu. Buradaki amaç bu sistemi iyi bir organizasyonla yolcuların en güvenli şekilde uçurulmasıdır. Bunları başarabilmek için iyi bir iletişim gerekiyor. Düzgün bir iletişimin sağlanamaması için 9 ayrı unsur var! Bu iletişimi sağlamak için günümüzde gerekli tüm donanımlar mevcut ama ortada insan faktörü var. İnsanın insanla anlaşması önemli olan...” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR FARKI ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Türk Hava Yolları yönetiminin geçmiş dönemlerde CRM üzerine çalışmalar yürüttüğü ifade eden Kaptan Pilot Engin Aksüt, “1990 yılında dönemin THY yöneticisi Cem Kozlu CRM Yönetimi için gerekli adımı atmış ama başarılı olunamamış. Bunun ana nedeni ise Türk Kültürü’nün sorgulamayı kabul eden bir yapısının olmaması...” dedi.

KOKPİTTE ATMOSFER ÖNEMLİ

Aksüt sözlerine şöyle devam etti: “Kokpitte atmosfer çok önemli... Burada atmosferi yaratan kaptan pilottur. Tenerife kazasında uçuş izni alınmadığını söylenmesine rağmen gaz kolu geri çekildi. Ve kaza göz göre göre meydana geldi. Eğer o dönemde CRM konusu bu kadar iyi işlenebilse belki de o kaza olmayacaktı.”

UÇAĞIN TEK HÂKİMİ KAPTANDIR

Uzun yıllardır havacılık sektörünün içerisinde bulunan Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, kaptanların iyi bir lider ruhuna sahip olmaları gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Uçakta tek hakim kaptan pilottur ve iyi bir lider ruhuna sahip olası lazım... Benim incelemelerime göre ciddi kazalarda karar verebilme anında hata oranı yüzde 52 olarak gözüküyor. Kokpitte sol tarafta kim oturuyorsa kontrolün onda olması lazım. Asker kökenli pilotlarda, askeriye döneminde hangi rütbede olduğu maalesef belirleyici durumda oluyor. Kokpitte her ne olursa olsun komutan, amir, yöneten sol koltukta oturan kaptandır. Çünkü tüm sorumluluk ondadır. Kaptan pilot, kendi karakterini ve duruşunu ortaya koymalıdır.”

KOKPİTİN AYRI, İÇİNDEKİLERİN AYRI BİR KÜLTÜRÜ VAR

Uçağın kokpitinde ayrı bir kültürün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, “Kokpitin ayrı bir kültürü var. Ama bir de kokpit içerisine giren kişilerin kendi kültürü var. Burada kültür uyumunu iyi yakalamak lazım... Kokpit kültürü çok farklıdır. Avrupa’da kültür olayı çoktan aşılmış durumda” dedi.

TEK ÇÖZÜM YOLU EĞİTİM!

İnsanların insanlarla olan iletişimlerinin dışında aletlerle olan iletişimlerinin de önemine dikkat çeken Kaptan Pilot Engin Aksüt, “Son yıllarda aletlerle iletişimde de sorun yaşanıyor. Bunu çözmenin tek yolu da eğitimden geçiyor. Önceden uçan pilot ve uçmayan pilot olarak ayrılıyordu. Şimdi ise uçan pilot ve izleyen pilot olarak adlandırılıyor” şeklinde konuştu.

Şirketlerin kazaları minimuma indirmek için SOP mekanizmasını en iyi şekilde kullanması gerektiğini belirten Aksüt, “Farklı kültürler mutlaka olacak. Ama bu kültürleri tek bir çizgide oluşturabilmek için şirketler kendi içinde SOP (Standart Harekât Usulleri) denilen bir mekanizma kurarlar” dedi.

PİLOT SEÇİMİ SIRASINDA BELİRLENECEK KRİTERLER ÖNEMLİ

Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, pilot seçiminin büyük bir titizlikle yapılması gerektiğini ifade ederek, “Pilot seçimleri sırasında belirlenecek kriterlerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Hepimizin 5 duyu organı var ama bir de farklılıklar var. Ne kadar zamanda algılanıyor bu çok önemli. Pilot okulları öğrenci kabul ederken en az 7 sınav yapmalı. O işi yapabilecek kapasite var mı diye test etmeli” şeklinde konuştu.

PSİKOMOTOR TESTİ ÇOK ÖNEMLİ

Psikomotor testlerinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, “Anadolu Üniversitesi’nde öğrenci seçiminde çok titiz davranılıyor. Bu konuda orayı mükemmel buluyorum. 500 başvurudan 10 tanesi alınıyor. Psikomotor testleri çok önemli.  Hava Harp Okulu’nda uzun yıllardır bu yapılıyor. Artık karayollarında bile ticari araç kullananlar bile psikomotor testine tabi tutuluyor” dedi.

*MUĞLA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ EYÜP BAYRAM ŞEKERLİ NELER SÖYLEDİ?
*EĞİTİMİN ÖNEMİ NEDİR?
*OĞLU PİLOTAJ MEZUNU OLAN İZLEYİCİ NELER SÖYLEDİ?
*DLR KONUSUNDA NELER KONUŞULDU?
*KAPTAN PİLOT BAHADIR ALTAN NELER DEDİ?
*YABANCI PİLOTLAR HAKKINDA NE SÖYLENDİ?

Daha birçok konunun gündeme getirildiği ve izleyicileri ekran karşısına kilitleyen Kara Kutu’da neler konuşulduğunu merak edenler için programın tamamını AirportHaber’de yeniden yayınlıyoruz.

İşte Sefa İnan’la Kara Kutu programının 22.03.2010 tarihli bölümünün tamamı:

1. BÖLÜM



2. BÖLÜM

UÇAKLARI PİLOTLAR DEĞİL EKİP DÜŞÜRÜR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 14 yıl önce
yazılar biri pilotaj bölüm yöneticelerinden biri pilot biri pilotlarla sabah akşam muhhatap olan tıpçı biri ve neden kötü söylesin... düşüren ekip kahramanlık her zaman pilot ( uçak sürücüsü)oldu sağolun! dikem açılması pilot açar, motor sussa kahramanlıkla tek motorla indirir. iniş takım açılmasa oradaki yayalar uçağı yan yatırınca graviteyle açılması için konmuştur motorun bırı sussa tek motor uçağı emnıyetlı uçurur ilk meydana. o kadar maaşta bu nadir olaylar içindir. mototr yansa çifter tüpler metal yorganlar vardır uçak yanmaz. biraz insaf artık lider midermiş, 50 bin liralık kursla kimler ne kadar başarısız olan insanlar gökyüzünde uçuyor şimdi kazasızca.. büyütmeyin lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Telefonla bağlanan baba içinde benim yorumum şudur, sizin oğlunuzun şirket açısından değerlendirilmesi nedir bunu bilemiyorum ancak shgm'nin yaptığı sınavların hiçbir önemi yoktur, çünkü bu sınavlardaki soruların hiçbirini uçuşta kullanmıyorsunuz (neredeyse), dayı amcadan ziyade her mantıklı havayolu şirketi gibi o babada şirketi olsa öncelikle askeri temelli pilot alırdı. Diğer arkadaşları girdi, kendi oğlu giremediyse buna yapacak bir durum yoktur. bir kursu almak demek o kursla ilgili işe alınacaksınız anlamına gelmez, pilotluk kursunu ve sınavlarını geçmiş olabilirsiniz ama bu gerçekten pilot oldunuz anlamına gelmez. Çünkü pilotluk demek ray-ban gözlük ve büyük saat takıp :D, kolları dirseğe kadar sıyırmak demek değildir. :D saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Böyle bir eğitim sistemi mi var, %100 veya buna yakın başarı var. Böyle birşey mümkün mü? Kayırma olmadığını söylemeye nasıl diliniz varıyor bunu anlamak mümkün değil. Şuan Bakım müdürü ve öğretmen pilotların oğulları hala eğitimde olan bir okul Anadolu Üniversitesi. Şimdi kalkıp böyle konuşmak insanları kandırmak değil midir? Ticarethane ile Anadolu Üniversitesi arasında fark yok ben buna eminim. THY neden kendi akademisini kuruyor diye sorulacak olursa bunun cevabıda çok basit, çünkü sivil eğitime güvenmiyor. Hepsi bu... parası olan yada borç harç pilot olup yola düşüp sonra ortada rezil olunca mevzuyu çevreye çamur atmaya getiriyorlar olup bitiyor :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ucagin Hakimi kaptan DEGILDIR! Kaptan ucagin emniyetinden SORUMLU olan, kokpit ve kabin atmosferini saglayan kisidir. Kaptan yetkileri kural ve prosedurlerle belirtilmistir. Ama bu "KAPTAN HER ISTEDIGINI YAPAR " anlaminda da degildir. Kaptanlik, bir kokpitte teknik bilgi ve donanimlarin yaninda, teknik olmayan, iletisim, bilgi toplama, karar verme gibi ozellikler de gerektirir. Bu nedenle Kaptanin genelde duruma HAKIM olmasi gerekir. Ama bu bilfiil ucagin kumandalarinda olacak anlamina da gelmez!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Son zamanlarda sirketlerin type-rating ücretini pilotlardan temin etmeye çalısması ile seviye iyice düstü.Type parasını hazırlamıs olan bir çok pilotlukla yakından uzaktan alakası olmayan daha en basit aerodynamic bilgisi instrument bilgisi olmayan onlarca kisi kadroları doldurdu.Bu isi gerçekten bilen ve hakeden kisiler bosta geziyorlar ve küstürüldüler.Sivil Havacılığın bunun önüne geçmesi gerekli.Alımlar objektif DLR ve Ingilizce Havacılık bilgisi testlerinden sonra olmalı.Yarın bir gün bu kisiler kaptan olacak ve canlarımızı emanet edecegiz.Durum bu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uçağıda en son o terketsin o hal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Havayollarina pilot alinirken torpil onemli bir yere sahiptir.Pilotun okulunu hangi notlarla kac senede bitirdigi egitim durumu Ingilizce bilip bilmedigi daha once havacilik sektorunde calismis olmasi bilgi seviyesi onemli degildir,bakilmaz bile.Peki dunyanin cekic gucu Amerika neden bu kadar gelismis,Orada emaneti ehline teslim ediyorlar da ondan,beyin gocu niye bu ulkeye oluyor bir dusunelim.Japon Turk Arap profesorler orada ne yapiyorlar acaba.Bilgili yetenekli insanlar odullendiriliyor,burada ise cezalandiriliyor.Bisiklet emanet edilmeyecek adamlar ucuyor bilgili bilekli mukemmel ingilizce bilen garibanlar da bakiyor.Aferin bize boyle devam!Bir Amerikali ve ya Avrupali olarak dogmak isterdim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçakları kaptan değil de ekip düşürüyorsa nasıl uçağın tek hakimi kaptan pilot olur.TAM TEZAT.O zaman uçağı düşürende kaptan pilottur.Tek hakim o ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Evet uçağın tek hakimi kaptandır ama teknisyen uçağı relise edip kaptana verdikten sonra.uÇağın kalkış saatine 15 dakika kala uçağa ulaşabilen kaptan ve ekibi neyin hakimidir.Hiç itiraz etmeyin onlarca örnek gösterebilirim.F/E uçağın etrafını bir dolaşacak,neye nasıl bakacağını bilmeden,kaptanda iç indikasyonlara bakarak uçağı teslim alıp tek hakimi olacak.Bana biraz eksik geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
canlı yayına telefonla katılan pilot babası hamd, beye hislerimize tercüman olduğu için ve bu imkanı hamdi beye veren sayın safa inana teşekkür ederiz hamdi bey herşeyi ne güzel açıkladı ağzına sağlıksafa beyin bir imkan yaratıp hamdi bey ve bu konuda şikayeti olan kişileri ekrana çıkarıp bu konunun üzerine gidilmesini arzu ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000