10 Ekim 2009, Cumartesi 07:19:56

Uçaklarda Yahudi şeriatı

Havayolu şirketlerine ikram servisi yapan Turkish Do-Co Catering şirketi ile anlaşan Musevi cemaatinin yardım kuruluşu Matan Baseter–Barınyurt, bundan böyle uçaklarda yahudi şeriatına uygun yemek servisi yapılmasını sağladı.
  • "Kaşer" ya da "kaşar" değil, "koşer". Tüm dünyada yıllardan beri uygulanan bir sistem. Dini hassasiyeti yüksek olan yahudiler için, dini kurallara uygun yapılan yemek anlamına geliyor. İnşallah yakında "helal gıda" sertifikasyonu işlemleri de tamamlanacak ve THY'deki ikramları daha güvenli tüketebileceğiz...
  • Anlaşılan Do&Co Koşer yemekleri hazırlama konusunda outsourcing (dışarıdan tedarik) yoluna gitmiş. Herhalde maliyet unsurunun bu karardaki rolü büyüktür. Ne diyelim La-Casa nın yaptığı yemekten zehirlenen olursa sorumlusu Do&Co olacak, yurt dışında yaşayan yahudileri (Özellikle Amerikan vatandaşı olanlar) düşünüyorum da ilk zehirlenme vakasında tüm operasyondan tasarruf ettikleri miktardan fazlasını tazminat olarak ödemek zorunda kalabilirler.
  • Ben ne zaman TK ile içhat uçsam kaşarlı sandviç, minik bir kek ve Hamidiye suyu veriyorlar. Kaşarlı sandviçin Müslümanı Hristiyanı Yahudisi yokki. Bilen varsa buraya bir yorum yazsın biz de aydınlanalım.

Vakit Gazetesi'nde yer alan habere göre; Musevi cemaatinin yardım kuruluşu Matan Baseter–Barınyurt’un çabaları sonucu havayolu şirketlerinde yahudi şeriatına uygun yemek servisi yapılmasının önü açıldı. Neve Şalom Sinagogu bünyesindeki Musevi cemaatinin yardım kuruluşu Matan Baseter – Barınyurt, havayolu şirketlerine ikram servisi yapan Turkish Do-Co Catering şirketi ile resmi bir sözleşme imzalayarak uçaklarda kaşer diye bilinen Musevilik dinine göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerin de yolculara ikram edilmesini sağladı. Bu anlaşmanın kapsamına Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere Star Alliance’a bağlı olan tüm yurt dışı havayolu şirketlerinin girdiği belirtildi. Anlaşmaya göre kaşere uygun yemekleri Matan Baseter - Barınyurt’a bağlı olarak çalışmakta olan La-Casa Catering iktisadi işletmesi temin edecek. Bu yolla yurtdışına uçuş yapan yolcular Yahudi yardım kuruluşu Barınyurt’a maddi destek sağlamış olacak. Konu hakkında Yahudilerin gazetesi Şalom’a açıklama yapan Matan Baseter - Barınyurt Başkanı Selim Nahmias, kaşerlerinin sertifikasının Türkiye Hahambaşılığı tarafından onaylı olduğunu söyledi.

YAHUDİ YARDIM KURULUŞU ANLAŞMADAN MEMNUN

Nahmias ayrıca, Türkiye çıkışlı yapılan seyahatlerde kaşer menü isteğinde bulunanların Yahudi yardım kuruluşu Barınyurt’a da destek vermiş olacağını ve bu anlaşmanın Yahudi kurumlarına büyük bir katkı kazandıracağını belirterek, havayolu şirketlerine teşekkür etti. Kaşer yemek servis alabileceğiniz uçuşların İstanbul çıkışlı New York, Chicago, Singapur, Hong Kong, Tel-Aviv (gidiş-dönüş), Taşkent, Londra, Stansted, Bakü, Kasablanca, Tahran, Prag, Madrid, Tunus, Amman, Barselona, Budapeşte, Kahire, Roma, Lizbon, Muscat, Milano, Riga, Varşova, Viyana, Dublin, Helsinki, Kopenhag, Oslo, Brüksel, Abu Dabi, Bahreyn, Dubai, Manchester, Riyad, Almaata, Moskova, Mumbai, Yeni Delhi, Nurnberg, Hannover, Berlin SXF, Berlin TXL, Hamburg, Münih, Stuttgart, Basel, Cenevre, Paris, Zürih ve Lyon olması dikkat çekti.

Neve Şalom Sinagogu bünyesindeki Musevi cemaatinin yardım kuruluşu Matan Baseter - Barınyurt’un çabaları ile gerçekleşen anlaşma çerçevesinde uçaklarda kaşer diye bilinen Musevilik dinine göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünler de yolculara ikram edilecek. Bu yolla uçuş yapan her yolcu, Yahudi yardım kuruluşu Barınyurt’a maddi destek sağlamış olacak.

Koşer ürünlerinde alkol kullanılıyor

Vakit’e konuşan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, genel olarak Yahudiler “Ehli Kitap” kabul edildiği için koşer damgalı ürünlerin Müslümanlar açısından da helal sayıldığı yönünde bir kanaat olduğuna dikkat çekerek, “Koşer damgalı yiyecek Müslümanlar açısından da helaldir diye bir kural yoktur. Örneğin Yahudiler alkol tüketir ve yemeklerinde de terbiye etmek için alkolü kullanırlar. Koşer ürünlerinde de alkol kullanılmaktadır” dedi. Ehli kitap kavramının da tartışmalı olduğuna dikkat çeken Özer, pek çok Müslüman alimin bugünkü Yahudileri, İslâm’ın başlangıç dönemindeki gibi ehli kitap olarak kabul etmediğini ifade ederek, “Ben de şahsen bu görüşteyim” diye konuştu. Türk Hava Yolları’nda iç hatlarda “Müslüman menüsü” bulunmadığını, sadece dış hatlarda bulunduğunu kaydeden Özer, “Ancak burada da Yahudi menüsünün, hahamların gözetiminde yapılması gibi bir durum yok” dedi.

Uçaklarda Yahudi şeriatı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
"Kaşer" ya da "kaşar" değil, "koşer". Tüm dünyada yıllardan beri uygulanan bir sistem. Dini hassasiyeti yüksek olan yahudiler için, dini kurallara uygun yapılan yemek anlamına geliyor. İnşallah yakında "helal gıda" sertifikasyonu işlemleri de tamamlanacak ve THY'deki ikramları daha güvenli tüketebileceğiz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anlaşılan Do&Co Koşer yemekleri hazırlama konusunda outsourcing (dışarıdan tedarik) yoluna gitmiş. Herhalde maliyet unsurunun bu karardaki rolü büyüktür. Ne diyelim La-Casa nın yaptığı yemekten zehirlenen olursa sorumlusu Do&Co olacak, yurt dışında yaşayan yahudileri (Özellikle Amerikan vatandaşı olanlar) düşünüyorum da ilk zehirlenme vakasında tüm operasyondan tasarruf ettikleri miktardan fazlasını tazminat olarak ödemek zorunda kalabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben ne zaman TK ile içhat uçsam kaşarlı sandviç, minik bir kek ve Hamidiye suyu veriyorlar. Kaşarlı sandviçin Müslümanı Hristiyanı Yahudisi yokki. Bilen varsa buraya bir yorum yazsın biz de aydınlanalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000