01 Haziran 2009, Pazartesi 08:05:42

Uçaklar dezenfekte edildi

ABD'den ayrı uçaklarla önceki gece Türkiye'ye gelen iki yolcuda domuz gribi virüsü tespit edilmesi Sağlık Bakanlığı'nı alarma geçirdi. Bütün önlemleri alan Bakanlık, iki Türk yolcuyu İstanbul ve İzmir'deki hastanelerde gözetim altında tutuyor...

Hastaların genel durumunun iyi olduğu açıklanırken, aynı uçakta seyahat edenlerin 112'yi araması istendi. THY ise virüs tespit edilen yolcuların seyahat ettiği uçakları dezenfekte ettiklerini duyurdu. Bu uçuşlarda görevli kokpit ve kabin ekiplerine koruyucu tedavi uygulanmaya başlandığı ve gerekli gözlem süresi boyunca uçuştan çekildikleri ifade edildi.

Hastaların yakın ilişkide olanlara koruyucu ilaç verilmeye başlanmıştır. Hastalarla aynı uçakta seyahat eden diğer yolcular da günlük olarak izlenmektedir. Şu ana kadar yakın temaslılar ve yolcularda herhangi bir hastalık belirtisi tespit edilmemiştir."

O DAHA ÇOK KÜÇÜK, İNŞALLAH İYİ OLACAK

Kanında domuz gribi virüsü (H1N1) taşıyan iki kişiden birinin Ayşenur Ö. isimli 10 yaşındaki bir çocuk olduğu öğrenildi. Küçük kız, annesiyle birlikte Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müşahede altına alındı. Kızının ve kendisinin durumunun iyi olduğunu belirten anne Nurten Ö., "Kızım için tüm Türkiye'nin dua etmesini istiyorum. O daha çok küçük. İnşallah iyi olacak." dedi. 8 yıldır ABD'de yaşadıklarını belirten Nurten Ö., "Uçaktan indiğimizde kızımın hiçbir şeyi yoktu. Bir gün sonra ateşlenmeye başladı. Hemen hastaneyi aradım. 1 saat içinde geldiler ve bizi hastaneye götürdüler. Allah'a şükür her şey iyi gidiyor." şeklinde konuştu.

Üç uçağın yolcularına muayene çağrısı

Sağlık Bakanlığı, "28 Mayıs 2009'da New York'tan 16.30'da hareket edip 29 Mayıs 2009'da İstanbul'a ulaşan Türk Hava Yolları (THY) TK 002 sefer sayılı New York-İstanbul yolcuları, 29 Mayıs 2009'da saat 13.00'te hareket eden THY TK 324 sefer sayılı İstanbul-İzmir uçak yolcuları, 29 Mayıs 2009'da saat 09.50'de hareket eden Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) KL 1613 sefer sayılı Amsterdam-İstanbul yolcularının 112 Acil ücretsiz hattını arayarak, kendilerini tanıtmaları gerekiyor." açıklamasını yaptı. Diğer yandan söz konusu uçaklarla Türkiye'ye gelen 5 kişi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Muayene ve tetkikleri yapılan kişiler evlerine gönderildi.

Bakan Akdağ: El yıkamaya önem verelim

Erzurum'da incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetecilerin, biri ABD'den diğeri Amsterdam'dan gelen 2 Türk vatandaşında H1N1 virüsü ve buna bağlı hastalığın görüldüğünün hatırlatılması üzerine açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili olarak, müsteşar yardımcısının bilim yürütme kuruluyla derhal toplandığını ifade eden Akdağ, "Daha önce 2 ABD'lide görülen hastalıkla ilgili aldığımız tedbirleri biliyorsunuz. Aynen o tedbirlerimiz devam ediyor." diye konuştu.

Akdağ, yaşanan olayların halka hassasiyet kazandırması ve bir şeyler öğretmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Bu hastalık grip. Virüsleri uzun süre canlı kalabiliyor. Öksürükten, ağız ve burun sıvılarından yayılan virüsler etrafa saçılıyor, ellere bulaşıyor, öksürülen ve hapşırılan yerlerdeki zeminlere, trabzanlara ve asansör düğmesi gibi yerlere tutunuyor. Bunun için ellerimizi yıkamayı toplumca çok iyi öğreneceğiz. Buna çok büyük önem vereceğiz. Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığı kazandıracağız."

Zaman

Uçaklar dezenfekte edildi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000