25 Nisan 2008, Cuma 11:15:32

Uçak parçaları hayata döndürülüyor!

SAS Aviation, içinde Boeing’in de bulunduğu bir organizasyonla kullanım dışı kalan uçakların değerlendirilmesi projesinde bulunuyor.

AFRA (aircraft fleet recycling association) adıyla uygulanacak olan organizasyonda amaç, kullanım dışı kalacak olan uçakların parçalarının değerlendirilerek tekrar sektöre kazandırılması.

Konuya ilişkin açıklama ve bilgilendirmede ise şunlar kaydediliyor:

*çevreye duyarlı olunmasını,

*uçaktan sökülen parçaların arasında tekrar kullanılabilecek durumda olanların yetkili shop'lar tarafından test edilerek markete sunulmasını,

*bu parçaların geriye doğru "back to bird" kayıtlarının belgelenerek emniyetin çok önemli olduğu havacılık sektöründe dokümanları olmayan, yetkili firmalar tarafından sertifikalandırılmamış parçaların sektöre de kullanılmasını engellemek,

*her türlü atık parçaların(honeycomb malzeme, sidewall paneller,plastik malzemeler,atık metal malzemeler) organizasyon içinde bulunan ilgili firmalara geri dönüşüm için gönderilmesini sağlamak

Bu uygulamayla hem Türkiye hem de dünya ekonomisine önemli katkılar sağlanacak. Sökülen uçaklardan çıkacak olan parçaların THY Teknik, MY Teknik,MNG Teknik gibi yetkili shoplarda sertifikalandırılarak yeniden satılmasının hem adı geçen firmalara ciddi ekonomik kazançları hem de ülke ekonomisine katkısı amaçlanıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Salih Zeki Öztürk, şöyle konuştu; ‘AFRA ile ilgili olarak söylenebilecek çok şey var aslında. Boeing 2020 yılından önce aralarında B737-200, B737-300, B737-400, B737-500, B72, B757’lerinde olduğu ayrıca Airbus A310, A320’lerin de olacağı 6 bin civarında uçağın ekonomik ömrü dolacağı için hurdaya ayrılacağını varsaymaktadır. Bu kadar uçağın stratejik konumu gereği sadece 5%’ini bile ülkemizde yapabilirsek 300 adet uçak yapar. Hem bu uçakların parçalanması hemde bu uçaklardan çıkacak malzemelerin, parçaların yeniden endüstriye kazandırılması sadece ülke ekonomise değil aynı zamanda dünyamız ekolojisine de büyük katkı sağlayacaktır. Hızla ısınan  dünyamızda, ekolojik dengelerin korunmasının hiç olmadığı kadar önemli olacağını şimdiden öngörebiliriz.
Ayrıca uçağın parçalanması ve söküm işlemlerinin tamamı AFRA organizsyonunun denetiminde, kurallara uygun gerçekleştirileceği içinde havacılık sektöründe kaydı, sertifikası olmayan (en son ülkemizde de düşen uçağın parçaları ile ilgili polemik olmuştu) parçaların kullanılmasının önüne geçilerek emniyet unsurunu en üst seviyeye çıkarmayı amaçlamaktadır.


Hangar gereksinimi duymadan yapılacak olan parçalama ve sökme işlemleri için biri KKTC’de biri Romanya’da olmak üzere iki firma ile işbirliği yapmak konusunda görüşmelerimiz sürmekte olup, ülkemizde de DHMI ile konma konaklama maliyetinin en düşük olduğu havaalanlarını değerlendirmek konusunda şirket içi değerlendirmelerimiz sürmektedir. Ülkemizde sökülmesinin gümrük mevzuatı açısından yaratabileceği problemleri de gümrük acentamız vasıtası ile nasıl çözebileceğimiz konuusnda değerlendirmelerimiz sürmektedir.


Sonuç olarak böyle bir organizasyonun içinde olmak hem ülkemize hemde sektörümüze ciddi anlamda katma değerler sağlayacaktır diye öngörmekteyiz'.

Uçak parçaları hayata döndürülüyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000