25 Eylül 2008, Perşembe 08:11:34

Uçak kazasında ölenlerin ailelerine rekor tazminat

Irak'ta düşen uçakta yakınlarını kaybeden aileler, sürdürdükleri hukuk mücadelesini kazandı.
  • 2007 Ocak'ta kazaya neden olan Aeriantur Havayolları'nın ruhsatı, 2007 Temmuz'da, Moldova Cumhuriyeti Sivil Havacılık Otoritesi tarafından iptal edilmiş.
  • Bu elim kazaya neden olan Moldova'lı havayolu şirketi Aerientur-M ve onu kiralayan Türk şirketi BSA Hava Kargo Ltd.Şti.(BSA Blue Sky Aviation Ltd.)hakkında daha kapsamlı bir soruşturma yapılmalıdır. Çünkü Balad'a yapılan bu ve diğer emsal uçuşlarda, taşınan tüm yolcu ve kargodan kesinlikle bu iki kuruluş sorumludur. Daha başka insanların da başı yanmasın.

Amerikan sigorta şirketi Continental Casualty Company (CNA), ailelere 200 binden 900 bin dolara kadar tazminat ödedi. Kazadan yaralı kurtulan Mardinli işçi Abdulkadir Akyüz'ün hesabına da 295 bin dolar yattı.

Akyüz'ün ve ölen işçilerin aileleri kendilerine ödenen paralar karşısında buruk bir sevinç yaşıyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan 9 Ocak 2007 tarihinde Irak'a işçi götüren Aeriantur Havayolları'na ait Antonov-26 tipi uçak, Bağdat Havaalanı'na 200 metre kala düşmüş ve 29'u Türk 34 kişi hayatını kaybetmişti. Mardinli işçi Abdulkadir Akyüz, kazadan yaralı olarak kurtulmuş, vücudunun büyük bölü- mü felç olan Akyüz, uzun bir tedavinin ardından evine dönmüştü.

Uçak kazasında ölen Türk işçiler Irak'ta inşaat ihaleleri alan Amerikan şirketine taşeronluk yapan, Kulak İnşaat'ta çalışıyordu. İşçilerden 20'si Amerikan sigorta şirketi CNA, 8'i de AIG tarafından sigortalanmıştı. CNA firması, sigortaladığı 20 işçinin ailesine 200 ila 900 bin dolar arasında tazminat ödedi. American International Group (AIG) firmasının ise kazadan hemen sonra 8 işçinin ailelerine 25-100 bin dolar arasında ödeme yaparak (alacağım kalmadı) beyanıyla imza aldığı öğrenildi. Bir işçinin yakınlarından şikayet gelmediği için tazminat ödenmediği belirlendi.

Mağdur ailelerin vekaletini verdiği Hasar Yönetimi ve Danışmanlık Hizmeti (HASMER), işçilerin çalıştığı Kulak İnşaat, şirkete uçak kiralayan Bule Sky, uçağın sahibi Moldovalı Aeriantur Havayolları ile ABD'li sigorta şirketleri CNA ve AIG'ye dava açtı. Yaklaşık 20 ay süren davada ABD'li sigorta şirketlerinin tazminat ödemesine hükmedildi. Diğer şirketlerle ilgili davaların devam ettiğini söyleyen HASMER Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ahmet Yarar, "Bunlar ilk ödeme. Ailelere, davalı diğer şirketlerden de bu kadar tazminat kazanacağımıza inanıyorum." dedi. Yarar, kazazede yakınlarına ödenen tazminatların, ölen kişinin yaşı, aile durumu, çocuk sayısı ve işyerindeki maaşına göre hesaplandığını bildirdi.

Diyarbakır kazasında ölenler 33 bin YTL almıştı

İstanbul-Diyarbakır seferini yapan RJ 100 tipi Türk Hava Yolları uçağı, Diyarbakır Havaalanı'na iniş yaptığı sırada düşmüştü. 8 Ocak 2003 tarihindeki kazada yolcu ve mürettebattan 75 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralı kurtulmuştu. Ray Sigorta, ölenlerin yakınlarına 33 ile 656 bin YTL arasında tazminat ödemişti.

Ben felç kaldım, ailem rahat etsin

Kaza sonrası vücudunun fonksiyonunu yüzde 81 oranında kaybeden Türk işçi Abdülkadir Akyüz, Mardin'in Dargeçit ilçesinde yaşıyor. Hayatını felçli olarak devam ettiren 30 yaşındaki Akyüz buruk sevinç yaşıyor. Akyüz, "Ben felçli kaldım. Ailemin rahat etmesi için Irak'a gitmiştim. Şimdi de bu parayla onların rahat etmesini istiyorum." diyor. 900 bin dolar ödenen Hüseyin Şahin'in eşi Gülden Şahin de eşinin yokluğunda çok zor günler geçirdiğini söylüyor. Şahin, bu parayı çocuklarının iyi bir eğitim alması için kullanmak istediğini dile getiriyor.

Uçak kazasında ölenlerin ailelerine rekor tazminat

Yorumlar

DD ~ 16 yıl önce
2007 Ocak'ta kazaya neden olan Aeriantur Havayolları'nın ruhsatı, 2007 Temmuz'da, Moldova Cumhuriyeti Sivil Havacılık Otoritesi tarafından iptal edilmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DD ~ 16 yıl önce
Bu elim kazaya neden olan Moldova'lı havayolu şirketi Aerientur-M ve onu kiralayan Türk şirketi BSA Hava Kargo Ltd.Şti.(BSA Blue Sky Aviation Ltd.)hakkında daha kapsamlı bir soruşturma yapılmalıdır. Çünkü Balad'a yapılan bu ve diğer emsal uçuşlarda, taşınan tüm yolcu ve kargodan kesinlikle bu iki kuruluş sorumludur. Daha başka insanların da başı yanmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000