23 Ekim 2008, Perşembe 12:37:34

UÇAK ATIKLARINA NE OLUYOR? (VİDEO)

2003 yılında kurulan entegre ve geri dönüşüm tesisi Doğa Entegre, geçen yıl başladığı uçak geri dönüşüm sistemini, THY Teknik’teki atıkların nereye gittiği ve nasıl değerlendirildiğini AirportHaber’e anlattı…
  • Bu uçağın geniş gövdeli bir uçak olduğu gerek APU nun egzos konisinden gerekse diğer aksamlardan anlaşılıyor. Eğer bu tesis özel havayollarına da hizmet vermiyorsa yanlızca THY na hizmet veriyorsa THY nin elinde A300 B4 yok . THY DE A310 LAR VAR.Ama herhangi bir kırım olmadan onlarda şu anda gövde saatlerini doldurmuş ve kesime gidecek duruma gelmiş olabileceklerini sanmıyorum.Ayrıca burada konuşan arkadaş uçak atığı diye her lafın başında solvent diyor.Solventin uçakta işi ne.Benim bildiğim solvent uçakçılıkta bir temizlik maddesi olarak kullanılır.
  • A00 B4 bu cın malımı yoksa airbus radara yakalanmayan sawas sırasında bombardıman ucagı olarak kulanılabılen 3 korıdorlu bı ucakmı uretecek :D:D:D
  • Rcycling iki koltuk parcasindan ucagin modelini nasil bildin hayret dogrusu. Ayrica A00 B4 diye bir Airbus modelini de sayende ogrenmis olduk tebrikler:)
  • Kim acaba o kaptan. Ayrica egitim farki bu iste biz tez canliyiz adamlar soguk kanli
  • Airbus A00 B4 model
  • parçalanmış uçak var ama tipi ne orası belli mi

Doğa Entegre Genel Müdürü Kerim Daşkaya ve Proje Müdürü Ebru Ulu Özbek AirportHaber’in sorularını yanıtladı.

2003 yılında Türkiye’de ilk ve tek elektronik atık geri dönüşüm tesisi adıyla kurulan Doğa Entegre, elektronik parçaların geri dönüşümünü sağlamasının yanı sıra geçen yıl başladığı uçak geri dönüşüm sistemiyle de bu işte iddialı olduğunu gösteriyor. Elli bin metrekare alana kurulmuş olan entegre tesisinin 30 bin metrekarelik alanı sızdırmaz zemine sahip.

Çeşitli elektronik parçaların dönüşümünü sağlayan ve çevreye zarar  vermeden çeşitli alanlarda kullanılmasını sağlayan tesis, geçen yıl Bartın şirketiyle anlaşarak uçak geri dönüşümünü de sağlamaya başladı.

Tesis, uçakların her türlü atık bölümlerini alarak yüzde 85 oranında geri dönüşüm sağlıyor. Konu ile ilgili bilgiler veren Genel Müdür Daşkaya: “Airbus ve Boeing’in de çalıştığı Bartın grupla anlaşarak uçakların geri dönüşümüne geçen yıl başladık. Bu sistemimizi her geçen gün geliştireceğiz. Uçak parçalarının yüzde 85 ila yüzde 90 oranında geri dönüşümünü sağlıyoruz. Bir yıl içinde önemli aşamalar kaydettik. Uçakların geri dönüşümü için planladığımız alan normalde 16 dönüm. Standardı zaten bu ölçülerde olması gerekiyor. Gerekli çalışmaları yapacağız. Uçakların sadece parçalarını değil, atık yağından tutun da bir hava aracıyla ilgili tüm işlemlerin dönüşümünü çevreye zarar vermeden entegre edebilmek mümkün. Uçak geri dönüşümüne yönelik olan bu tür tesisler maalesef gündeme gelmediği için genellikle parçalar hurdacılara veriliyor. Hurdacılara verilen parçalar atık haline getirilerek çevreye hem zararlı hem de tehlikeli birer madde olarak geri dönüyor. Biz ise hem geri dönüşümünü sağlıyoruz hem de çevreye olan zararından arındırıyoruz. Bazı büyük kurumlar atık uçak parçalarını vermek için entegre tesislerini tercih ettiğinde aslında bir çok problem çözüme kavuşmuş olacak. Umarım önümüzdeki günlerde konuya gereken ilgi gösterilerek uçak parçaları asıl yerlerine teslim edilir” şeklinde konuştu.

Doğa Entegre Proje Müdürü Ebru Ulu Özbek ise; “Geçen yıl başladığımız uçak parçaları entegre işlemi şirketimiz için yeni bir hamle olmasına rağmen önemli oranda başarılı bir adım oldu. Şimdilik çok gündemde olmamasını yeni başlamış olmamıza bağlıyoruz” dedi.

Özbek ayrıca, THY Teknik’ten çıkan uçak atıklarının doğru şekilde değerlendirilmediğini belirtti.

İşte o röportaj:

1.BÖLÜM

 



2.BÖLÜM



FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

©AirportHaber Özel

 

UÇAK ATIKLARINA NE OLUYOR? (VİDEO)

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

TEKNİKB ~ 15 yıl önce
Bu uçağın geniş gövdeli bir uçak olduğu gerek APU nun egzos konisinden gerekse diğer aksamlardan anlaşılıyor. Eğer bu tesis özel havayollarına da hizmet vermiyorsa yanlızca THY na hizmet veriyorsa THY nin elinde A300 B4 yok . THY DE A310 LAR VAR.Ama herhangi bir kırım olmadan onlarda şu anda gövde saatlerini doldurmuş ve kesime gidecek duruma gelmiş olabileceklerini sanmıyorum.Ayrıca burada konuşan arkadaş uçak atığı diye her lafın başında solvent diyor.Solventin uçakta işi ne.Benim bildiğim solvent uçakçılıkta bir temizlik maddesi olarak kullanılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MADEINCHINA ~ 15 yıl önce
A00 B4 bu cın malımı yoksa airbus radara yakalanmayan sawas sırasında bombardıman ucagı olarak kulanılabılen 3 korıdorlu bı ucakmı uretecek :D:D:D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yuhh ~ 15 yıl önce
Rcycling iki koltuk parcasindan ucagin modelini nasil bildin hayret dogrusu. Ayrica A00 B4 diye bir Airbus modelini de sayende ogrenmis olduk tebrikler:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rummuz ~ 15 yıl önce
Kim acaba o kaptan. Ayrica egitim farki bu iste biz tez canliyiz adamlar soguk kanli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
recycling ~ 15 yıl önce
Airbus A00 B4 model

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
parçalanmış uçak var ama tipi ne orası belli mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000