31 Ekim 2008, Cuma 09:39:40

ÜÇ ŞİRKETİN ORTAK KADERİ!

Şimdilerde internette çok popüler olan Facebook arkadaşlık sitesinde bir grubun başlattığı çağrı, beni böyle bir yazı yazmaya itti.
  • Musa bey, Talya Havayollari’nin cockpit ekibi Arjantinliydi, kabin ekibi de turk, ve ben kil payi bu ucusa katilmadim cunku belgelerim yetismemisti.. sevgiler Tulin
  • Durup duruken Musa Bey neden bu tarz bir açıklamaya ihtiyaç duymuş en başta bunu sorgulamak lazım... Kelimeler ve laflarlan arası çok iyi o bilinen bir şey... bence yağlama yıkama... BLDR'ye uçağın düşmesi olayına gelince bu Yavuz Bey ile alakasız bir şey o kadar yüklenmemek lazım bence, uçak kazadan önce daha yeni bakımdan çıkmıştı, olay pilotaj hatası bunu Yavuz Bey'e bağlamak yalnış, ilgisiz ve alakasızdı derseniz o başka... mismanagement derseniz o da yerinde olur, olay sonrasında şirketin başına getirmeğe çalıştığı insanlar da ortada... SHGM'de onaylıyor bunu sorgulamak lazım... olay SHGM'de bitiyor
  • Havacılık faaliyetlerinin yürütüldüğü her ülkede kazalar olabilir. Elbetteki kazaların olmaması için her türlü önlemler alınıyor. Ancak mualesef alınan tüm bu önlemlere rağmen bu tür müessif kazalar oluyor. Dünyanın en büyük hava yollarından birisi olan PANAM bile bir uçak kazasından sonra kapanmak zorunda kalmıştır. Ancak bizim ülkemizde kazalardan sonra yapılan yorumlara bakıldığında kaza yapan uçağı bile kaza yaptığına pişman edecek niteliktedir. Bir sürü komplo teorileri, haklı haksız karamalar kamuoyunu yanlış bilgilrndirmeler bilgi kirliliği diz boyu. Bu nedenledirki kazalardan gerekli dersler çıkarılamıyor. her şey karanbole gidiyor. Bari şu son kazadan herkes ders alsa çok iyi olur.
  • Sn Alioğlu, güzel bir anı ve iyi bir hatırlatma ile şekillenmiş ve havacılığın her kesimine verilmiş mesaj niteliğindeki yazınızdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Uçuş Emniyet faktörü havacılığın vazgeçilmez enlerinden biridir. Global krize rağmen, şirket politikalarını ayarlayan, ayakta kalma başarısını gösterecek ve hep beraber bunu göreceğiz. Ama ne varki uçuş emniyet faktörü global krizin getireceği maliyetlerden ödün verdirtmez. Uçuş güvenliği-mal ve can güvenliği herşeyin üzerindedir. Isparta kazasında yaşamını yitiren tüm kabin-kokpit ekipleri ve diğer yurttaşlarımıza ve ailelerine yeniden başları saolsun diyoruz. Bugüne kadar TR de husule gelmiş tüm uçak kazalarında ölen havacı arkadaşlarımızın dostlarımızın daha hala kalplerimizde yaşadığını onları ölümsüzleştirdiğimizi ifade etmekte de ayrıca yarar var. Ruhları şad olsun. Saygılarımla
  • 1983 YILINDA ÇIKMIŞ OLAN 2920 SAYILI TÜRK SİVİL HAVACILIK YASASINDAN SONRA ÜLKEMİZDE KURULUP KAPANAN HAVAYOLU ŞİRKETİ SAYISI 37 OLUP MUSA BEYİN LİSTESİNDE EKSİK OLAN ŞİRKETLER:THT,BOĞAZİÇİ,TUR AVRUPA,TOP AİR,MACK AİR,BOSPHORUS,EURO SUN FLY, TARHAN TOVER,GOLDEN,GTI HAVA YOLLARINI İLAVE ETMEK GEREKİYOR
  • Oncelikle mukemmel bir havacilik yazisi bunu belirtmek istedim, TC-JAP icin sanirim cok gec oldu Marmara denizindeki akinti onu coktan almis uzaklara goturmustur..
  • SENDE ÇAKMA HAVACILARDANSIN.SIRA BEKLİYENLERİN,SIRAYA GEÇ DEMESİ.BU NE DEMEK DİYENLERİN GÜNDEM OLUŞTURMASI.OLURMU BLDR.ARAŞTIR BAKALIM.GÜNDEM OLUŞTURAN NEYİ NEKADAR BİLİYO.
  • SAYIN AIRPORHABER YAYIN YÖNETMENİNE. DÜNYA GAZETESİNDE YAYINLANAN YAZIMA YER VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.FAKATALINDIĞI YERİ BELİRTSEYDİNİZ DAHA İYİ OLURDU. İKİNCİSİ BEN BU YAZIYI TÖSHİD GENEL SEKRETERİ OLARAK YAZMADIM. O İBAREYİ ORADAN ÇIKARABİLİRMİSİNİZ. BLRD ADLI OKUYUCUNUZ ÇOK HAKLI. BOSPHORUS HAVAYOLLARI UNUTTUM. BÖYLECE EKLEMİŞ OLDUK. WORLD FOCUS'UN YAVUZ ÇİZMECİ BEY'E NE ZAMAN GEÇTİĞİNİ ANCAK SHGM KAYITLARI VE İTO .GOV.TR DEN GİRİLEN TİCARET SİCİL GAZETESİNDEN BULABİLİRSİNİZ. SAYGILARIMLA MUSA ALİOĞLU
  • kabul edelim artık ülkemizde havacılık o kadar değişti ki.eskiden bir kalitesi vardı.simdi kim kimi daha cok yaglıyorsa bakıyoruz onlar müdür olmuş tecrübeymiş birikimmiş bilgiymiş hiç bir şekilde bakılmıyor durum böyle oluncada cok büyük hatalar yapılıyor.3-5 kuruşla insanlar çalıştırılmaya çalısılıyor kural dıye birsey kalmadı aylık saatmiş haftalık saatmiş kimse bakmıyor buna biraz ses cıkaranda kendisini kapı öninde buluyor.Bir daha yasamatmasın Allah diyoruz ama bu kazalar yine cok yakınımızda çokkkk
  • SANA DA BİR NUMARA KÜÇÜK.GERÇEKLERİ BİLMEK ÖĞRENMEK İSTEMEK SENİ NİYE BU KADAR RAHATSIZ EDİYOR ANLAMADIM.BUNUN NERESİ TRİBÜNLERE OYNAMAK.SENİN BİR BİLDİĞİN VARSA AÇIKLA O ZAMAN.

Şimdilerde internette çok popüler olan Facebook arkadaşlık sitesinde bir grubun başlattığı çağrı beni böyle bir yazı yazmaya itti.  Bilindiği gibi 30 Ocak 1975 tarihinde Türk Hava Yolları'na ait  TC-JAP tescil işaretli F-28-1000 Fokker Fellowship tipi uçak o zaman ki adıyla Yeşilköy Hava Meydanı'na yaklaşırken Marmara Denizi'ne düşmüş ve kazada 41 kişi hayatını kaybetmişti. Kaza yapan uçak halen Marmara Denizi'nin dibinde kurtarılmayı bekliyor olmalı ki, bu kazayı unutmayan bir gurup insan, uçağın oradan çıkarılması için bir kampanya başlatmışlar.

Aslında uçağın enkazının oradan çoktan çıkarılması gerekirdi. Ama bu belki imkansızdı, belki çok masraflıydı diye bu konuya bakan olmadı. Ama şimdilerde havacılığı sevenlerden böyle bir çağrı var.  Onlar çağrılarında ısrarlı oladursunlar ben buradan başka bir konuya geçmek istiyorum. Geçen hafta içinde gayri resmi de olsa bir haber beni yine geçmişe götürdü. 2007 yılının Kasım ayında meydana gelen uçak kazası ve bu kazayla ilgili şirketlerden biri yine gündeme geldi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman uçak kazaları olur. Bu kazaların nerede ve nasıl oldukları elbette havacılık tarihinin ilgi alanına girer. Milli havayolumuz olan Türk Hava Yolları uçaklarının yaptığı kazalar sayısal olarak bakıldığında birinci sırada yer alır. THY'nin kazalardan sonra nasıl bir sonuçla karşılaştığını ve ne duruma düştüğünü da araştırmak gerek.

Özel sektöre ait uçakların yaptığı kazalar ise THY'ye göre azdır. Elbette gerçekçi olmak gerekirse daha çok uçak, daha çok kaza demektir. Bu nedenle bir haksızlık yapıp en çok kazayı THY uçakları yaptı diye bir saptamada bulunmak da gerçekçi olmaz. Tıpkı, dünyada halen en çok Boeing uçakların kullanıldığını bilip, sonra da en çok kazayı neden Boeingler yapıyor demek gibi bir şey olur bu.

Özel sektörde bir çok şirket kurulmuş ve çeşitli nedenlerle kapanmıştır. Bir dönem kurulup, para kazandıktan sonra kapanan veya mali krize düşüp işi paydos eden şirketler çoktur. Şimdi bir çoğunuzun adını bile bilmediği bu şirketleri size bir sıralayalım... Kavala Gurubu'nun Tur Avrupa'sı, Zekai Bursalıoğlu'nun Toros Havayolları, Iğdırlı işadamı İzzet Tırpan'ın Albatros Havayolları, Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Ali Şen'in Green Air'i ve Active Air'ı... Kıbrıslı Tonguz Kazım'ın  Akdeniz Hava Yolları, Yavuz Çizmeci'nin Sultan Hava Yolları ve VIP Air'ı, bir başka Kıbrıslı Asil Nadir'in Noble Air'i...Ferudun Aydın'ın Holiday Airlines'i..Kombassan Holding'in Air Alfa'sı.. Mehmet Hasançebi'nin Air Anatolia'sı. Tursem Grubu'nun Sunways Havayolları, Bursa Hava Yolları, Dardanel Air, Sönmez Hava Yolları, İntersun, Ali Demirel'in Rose Air'i.. Ve son dönemin en büyüğü olan Özcan Toplar'ın ünlü İstanbul Hava Yolları. Bu şirketler insanlar gibi doğup, büyüdüler ve başka başka nedenlerle öldüler. Belki iyi yönetilemediler belki bilmediğimiz bir takım sebeplerden ötürü kapandılar. Ama bu şirketleri şu anda hep sözünü ettiğimiz global ekonomik bir kriz kapatmadı.

Burada iki şirketin adını özellikle yazmadım. Birincisi Talya Hava Yolları, (Talya Air) ikincisi Birgen Hava Yolları (Birgen Air). Bu iki şirketin kapanma sebebi ikisinin de uçaklarının topraklarımız dışında meydana gelen kazalarda düşmesidir. Bir Türk şirketi olan Talya Havayolları'nın Boeing 727 tipi uçağı 1988 yılında  Yugoslav mürettebatın hatası nedeni ile Kuzey Kıbrıs'ın  Ercan Havaalanı'na ilk yaklaşma esnasında Girne Dağları'na çarpmış ve düşmüştür. Uçakta 6 mürettebat can vermiştir...Topraklarımızın dışında Türk özel sektör firmalarının ikinci kazası 1996 yılında  meydana gelmiştir. Çetin Birgen'in sahibi olduğu  Birgenair'e ait bir Boeing 757 tipi uçak Dominic Cumhuriyeti'ndeki Puerto Plata Hava Alanı'ndan kalkışından kısa bir süre sonra tırmanma esnasında düşmüş ve kazada tam 168 kişi can vermiştir. 

Bu iki şirketi ayırmamım nedeni, bunların uçakları kaza yaptığı için her iki şirketin de  kazalardan çok kısa bir süre sonra kapanmış olmalarıdır. Yeni burada ne patronların hatalı tutumu, ne de başka bir sıkıntı yoktur. Uçakların düşmesi şirketlerin de sonu olmuştur.

Evet , şimdi 2007 yılının Kasım ayına dönüyor ve Atlasjet kazasına bakıyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kazadan hemen sonra konuyla ilgili yaptığı açıklama aynen şöyle diyordu. "Atlasjet Havacılık A.Ş adına kiralık (wet-lease) olarak sefer yapan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı  A.Ş'ye (World Focus Airlines) ait 165 koltuk kapasiteli MD 83 tipi ve TC- ATM tescil işaretli  KKK 4203 sefer sayılı İstanbul -Isparta seferini yapmakta olan uçağın saat 00.51'de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkmasına müteakip saat 01.45'te  Isparta Süleyman Demirel Havalimanı 05 pist başını karşılamak üzere ve son yaklaşmada uçakla haberleşme irtibatının kesildiği anlaşılmıştır. Uçakta 2 pilot, 4 kabin memuru ve 49 yolcu bulunduğu kaydedilmiştir."

Evet, uçağın sahibi olan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş (World Focus Havayolları) 2004 yılında kuruldu. Şirketi Anıtur'un sahibi turizmci Veli Çilsal kurdu ve o yıl iki uçağını hemen THY'ye kiralık olarak verdi. Bu uçaklardan birinin tescil işareti TC-AKP , harf gurubundan ötürü tarıtşmalara neden oldu. Adı geçen uçak şu anda Amerika'da Navajo Çölü'nde yeni sahibi beklemektedir. Şirket daha sonra bir çok ortak değiştirdi. Bu ortaklar sektörden olmayan insanlar oldukları için işi başaramadılar ve bıraktılar. Şirketi, en son sektörde en eskilerden olan Yavuz Çizmeci aldı ve çalıştırmaya başladı. Ama ne yazık ki, şirketin başına böyle talihsiz bir kaza gelince, adını ve imajını değiştirme yoluna gitti. Şirketin adı kendi küllerinden yeniden doğan Anka Kuşu'na ithafen Ankair olarak değiştirildi ve yeni logoda bu kuş yer aldı. Fakat nedense World Focus imaji ve kazanın etkisi kolay kolay silinememiş olacak ki, şirketin uçak sayısı  kazadan sonra 2'ye ardından 1'e düştü. SHGM'nin uçak sayısının 3'e tamamlanması konusunda verdiği süre içinde bu mümkün olamadı ve geçen hafta şirketin uçuş ruhsatı iptal edildi. Yani bu durumda Türk Sivil Havacılık tarihinde uçakları kaza yapan üç şirketin üçü de tarih olmuş oldu. Kamuoyu bu şirketin adını 56 kişinin ölümüyle hep hatırlayacak. Ama sivil havacılık tarihi bu kaza ve bu şirket için ne yazacak bilmiyorum.

Çalışanlar artık birer birer başka şirketlere gidecek, belki bir kısmı işsiz kalacak. Ama, Birgen Air kazasından sonra halen sektörde olan  Arzu Sarıkaya'nın kabin memuru arkadaşlarının ardından yazdığı o duygulu mektubun ardından, bu kazada da ölen kabin memurlarının arkadaşlarının yazdıkları hala daha internet sitelerinde öylesine duruyor. Güzel yüzlü kabin memuru Mana'nın resmi, bize manalı manalı bakıyor. Hepsi nur içinde yatsınlar.

Musa ALİOĞLU
DÜNYA GAZETESİ

 

ÜÇ ŞİRKETİN ORTAK KADERİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Murettebat ~ 6 yıl önce
Musa bey, Talya Havayollari’nin cockpit ekibi Arjantinliydi, kabin ekibi de turk, ve ben kil payi bu ucusa katilmadim cunku belgelerim yetismemisti.. sevgiler Tulin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne gerek var ~ 15 yıl önce
Durup duruken Musa Bey neden bu tarz bir açıklamaya ihtiyaç duymuş en başta bunu sorgulamak lazım... Kelimeler ve laflarlan arası çok iyi o bilinen bir şey... bence yağlama yıkama... BLDR'ye uçağın düşmesi olayına gelince bu Yavuz Bey ile alakasız bir şey o kadar yüklenmemek lazım bence, uçak kazadan önce daha yeni bakımdan çıkmıştı, olay pilotaj hatası bunu Yavuz Bey'e bağlamak yalnış, ilgisiz ve alakasızdı derseniz o başka... mismanagement derseniz o da yerinde olur, olay sonrasında şirketin başına getirmeğe çalıştığı insanlar da ortada... SHGM'de onaylıyor bunu sorgulamak lazım... olay SHGM'de bitiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VAH ~ 15 yıl önce
Havacılık faaliyetlerinin yürütüldüğü her ülkede kazalar olabilir. Elbetteki kazaların olmaması için her türlü önlemler alınıyor. Ancak mualesef alınan tüm bu önlemlere rağmen bu tür müessif kazalar oluyor. Dünyanın en büyük hava yollarından birisi olan PANAM bile bir uçak kazasından sonra kapanmak zorunda kalmıştır. Ancak bizim ülkemizde kazalardan sonra yapılan yorumlara bakıldığında kaza yapan uçağı bile kaza yaptığına pişman edecek niteliktedir. Bir sürü komplo teorileri, haklı haksız karamalar kamuoyunu yanlış bilgilrndirmeler bilgi kirliliği diz boyu. Bu nedenledirki kazalardan gerekli dersler çıkarılamıyor. her şey karanbole gidiyor. Bari şu son kazadan herkes ders alsa çok iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DGRTRAINER63 ~ 15 yıl önce
Sn Alioğlu, güzel bir anı ve iyi bir hatırlatma ile şekillenmiş ve havacılığın her kesimine verilmiş mesaj niteliğindeki yazınızdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Uçuş Emniyet faktörü havacılığın vazgeçilmez enlerinden biridir. Global krize rağmen, şirket politikalarını ayarlayan, ayakta kalma başarısını gösterecek ve hep beraber bunu göreceğiz. Ama ne varki uçuş emniyet faktörü global krizin getireceği maliyetlerden ödün verdirtmez. Uçuş güvenliği-mal ve can güvenliği herşeyin üzerindedir. Isparta kazasında yaşamını yitiren tüm kabin-kokpit ekipleri ve diğer yurttaşlarımıza ve ailelerine yeniden başları saolsun diyoruz. Bugüne kadar TR de husule gelmiş tüm uçak kazalarında ölen havacı arkadaşlarımızın dostlarımızın daha hala kalplerimizde yaşadığını onları ölümsüzleştirdiğimizi ifade etmekte de ayrıca yarar var. Ruhları şad olsun. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARŞİV ~ 15 yıl önce
1983 YILINDA ÇIKMIŞ OLAN 2920 SAYILI TÜRK SİVİL HAVACILIK YASASINDAN SONRA ÜLKEMİZDE KURULUP KAPANAN HAVAYOLU ŞİRKETİ SAYISI 37 OLUP MUSA BEYİN LİSTESİNDE EKSİK OLAN ŞİRKETLER:THT,BOĞAZİÇİ,TUR AVRUPA,TOP AİR,MACK AİR,BOSPHORUS,EURO SUN FLY, TARHAN TOVER,GOLDEN,GTI HAVA YOLLARINI İLAVE ETMEK GEREKİYOR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SKYTURK ~ 15 yıl önce
Oncelikle mukemmel bir havacilik yazisi bunu belirtmek istedim, TC-JAP icin sanirim cok gec oldu Marmara denizindeki akinti onu coktan almis uzaklara goturmustur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxxxxxx ~ 15 yıl önce
SENDE ÇAKMA HAVACILARDANSIN.SIRA BEKLİYENLERİN,SIRAYA GEÇ DEMESİ.BU NE DEMEK DİYENLERİN GÜNDEM OLUŞTURMASI.OLURMU BLDR.ARAŞTIR BAKALIM.GÜNDEM OLUŞTURAN NEYİ NEKADAR BİLİYO.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
SAYIN AIRPORHABER YAYIN YÖNETMENİNE. DÜNYA GAZETESİNDE YAYINLANAN YAZIMA YER VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.FAKATALINDIĞI YERİ BELİRTSEYDİNİZ DAHA İYİ OLURDU. İKİNCİSİ BEN BU YAZIYI TÖSHİD GENEL SEKRETERİ OLARAK YAZMADIM. O İBAREYİ ORADAN ÇIKARABİLİRMİSİNİZ. BLRD ADLI OKUYUCUNUZ ÇOK HAKLI. BOSPHORUS HAVAYOLLARI UNUTTUM. BÖYLECE EKLEMİŞ OLDUK. WORLD FOCUS'UN YAVUZ ÇİZMECİ BEY'E NE ZAMAN GEÇTİĞİNİ ANCAK SHGM KAYITLARI VE İTO .GOV.TR DEN GİRİLEN TİCARET SİCİL GAZETESİNDEN BULABİLİRSİNİZ. SAYGILARIMLA MUSA ALİOĞLU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
samimi ~ 15 yıl önce
kabul edelim artık ülkemizde havacılık o kadar değişti ki.eskiden bir kalitesi vardı.simdi kim kimi daha cok yaglıyorsa bakıyoruz onlar müdür olmuş tecrübeymiş birikimmiş bilgiymiş hiç bir şekilde bakılmıyor durum böyle oluncada cok büyük hatalar yapılıyor.3-5 kuruşla insanlar çalıştırılmaya çalısılıyor kural dıye birsey kalmadı aylık saatmiş haftalık saatmiş kimse bakmıyor buna biraz ses cıkaranda kendisini kapı öninde buluyor.Bir daha yasamatmasın Allah diyoruz ama bu kazalar yine cok yakınımızda çokkkk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BLDR ~ 15 yıl önce
SANA DA BİR NUMARA KÜÇÜK.GERÇEKLERİ BİLMEK ÖĞRENMEK İSTEMEK SENİ NİYE BU KADAR RAHATSIZ EDİYOR ANLAMADIM.BUNUN NERESİ TRİBÜNLERE OYNAMAK.SENİN BİR BİLDİĞİN VARSA AÇIKLA O ZAMAN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000