05 Temmuz 2015, Pazar 09:48:49

TURSAB'dan THY ve Lufthansa'ya uyarı!

Seyahat acentaları aleyhine uygulamalarıyla ilgili olarak THY ve Lufthsansa Havayollarını uyaran TÜRSAB Yönetimi; mücadelede kesin ve kararlı adımları ile dikkat çekiyor.
  • 14 YILDIR YÖNETİMDE OLAN TÜRSAB EKİBİ ...BUGÜNE KADAR AKLINIZ NEREDEYDİ...YOKSA ARALIK AYINDAKİ SEÇİMLER YAKLAŞTI DİYE GÖZ BOYAMASI MI YAPIYORSUNUZ.??...HİÇ KUSURA BAKMAYIN...BU TAKTİKLER ARTIK YENMİYOR...ACENTALARIN HAKKINI HUKUKUNU BUGÜNE KADAR HAVAYOLLARINA BANKALARA VE DİĞER GÜÇLÜLERE EZDİRDİNİZ...SİZE DEFALARCA OY VERDİK...AMA ARTIK SİZE YOL GÖRÜNDÜ...DAHA GEÇEN AY THY İLE KAHVALTILI TOPLANTILAR YAPIP GÜLÜŞÜYORDUNUZ....ŞİMDİ SEÇİME 5 AY KALA ÇALIŞIYORUZ GÖRÜNTÜSÜ VERMEK İÇİN FORMALİTE UYARILARDA BULUNUYORSUNUZ THY YE...SİZ YAPAMADINIZ...DEĞİŞİM ŞART OLDU ARTIK...YENİ BİR YÖNETİME İHTİYAÇ VAR VE BU SEFER RAKİBİNİZDE ÇOK GÜÇLÜ...BİZDE DEĞİŞİME DESTEK VERECEĞİZ...
  • Kim takar tursabı. Adam olup bugüne kadar birşeyle ilgilenmeyin sonra çıkın bildiri vs yayınlayın
  • Bu olayların asıl bacağı GDS'lerdir (Genel Dağıtım Sistemleri). Havayollarının acenteler ile bir problemi yok, acentelerin kullandıkları sistemlerle (Amadeus, Sabre, Travelport) problemleri var. Acentelerin GDS'ler üzerinden düzenledikleri biletler için havayolları GDS'lere segment başına 10 USD ödüyor. 4 bacaklı bir bilet için bu 40 USD ediyor. Acentelerin havayollarını artan rekâbet ortamında sağılmalık inek gibi görmeyi bırakmaları lazım. Lufthansa acentelere alternatif sunuyor. Acenteler web sitesinde açtıkları acente portalı ile 16 EUR harcı ödemeden bilet satabiliyor. Acenteler bunu kullanmak istemiyorlar, çünkü havayollarını sağan bu GDS'lerden ayrıca teşvik alıyorlar. Yani GDS'lerle kol kola girip havayoluna yük oluşturuyorlar.
  • Hizmet bedeli 0TL olsun. Acentalar istedikleri Hizmet Bedelini uygulasınlar. Bakalım kendi verdikleri hizmetin bedelini kaç TL olarak biçecekler? Yoksa birbirlerinden müşteri çalmak için 0TL bedel mi biçerler?
  • Acentelerin yaptıkları işler sorgulanıyor ya ! :) Arkadaşlar bugün havayolunun kendi sitesi hariç bilet aldığınız her site (istisnasız) bir acentedir. Havayolları kendi aralarındaki fiyat rekabetinden dolayı dağıtım sistemlerine (GDS) para ödemek istemiyorlar. Zamanında GDS sistemlerini havayolları kurdu. Daha rahat bilet satmak ve sivil havacılığı cazip kılabilmek için. Şimdi batırmak istiyorlar çünkü yaptıkları iş kar marjı az olan bir iş. Fakat GDS'in sıklıkla kullanıldığı ülkelerde (Türkiye) 16 Euro gibi bir hizmet bedeli getirdiklerinde kendi satışlarına balta vurmuş olacaklar. Lufthansa, mecburen enaz 3-5 tane büyük havayolunu bu konuda ikna etmek zorunda.. Aksi takdirde ya bu kuraldan vazgeçer ya da iflasa doğru yavaş yavaş ilerler..
  • Ne yapıyorasun ki komisyon istiyorsun? Havayolu şirketlerinin uygulanası yerinde
  • Türsab da bu zihniyet değişmediği sürece ne acentaların hakkını savunabilir ne de halkın. Bugüne kadar ne yaptıklarını bir kişi açıklayabilir mi
  • Saçma sapan yorum yazacağınıza önce bir bilgi sahibi olun ülkemizde 2014 yılı itibariyle 7950 Turizm Seyahat Acentesi bulunmaktadır bu da ciddi bir istihdam alanı demektir. Gözünüz bu insanların ekmeğinde ise açık açık söyleyin ıkınmanıza gerek yok... ki bir biletten kazandıkları para ortalama 16 TL'dir. Siz bu paranın hesabını yapacaksanız otostop çekin...!
  • Acenteler ne is yapiyor ki kâr edecekler? Yasal komisyoncusunuz resmen. Haksiz para kazanacaksiniz diye insanlar ucaga binmiyor artik.
  • Acenteler daha çok kâr etsin, vatandaşın cebindeki 3 kuruşu da alın. yüksek bedellil, kafanıza göre koyduğunuz servis bedellerine son. Globalleşen dünyada insanları böyle kazıklamaya çalılırsanız yeriniz yok acenteler!!!

Turizmhaberleri.com'dan Nilgün Atar'ın özel haberine göre; Havayollarının haksız rekabet yaratan ve seyahat acentalarının aleyhine yürüttüğü uygulamalarla ilgili sektörel şikayetlerin artması üzerine harekete geçen TÜRSAB; uygulamaların durdurulması için yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı tüm üyelerine özel e mail göndererek duyurdu.

Bildiğiniz gibi internet üzerinden bilet satışlarında düşük ya da sıfır servis ücret uygulaması nedeniyle seyahat acentalarını zor durumda bırakan Pegasus Havayolları hakkında hukuki süreç başlatan TÜRSAB; bu kez Lufthansa ve Türk Hava Yolları'na bu yöndeki uygulamalarına son vermesi için yazılı uyarıda bulundu.

Satacakları bilet başına ayrıca 16 EUR DCC ( Distribution Cost Charge ) tutarında ek ücreti seyahat acentalarından talep eden uygulaması ile Türkiye ve yurtdışındaki seyahat acentalarından büyük tepki alan Lufthansa Havayolları'na yazılı itirazını bildiren TÜRSAB; uygulamanın durdurulmasını istedi.

THY'nin UTP KART uygulaması zorunluluğu, “THY Affiliate programı '' kapsamında acenta olmayan kişi ve kuruluşlar aracılığıyla yapılan bilet satışlarında haksız komisyon sağlayan uygulamalara son verilmesi, THY'nin 15-25 yaş gençlik biletlerine uygulanan yüzde 30 indirimin seyahat acentalarına da tanınması konusunda THY Yönetimine uyarıda bulunan TÜRSAB Yönetimi; web üzerinden online satışların arttırılmasına yönelik yürütülen agresif satış yöntemlerinin seyahat acentalarını zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

TÜRSAB YÖNETİMİ, üyelerine gönderdiği bilgilendirme yazısında şu açıklamalarda bulundu:

HAVAYOLLARININ ACENTALARIMIZIN ALEYHİNE OLAN UYGULAMALARINA SON VERİLMESİ BİLDİRİLDİ

Değerli üyeler,

Son zamanlarda havayollarının, sözleşme ile yetkili acentesi tayin ettiği üyemiz seyahat acentalarına açmadığı satış uygulamalarını giderek arttırdığı ve çeşitlendirerek yürürlüğe koyduğu ve bu nedenle de acentalarımızı çok zor durumda bıraktığı bilinmektedir. Havayollarının özellikle, başta web üzerinden online satışların arttırılmasının sağlanması için indirimli bilet satış hakkını, seyahat acentası üzerinden alınan biletlerde uygulamaması ve sadece havayolları aracılığıyla bilet satışının gerçekleştirilmesi halinde tüketiciyi yararlandırdığı, acentalara ek maddi külfetler yüklenmek istendiği, acente olmayan kişi ve kuruluşlar aracılığıyla yapılan satışlarda haksız komisyon uygulamalarının sağlandığı, belli yaş grubuna yapılan indirimlerin acentalara tanınmadığı ve benzeri agresif satış yöntemlerini geliştirdikleri görülmektedir.

Birliğimiz üyeleri, teknolojik gelişmeleri izleme ve on-line satışları gerçekleştirme konusunda ilgili havayolunun, IATA'nın kurallarına ve yükümlülüklerine de riayet etmektedir. Ayrıca seyahat acentaları, havayollarının, talep ettiği icrai, teknik ve mali yükümlülükleri yerine getirmektedir.

Uçak bileti satışı gerçekleştirmeyen seyahat acentalarımız da, tur ve paket turları kapsamında havayollarını kullanarak turist getirmekte, havayollarına gelir kazandırıldığı gibi ülkeye döviz girişini sağlamaktadır. Ülke turizminin bugünlere gelmesinde ulusal ve uluslararası havayolu bilet satışlarının yaygınlaştırılması ve arttırılmasında seyahat acentalarımızın katkıları tartışmasızdır.

Havayollarının açıkladığımız yaklaşımlarının yanlışlığı ve haksızlığı Birliğimiz tarafından sözlü olarak ilgili kurumlar nezdinde dile getirildiği gibi, yazılı olarak da uygulamaların durdurulması talep edilmiş ve her türlü hukuki haklarımızın saklı tutulduğu da bildirilmiştir. Kaldı ki, haksız rekabet oluşturan eylemleri nedeniyle hukuki yollara başvurulmuştur.

Seyahat acentalarının ticari faaliyetlerini engelleyen ve zorlaştıran bu uygulamaların durdurulması yönünde yapılan bildirimler, ilişikte acentaların bilgisine sunulmakta ve paylaşılmaktadır.

1- Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28432 sayılı yazısı (EK: 1)

LUFTHANSA HAVAYOLLARI'nın; küresel dağıtım kanalları aracılığıyla uçak bileti satışında seyahat acentalarından, satacakları bilet başına ayrıca 16 EUR DCC ( Distribution Cost Charge ) tutarında ek ücret talebine itirazımızı ve durdurulması talebimiz,

2- Birliğimizce bu konuya ilişkin üye acentalarımıza 15.06.2015 tarihinde gönderilen bilgi yazısı,(EK:2)

3- “Türk Havayolları Affiliate programı '' kapsamında; gerçek ve tüzel kişilere ait web siteleri üzerinden Türk Havayolları uçuşlarının tanıtımının yapılması ve bu web sitesi aracılığıyla turkishairlines.com üzerinden uçak bileti satın alınması halinde geçerli olmak üzere ilgili web sitesine komisyon kazandıran uygulamanın, 1618 sayılı yasa kapsamına aykırı olduğu ve durdurulması yönünden;

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazılan 15.06.2015 tarih ve 28152, 25.06.2015 tarih ve 28429 sayılı yazılar (EK:3/1) - (EK:3/2)
THY Genel Müdürü Temel KOTİL hitaplı 15.06.2015 tarih ve 28153 sayılı yazı(EK:4)

4- THY'nin 12-25 yaş arası yüzde 30 indirimli gençlik bileti uygulamasının seyahat acentalarına da tanınması yönünden Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28433 sayılı yazısı. (EK:5)

5- THY'nun, “Corporate Club müşterileri ile uygulamaya başlanacak “UATP Kart Uygulaması '' nın zorunlu tutulmasının yanlış olduğu belirtildiği gibi UATP karttan, uçak bileti ücretini tahsil etme imkanı verilirken, acentaya ait servis bedelinin de bu kart üzerinden tahsil edilmesine imkan verilmemesinin yanlış bir uygulama olduğu ve aynı kart üzerinden bu bedelin tahsil edilmesi imkanının sağlanmasının gerekliliğini içeren Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28431 sayılı yazısı(EK:6)

ile bildirilmiştir.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB ) 

TURSAB'dan THY ve Lufthansa'ya uyarı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

YEMEZLER TÜRSAB !! ~ 9 yıl önce
14 YILDIR YÖNETİMDE OLAN TÜRSAB EKİBİ ...BUGÜNE KADAR AKLINIZ NEREDEYDİ...YOKSA ARALIK AYINDAKİ SEÇİMLER YAKLAŞTI DİYE GÖZ BOYAMASI MI YAPIYORSUNUZ.??...HİÇ KUSURA BAKMAYIN...BU TAKTİKLER ARTIK YENMİYOR...ACENTALARIN HAKKINI HUKUKUNU BUGÜNE KADAR HAVAYOLLARINA BANKALARA VE DİĞER GÜÇLÜLERE EZDİRDİNİZ...SİZE DEFALARCA OY VERDİK...AMA ARTIK SİZE YOL GÖRÜNDÜ...DAHA GEÇEN AY THY İLE KAHVALTILI TOPLANTILAR YAPIP GÜLÜŞÜYORDUNUZ....ŞİMDİ SEÇİME 5 AY KALA ÇALIŞIYORUZ GÖRÜNTÜSÜ VERMEK İÇİN FORMALİTE UYARILARDA BULUNUYORSUNUZ THY YE...SİZ YAPAMADINIZ...DEĞİŞİM ŞART OLDU ARTIK...YENİ BİR YÖNETİME İHTİYAÇ VAR VE BU SEFER RAKİBİNİZDE ÇOK GÜÇLÜ...BİZDE DEĞİŞİME DESTEK VERECEĞİZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tursab ~ 9 yıl önce
Kim takar tursabı. Adam olup bugüne kadar birşeyle ilgilenmeyin sonra çıkın bildiri vs yayınlayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ ~ 9 yıl önce
Bu olayların asıl bacağı GDS'lerdir (Genel Dağıtım Sistemleri). Havayollarının acenteler ile bir problemi yok, acentelerin kullandıkları sistemlerle (Amadeus, Sabre, Travelport) problemleri var. Acentelerin GDS'ler üzerinden düzenledikleri biletler için havayolları GDS'lere segment başına 10 USD ödüyor. 4 bacaklı bir bilet için bu 40 USD ediyor. Acentelerin havayollarını artan rekâbet ortamında sağılmalık inek gibi görmeyi bırakmaları lazım. Lufthansa acentelere alternatif sunuyor. Acenteler web sitesinde açtıkları acente portalı ile 16 EUR harcı ödemeden bilet satabiliyor. Acenteler bunu kullanmak istemiyorlar, çünkü havayollarını sağan bu GDS'lerden ayrıca teşvik alıyorlar. Yani GDS'lerle kol kola girip havayoluna yük oluşturuyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bedel ~ 9 yıl önce
Hizmet bedeli 0TL olsun. Acentalar istedikleri Hizmet Bedelini uygulasınlar. Bakalım kendi verdikleri hizmetin bedelini kaç TL olarak biçecekler? Yoksa birbirlerinden müşteri çalmak için 0TL bedel mi biçerler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GDS ~ 9 yıl önce
Acentelerin yaptıkları işler sorgulanıyor ya ! :) Arkadaşlar bugün havayolunun kendi sitesi hariç bilet aldığınız her site (istisnasız) bir acentedir. Havayolları kendi aralarındaki fiyat rekabetinden dolayı dağıtım sistemlerine (GDS) para ödemek istemiyorlar. Zamanında GDS sistemlerini havayolları kurdu. Daha rahat bilet satmak ve sivil havacılığı cazip kılabilmek için. Şimdi batırmak istiyorlar çünkü yaptıkları iş kar marjı az olan bir iş. Fakat GDS'in sıklıkla kullanıldığı ülkelerde (Türkiye) 16 Euro gibi bir hizmet bedeli getirdiklerinde kendi satışlarına balta vurmuş olacaklar. Lufthansa, mecburen enaz 3-5 tane büyük havayolunu bu konuda ikna etmek zorunda.. Aksi takdirde ya bu kuraldan vazgeçer ya da iflasa doğru yavaş yavaş ilerler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acenta ~ 9 yıl önce
Ne yapıyorasun ki komisyon istiyorsun? Havayolu şirketlerinin uygulanası yerinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kafa ~ 9 yıl önce
Türsab da bu zihniyet değişmediği sürece ne acentaların hakkını savunabilir ne de halkın. Bugüne kadar ne yaptıklarını bir kişi açıklayabilir mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygı ~ 9 yıl önce
Saçma sapan yorum yazacağınıza önce bir bilgi sahibi olun ülkemizde 2014 yılı itibariyle 7950 Turizm Seyahat Acentesi bulunmaktadır bu da ciddi bir istihdam alanı demektir. Gözünüz bu insanların ekmeğinde ise açık açık söyleyin ıkınmanıza gerek yok... ki bir biletten kazandıkları para ortalama 16 TL'dir. Siz bu paranın hesabını yapacaksanız otostop çekin...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 9 yıl önce
Acenteler ne is yapiyor ki kâr edecekler? Yasal komisyoncusunuz resmen. Haksiz para kazanacaksiniz diye insanlar ucaga binmiyor artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çark ~ 9 yıl önce
Acenteler daha çok kâr etsin, vatandaşın cebindeki 3 kuruşu da alın. yüksek bedellil, kafanıza göre koyduğunuz servis bedellerine son. Globalleşen dünyada insanları böyle kazıklamaya çalılırsanız yeriniz yok acenteler!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000