21 Ekim 2008, Salı 08:20:21

TURSAB'dan THY hamlesi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Ceylan InterContinental Hotel’de IATA üyesi biletçi acentelerin son zamanlarda THY ile yaşadıkları sorunların konuşulduğu bir toplantı düzenledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Ceylan InterContinental Hotel’de IATA üyesi biletçi acentelerin son zamanlarda THY ile yaşadıkları sorunların konuşulduğu bir toplantı düzenledi. Somut bir sonucun çıkmadığı toplantıda, TÜRSAB yönetimi, kasım sonlarında THY yönetimi ile acenteleri biraraya getirecek geniş çağlı bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı.

Uluslararası Havayolu Bileti Satan Acenteler Birliği (IATA)’ya üye biletçi acentelerin katılımıyla İstanbul Taksim’deki Ceylan InterContinenetal Hotel’de bir toplantı düzenleyen  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve TÜRSAB IATA Komitesi Başkanı Muammer Güner ve Başkan Yardımcısı Moris Kohen Kasar, gelişmeler hakkında toplantıya katılan yaklaşık 200 acenteye bilgi verdiler. Acentelerin soru ve görüşlerinin de alındığı toplantıda, TÜRSAB Hukuk Departmanından avukatlar da THY ile yaşanan anlaşmazlıkların hukuki boyutları hakkında bilgi aktardılar.

THY’nin 1 Nisan 2007’den beri acentelere uyguladığı “hizmet bedeli” ve internet satışlarında hizmet bedeli uygulamasının düşük oranlarda olması dolayısıyla zor duruma düşen acenteler, THY’nin son günlerde bankalarla anlaşarak kredi kartlarıyla bilet sattırması ve çağrı merkezini özelleştirmesinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyorlar.

‘Daha etkin mücadele edilsin’
Bu sorunların tartışılması umuduyla TÜRSAB yönetiminin toplantısına katılan IATA üyesi acenteler, bu noktalarda daha etkin mücadele edilmesini ve THY ile masaya oturulmasını istediler.

Ulusoy: Benim işim kavga etmek değil
Toplantıda söz alan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, acentelerin bu yöndeki beklentilerine, “Benim işim kavga etmek değil” diyerek başladığı konuşmasında, acentelere zor günlerin kendilerini beklediğini, acenteliğin dünya genelinde zor bir süreçten geçtiğini ve bunlara hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladığı sözleriyle karşılık verdi.

‘Sorunlarınızı THY’ye aktarın’
Kasım ayı sonunda, muhtemelen 27 Kasım’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ya da Ceylan InterContinental Hotel’de THY yönetimi ile acenteleri biraraya getirecekleri geniş çaplı bir toplantı düzenleyeceklerini söyleyen Ulusoy, acentelerden bu toplantıya gelerek sorunlarını aktarmalarını istedi.

Rekabet Kurulu THY lehinde karar verdi
Toplantıda sorunların hukuki boyutları hakkında bilgi veren TÜRSAB Hukuk Departmanından hukukçular ise Çağrı Merkezi’nin özelleştirilmesi ve bankalara bilet sattırılması konusunda gerekli incelemeleri yaparak Rekabet Kurulu’na başvurularda bulunduklarını, ancak, Rekabet Kurulu’nun tüketici lehine durum söz konusu olduğundan, haksız rekabet koşulları oluşmadığı yönünde görüş bildirdiklerini aktardılar. TÜRSAB hukuk danışmanları, Danıştay’a bu yönde açtıkları davanın ise sürdüğünü ifade ettiler.

Söz konusu sorunlarla ilgili girişimlerini acentelere aktaran TÜRSAB IATA Komitesi Başkanı ve Eltra Tur'un sahibi Muammer Güner ile Başkan Yardımcısı ve Moris Turizm'in sahibi Moris Kohen Kasar da THY ve banka yöneticileri ile bu yöndeki temasları hakkında bilgi verdiler.

Güner: THY’de de tam bir fikir birliği yok
THY yönetimi ile yaptıkları görüşmelerde, THY içerisinde de bu yönde tam bir fikir birliği olmadığını gördüklerini belirten Güner, THY yöneticilerinin acenteleri bitirmek gibi bir niyetleri olmadığını ifade ettiklerini, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in, bankalarla anlaşarak THY biletlerini kredi kartlarına servis bedelsiz satışını sağlama uygulaması ile acentelere haksızlık yaptıklarını, uygulamayı tekrar gözden geçirdiklerini söylediğini aktardı. Güner, Kotil’in eylül ayı sonu itibariyle uygulamanın kaldırılacağını söylemesine rağmen uygulamanın hâlâ 3 taksit üzerinden sürdüğüne dikkat çekti.

Kredi kartıyla bilet satışı yapan bankalarla da görüştüklerini anlatan Güner, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin “Böyle bir kampanyaya acentelerin dahil edilmediğini bilseydim asla müsaade etmezdim” dediğini aktardı.

Kohen Kasar: Sektörün bütün olarak birbirine ihtiyacı var
Rekabet Kurulu’na, tüketiciyi korumak için IATA seyahat acenteliğinin korunması gerektiğini anlattıklarını söyleyen TÜRSAB IATA Komitesi Başkan yardımcısı Moris Kohen Kasar ise acenteliğin bitip tükeneceğine inanmadığını, sektörün bir bütün olarak birbirine ihtiyacı olduğunu söyledi.

‘THY’nin acentelere ihtiyacı var’
Toplantı sonrasında Turizmgazetesi.com’un sorularını yanıtlayan Muammer Güner ve  Moris Kohen Kasar, THY’nin koltuk arzının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, satışlarının yüzde 85’ine yakınını acenteler üzerinden yapan THY’nin bu noktada acenteleri küstürmemesi gerektiğini vurguladılar.

Dünyada genel bir ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda koltuk arzını da sürekli arttıran THY ve diğer havayolu şirketlerinin konuya bir bütün olarak bakmaları gerektiğini dile getiren Güner, “Bu dönemi kavga ile değil, ortak hareket ederek aşmalıyız” dedi.

THY yönetiminin çağrı merkezi ve internet üzerinden satışlardaki hizmet bedeli oranını yükseltme ve acentelerin hizmet bedelleri ile internet satışlarından alınan hizmet bedelleri arasındaki farkı azaltma önerisine sıcak baktığını belirten Güner, THY’nin örneğin Avrupa uçuşlarından acentelerin yüzde 25 avro olan hizmet bedellerine karşılık 15 avro olan internet satışlarındaki hizmet bedellerini 20 avroya yükselttiğini söyledi.

Güner, “Biz acentelerimize şunu da söylüyoruz; Biz internetle yarışmayalım, biz kendi servis kalitemizi yükselterek müşterileri internete yönlendirmeden elimizde nasıl tutarız, buna bakalım” dedi.

TURSAB'dan THY hamlesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000