11 Ekim 2012, Perşembe 08:45:21

TÜRKİYE UÇAK SANAYİSİNDE NE DURUMDA?

Türkiye, THY ile hava taşımacılığı alanında son yıllarda büyük bir ivme yakalamasına rağmen, yerli uçak üretim sanayisinde dünya sıralamasında çok gerilerde yer alıyor.
  • Sizin veya haberin UCAK dedigi AIRCRAFT midir yoksa AIRFRAME midir. Eger ucak ise icine motor da girer, eger airframe ise icine motor girmez ama buna da ucak govdesi denir, ucak denmez.
  • Şuan uçak üreten Boeing ve Airbus motor üretmiyor. Motorları, Rolls-Royce, General Electric ve Engine Alliance gibi firmalar üretiyor. Uçak üreticileri ayrı, motor üreticileri ayrı.
  • Ucak deyince icine motor da girer herhalde. Yazida bahsi gecen 489 MUSD yaniltici bir rakamdir. Sadece THY motor Atl. bu meblagin kat ve kat ustunde yedek motor parcasi satin almistir. Ilginc bir istatistik :)

Türkiye’de 1925’li yıllara dayanan ilk uçak sanayinin kuruluş çalışmaları son yıllarda yapılan bazı çalışmalar dışında istenilen seviyeye ulaşamadı. Türkiye, THY ile hava taşımacılığı alanında son yıllarda büyük bir ivme yakalamasına rağmen, yerli uçak üretim sanayisinde dünya sıralamasında çok gerilerde yer alıyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’ye 1969-2012 yılları arasında yurtdışından bin 500’e yakın uçak alındı, karşılığında 17 milyar 570 bin dolar (31.451.588.48496 TL) ödendi. Yine aynı yıllar arasında 489 milyon dolar (875.923.06426 TL) uçak aksamı ve yedek parçası aldı.

Türkiye, yerli sanayisinin olmamasının faturasını toplamda 20 milyar dolara yakın bir maliyetle öderken, bu parayla 191.5 milyon TL’ye yapılan, 52 bin kişi kapasiteli Türk Telekom Arena’dan 170 tane yapılabilirdi.

TÜRKİYE UÇAK SANAYİSİNDE NE DURUMDA?

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Sizin veya haberin UCAK dedigi AIRCRAFT midir yoksa AIRFRAME midir. Eger ucak ise icine motor da girer, eger airframe ise icine motor girmez ama buna da ucak govdesi denir, ucak denmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Şuan uçak üreten Boeing ve Airbus motor üretmiyor. Motorları, Rolls-Royce, General Electric ve Engine Alliance gibi firmalar üretiyor. Uçak üreticileri ayrı, motor üreticileri ayrı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yd. Parca ~ 12 yıl önce
Ucak deyince icine motor da girer herhalde. Yazida bahsi gecen 489 MUSD yaniltici bir rakamdir. Sadece THY motor Atl. bu meblagin kat ve kat ustunde yedek motor parcasi satin almistir. Ilginc bir istatistik :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000