06 Mart 2009, Cuma 08:45:36

Türkiye, raporda Hollanda'ya bağımlı mı kaldı?

Türkiye'nin "Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme Timi" olmadığı için uçakta hayatını kaybeden vatandaşlarının otopsi ve ölüm raporu işlemlerine katılamadığı iddia edildi.
  • Pilotlara kurtarma/yardım girisimi yapılmadığı, açıkça ihmal edildikleri uçaktan çıkan kazazede yolcuların tanıklığından anlaışılıyor. Sorun kurtarma ekiplerinin teknik bilgi eksikliğinden ve bu eksikliği gidermek için girişimde bulunmamalarından kaynaklanıyor. Otopsi raporlarında ölüm saati olarak ne yazıldıgını bilmiyoruz, ancak tanık beyanları ve video veya fotograf cekimlerinden sonuca gidilebilir. Asıl sorun Schiphol'de kurtarma/yardımı yapan ekipten kaynaklanıyor. Havaalanı ekibi yerine, o bölge beldiyesinin, Belediye Baskaninin yönetimindeki kurtarma ekibinin yetkili olmasinda. Zaten Belediye Baskani da havacilik uzmani gibi görüşünü beyan etmişti. Yakıt bittiginden ucağin dustugunu soylemisti. Hollanda bunun hesabını verecektir.

İddiaya göre; Türkiye, Hollandalı yetkililerin sunduğu belgeleri kabul etmek zorunda kaldı. Türk pilotlara zamanında müdahale edilip edilmediği ise anlaşılamadı...

Önceki gün kazaya ilişkin ön raporu açıklayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter Van Vollenhoven, pilotların uçağın yere çakıldığı anda öldüğünü iddia etti. Ancak yaralı yolculardan Feriha Çebi, kaptanlardan Murat Sezer'in kazadan sonra yaşadığını, Hollanda polisinin 'olay kriminal' diye 45 dakika ilkyardım ekiplerini beklediğini ileri sürmüştü. Hayatını kaybeden yolculardan işadamı Bülent İçgören'e Türkiye'de ikinci bir otopsi yapılmıştı. Pilotlar Hasan Tahsin Arısan, Murat Sezer, Olgay Özgür ve kabin memuru Ulvi Murat Eskin ise Hollanda'daki otopsiyle yetinilerek defnedilmişti. Dolayısıyla pilotlara ilkyardımda ihmal olup olmadığı Türkiye'de de ortaya çıkarılamadı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, THY uçağında ölen Türklerin ölüm saati ve nedeniyle ilgili rapor hakkında Türkiye'den değerlendirme yapabilecek kimsenin olmadığını vurguladı. Bu sebeple yapılan açıklamanın doğruluğunun asla kanıtlanamayacağına dikkat çekti: "Hollandalıların yaptığı tespitin doğruluğunu yanlışlığını bizden kimse bilemez, yorum yapamaz. Çünkü Türkiye'den kimse otopsilerde yer alamadı. Eğer timimiz olsaydı uluslararası kurallar çerçevesinde bunları hemen olay yerine gönderecek ve bu konuda bilgi sahibi olabilecektik. Şimdi Hollandalılar ne derse onu doğru kabul etmek durumundayız."

Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Hancı, Türkiye'de otopsilerde kimliklendirme işini yapacak uzmanların hazır olduğunu, ancak görevlendirme yapılmadığını belirtti. "Yönetmelik çıkarılıp ismi konulmuş bir timimiz olmadığı için felaketlerde ölen vatandaşlarımızın ölüm nedenlerinin tespitinde, otopside, rapor düzenlenmesinde yer alamıyoruz." dedi. Türkiye'nin İnterpol teşkilatına bu timi kurmak için taahhütte bulunmasına rağmen hâlâ hayata geçirilmediğini anlatan profesör, şunları söyledi: "İçişleri, Sağlık ve Adalet bakanlıkları bir araya gelip protokol imzalayacak ve arkasından bir yönetmelik yayınlanarak bu tim kurulacak. Basit bir konu ama ihmal edildiği için felaketlerde kimliklendirme işlemlerine katılamıyoruz." Bu eksiklik yüzünden Türkiye'de bir otelde çıkacak muhtemel yangında yabancıların ölmesi halinde aleyhimize tazminat davası açılabileceği uyarısında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada bu birim kısaca F2K olarak anılıyor. Bizde kimliklendirmeyi yapanlar bu tim mensupları olmadığı için aleyhte açılacak tazminat davasını yabancılar kazanır." Hancı, Türkiye'den küçük ülkelerin bile böyle bir time sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye, raporda Hollanda'ya bağımlı mı kaldı?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Pilotlara kurtarma/yardım girisimi yapılmadığı, açıkça ihmal edildikleri uçaktan çıkan kazazede yolcuların tanıklığından anlaışılıyor. Sorun kurtarma ekiplerinin teknik bilgi eksikliğinden ve bu eksikliği gidermek için girişimde bulunmamalarından kaynaklanıyor. Otopsi raporlarında ölüm saati olarak ne yazıldıgını bilmiyoruz, ancak tanık beyanları ve video veya fotograf cekimlerinden sonuca gidilebilir. Asıl sorun Schiphol'de kurtarma/yardımı yapan ekipten kaynaklanıyor. Havaalanı ekibi yerine, o bölge beldiyesinin, Belediye Baskaninin yönetimindeki kurtarma ekibinin yetkili olmasinda. Zaten Belediye Baskani da havacilik uzmani gibi görüşünü beyan etmişti. Yakıt bittiginden ucağin dustugunu soylemisti. Hollanda bunun hesabını verecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000