17 Şubat 2010, Çarşamba 13:22:13

TÜRKİYE O UÇAK KAZASINI HİÇ UNUTMADI

17 Şubat 1959'da Kıbrıs konusunda Yunanistan'la imzalanan ikili antlaşmanın ardından üçlü görüşmeler için Birleşik Krallık'a giden Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Adnan Menderes’i taşıyan THY uçağı Londra Gatwick Havaalanı yakınlarında düşmüştü...
  • arkadaslar, thy maalesef dunyada kaza istatistigi en kotu olan sirketlerden biridir. avrupa'da aeroflottan sonra en kotu gecmise sahiptir. istatistige bakmak gerekirse ortalama olarak her 4-5 yilda bir kirim olur thy'de. bu de bilinen bir gercektir, herhangi bir havacilik sitesini actiginizda karsiniza cikar. son olan ams kazasi da gostermistir ki thy ucus emniyetinde gelenegini surdurmeye kararli. insallah bundan sonra toparlar ama thy'nin ucus guvenligi istatistiklerinde orta seviyelere gelmesi icin en az bir yil 20 yil daha gecmesi lazim.
  • Neyi geçmişte tam doğru yapabildik bilmiyorum. Bir tarafımız avrupalı bir tarafımız taşdevri, bu tüm eğitimize ve herşeyimize yansıyor. Kitap okumayı sevmeyen bir toplumuz, yeni yeni okumaya başladık. THY yi besleyen yeni okuyan nesiller ileri götürebilir. Gerisi kazaları açık tam gaz gitmeye devam edebilir. Herşeye rağmen THY ülkenin en iyi kurumu. Bu kadar altyapısı olmayan karayolu gibi meydanlara sefer yapıyor. Kaza oranı bizce herşeye rağmen az.
  • kazaları yazan yorumcuyu ne diye eleştiriyorsunuz ki.bu şirkette baltalık yıllardır dizboyu.iki örnekte ben vereyim:adam ADA kalkışında pito heater'ı on yapmadı sürat saatleri düşük sürat okudu dalışa geçti uçak mach'ı geçtikuyrugu kopup çakıldı.bir diğeriAMS'ye inişte autothrottle gaz kesiyor diye autothrottle'ı disconnect edeceğine araziye indi 10 insan öldü.bu doğruların yazılmasından neden rahatsız oluyorsunuz.yapmadıklarınızı mı yazıyoruz.
  • ya şimdi gözü kapalı eleştiri yapmayın diye kızanlar aynısını yaptığınızın farkında mısınız. öncelikle THY'nin kaza ortalaması düşük, o kadar yüksek değil vs. diyen arkadaşlar az araştırın okuyun Allah billah aşkına avrupa havayollarında 1 aeroflot 2 thy bu böyledir ve geçmişte değişik sebeplerden kaynaklanan kazalar yüzünden bu istatistiği düzeltmek gerçekten zor olacaktır. ama bence geçmiş bugünün nasıl olacağını göstermez o ayrı, thy iyi yolda umarım daha da iyileşir zamanlar
  • en kötü 100 kazanın içinde THY'nin 5.sırada yer almasının nedeni dizayn hatasıdır.(dc-10 kargo kapısı kilit mekanızması.hatta bunu üretici firmadan bir mühendis bu hatayı anlamış durumu üstlerine bildirmiştir.fakat o saatten sonra bu tasarımı değiştirmenin büyük maliyetlere yol açacağını bilen üretici küçük önlemlerle durumu kurtarmaya çalışmıştır. http://www.planecrashinfo.com/cause.htm
  • bu linkini verdiğim sitede dünyanın en kötü 100 kazası var.listede aklınıza gelen bütün büyük şirketler mevcut.bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın .komik duruma düşmeyin.alın size belge .hangi büyük şirketler listede bir bakın.
  • 1 kaza bile cok fazladir. 1 kazada 1 kisi olse bile cok fazladir. Bu olaya boyle bakmak gerekir. Trafik kazalarinda da, baska kazalarda da insanlarin olmesi havacilik kazalarinin onemini azaltmaz (aslinda yanlis olan bir diger olay trafik kazalarinin kaniksanmis olmasi ve kimsenin onemsememesi). Onemli olan hatalari gorebilmek, ders cikarabilmek, bir daha olmamasi icin calismak ve tedbir almaktir. Sirf savunma olsun diye bir seyi savunmanin kimseye faydasi yoktur.. Saygilar.
  • sanırım ısrarla herkes lafı yanlış anlamakta ısrar ediyor.ben thy'yi asla kötülemiyorum, neticede bizim en önemli bayrak taşıyıcımızdır, her ay defalarca anadolu jet ile seyahat ediyorum bende, ama bahsettiğim 3 kazada da aşırı güvenden kaynaklı ve kırım raporları ile de tespit edilmiş pilotaj hataları var, bunu niye inkar ediyorsunuz ısrarla anlamıyorum.olması gereken şimdi yaptıkları gibi uçuş güvenliği öncelikli olandır.niye bunu belirtmek yerine hemen olayı başka noktalara çekiyorsunuzki.kalkıp bilip bilmeden kimseyi o şirketçi bu şirketçi ilan etmeyin, neticede şehir plancısı bir adamım, tek hobim havacılıktıri, fsx de uçak uçururum o kadar
  • Allah A Menderesi korudu fakat beyinsiz kafalar(Politikadaki rakipleri) yalanci sebepler bularak öyle bir akilli ve Tûrkiye için çok yararli bu Adami vahsice astilar. O zamanlar Avrupa birligi yoktu ve askeri Darbelerden sonra herkes kolayca asiliyordu. 1976 da yeni alinan Boeing 727 TC- JBM uçagina MENDERES ismi konuldu.
  • her havayolu kaza yapabilir..ve thy'nin kaza istatistikleri abartılıcak boyutlarda değildir..ancak thy'ye düşmanlık duyan ve kötülemek isteyen kişiler her olaya şak diye yorum yazan olmuşlar!..sis olur uçak kalkmaz..olay yaparlar..hava koşullarından uçak inemez başka meydana gider yada havada tur atar..buda olay olur..kırıma uğrar yine olay olur..arkadaş bu thy düşmanlığıdır!! thy tüm dünya üzerinde ülkemizi temsil eden bir kuruluş..buna saygı duymak gerek!

Adnan Menderes ve Türk heyeti, Londra Anlaşması’nı imzalamak üzere Viscount 793 tipi ‘TC-SEV’ uçağıyla yola çıktı. THY uçağı önce İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heatrow Havalimanı’na inecekti. Fakat kontrol kulesi yetkilileri, aşırı sis nedeniyle uçağı Gatwick Havaalanı’na yönlendirdi.

Kaptan pilot Münir Özbek kontrolündeki uçağın bir süre sonra  kuleyle irtibatı kesildi. Aşırı sis nedeniyle görüş mesafesi azaldı ve THY uçağı Surrey Jordanwoods Ormanı’na çakıldı.  Büyük bir gürültü ve alev topuna dönen uçağı fark eden köylüler uçağın düştüğü yere koştu. Manzara dehşet vericiydi. THY uçağı ters dönerek ikiye bölünmüştü.

Sakarya Milletvekili Rıfat Kadızade, Başbakan Adnan Menderes’in dışarı çıkmasını sağladı. Menderes, mucizevi bir şekilde kazadan yara almadan kurtuldu. Menderes’e ilk müdahaleyi Bailey  ailesi ve hemşire eşi Margareth yaptı. Bailey'ler Menderes'e kim olduğunu sordu. Menderes İngilizce karşılık verdi: 'Ben Türkiye'nin başbakanıyım. Uçakta çok kişi var. Beni bırakın ve onlara yardım edin.'

Türkiye, Londra’dan gelen haberle şok oldu. Başbakan Menderes’in hayatta olup olmadığı bilinmiyordu. Menderes'in kaldırıldığı London Clinic'te teybe kaydedilen sesi BBC'nin yardımıyla iki gün sonra Ankara, İstanbul ve İzmir radyolarından yayımlandı.

MÜRETTEBAT VE YOLCULAR :

Kaptan Münir Ozbek (38) 1 nci Pilot - Öldü
Kaptan Lütfi Biberoglu, (35) 2 nci Pilot - Öldü
Kaptan Sabri Kazmaoglu, (35) Yedek Pilot - Öldü
Kaptan Gündüz Tezel, (42) Uçuş Mühendisi - Öldü
Kabin Memuru Türkay Erkay - Ağır Yaralı
Kabin Memuru Gönül Uygur - Öldü
Kabin Memuru Yurdanur Yelkovan- Ağır Yaralı
Yedek Makinist Kemal Itık - Yara Almadı

Başkanan Adnan Menderes - Hafif yaralı
Basın ve Turizim Bakanı Server Somuncuoğlu - Öldü
Başbakanlık Özel Sekreteri Muzaffer Ersü - Öldü
Başbakan Özel Kalem Müdürü Şefik Fenmen - Hafif Yaralı
Dışışleri Bakanlığı Genel Sekreteri Melih Esenbel - Hafif Yaralı
Dışışleri Bakanlığı 2 nci Daire Başkanı İlhan Savut - Öldü
Basın ve Turizim Bakanı Özel Sekreteri Mehmet Ali Görmüş - Öldü
Dışışleri Bakanlığı Sekreteri Sedat Görmüş - Öldü
Dışışleri Bakanlığı Sekreteri Güner Türkmen - Öldü
Afyonkarahisar Milletvekili Arif Demirer - Yaralı
Çanakkale Milletvekili Emin Kalafat - Yaralı
Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu - Öldü
Sakarya Milletvekili Rıfat Kadıoğlu - Yaralı
THY Genel Müdürü Abdullah Parla - Öldü
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Arzık - Öldü
Akşam Gazetecisi Burhan Tan - Öldü
Koruma Memuru Polis Kazım Nefes - Yaralı

TC-SEV

TÜRKİYE O UÇAK KAZASINI HİÇ UNUTMADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaslar, thy maalesef dunyada kaza istatistigi en kotu olan sirketlerden biridir. avrupa'da aeroflottan sonra en kotu gecmise sahiptir. istatistige bakmak gerekirse ortalama olarak her 4-5 yilda bir kirim olur thy'de. bu de bilinen bir gercektir, herhangi bir havacilik sitesini actiginizda karsiniza cikar. son olan ams kazasi da gostermistir ki thy ucus emniyetinde gelenegini surdurmeye kararli. insallah bundan sonra toparlar ama thy'nin ucus guvenligi istatistiklerinde orta seviyelere gelmesi icin en az bir yil 20 yil daha gecmesi lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neyi geçmişte tam doğru yapabildik bilmiyorum. Bir tarafımız avrupalı bir tarafımız taşdevri, bu tüm eğitimize ve herşeyimize yansıyor. Kitap okumayı sevmeyen bir toplumuz, yeni yeni okumaya başladık. THY yi besleyen yeni okuyan nesiller ileri götürebilir. Gerisi kazaları açık tam gaz gitmeye devam edebilir. Herşeye rağmen THY ülkenin en iyi kurumu. Bu kadar altyapısı olmayan karayolu gibi meydanlara sefer yapıyor. Kaza oranı bizce herşeye rağmen az.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kazaları yazan yorumcuyu ne diye eleştiriyorsunuz ki.bu şirkette baltalık yıllardır dizboyu.iki örnekte ben vereyim:adam ADA kalkışında pito heater'ı on yapmadı sürat saatleri düşük sürat okudu dalışa geçti uçak mach'ı geçtikuyrugu kopup çakıldı.bir diğeriAMS'ye inişte autothrottle gaz kesiyor diye autothrottle'ı disconnect edeceğine araziye indi 10 insan öldü.bu doğruların yazılmasından neden rahatsız oluyorsunuz.yapmadıklarınızı mı yazıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ya şimdi gözü kapalı eleştiri yapmayın diye kızanlar aynısını yaptığınızın farkında mısınız. öncelikle THY'nin kaza ortalaması düşük, o kadar yüksek değil vs. diyen arkadaşlar az araştırın okuyun Allah billah aşkına avrupa havayollarında 1 aeroflot 2 thy bu böyledir ve geçmişte değişik sebeplerden kaynaklanan kazalar yüzünden bu istatistiği düzeltmek gerçekten zor olacaktır. ama bence geçmiş bugünün nasıl olacağını göstermez o ayrı, thy iyi yolda umarım daha da iyileşir zamanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
en kötü 100 kazanın içinde THY'nin 5.sırada yer almasının nedeni dizayn hatasıdır.(dc-10 kargo kapısı kilit mekanızması.hatta bunu üretici firmadan bir mühendis bu hatayı anlamış durumu üstlerine bildirmiştir.fakat o saatten sonra bu tasarımı değiştirmenin büyük maliyetlere yol açacağını bilen üretici küçük önlemlerle durumu kurtarmaya çalışmıştır. http://www.planecrashinfo.com/cause.htm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu linkini verdiğim sitede dünyanın en kötü 100 kazası var.listede aklınıza gelen bütün büyük şirketler mevcut.bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın .komik duruma düşmeyin.alın size belge .hangi büyük şirketler listede bir bakın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1 kaza bile cok fazladir. 1 kazada 1 kisi olse bile cok fazladir. Bu olaya boyle bakmak gerekir. Trafik kazalarinda da, baska kazalarda da insanlarin olmesi havacilik kazalarinin onemini azaltmaz (aslinda yanlis olan bir diger olay trafik kazalarinin kaniksanmis olmasi ve kimsenin onemsememesi). Onemli olan hatalari gorebilmek, ders cikarabilmek, bir daha olmamasi icin calismak ve tedbir almaktir. Sirf savunma olsun diye bir seyi savunmanin kimseye faydasi yoktur.. Saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sanırım ısrarla herkes lafı yanlış anlamakta ısrar ediyor.ben thy'yi asla kötülemiyorum, neticede bizim en önemli bayrak taşıyıcımızdır, her ay defalarca anadolu jet ile seyahat ediyorum bende, ama bahsettiğim 3 kazada da aşırı güvenden kaynaklı ve kırım raporları ile de tespit edilmiş pilotaj hataları var, bunu niye inkar ediyorsunuz ısrarla anlamıyorum.olması gereken şimdi yaptıkları gibi uçuş güvenliği öncelikli olandır.niye bunu belirtmek yerine hemen olayı başka noktalara çekiyorsunuzki.kalkıp bilip bilmeden kimseyi o şirketçi bu şirketçi ilan etmeyin, neticede şehir plancısı bir adamım, tek hobim havacılıktıri, fsx de uçak uçururum o kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Allah A Menderesi korudu fakat beyinsiz kafalar(Politikadaki rakipleri) yalanci sebepler bularak öyle bir akilli ve Tûrkiye için çok yararli bu Adami vahsice astilar. O zamanlar Avrupa birligi yoktu ve askeri Darbelerden sonra herkes kolayca asiliyordu. 1976 da yeni alinan Boeing 727 TC- JBM uçagina MENDERES ismi konuldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
her havayolu kaza yapabilir..ve thy'nin kaza istatistikleri abartılıcak boyutlarda değildir..ancak thy'ye düşmanlık duyan ve kötülemek isteyen kişiler her olaya şak diye yorum yazan olmuşlar!..sis olur uçak kalkmaz..olay yaparlar..hava koşullarından uçak inemez başka meydana gider yada havada tur atar..buda olay olur..kırıma uğrar yine olay olur..arkadaş bu thy düşmanlığıdır!! thy tüm dünya üzerinde ülkemizi temsil eden bir kuruluş..buna saygı duymak gerek!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000