25 Haziran 2011, Cumartesi 08:44:05

TÜRKBİNE'DEN BÜYÜK HEDEF

Zorlu Grubu şirketlerinden Zorlu O&M ile THY iştiraki THY Teknik'in ortak kurduğu Türkbine Teknik, 500 milyon dolarlık türbin ve uçak motoru bakım pazarından önemli pay almayı hedefliyor...
Zorlu Enerji'nin operasyon ve işletim şirketi Zorlu O&M'in Genel Müdürü Mehmet Erdoğan Güneş, THY Teknik ile ortak oldukları ve enerji türbinleri ile uçak motorlarının büyük bakımlarını yapacak olan Türkbine Teknik şirketinin yıllık 500-600 milyon dolarlık bir pazarı hedeflediğini söyledi. Güneş, "Enerji türbinlerine ve uçak motorlarına baktığınız zaman bizim çalışmayı planladığımız alanda yıllık 45 milyar dolarlık bir pazar var. Hitap ettiğimiz teknoloji ile ilgili olarak ise 1-1.5 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. Bu pazar şu anda çok bakir. Bu pazarın 500-600 milyon dolarlık kısmı da büyük bakımlara yani THY Teknik ile ortak kurduğumuz şirketin ilgi alanına giriyor. 1 milyar dolarlık kısmı ise sadece Zorlu O&M'in bakım ve işletim alanına giriyor. Biz şu anda Zorlu O&M olarak 30-40 milyon dolar ciro yapıyoruz" dedi.

Hedef Ortadoğu ve Rusya'nın uçakları
THY Teknik ile ortak kurdukları Türkbine Teknik'in geçen hafta tescil edildiğini söyleyen Güneş, Zorlu O&M ve Türkbine Teknik'in hedeflerinin 2017 yılına kadar 100'er milyon dolar ciroya ulaşmak olduğunu ifade etti. Güneş, THY ile kurdukları ortaklığın iki yıl önce gündeme geldiğini ve toplam 16.5 milyon TL'lik sermaye ile yüzde 50-50 ortak olduklarını söyledi. Kurulan ortak şirkette Zorlu O&M'in getireceği elektrik türbinleri ile THY Teknik'in getireceği uçak motoru türbinlerinin aynı mantık içinde bakım ve onarımının yapılması hedefleniyor.

Bu firmanın çok büyük bir pazar beklentisi ile yola çıktığını ifade eden Güneş, "Amacımız Ortadoğu'da, Türki cumhuriyetlerde, Rusya ve Doğu Avrupa'da hedeflediğimiz uçak motorlarında çok büyük bir popülasyon var. LM türü gaz türbini sayısı da çok fazla ve hızla artıyor. Şu anda bizim gözlemlediğimiz pazarda 200-300 gaz türbini ve bine yakın uçak motoru var. Aynı bölgede 28 firma daha var ama bizim gücümüze ve tecrübemize sahip değiller" dedi.

"Kuveyt ve Irak'ta ihaleye katıldık"
Zorlu O&M olarak genellikle 40-50 MW’lık elektrik türbinlerinin bakım ve işletim işlerini yürüttüklerini belirten Güneş, "Şu anda hidroelektrik, rüzgar, doğalgaz ve jeotermal santrallerinde hizmet veriyoruz. Talep olursa kömürle çalışan termik santrallere de hizmet verebiliriz" dedi. Son olarak Bursa'da 2 gaz türbininin 6 yıllık bakım işini ve Artvin'de Türkerler grubuna ait bir hidroelektrik santralinin bakım işini aldıklarını ifade eden Güneş, Irak ve Kuveyt'te de bazı tekliflerimiz oldu onlardan da haber bekliyoruz" diye konuştu.

"Kamu ihaleleri ile pazar payımızı artırırız"
Güneş, türbinlerin çalışması ile ilgili olarak en az yüzde 20-30'luk bir fark yarattıklarını ve katma değer sağladıklarını da belirterek, "Bizim yaptığımız pazar tahminlerine göre şu anda Türkiye pazarının yüzde 10-15'ini elimizde tutuyoruz. Ama pazarın halen büyük bölümü kamunun elinde. Kamu sektöründeki ihalelere son 12 yıla kadar hiç girmedik. Onlara da girdiğimiz zaman pazar payımızı artırırız" dedi. Zorlu O&M'in müşteri portföyüne bakıldığında üçte birinin Zorlu Grubu'nun sahip olduğu santraller, üçte ikisinin ise Zorlu Grubu'nun sahip olmadığı santrallerden oluştuğunu ifade eden Güneş, "Türkiye dışındaki ülkelerde de hizmet veriyoruz. Bugün itibariyle fatura kestiğimiz müşterilerimizin bulunduğu ülke sayısı dokuza ulaştı" diye konuştu.

(Dünya)

TÜRKBİNE'DEN BÜYÜK HEDEF

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000