12 Kasım 2008, Çarşamba 18:29:46

Türk uçakları ilaçlanıyor!

Irak ve Afrika ülkelerine sefer yapan Türk uçakları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bulaşıcı hastalık uyarısı üzerine; Kolera, Sarıhumma ve Sıtma'ya karşı özel olarak ilaçlanıyor.
  • THY uçağı ilaçlanıyor tamam da yolcular d a PERMETRİN ADLI İLAÇLA dezenfekte ediliyorda özel havayollarıda ki uçaklar ve personel de bu uygulamaya tabi tutuluyormu.
  • Atlasjet de uçuş ekiplerini Afrika ve Suudi Arabistan uçuşlarına aşısız yollamış olan yöneticiler utanırlar mı acaba ???

Irak ve Afrika ülkelerine sefer yapan Türk uçakları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bulaşıcı hastalık uyarısı üzerine; Kolera, Sarıhumma ve Sıtma'ya karşı özel olarak ilaçlanıyor. Filosundaki bütün uçakları her 28 günde bir periyodik olarak ilaçlatan Türk Hava Yolları (THY), Irak ve Afrika'daki bulaşıcı hastalık riskinin yüksek olması nedeniyle Etiyopya, Nijerya, Sudan ve Bağdat uçakları her gidiş dönüşte özel işleme tabi tutuyor. 

Uçaklara ilaçlama hizmeti veren firma yetkilileri, başta THY olmak üzere havayolu şirketlerimizin dünyanın birçok yerine uçmasıyla Türkiye'ye bulaşıcı hastalık taşınma riskinin de arttığını vurgulayarak, yolcular dahil herkesin alınan her türlü tedbiri önemsemesi gerektiğini ifade etti. Türkiye için özellikle Irak'ta görülen Kolera ile Afrika'da yaygın olan Sarıhumma, Sıtma ve farelerle bulaşan Veba'nın önemli bir tehdit oluşturduğuna işaret eden yetkililer, buralara gideceklerin en az 10 gün önceden ilgili aşı yaptırıp, ilaç almalarını tavsiye etti.

Türkiye'deki havayolu şirketlerinin 200 kadar yolcu uçağı; WHO'nun hastalık uyarısı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün talimatları ve Sağlık Bakanlığı'nın ilgili biriminin denetiminde risk derecesine göre çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak ilaçlanıyor. Etki süreleri uzun olan alkol bazlı bu ürünler, yolcular ile kokpit ve kabin ekibinin bulaşıcı hastalığa maruz kalmasını ve ülkeye taşınmasını önleyip, temas halinde bakteri, virüs ve haşerelerin ölmesini sağlıyor.

Bu kapsamda bütün uçaklar her 28 günde hastalık taşıyıcı sinek, hamamböceği gibi haşerelere karşı ilaçlanırken bulaşıcı hastalık riski yüksek Afrika ve Irak uçakları için ise her gidiş-dönüş seferinde özel önlemler alınıyor. THY'nin Etiyopya, Nijerya ve Sudan uçakları Sarıhumma ve Sıtma'ya yol açan sivrisinek türleri için ilaçlanırken, Bağdat uçağı da bir bakterinin neden olduğu ölümcül Kolera'ya karşı iki ayrı işleme tabi tutuluyor.

BAĞDAT UÇAĞI İÇİN ÖZEL ÖNLEM

Bağdat'tan İstanbul'a gelen THY uçağından yolcular, kokpit ve kabin ekibi indikten sonra temizlik personelinden önce ilaçlama görevlileri içeriye girip, çalışmalara başlıyor. Özel cihaz içindeki bakteri ve virüsleri öldüren kimyasal madde uçak içinin her tarafına bir süre püskürtülüyor. Bu işlem bulaştırma riski olan bütün mikropları etkisiz hale getiriyor. Ardından koltuklar ile uçak personelinin temas ettiği bütün noktalar başka bir ilaçla siliniyor. Ardından da hastalık taşıyıcı haşerelere karşı ilaçlama yapılıyor. Aynı uygulama yolcuların bagajları ve kargo paketleri taşınan bölümlerde de tekrarlanıyor. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra temizlik ekibi uçağa girebiliyor.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü'nün talimatlarına göre; riskli bir ülkelere sefer yapan uçak içerisine yolcular bindikten sonra kene için de kullanılan 'Permetrin' adlı ilaç ve sprey halindeki 'fenotrin' uygulanması yapılıyor.

Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nü uygulayan en iyi ülkelerin; ABD, Avrupa ülkeleri, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye olduğuna işaret eden yetkililer, gelişmekte olan ülkelerin bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik çabalarının yetersiz olduğunu kaydetti.

Türk uçakları ilaçlanıyor!

Yorumlar

Rumuz ~ 15 yıl önce
THY uçağı ilaçlanıyor tamam da yolcular d a PERMETRİN ADLI İLAÇLA dezenfekte ediliyorda özel havayollarıda ki uçaklar ve personel de bu uygulamaya tabi tutuluyormu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cool ~ 15 yıl önce
Atlasjet de uçuş ekiplerini Afrika ve Suudi Arabistan uçuşlarına aşısız yollamış olan yöneticiler utanırlar mı acaba ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000