10 Kasım 2012, Cumartesi 09:30:00

TÜM YOLCULARIN PNR KAYITLARINI İSTEDİLER!

ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, geçen ay yaptığı Türkiye ziyaretinde skandal bir istekte bulundu. Napolitano, Türkiye’den ABD’ye uçacak yolcuların PNR bilgilerini istedi. Türkiye bu isteği reddetti.
  • abd vize için, parmak izi ,İngiltere göz retina örneği alıyor..AB ülkeleri ve onların istedikleri diğer evrakları vs saymıyorum..Adamlar bu bilgilerle kendilerine veri tabanları oluşturdular,ticari ,medeni vs b,r sürü bilgilerimiz ellerinde bu rezalet kimsenin umurunda değil...Üstelik de adamlar kapıda vize alıp ülkeme giriyorlar..Bunda en büyük suç bunu hazmedip de kabul eden sözüm ona bu ülkeyi yönettiklerini sanan yöneticilerindir!!!
  • Yıllardır APIS bilgilerini alıyorlar. Hala emin olamadılar. Adamlar yıllardır dünyaya yaptıkları zulumden sonra artık rahat değller. Herşeyden korkar, ürker oldular, uçandan, kaçandan...Bir nevi paranoya hali. İngiltere ve İsrail de öyle. Rüzgar eken fırtına biçer. Aldıkları onca bilgiye rağmen bir sürü güvenlik skandalıda yaşamıyorlar değil. Ülke içindede aynı paranoya devam ediyor, sadece dışarıdan gelenler değil, iç uçuşlarda da bu hal devam ediyor. Klinik vakayı geçtiler, cinnet haline doğru geçiş yapıyorlar. Bu halleriyle aldıkları bilgileride değerlendiremiyorlar. Sapla samanla uğraşırken büyük lokmalar kaçıyor, farkında bile değiller. Allah adamı işte böyle naçar eder. Alma mazlumun ahını, çıkar işte böyle...
  • belkide asıl skandal bizim istememiz
  • sizde onlardan isteyin ozaman...ayrıca immigration form ve barlara seal ve kilitde takılsın...adamlar kapıda vize alıp elini kolunu sallaya sallaya giriyorlar.
  • Bir çok ülke,Türkiye den gelen yolcuların pasaport larında bulunan bilgileri uçak kalkmadan istiyor. Zaten Türk vatandaşlarının çoğu vize almak için tüm sülalesinin bilgisini ve cebindeki paraya kadar bildiriyor. Sadece Dış İşleri Bakanlığı bu konuya hala hayır diyerek bilgi gönderilmediğini sanıyor :) EADUK, Hankok gibi toplantılarda da konu gündeme gelince emniyet ve bakanlık bilgi gönderimi yapılmamasını söylüyor. Ancak havayolları uçmaya devam edebilmek için bilgileri gönderiyor. Bilgilerde hata olursa ülkeler havayollarına yüklü cezalar kesiyolar. Bu hataların engellenmesi için pasaport bilgilerini okuyan klavyelerin terminallerde olması Türkiye Havayolu İşletmecileri Komtesi ( TAOC ) tarafından terminal işletmecilerine, DHMI Genel Müdürlüğüne ve Sivil havacılık Genel Müdürlüğü ne yazılı olarak bildirildi. Terminaller karşılıksız yatırıma yanaşmadığı için DHMI den yatırımı karşılamasını istiyorlar. Yarın olsa yine dış işleri talebi red eder :
  • zaten ucus oncesı yolcu lıstesi abd ye gonderılmıyo mu?
  • Niye rahatsızlık duyulsun ki , niye fişleme olsun? Vize alırken zaten her türlü bilginizi alıyorlar. Facebook'tan , twitter'dan @Londra yolcusu yazıp kendinizi fişlerken birşey olmuyorda.. Ne kötü yanı var?
  • APIS yetmiyormuymuş ? Sadece ödeme bilgileri mi eksik kalmış ? APIS'in verilmesini acaba kim nasıl kabul etmiş ?
  • Anlamadığım bir şey var; bu neden skandal? Şayet bu skandal ise yıllardır UK uçuşlarında uygulanan PNR listesi skandal değil mi? 3. Dünya ülkelerine İngiltere yıllardan beri uyguluyor, mecbur tutuyor bunu. Güvenlik kontrolu adı altında bir nevi fişlenmek, orası muhakkak ama sanki yeni ve ilk defa oluyormuş gibi konuşmuyorlar mı, akıl sır ermiyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano’nun geçen ay Ankara’ya yaptığı ziyarette ilginç bir talepte bulunduğu ortaya çıktı.

Napolitano'nun Türkiye'den Amerika'ya uçan yolcuların PNR kayıtlarını istediği belirtildi. 11 Eylül'de yolcu uçaklarıyla düzenlenen intihar saldırılarından sonra Amerika'da kurulan İç Güvenlik Bakanlığı'nın "bir numaralı" ismi Napolitano'nun 11 Ekim'de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la yaptığı özel görüşmenin detayları belli oldu.

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de katıldığı görüşmelerde Janet Napolitano'nun üzerinde ısrarla durduğu bir öneriye Türkiye "olumlu" yaklaşmadı. Napolitano'nun Şahin'le makamında yaptığı görüşmede, "Türkiye'den ABD'ye yapılan uçak seferlerinde yolcuların PNR kayıtlarını karşılıklı olarak paylaşmak için anlaşma yapalım" teklifinde bulunduğu öğrenildi.

BAKANLIKTA KAYITLAR YOK

ABD'li Bakan'ın "siber" güvenlik konusundaki işbirliği önerisine olumlu yanıt verilirken yolcu kayıt bilgilerinin karşılıklı paylaşılmasına sıcak bakılmadı. İçişleri Bakanı Şahin'in, "Yolcuların PNR kayıtları bizim elimizde yok. Bu kayıtlar THY ile özel havayolu şirketlerinde mevcut. Bakanlık olarak yurtdışına çıkacak kişilerin sadece pasaport ve vize kontrollerini yapıyoruz" dediği öğrenildi.

ABD'nin AB üyesi ülkelerle 'PNR' bilgilerinin karşılıklı paylaşımı konusunda anlaşma yaptığı ifade edildi. PNR kayıtlarında; yolcuların adı-soyadı, TC kimlik numarası, uyruğu, elektronik bileti hangi acenteden aldığı, ödemeyi nasıl yaptığı, koltuk numarası ile birlikte her türlü bilgi bulunuyor.

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'nın ülkelerine uçakla seyahat edecek yolcuların PNR kayıtlarını önceden temin ederek bu kişileri Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI), DEA ile İnterpol kayıtlarının yer aldığı veri bankasında sorguladığı bildirildi. Yapılan sorgulamada ABD için sakıncalı görülen kişiler uçağa binmeden engelleniyor.

PNR BİLGİSİ NE DEMEKTİR?

PNR (Passenger Name Record), havayolu şirketlerinin, yolcuları hakkında ticari amaçlarla tuttukları kişisel bilgilerdir. Teknolojik yenilikler, bu bilgilerin daha fazla başlıkta tutulmasını, sınıflandırılmasını ve daha hızlı erişilebilir hale gelmesini sağlamıştır. Bu bilgi havuzu, tüm dünyada sadece ticari olarak değil, aynı zamanda suçla mücadele faaliyetlerinin ihtiyaç duyduğu önemli bir bilgi kaynağı olarak da görülmeye başlanmıştır. (Vatan)

TÜM YOLCULARIN PNR KAYITLARINI İSTEDİLER!

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

suçlu bizi yönetenlerdir!!! ~ 11 yıl önce
abd vize için, parmak izi ,İngiltere göz retina örneği alıyor..AB ülkeleri ve onların istedikleri diğer evrakları vs saymıyorum..Adamlar bu bilgilerle kendilerine veri tabanları oluşturdular,ticari ,medeni vs b,r sürü bilgilerimiz ellerinde bu rezalet kimsenin umurunda değil...Üstelik de adamlar kapıda vize alıp ülkeme giriyorlar..Bunda en büyük suç bunu hazmedip de kabul eden sözüm ona bu ülkeyi yönettiklerini sanan yöneticilerindir!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beceriksizler. ~ 11 yıl önce
Yıllardır APIS bilgilerini alıyorlar. Hala emin olamadılar. Adamlar yıllardır dünyaya yaptıkları zulumden sonra artık rahat değller. Herşeyden korkar, ürker oldular, uçandan, kaçandan...Bir nevi paranoya hali. İngiltere ve İsrail de öyle. Rüzgar eken fırtına biçer. Aldıkları onca bilgiye rağmen bir sürü güvenlik skandalıda yaşamıyorlar değil. Ülke içindede aynı paranoya devam ediyor, sadece dışarıdan gelenler değil, iç uçuşlarda da bu hal devam ediyor. Klinik vakayı geçtiler, cinnet haline doğru geçiş yapıyorlar. Bu halleriyle aldıkları bilgileride değerlendiremiyorlar. Sapla samanla uğraşırken büyük lokmalar kaçıyor, farkında bile değiller. Allah adamı işte böyle naçar eder. Alma mazlumun ahını, çıkar işte böyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ASIL SKANDAL ~ 11 yıl önce
belkide asıl skandal bizim istememiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
sizde onlardan isteyin ozaman...ayrıca immigration form ve barlara seal ve kilitde takılsın...adamlar kapıda vize alıp elini kolunu sallaya sallaya giriyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bir çok ülke,Türkiye den gelen yolcuların pasaport larında bulunan bilgileri uçak kalkmadan istiyor. Zaten Türk vatandaşlarının çoğu vize almak için tüm sülalesinin bilgisini ve cebindeki paraya kadar bildiriyor. Sadece Dış İşleri Bakanlığı bu konuya hala hayır diyerek bilgi gönderilmediğini sanıyor :) EADUK, Hankok gibi toplantılarda da konu gündeme gelince emniyet ve bakanlık bilgi gönderimi yapılmamasını söylüyor. Ancak havayolları uçmaya devam edebilmek için bilgileri gönderiyor. Bilgilerde hata olursa ülkeler havayollarına yüklü cezalar kesiyolar. Bu hataların engellenmesi için pasaport bilgilerini okuyan klavyelerin terminallerde olması Türkiye Havayolu İşletmecileri Komtesi ( TAOC ) tarafından terminal işletmecilerine, DHMI Genel Müdürlüğüne ve Sivil havacılık Genel Müdürlüğü ne yazılı olarak bildirildi. Terminaller karşılıksız yatırıma yanaşmadığı için DHMI den yatırımı karşılamasını istiyorlar. Yarın olsa yine dış işleri talebi red eder :

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!! ~ 11 yıl önce
zaten ucus oncesı yolcu lıstesi abd ye gonderılmıyo mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilinçli ~ 11 yıl önce
Niye rahatsızlık duyulsun ki , niye fişleme olsun? Vize alırken zaten her türlü bilginizi alıyorlar. Facebook'tan , twitter'dan @Londra yolcusu yazıp kendinizi fişlerken birşey olmuyorda.. Ne kötü yanı var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
APIS ~ 11 yıl önce
APIS yetmiyormuymuş ? Sadece ödeme bilgileri mi eksik kalmış ? APIS'in verilmesini acaba kim nasıl kabul etmiş ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SG ~ 11 yıl önce
Anlamadığım bir şey var; bu neden skandal? Şayet bu skandal ise yıllardır UK uçuşlarında uygulanan PNR listesi skandal değil mi? 3. Dünya ülkelerine İngiltere yıllardan beri uyguluyor, mecbur tutuyor bunu. Güvenlik kontrolu adı altında bir nevi fişlenmek, orası muhakkak ama sanki yeni ve ilk defa oluyormuş gibi konuşmuyorlar mı, akıl sır ermiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000