04 Nisan 2015, Cumartesi 11:50:42

TUĞRUL-1 SAHNE ALIYOR

Sakarya Üniversitesi SAU-FLY ekibinin TUĞRUL-1 adlı hava aracı ABD’de görücüye çıkıyor.
  • Ayıptır kardeşim, bu hilkat garibesi ile o kadar kişi ABD'de Türkiye'yi rezil edeceksiniz.
  • Zamanla geliştirmesi de yapılır. En azından ostim de ki başarıyi kabullenmenizde bir başarı. Model ucakbbugün gerçeği yarın bu bit ufuk açma meselesidir. Istemezuk tavrını bırakın artık. Biz büyük ulkeyiz paramiz da var. Gitsin gençler gezsinler. Kotu ve botuna şarkısına saçına ozenilen batının son 150 yilda nasıl bilim ve teknoloji de başarılı olduğunu görsünler
  • Mantiga bak ya . Memleketin parası ile arizona turu diyor. Iste bu kafa hemen ilerlemeyi ister hemde evde oturmayi. Bu kafaya kalsaydi hala ikarus otobüsle kagit bilet alip dolduğunda yakılip otobüsün icine dolan dumani çeke çeke Gülhaneye gidip uc tane maymuna fıstık atıp ağaç altında piknikte dolma yiyor olurduk. Batiyi görmeden Batiyi geçemezsin. 1900 yılı öncesi batınin şair tarihci tıp ve siyaset adamlari istanbulu mesken tutmuştu. Aha bu kafa hâlâ gençlerin zekasi yerine kendini akıllı sanar durur.
  • Karabük Üniversitesi'de aynı yarışmaya katılıyor keşke onu da yazsaydınız.
  • Çok yazık memleketin parasi ile arizona turu akademisyen lere. Ogrencilerde onlar gezecek diye yanlarinda nasiplenir bir abd görmüş olur. Ne zamandan beri 15 yasinda genclerin topladigi kitler yada tum dunyada meraklilarin garajda urettigi modeller bilim oldu. Bu saka mi? Resmen model ucak yarismasina katiliyor universite. Keske sasmaza yada ostime ugrasaydiniz servosundan motoruna vidasina kadar uretimide yapilirdi burada. Tabi buna uretmek denirse. Güzel bir hobi edinmis gencler lakin universite ile ne ilgisi var cozemedim. Hele ki bilimle....
  • Allah bilir proje diyip binlerce lira da harcırah almışlardır.
  • El emeği göz nuru ama kusura bakmayın bununla hiç bir yere gelinmez aksine daha çok geliştirilmelidir. Görünüşü model ucak gibi bu ne ya .
  • işte ilk milli uçağınız...
  • Yorum yapan arkadaşlar "elinize sağlık başarılar seneye daha iyisini yapın inşallah " demek bu kadar zor mu. Her şeyi siz biliyorsunuz illa bir küçümseneceksiniz adamlar global Hawk yapsa bunu yapmışlardı dersiniz. Siz bugüne kadar ne yaptınız acaba? Ya da yapana destek mi verdiniz. Harbi çok gereksizsiniz.
  • Gençler öncelikle sizlere başarılar dilerim. Ancak bu işler bir kaç aylık uğraşılarla olmaz. Tasarı çok fazla zaman alır. Üzerine düşmez iseniz, burada yaptığınız gibi mevcut bir modelin benzeri olan sıradan bir model olur. Modelcilikle uğraşan biri bu yapılanı gördüğünde size şunu sorar ? Siz yeni neyi tasarladığınız? Bu nedenle biraz daha zaman, emek ve kafa yorarsanız, Amerika'dan dereceyle dönmeniz garanti olur. Yoksa bu bir gezi ve biraz da sizlere tecrübe olur. Neyse gelecek yıl daha fazla çalışırsınız. Havacılığa hoş geldiniz. Artık bu sizin için bir başlangıç olacaktır. Gelecek yıl başarılı olacağınıza artık eminim.

Sakarya Üniversitesi SAU-FLY ekibinin TUĞRUL-1 adlı hava aracı ABD’de görücüye çıkıyor.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Enerji Teknolojileri Takımı SAU-FLY ekip sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya yönetiminde makine mühendisliği öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, ABD’de düzenlenecek yarışmada Sakarya Üniversitesi adına yarışacak. Sakarya Modelcilik Spor Kulübü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Hava Yolları ve Türk Hava Kurumu sponsorluk desteğinde bulunduğu SAU-FLY ekibi 4 akademik danışman, 9 öğrenci, 1 pilot ve 1 endüstriyel tasarımcıdan oluşuyor.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü (SAMOK) desteğiyle geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından 10-12 Nisan tarihleri arasında ABD’nin Arizona eyaletinde düzenlenecek olan “Tasarla, Yap, Uçur” temalı yarışmada Sakarya Üniversitesi’ni temsil edecek. Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri'nin katkılarıyla düzenlenecek olan yarışmaya farklı ülkelerden 100 üniversite başvuruda bulundu ve organizasyonda 84 üniversite yarışmaya hak kazandı.

Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi Elif Sıla Selek yarışma hakkında kısaca bilgiler vererek, “Geçen sene mayıs ayında bu yarışmayı duyduk. İlk ön çalışmalara baktık ne yapabiliriz, nasıl yapmamız gerekiyor diye. Eylül’de de okullar açıldığında hocalarımızla bir tasarım çalışması olarak bunu dile getirdik hocalarımız kabul etti. Daha sonra SAMOK’la iletişime geçerek rektörlük ve dekanlık gibi birimlerle iletişeme geçerek projeyi faaliyete geçirdik. Çalışmalarımız ilk önce bilgi alma açısındandı. Tasarımla ilgili çalışmamız Aralık ayını buldu. Bu ilk portatif uçağımız. İkinci portatif uçağımızda karbon çubuklar kullanıldı ve biraz daha geliştirildi” diye konuştu.

Zamana karşı yarışacak olan üniversitelerin geliştirdikleri uzaktan kumandalı model uçaklar ile boş uçuş, ağırlıklı uçuş ve hedefe top atışı olmak üzere üç farklı kategoride mücadele edeceklerini belirten Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Buse Nur Öztürk, “Arkadaşlarla Arizona’da düzenlenen bir yarışmaya katılıyoruz. Bu yarışma dünya çapında bir yarışma ve biz Türkiye olarak 10 tane üniversite ile birlikte bu yarışmaya katılıyoruz. Uçağımız 3 aşamada uçacak ilk tur serbest uçuş olacak. Hiçbir ekstra ekipman takılmadan dört dakika boyunca belirtilen saha etrafında en fazla turu atmaya çalışacak. Bu da uçağımızın hız önemliliğini taşıyor. İkincisi uçağımız 2,5 kilogram bir ağırlık taşıyacak. Normalde bu tarz bu sınıf uçaklarda yük taşınmaz uçağın maksimum derecede en hafif şekilde dizayn edilmesi gerekir. Biz bunu burada bertaraf ediyoruz ve yük taşıyoruz. Son olarak da sadece makine mühendisliği öğrencileri tarafından geliştirilen top atma mekanizmamız var. Biz bu yarışmada bir fark olarak top atma mekanizmamızı maksimumda tuttuk. 5 tane top atıyoruz diğer üniversitelerden öndeyiz bu konuda. Top mekanizması tamamen bizim tarafımızdan gerçekleştirildi. Yapabileceğimizin en iyisini ortaya koyduk umarım ülkemize de iyi bir derece ile döneriz” ifadelerini kullandı.



TUĞRUL-1 SAHNE ALIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ayıptır kardeşim, bu hilkat garibesi ile o kadar kişi ABD'de Türkiye'yi rezil edeceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Zamanla geliştirmesi de yapılır. En azından ostim de ki başarıyi kabullenmenizde bir başarı. Model ucakbbugün gerçeği yarın bu bit ufuk açma meselesidir. Istemezuk tavrını bırakın artık. Biz büyük ulkeyiz paramiz da var. Gitsin gençler gezsinler. Kotu ve botuna şarkısına saçına ozenilen batının son 150 yilda nasıl bilim ve teknoloji de başarılı olduğunu görsünler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Mantiga bak ya . Memleketin parası ile arizona turu diyor. Iste bu kafa hemen ilerlemeyi ister hemde evde oturmayi. Bu kafaya kalsaydi hala ikarus otobüsle kagit bilet alip dolduğunda yakılip otobüsün icine dolan dumani çeke çeke Gülhaneye gidip uc tane maymuna fıstık atıp ağaç altında piknikte dolma yiyor olurduk. Batiyi görmeden Batiyi geçemezsin. 1900 yılı öncesi batınin şair tarihci tıp ve siyaset adamlari istanbulu mesken tutmuştu. Aha bu kafa hâlâ gençlerin zekasi yerine kendini akıllı sanar durur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
genç ~ 9 yıl önce
Karabük Üniversitesi'de aynı yarışmaya katılıyor keşke onu da yazsaydınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Çok yazık memleketin parasi ile arizona turu akademisyen lere. Ogrencilerde onlar gezecek diye yanlarinda nasiplenir bir abd görmüş olur. Ne zamandan beri 15 yasinda genclerin topladigi kitler yada tum dunyada meraklilarin garajda urettigi modeller bilim oldu. Bu saka mi? Resmen model ucak yarismasina katiliyor universite. Keske sasmaza yada ostime ugrasaydiniz servosundan motoruna vidasina kadar uretimide yapilirdi burada. Tabi buna uretmek denirse. Güzel bir hobi edinmis gencler lakin universite ile ne ilgisi var cozemedim. Hele ki bilimle....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Model ucak ~ 9 yıl önce
Allah bilir proje diyip binlerce lira da harcırah almışlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
El emeği göz nuru ama kusura bakmayın bununla hiç bir yere gelinmez aksine daha çok geliştirilmelidir. Görünüşü model ucak gibi bu ne ya .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:-) ~ 9 yıl önce
işte ilk milli uçağınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
has ~ 9 yıl önce
Yorum yapan arkadaşlar "elinize sağlık başarılar seneye daha iyisini yapın inşallah " demek bu kadar zor mu. Her şeyi siz biliyorsunuz illa bir küçümseneceksiniz adamlar global Hawk yapsa bunu yapmışlardı dersiniz. Siz bugüne kadar ne yaptınız acaba? Ya da yapana destek mi verdiniz. Harbi çok gereksizsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Gençler öncelikle sizlere başarılar dilerim. Ancak bu işler bir kaç aylık uğraşılarla olmaz. Tasarı çok fazla zaman alır. Üzerine düşmez iseniz, burada yaptığınız gibi mevcut bir modelin benzeri olan sıradan bir model olur. Modelcilikle uğraşan biri bu yapılanı gördüğünde size şunu sorar ? Siz yeni neyi tasarladığınız? Bu nedenle biraz daha zaman, emek ve kafa yorarsanız, Amerika'dan dereceyle dönmeniz garanti olur. Yoksa bu bir gezi ve biraz da sizlere tecrübe olur. Neyse gelecek yıl daha fazla çalışırsınız. Havacılığa hoş geldiniz. Artık bu sizin için bir başlangıç olacaktır. Gelecek yıl başarılı olacağınıza artık eminim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000