10 Aralık 2011, Cumartesi 11:05:59

TOPÇU’DAN PİLOT ADAYLARINI HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, NTV televizyonunda katıldığı programda şirkete ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
  • 1. THY'na kabul edilen pilot adaylarının yetenekleriyle girdiğine kargalar bile güler. Ülkemizde hakedenin hakettiği yere geldiği kaç meslek var. Torpil, torpil, torpil... 2. Yabancı hayranlığı en son Osmanlının son dönemlerinde bu kadar yüksekti. Ortada işsiz bu kadar genç pilot varken; onların eksiklerini tamamlayıp milli değerlerimizi kazansak daha iyi olmaz mı? Yabancılar sıkışınca kaçar; o zaman görürsünüz milli değerlerin önemini. Allah sonumuzu hayırlı etsin.
  • THY pilot alımında çok duyarlıymış.Gülmekten alamıyorum kendimi.Aldıkları pilot ve pilot adaylarının nasıl kabul edildiklerini araştırabilecek bir tane delikanlı cesur gazeteci araştırmacı var mı?DLR testiymiş.DLR testi 2.dünya savaşı sırasında almanların pilot yetersizliğinden ötürü havacılıkla hiç ilgisi olmayan kişiler içerisinden bu işi yapmaya en yakın yetenekte olanları bulabilmek adına yapmış olduğu bir testtir.Gelmişler bu testi pilot olmuş ve yüzlerce saat uçuşu olan bizlere uygulamaya çalışıyorlar.Mesela Sunexpress mülakatlarına alman psikolog koyuyor. Elin almanı benim psikolojimden ne anlar,farklı kültür farklı medeniyet farklı davranış modelleri ve farklı olan bir işsiz pilot ben. Siz söylemeden ekleyim yeteneksiz olan benim ;)
  • İmamın havayolu olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar allah işinizi rastgetirsin inşallah hertaraf hacı fış fış dolar da thy kazasız belasız uçar dünyanın en büyük havayolu olur
  • yetiştirdikleriylede ikiz kuleler kalmadı ama topçu kule 'de bulur dünyada
  • Hamili yakını olmayan biri için nedense hiç heyecan duymadım.
  • Önce İTÜ' yü cemaat okulu haline getir, şimdi İÜ' de oldu. Zaten İTÜ' lü olmak Akademiye kabul için bir sebepti. Şimdi İÜ müyendislerini de alısınız artık. Yakında Ünlü takunyalı, tespihli pilot adayları ile Ünlü Pilot okulunda durmadan yola devam edersiniz artık...
  • Seni seviyoruz savunan adam, sana bakanlık yakışır başkanım.
  • Hammdi bey hakli. Gercektende petrol fiyatlari cok artti, zarar o yuzden ama keske thy'de zamaninda hani o kar eden diger firmalarin yaptigi gibi suyla ucan ucak falan alsaydi be ya. Simdi ne guzel onlar gibi kara gecerdi. Nede olsa onlar suyla uctuklari icin kar ettiler hemde devlet desteksiz falan. Haaa haha cok guldm, bebeyiz ya
  • emekliliği dolmayan pilotların tazminatını verip yerine kursiyerlerini almak bakan çelik ve bozdağ inkar etsede tazminatını verdiklerini kapı kapının önüne koyuyor topçu sendika başkanıda genel sekreter olacakmış diye mücadele ediyor topçu da ak dağdan kar bağışlıyormuş gibi hava atıyor.
  • Pilot olmak isteyenler bu haberin neyine sevinecek anlayan var mı acaba?FIT Türkiyeye geliyormuş. Neden TR deki Flight Instructor'lar yetersiz mi? Ayrıca FIT para ile eğitim veren bir kurum Aydında açılacak okulda mı para ile THY için eğitim verecek? Keşke Hamdi Bey buna da açıklık getirseydi.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, NTV'de yayınlanan Gazeteci Mehmet Barlas'ın sunduğu 45 Dakika programına konuk oldu. Topçu, THY'deki gelişmeler ve gelecekteki proelerine ilişkin bilgiler verdi.

THY'nin pilot politikası hakkında konuşan Topçu, halen THY'de 27 ülkeden 278 yabancı, 23'ü bayan olmak üzere 2 bin 365 pilot bulunduğunu kaydetti.

Pilot alımlarına oldukça özen gösterdiklerini belirten Topçu, " Pilot alımlarımızda dünya ölçeğinde çok sert imtihanlar yapıyoruz. Mesela DLR testi yapıyoruz,bu testi Almanya'dan aldık. Şu anda Türkiye'den bu teste girip elenen sayısı çok fazla. Yabancı pilotlara da bunu uyguluyoruz, asker kökenlilere de uyguluyoruz. Başarısız olanlara bir hak daha veriyoruz. İkinci kez başarısız olursa eliyoruz" dedi.

AYDIN’A PİLOT EĞİTİM ÜSSÜ KURULUYOR
ABD'de 160 pilot adayının eğitim aldığını ve bunlardan 90 tanesinin mezun olarak Türkiye'ye döndüğünü kaydeden Topçu, üç aylık simulatör ve tip eğtiiminden sonra bu pilotların görevlerine başlayacağını bildirdi.

Pilot adayı olarak seçtikleri öğrencilerin üniversitelerin mühendislik, işletme gibi analitik eğitim veren bölümlerden mezun olmalarına dikkat ettiklerini vurgulayan Hamdi Topçu, " Adayları önce DLR testinden geçiyoruz. Bu testte eğer pilot olamazsınız sonucu çıkarsa onu hiç bir şekilde almıyoruz. ABD'ye gönderdiklerimiz dışında İstanbul'da THY Akademisi'nde 70 öğrencimiz eğitime devam ediyor. Oradan bugüne kadar 100 pilot mezun ettik. Pilot aldığımız okulların dünya standartlarında bir uçuş okulu çok önemli. Anadolu Üniversitesi bu alanda çok iyi. Ama mezun sayısı çok az. 4 yıllık eğitim alıyorlar. Fakat biz biraz daha havacılığa özgü, uçuş okulu standartlarında, sadece THY'ye değil Türkiye'deki bütün pilot eğitimi almak isteyenlere hatta bütün dünyadan pilot olmak isteyenlere eğitim vermek istiyoruz. Bunun için de Aydın Çıldır Havaalanı'nı seçtik. DHMİ ile görüşüyoruz. Havaalanını bize devredecekler. Orada yılda 300 pilot yetiştireceğiz. Florida'daki (Florida Institute of Technology) eğitim sistemini ve hocaları Türkiye'ye getirip okulu açacağız" dedi.

TÜRKİYE’NİN KONUMU BÜYÜK AVANTAJ
Türkiye ve dünya havacılık sektörüne ilişkin de konuşan Hamdi Topçu, Türkiye'nin stratejik açıdan önemli bir noktada bulunduğunu üç saatlik uçuşla 35 ülkeye ulaşılabildiğini söyledi. Topçu, " Batı'ya doğru 10 saat uçarsanız ABD'ye ulaşırsınız, doğuda Çin'e, güneyde G. Afrika'ya 10 saatte ulaşabilirsiniz. Kıtaların birleştiği noktadayız. Bugüne kadar potansiyel iyi kullanılamamıştı, biz bu potansiyeli kullanmaya çalışıyoruz. Bugün 149 noktaya ulaştık. 2011 ylında 18 yeni hat açtık. Aslında biz de henüz tam olarak kullanamıyoruz. Ama krizlerden etkilenmemizin nedeni potansiyelimizi doldurmamış olmamızdır. Avrupa doygunluğa ulaşmış. Biz transit uçuşlarda, topla dağıt stratejisi ile önemli bir pazar payına sahibiz. İstanbul doğal hub olması açısından hakkını almadı. Biz şu anda bu hakkı alıyoruz. Türkiye siyasal ve ekonomik olarak çok gelişti. Bu gelişime paralel olarak bize potansiyel doğdu. Biz de bunu kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ATATÜRK HAVALİMANI KÜÇÜK GELİYOR
Atatürk HAvalimanı'ndaki kapasite sorununa da değinen Topçu sözlerini şöyle sürdürdü:
" Maalesef Atatürk Havalimanı havacılığın gelişimine paralel gelişim sağlayamadı. Üç pist var ama verimli kullanılamıyor. Ulaştırma bakanımızın gayreti var. Bir pist tamamen yenilendi, köprü ilaveleri, apron genişletme çalışmaları var. Askeri havaalanı ile ilgili görüşmeler halen devam ediyor. Türkiye'nin menfaatleri açısından askeri havaalanının Atatürk Havalimanı'na dahil edilmesi gerekiyor. Dar alanda insanlar çalışıyor ve mucizevi olarak başarıyla hizmet veriliyor. TAV, THY ve DHMİ'nin gayretleri var ama bir noktaya kadar. Havada tur attığımız için 2010 yılında 100 milyon doların üzerinde ekstra yakıt maliyetimiz vardı. Bu sadece bizi değil bütün havayolu şirketlerini etkiliyor. En azından park alanı açılması açısından askeri havaalanının derhal devredilmesi gerekiyor. herkes iyi niyetli çalışıyor ama bu tür olaylar bir süreç alıyor. Üçüncü havaalanının yapımı uzun sürebilir. Biz 2023'e kadar Atatürk Havalimanı'ndan ne kadar fazla uçak kaldırabiliriz onu düşünüyoruz. Atatürk Havalimanı'nın toplam arazisi Avrupa'nın en küçüklerinden biri ve sadece 10 kilometrekare. Avrupa'da havaalanı büyüklükleri 15-50 kilometre."

THY NEDEN ZARAR ETTİ?

Hamdi Topçu, 2011 yılının ilk üç çeyreğinde açıklanan zarara ilişkin de şöyle konuştu: "İlk yarıda zarar açıkladık. Bunu bütçe olarak planlıyorduk ama bazı olumsuzluklar geldi. Petrolde yüzde 25 artış oldu, bunu beklemiyorduk. Kurlarda bir artış oldu. Japonya'daki tsunami ve Arap baharı gibi olaylar bizi etkiledi. Japonya'daki tsunamiden sonra uçuşlar durdu. Yabancı yolcudan çok yerel yolcu getirdik. Dolayısıyla transit yolcu sayısı azaldı.

Kuzey Afrika'da en çok Libya ve Tunus'a yolcu taşıyorduk. O bölgelerde bir duraklama oldu. Çok noktaya uçmamız zararı minimuma indirdi ve kısa zamanda toparladık. Şu andaki doluluk oranlarına baktığımız zaman mali açıdan korkulacak bir problem yok. Avrupa'nın mali açıdan en sağlam şirketi seçildik. Avrupalı havayolları patır patır dökülürken şu anda peşin satan konumundayız. 8 yıl içinde bir kez bile hükümete gidip sermaye artışı veya para istemedik."

SUNEXPRESS
THY'yi devraldığımızda Sunexpress şirketi vardı. Lufthansa ile güzel bir ortaklık yürüttük. Ortaklığı geliştirdik Sunexpress Almanya'yı kurduk. Kış sezonunda atıl olan Sunexpres uçakları ile Antalya'dan güneydeki ülkelere yolcu taşıyacağız.

THY OPET
THY Opet, bir buçuk milyar dolar ciroya ulaştı. Kendimiz dışında çok sayıda havayolu şirketine hizmet veriyoruz. Yurtdışına da açılacağız.

HABOM
Habom'un yüzde 45'i tamamlandı. Önümüzdeki haziran ayında dar gövdeli bakım merkezini aktif hale getireceğiz. Teknik A.Ş'de 40'a yakın şirkete hizmet veriyoruz. THY Teknik, motor bakım konusunda bölgesel güç olma yolunda.

DO&CO
DO&CO ile yılda 30 milyon kişiye yemek ikram ediyoruz. Ortaköy'de Gaziosmanpaşa lisesini restore ediyoruz. Bin 500 kişilik restoran yapacağız. inşaatına başladık.

FLORIDA INSTITUTE OF TECHNOLOGY
Florida’daki 53 yıllık okul, dünyada havacılık alanında eğitim veren en iyi üniversiteler arasından ilk dört üniversiteden biri olarak kabul ediliyor. Havacılık Fakültesi ile birlikte altı fakülteden oluşuyor. 1958 yılında Amerikan Uzay Programı’nı desteklemek üzere gerekli mühendis ve bilim adamları yetiştirmek üzere kuruldu. 10 bine yakın örgün ve uzaktan eğitim alan öğrencisi bulunan Florida Institute of Technology'nin 102 ayrı ülkeden öğrencisi bulunuyor. Türk Hava Yolları’nın eğitim sistemini ve öğretmen kadrosunu Türkiye’ye getirmeyi planladığı Florida institute of Technology’de halen THY’nin gönderdiği pilot adaylarının eğitimleri sürüyor.
Airporthaber ekibi Florida İnstutite of Technology üniversitesini yerinde incelemiş ve gözlemlerini okuyucularına aktarmıştı. O habere ulaşmak için tıklayınız...
TOPÇU’DAN PİLOT ADAYLARINI HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
1. THY'na kabul edilen pilot adaylarının yetenekleriyle girdiğine kargalar bile güler. Ülkemizde hakedenin hakettiği yere geldiği kaç meslek var. Torpil, torpil, torpil... 2. Yabancı hayranlığı en son Osmanlının son dönemlerinde bu kadar yüksekti. Ortada işsiz bu kadar genç pilot varken; onların eksiklerini tamamlayıp milli değerlerimizi kazansak daha iyi olmaz mı? Yabancılar sıkışınca kaçar; o zaman görürsünüz milli değerlerin önemini. Allah sonumuzu hayırlı etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
THY pilot alımında çok duyarlıymış.Gülmekten alamıyorum kendimi.Aldıkları pilot ve pilot adaylarının nasıl kabul edildiklerini araştırabilecek bir tane delikanlı cesur gazeteci araştırmacı var mı?DLR testiymiş.DLR testi 2.dünya savaşı sırasında almanların pilot yetersizliğinden ötürü havacılıkla hiç ilgisi olmayan kişiler içerisinden bu işi yapmaya en yakın yetenekte olanları bulabilmek adına yapmış olduğu bir testtir.Gelmişler bu testi pilot olmuş ve yüzlerce saat uçuşu olan bizlere uygulamaya çalışıyorlar.Mesela Sunexpress mülakatlarına alman psikolog koyuyor. Elin almanı benim psikolojimden ne anlar,farklı kültür farklı medeniyet farklı davranış modelleri ve farklı olan bir işsiz pilot ben. Siz söylemeden ekleyim yeteneksiz olan benim ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İmamın havayolu olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar allah işinizi rastgetirsin inşallah hertaraf hacı fış fış dolar da thy kazasız belasız uçar dünyanın en büyük havayolu olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yetiştirdikleriylede ikiz kuleler kalmadı ama topçu kule 'de bulur dünyada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hamili yakını olmayan biri için nedense hiç heyecan duymadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Önce İTÜ' yü cemaat okulu haline getir, şimdi İÜ' de oldu. Zaten İTÜ' lü olmak Akademiye kabul için bir sebepti. Şimdi İÜ müyendislerini de alısınız artık. Yakında Ünlü takunyalı, tespihli pilot adayları ile Ünlü Pilot okulunda durmadan yola devam edersiniz artık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Seni seviyoruz savunan adam, sana bakanlık yakışır başkanım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hammdi bey hakli. Gercektende petrol fiyatlari cok artti, zarar o yuzden ama keske thy'de zamaninda hani o kar eden diger firmalarin yaptigi gibi suyla ucan ucak falan alsaydi be ya. Simdi ne guzel onlar gibi kara gecerdi. Nede olsa onlar suyla uctuklari icin kar ettiler hemde devlet desteksiz falan. Haaa haha cok guldm, bebeyiz ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
emekliliği dolmayan pilotların tazminatını verip yerine kursiyerlerini almak bakan çelik ve bozdağ inkar etsede tazminatını verdiklerini kapı kapının önüne koyuyor topçu sendika başkanıda genel sekreter olacakmış diye mücadele ediyor topçu da ak dağdan kar bağışlıyormuş gibi hava atıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pilot olmak isteyenler bu haberin neyine sevinecek anlayan var mı acaba?FIT Türkiyeye geliyormuş. Neden TR deki Flight Instructor'lar yetersiz mi? Ayrıca FIT para ile eğitim veren bir kurum Aydında açılacak okulda mı para ile THY için eğitim verecek? Keşke Hamdi Bey buna da açıklık getirseydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000