16 Mayıs 2013, Perşembe 21:06:50

TOPÇU: "YAKARIM YIKARIM DEVRİ BİTTİ"

THY Yön. Krl. Bşk. Hamdi Topçu, THY yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş'in dün gece 03.00'da başladığı grev hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
  • Gectigimiz sözleşmenin son zamanlarina doğru alinan zamlara sendika uyeleri itiraz ederse seklindeki soruya Aycinim "Siz Korteji Yonetmeyi bana birakin" demişti. Benlik duygusu cok yüksek, bu duruma mustehakktir. Uyeleri koyun gibi yönetirim demek istiyor. Sabit yüzdeli zam sistemiyle pilot maaslarini ayyuka cikardin. O cok güvendiğin pilotlarin ilk basta satti seni. Sabit yüzdeli zam sistemi bu işletmeyi sürekli gelir adaletsizliğine goturur. Devlet memurlarinda uygulandigi gibi az maas alana yüksek yüzdeli, cok maas alana dusuk yüzdeli zam uygulanmali. THY"nin gelir dagilim adaletsizliği gittikçe kötüye gidiyor. Ayrica Ayçin Pasa 305 konusundaki hatan üyelerini kanuni olmayan eyleme davet ettin. Direk yargi yolunu tercih etseydin o 305 kişi aramizda olurdu. Tabii 68"li yillardan alismissin cozumu sokakta bagirarak aramaya ama milenyumdan sonra bu yöntem fiiiiiissssss.
  • Yalan söyleyen ne olsun, razimisin.
  • Sayın Hamdi bey her çalışanına mailbox 'sınızı kontrol edin, greve katılıp katılmayacağınızı bilmeliyim diye mesaj gönderttiriyor, ( mailbox'a girince şirket sizi takip ediyor, yani kendinizi ele veriyorsunuz) sonra da her çalışanım bana ben çalışacağım diye mesaj yolladı diyor. Allahım bu nasıl bir adalet ve şevkat duygusu. İnsanlar işini kaybetmemek için (diğer 305 kişi gibi atılmamak için) işene zorla gidiyor..
  • Yorumları dehşet içinde okuyorum. Hep derim "insanımızın en kötü özelliği kibirli olmasıdır" diye. İnsanlar biraz zora düştülermi birbirlerine nasıl nefret kusuyor, akıl erdirmek çok güç. Bu düşmanlık nereden geliyor? İnsanlar saygınlığını kaybetmiş. Sen ben kaç kitap okuyorum günde biliyormusun, ben kaç sene emek vererek bu mesleği yapacak hale geldim biliyormusun? Koca koca insanların argümanlarındaki seviyeye bak. Nefret var, kibir var, ne ararsan var. Bir havacı saygınlığını yalnızca duruşuyla gösterir. Kılığı kıyafetiyle, vücut diliyle, temizliğiyle, vakur duruşuyla. Konuştuğu zaman, bilgisiyle, görgüsü ile çevresindekileri kendine hayran bırakır. Yazılanları oluyup, insanların kalitesini görmek beni derinden üzüyor. Yüksek eğitimli insanlar böyle ise düşünün vatanın halini. Türkiye erozyona uğradı bitme noktasına geldi. Değer yargıları değişti, erdem diye bir kavram kalmadı. Herkes birbirine düştü, ne saygı kaldı ne sevgi. Yazıklar olsun!
  • Benim annem THY kabin memuru.sadece sunu söylüyorum daha cocugum ama anliyorum annemin gecesi gunduzu belli degil, hep yorgun benimle oyun bile oynayamiyor gezilere gelemiyor ama calismak zorunda annem bana bakmak icin calisiyor diye hasta oluyor. uzaklara gidiyor ozluyorum gizlice agliyorum.keske baska is bulsa bu isten ayrilsa.en cok girevde yanimda olcak diye seviniyordum ama anladimki cok uzgun Thy de calisan anneleri uzmeyin.
  • bir yerde hiç bir sendikalı greve katılmadı diyor başka bir yerde "pişman olan geri dönsün". bu ne yaman çelişki hamdi topçu.
  • Artik elinizi vicdaniniza koyun ya hic haber yapmayin yada dogrulari, suanda donen dolaplari ucuslarin ne kosulda nasil ve kimlerle kac frekansa dusurulerek yapildigini yazin herkedi aydinlatin.Orda birlestikce cogalan azinlik dediginiz calisanlara dayer verin haberciligi biz ogretmeyelim sizlere.Sayfanizi her acisimizda olumsuz haberler sayenizde cesarrti kirilan yolundan doben arkadaslatin vebalide boynunuzadir. Suan itibariyle siz gercekleri arastirip yazana kadar yayinlariniza itibar etmiycez.Burayi okuyan arkadaslarima sesleniyorum bir mucadele varsa hepimiz icin biz biriz halkamizi kopartip bizi dagitmalarina izin vermeyelim.Haklarini kaybetmis cikmayalim bu sinavdan.
  • ir toplumun inançları yaşam tarzını belirliyor, akıl ve mantık bunun gerisinde kalıyorsa, yapılacak birşey kalmamış demektir. Herkes halinden memnun ise sen niye uğraşıyorsun Ayçin? Bu ülkenin insanı kafasına kuş pisleyince şansa yoruyorsa hayatının içine edene biat etmesi son derece normal. Sanki bu güne kadar ki tüm kazanımları bu gün bizi yönetenlerin kara kaşımıza kara gözümüze hayran olduklarından bahşettini zannediyorlar. Iyi ki varsın sendika. Bırak Hamdi Topçu' yu, Temel Kotil' i Başbakan yardımcısını hatta başbakanın bile bu konuya dkkatini çekmeyi başardın. Kaybeden sen değilsin, kaybedilen çalışanların özgürlükleri olacak. Her toplum hak ettiği şekilde yönetilir. İsterlerse sendikayı bile kapatıp tam olarak teslim olsunlar yönetime. Sendika üyesi değilim. THY çalışanı da değilim. Bu yönetim varken de olmak istemem. Ama gayretinizden dolayı olursam hem üyeniz hemde omuz vereniniz olmak isterdim. Demokrasi adına tekrar teşekkürler. Moderatör uzun uzun yazıyoruz yayınlanlayın
  • Bir insan düşününki sendikaya karşı olsun.thy çalışanları bence bu ülkenin tamamını temsil ediyor, her şeyde oldugu gibi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın misali bir korkak gibi hayat sürmek.
  • Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı: Bugün görev alacak uçucu ekipler bir kez işe başladığınızda imzalanacak toplu sözleşmesinden yararlanamazsınız. Borçlar Kanunu'na tabi olursunuz. İhbar-kıdem tazminatı hakkı bile kalmaz. İşe iade davası açamazsınız. adam resmen tehdit ediyor. Bu mu demokratik sendika?? lanet olsun size. Haftaya çalışanlar olarak sizden hesap soracağız. Bu sendika devrilecek başka yolu yok.

Grev kararının sadece kağıt üzerinde kaldığını ve çalışanlarının bu greve itibar etmediği belirten Topçu, hiçbir çalışmalarında sorun yaşanmadığını söyledi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, grev başladığı andan itibaren hiçbir uçak seferinin iptal edilmediğini ve çalışanların hiçbirisinin greve itibar etmediğini söyledi.

Topçu, THY yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş'in, dün gece 03.00'da başladığı grev hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Grev kararının sadece kağıt üzerinde kaldığını ve çalışanlarının bu greve itibar etmediğini belirten Topçu, hiçbir çalışmalarında sorun yaşanmadığını söyledi.

"Grev başladığı andan şu ana kadar bütün uçuşlarımızda rutin faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bütün çalışanlarımız iş başı yapmıştır" diyen Topçu, operasyonlarının herhangi bir şekilde aksamadığını dile getirdi.

Topçu, bu grevden alınacak dersler olduğunu ve Hava-İş'in, çalışanlarından desteğini tamamen yitirdiğini kaydederek, "Şu anda iki günlük bilançoya baktığımız zaman, sendikanın yaptığı hiçbir faaliyete çalışanları itibar etmemiştir. Bunun en büyük delili, grev sözcülerinin bile çalışanlarından seçilememesidir. Bu, Hava-İş tarihinde kara bir lekedir. Grev açıklamasının yapıldığı ortamda sendikanın bir tane flaması, çalışanı yoktu. Bu, sendika tarihinde bir ilktir" diye konuştu.

Hamdi Topçu, böyle bir ortamda ortaya atılan yalan ve iftiralarla grevin devam ettiğine dair açıklamaların ve "Sistem 2 saat sonra çökecek. 3 saat sonra... 45 dakika kaldı..." tarzında söylemlerin gerçeği yansıtmadığını aktardı.

"Hiçbir uçuş iptali yok"
Sendika kanadından gelen 245 uçuşun iptal edildiğine dair iddialara ilişkin Topçu, "İstanbul'da 245 uçuş iptal olacak da bu duyulmayacak. Böyle bir şey mümkün mü?" ifadesini kullandı.
Topçu, bütün operasyonel bilgilerinin halka açık olduğunu ve uçuş planlarını çok öncesinden yaptıklarını belirtti.

Uçuş planlarındaki yaz tarifesine bakıldığında, bütün uçuşlarının normal tarifeyle normal vaktinde icra edildiğinin görüleceğini vurgulayan Topçu, herhangi bir iptal veya tehirin söz konusu olmadığını söyledi.

"Zamanında kalkış oranımız normal zamanın üzerinde"
Topçu, uçak kalkış oranlarına da değinerek, "Zamanında kalkış oranımız dün yüzde 92'nin üzerinde gerçekleşti. Bu rakam normalde yüzde 86'dır. Performansımız normale göre arttı. Hatta bu rakam öğlene kadar yüzde 95,5'ti. Akşam saatlerinde 1-2 uçağımızın kuş sürüsüne girmesi nedeniyle oran düştü. Bütün uçakları zaten zamanında kaldırmak mümkün değil. Bu işin doğası böyle. Grev başladığı andan beri hiçbir uçağımızda grev gerekçesiyle gecikme yaşanmamıştır" diye konuştu.

"Sendika üyesi hiçbir çalışanımız greve katılmadı"
Çalışanlarının iş başı yapma oranına değinen Topçu, bir günde 2 bin 500'e yakın kabin memuru ve çok sayıda pilotun görevini icra ettiğini, bu kişiler arasında özel sebepler ve hastalık nedeniyle bazı firelerin yaşanabileceğini, bu durumun makul olduğunu söyledi.

"Grev başladığı andan itibaren hiçbir çalışanımızın grev yaptığına dair bilgi gelmedi" diyen Topçu, grev başlarken yapılan açıklama esnasında hiçbir Hava-İş çalışanının orada olmadığını bildirdi.

"Hava-İş, ideolojik sendikacılık yapmakta ve üyelerini mağdur etmekte"

"Sendikanın ne yaptığı veya kimi temsil ettiği konusunda ciddi soru işaretleri var. Hava-İş'in yaptığı bu uygulamaların görüşmeye yansıyan boyutu da budur. Bu yaptığı ideolojik sendikacılıktır. İdeolojik sendikacılık yüzünden çalışanını, üyelerini mağdur etmektedir. Bu grev, ideolojik sendikacılığın bittiğinin göstergesidir. Artık dünyada modern sendikacılık vardır. 8,5 milyon aidat alıp, üyelerine herhangi bir hak sağlayamayan bir sendikanın sorgulanması gerekir. THY yönetimi olarak, çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İmzaladığımız 23. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin gerisine gitmeyi bırakın, sorumluluklarımız iki kat arttı. Bundan sonra daha iyi imkanları nasıl veririz, onun çalışmasını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu herkes görecek. Hiçbir sendika çalışanının yöneticisini dinlememesi, sendikanın itibarının yerlerde sürünmesinin ve şu anda çalışan nezdinde hiçbir itibarının olmamasının göstergesidir. Bundan önce yaptığımız 23 toplu iş sözleşmesinin gerisine gitmemiz mümkün değil. Bu, şirketimize yarar sağlamaz. Biz bunların daha ilerisine gideceğiz. Her türlü hakkı verme çabası içerisindeyiz. Bu sektörde hizmet ermenin en önemli şartı moraldir. Moralsiz bir personelle çalışmak istemiyor, onların moralini yüksek tutmak istiyoruz. Tabii ki onların özlük hakları, çalışma şartları artık bizim teminatımız altında. Geri gidiş bir yana, daha ileriye nasıl gideriz diye iki kat fazla sorumluluk alacağız."

"Yakarım, yıkarım ama gelir masaya otururum devri geride kaldı"
Topçu, "Ben yakarım, yıkarım, zarar veririm ama ondan sonra gelir toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bunu hallederim" düşüncesinin geride kaldığını, suç işleyen ve zarar verenin, bedelini ödedikten sonra çalışanın hakkını isteyeceğini dile getirdi.
Kendilerinin her zaman çalışanın lehine hareket ettiklerini belirten Topçu, karşı taraf gibi "Şu işten çıkarılan 305 kişiyi al, gerisini biz hallederiz" düşüncesine hiçbir zaman kapılmadıklarını söyledi. Topçu, "Biz 16 bin kişinin hakkını önemsedik. Yoksa 305 kişinin içerisinden bir kısmını işe geri alıp, istediğimiz sözleşmeyi sendikayla imzalayabilirdik" ifadesini kullandı.

Topçu, çalışma hakkının anayasal bir hak olduğunu ve sendikanın, çalışanlarının bu hakkını kullanmamaları için baskı yaptığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"THY çalışanı, aidiyet duygusuyla, bu kadar emeğin bir hiç uğruna, sebebi, gerekçesi olmayan bir grevle heba edilmesine izin vermedi. Bizim, 'zorla çalışacaksınız' diye bir yaptırımımız olmadı. THY'de genel müdürlük veya diğer birimler olsun yüzde 100 iş başı yaptı. Daha önce hastalıktan dolayı rapor alanlar dahi işinin başına geldi ve şirketine sahip çıktı."

Topçu, odasındaki ekrandan, uçakların iniş-kalkışlarına dair verileri gösterdi.

TOPÇU: "YAKARIM YIKARIM DEVRİ BİTTİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (174)

AYCIN"IN KORTEJI ~ 11 yıl önce
Gectigimiz sözleşmenin son zamanlarina doğru alinan zamlara sendika uyeleri itiraz ederse seklindeki soruya Aycinim "Siz Korteji Yonetmeyi bana birakin" demişti. Benlik duygusu cok yüksek, bu duruma mustehakktir. Uyeleri koyun gibi yönetirim demek istiyor. Sabit yüzdeli zam sistemiyle pilot maaslarini ayyuka cikardin. O cok güvendiğin pilotlarin ilk basta satti seni. Sabit yüzdeli zam sistemi bu işletmeyi sürekli gelir adaletsizliğine goturur. Devlet memurlarinda uygulandigi gibi az maas alana yüksek yüzdeli, cok maas alana dusuk yüzdeli zam uygulanmali. THY"nin gelir dagilim adaletsizliği gittikçe kötüye gidiyor. Ayrica Ayçin Pasa 305 konusundaki hatan üyelerini kanuni olmayan eyleme davet ettin. Direk yargi yolunu tercih etseydin o 305 kişi aramizda olurdu. Tabii 68"li yillardan alismissin cozumu sokakta bagirarak aramaya ama milenyumdan sonra bu yöntem fiiiiiissssss.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
Yalan söyleyen ne olsun, razimisin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işte gerçekler ~ 11 yıl önce
Sayın Hamdi bey her çalışanına mailbox 'sınızı kontrol edin, greve katılıp katılmayacağınızı bilmeliyim diye mesaj gönderttiriyor, ( mailbox'a girince şirket sizi takip ediyor, yani kendinizi ele veriyorsunuz) sonra da her çalışanım bana ben çalışacağım diye mesaj yolladı diyor. Allahım bu nasıl bir adalet ve şevkat duygusu. İnsanlar işini kaybetmemek için (diğer 305 kişi gibi atılmamak için) işene zorla gidiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay anam vay! ~ 11 yıl önce
Yorumları dehşet içinde okuyorum. Hep derim "insanımızın en kötü özelliği kibirli olmasıdır" diye. İnsanlar biraz zora düştülermi birbirlerine nasıl nefret kusuyor, akıl erdirmek çok güç. Bu düşmanlık nereden geliyor? İnsanlar saygınlığını kaybetmiş. Sen ben kaç kitap okuyorum günde biliyormusun, ben kaç sene emek vererek bu mesleği yapacak hale geldim biliyormusun? Koca koca insanların argümanlarındaki seviyeye bak. Nefret var, kibir var, ne ararsan var. Bir havacı saygınlığını yalnızca duruşuyla gösterir. Kılığı kıyafetiyle, vücut diliyle, temizliğiyle, vakur duruşuyla. Konuştuğu zaman, bilgisiyle, görgüsü ile çevresindekileri kendine hayran bırakır. Yazılanları oluyup, insanların kalitesini görmek beni derinden üzüyor. Yüksek eğitimli insanlar böyle ise düşünün vatanın halini. Türkiye erozyona uğradı bitme noktasına geldi. Değer yargıları değişti, erdem diye bir kavram kalmadı. Herkes birbirine düştü, ne saygı kaldı ne sevgi. Yazıklar olsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Annem icin yaziyorum ~ 11 yıl önce
Benim annem THY kabin memuru.sadece sunu söylüyorum daha cocugum ama anliyorum annemin gecesi gunduzu belli degil, hep yorgun benimle oyun bile oynayamiyor gezilere gelemiyor ama calismak zorunda annem bana bakmak icin calisiyor diye hasta oluyor. uzaklara gidiyor ozluyorum gizlice agliyorum.keske baska is bulsa bu isten ayrilsa.en cok girevde yanimda olcak diye seviniyordum ama anladimki cok uzgun Thy de calisan anneleri uzmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
bir yerde hiç bir sendikalı greve katılmadı diyor başka bir yerde "pişman olan geri dönsün". bu ne yaman çelişki hamdi topçu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haydii! 2 ~ 11 yıl önce
Artik elinizi vicdaniniza koyun ya hic haber yapmayin yada dogrulari, suanda donen dolaplari ucuslarin ne kosulda nasil ve kimlerle kac frekansa dusurulerek yapildigini yazin herkedi aydinlatin.Orda birlestikce cogalan azinlik dediginiz calisanlara dayer verin haberciligi biz ogretmeyelim sizlere.Sayfanizi her acisimizda olumsuz haberler sayenizde cesarrti kirilan yolundan doben arkadaslatin vebalide boynunuzadir. Suan itibariyle siz gercekleri arastirip yazana kadar yayinlariniza itibar etmiycez.Burayi okuyan arkadaslarima sesleniyorum bir mucadele varsa hepimiz icin biz biriz halkamizi kopartip bizi dagitmalarina izin vermeyelim.Haklarini kaybetmis cikmayalim bu sinavdan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biyavo size ~ 11 yıl önce
ir toplumun inançları yaşam tarzını belirliyor, akıl ve mantık bunun gerisinde kalıyorsa, yapılacak birşey kalmamış demektir. Herkes halinden memnun ise sen niye uğraşıyorsun Ayçin? Bu ülkenin insanı kafasına kuş pisleyince şansa yoruyorsa hayatının içine edene biat etmesi son derece normal. Sanki bu güne kadar ki tüm kazanımları bu gün bizi yönetenlerin kara kaşımıza kara gözümüze hayran olduklarından bahşettini zannediyorlar. Iyi ki varsın sendika. Bırak Hamdi Topçu' yu, Temel Kotil' i Başbakan yardımcısını hatta başbakanın bile bu konuya dkkatini çekmeyi başardın. Kaybeden sen değilsin, kaybedilen çalışanların özgürlükleri olacak. Her toplum hak ettiği şekilde yönetilir. İsterlerse sendikayı bile kapatıp tam olarak teslim olsunlar yönetime. Sendika üyesi değilim. THY çalışanı da değilim. Bu yönetim varken de olmak istemem. Ama gayretinizden dolayı olursam hem üyeniz hemde omuz vereniniz olmak isterdim. Demokrasi adına tekrar teşekkürler. Moderatör uzun uzun yazıyoruz yayınlanlayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kemal kaan ~ 11 yıl önce
Bir insan düşününki sendikaya karşı olsun.thy çalışanları bence bu ülkenin tamamını temsil ediyor, her şeyde oldugu gibi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın misali bir korkak gibi hayat sürmek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
defol ayçin ~ 11 yıl önce
Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı: Bugün görev alacak uçucu ekipler bir kez işe başladığınızda imzalanacak toplu sözleşmesinden yararlanamazsınız. Borçlar Kanunu'na tabi olursunuz. İhbar-kıdem tazminatı hakkı bile kalmaz. İşe iade davası açamazsınız. adam resmen tehdit ediyor. Bu mu demokratik sendika?? lanet olsun size. Haftaya çalışanlar olarak sizden hesap soracağız. Bu sendika devrilecek başka yolu yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sendikana ~ 11 yıl önce
sendikana sahip çık cahil ayçini devir

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000