17 Haziran 2010, Perşembe 10:47:37

THY'YE VERYANSIN

Havacılık Tıbbı Derneği üyelerinden Prof. Dr. Neşe Tunçel, Türk Hava Yolları uçağında yaşadığı olayı yazdığı bir mektup ile THY yönetimine bildirdi. Ancak Tuncel’in bu mektubuna THY tarafından nezaketen de olsa bir cevap verilmediği belirtildi.
  • Ya o yolcu birinin yakını ise kım kurtaracak o zaman garıp ekibi birde kufur yer oturur orada görev daha cok yolcuların olmalı duyarlı insan lar topluluğu olunca bu gibi durumlar olmayacaktır.
  • Ne zamandan beri kuralları doğru düzgün uygulamaktan "lan bunlar şimdi beni evime kadar takip edip ağzımı yüzümü kırarlar mı acaba" korkusuyla çekinmek haklı bulunur oldu? Sınırda nöbet tutan askere, sokakta asayişi sağlayan polise (bu insanlar hayatlarıyla namlunun ucunda her gün) saygısı olan bunu yazmaz. Pilotun görevi buysa yapacak, değilse de "pilotun görevi değil" diye yanıt verilecek. Hoca burada hoca olmasının gereği duyarlı davranmış, hakkını aramış, yoruma mahal bırakmayacak şekilde olayı açıklamış ve yanıt istemektedir. Kimse de onu yanıt istiyor diye suçlayamaz. THY, hocanın nezdinde THY pilotlarına kendini emanet eden herkese bu yanıtı vermelke yükümlüdür, yanıt vermediği her an THY "yarım akıllılara boyun eğer" durumdad
  • Zihniyet baştan aşağıya aynı değil mi ? Ben yaptım oldu. Müşteri kim ? Kim takar müşteriyi ? Biz show yaparız. Yersen.... Zihniyet bu değil mi ? Uzmanlık alanları deve kesmek. O kadar.
  • THY artık bir özel teşebbüs. KİT olmaktan çıktı. Artık ödediğimiz vergilerle alakaları yok. O da bizim gibi vergi mükellefi hocam. Bir yorumcu da, Türkiye'de sivil havacılık kanunu yok demiş. Var arkadaşım, var da eksiklikleri var. Mevcut kurallarını da işine geldiği gibi uygulayan bir SHGM var. Sivil havacılık kanunumuzun numarası 2920.
  • Hoca hanım merak etmeyin THY er geç sana donup haber verecektir. Olayı incelemeye almışlardır, o guzel şikayetiniz üzerine kokpit ve kabin ekibinin savunmasını istemişlerdir. Kaptana sormuşlardır; " Niye iniş hazırlıklarını yaparken kokpiti bırakıp kabine geçmedin ve o yolcunun üzerine kabin ekbiyle birlikte çullanmadın?" Hoca hanım ve diğer yorumcular çok haklı; pilot korkar mı, uçağı otomatik pilota bağlayıp, ikinci pilota da kumandalara iyi bakması için sıkı bir tembihatta bulunup, özel olarak aldığı aikido kurslarının uygulamasını yolcu üzerinde yapmalıydı. Zaten uçaklar gökyüzünde Allahın boşluğunda rahat rahat tur atarlar veya çek bir bulutun üstüne, el frenini de iyice çek, git arkaya yolcuyu hallet ve dön, devaam et uçuşa.
  • Sayın Anti-insaniyet rumuzlu hemşerum, sana aynen katılıyorum. Karadeniz uçuşlarında, yolcular aynen senin yaptigini yapıyorlar. Bir Onur Air uçuşunda Samsunlu bir vergi rekortmeni iş adamaının cep telefonunun kaptamyan yolcuya saldirisini takdirle izledim. Bu kuralsız yolcular hakkında bugune kadar cok tutanak tutup polise verdiler, polis savciya gonderdi. Savci da yolcuyu serbest birakti. Antalya'da kuralsız yolcuyu ucaktan indiren kaptanı gece beklediler, evine kadar takip edip eve girerken yuzunu gozunu dagittilar. Simdi mahkemeye sahitlik etmeye kimse gelmiyor. Prof hanım sikayetinde haklı olabilir, ama her biri yakın dövüş uzmanı olmayan kabin ve kokpit ekibi ne yapsin? Kaptan iniş hazirligini birakıp yolcuyla kavgaya mı gelsin?
  • Thy de çalışan kabin ve yer personelinin eğitim durumu ve kaliteli hizmet anlayışı tartışılır.Yolcu olarak şikayetçi olduğumuz durumlara karşı son derece duyarsız bir yönetim mevcut ne yazık ki.
  • çünkü THY için yolcu memnuniyeti 1. sırada. kabin memurları en ufak bir yolcu şikayetinde tatil günlerinde şirkete çağrılıp paylanıyorlar. yolcuya bu kadar yüz verilirse telefonlada konuşur sigarada içer. adam telefonla konuşmuş tanık var ama ekipten şahitlik isterlerse kusura bakmayın kimse kuru bir anonstan fazlasını yapmaz. ben nerden bileyim adamın beni çıkışta öldürmeyeceğini? korkaklıkla alakası yok bunun günde 4 seferden 200 yolcu deseniz 1000 kişiyle uğraşan ekibin kılı kıpırdamaz bu kurallar boyle olursa. Yapılması gereken bu tarz insanların kara listeye alınıp uçurulmaması ama olmaz THY yolcu kaybeder. saygılarımla
  • Uçağa parasını veren herkez biniyor. Bilet parası veren akıl hastası da biner alkollü de veya kafası iyi olan da. Kimse akıl muayenesinden geçtikten sonra bilet alıpta binmiyor. Maalesef bu tür olaylar çok oluyor ve insan canı tehlikeye atılıyor böylesine bilinçsiz ve sorumsuz kişiler yüzünden ve her seferinde hostesler korkak davranıyor nedendir bilinmez? Hele pilotların korkmasına ne demeli? KORKAK PİLOT OLURMU OLUR MU?
  • Bu yazı doğrudur ve örnekleri çoktur. Ne yazık ki kabin böyle durumlarda hiç bir şeye karışmıyor ve yolcuları başbaşa bırakıyor. Kabin memurları ne yazık ki kuralları bilmiyor. Business class da kalkışta ve inişte koltuklarda millet yatar ağzılarını açmazlar ama ekonomide aslan kesilirler. Son dönemde girenlerin hepsi aynı.

İşte Prof.Dr. Neşe Tunçel tarafından THY’ye gönderilen o mektubu AirportHaber yayınlıyor...

Sayın Temel Kotil ve THY Denetleme Kurulu Üyeleri,

Bildiğimiz kadarı ile uçaklarda cep telefonu ile konuşmak uçuş emniyetinin bozulması açısından son derece önemlidir. Frekansların karışmasına neden olacak bir cep telefonu sinyalinin ne kadar vahim ve üzücü uçak kazalarına yol açabileceğini de teknik yayınlardan öğrenmekteyiz. Hal böyle iken, 6 Haziran 2010 gecesi yaşadığımız olay, uçuş sırasında cep telefonu görüşmesi yapan bir yolcu ile ilgili olup daha da vahimi, böyle bir olay karşısında profesyonellikten son derece uzak bir uçuş ekibi ile uçmuş olmamızdır.

Şöyle ki;

06 Haziran 2010 günü saat 19.55’de  2056 sefer sayılı İstanbul - Eskişehir THY uçağında 14F numaralı koltukta oturan Coşkun Hamzakaya isimli yolcu, uçağın seferinin başlangıcından sonuna kadar cep telefonunu açık tuttu ve uçağın Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hava alanına inişi sırasında da cep telefonuna gelen bir çağrıya yanıt verdi.

Adı geçen yolcu, birinci telefon görüşmesini, uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kalkış için sıra beklediği sırada  yaptı. Bu durumu bildirdiğimiz kabin ekibi hiç ilgilenmedi ve bir ikaz anonsu gibi son derece basit bir önleme dahi başvurmadı. Coşkun Hamzakaya, ikinci görüşmesini uçağın inişi sırasında yaptı. Yakınında bulunan yolcular ve eşimle birlikte kendisine yaptığımız ikaza, son derece küstah tavırlarla bizleri azarlar şekilde yanıt verdi. Bu arada bizler tepki verirken kabin memurlarından hiç kimse kılını bile kıpırdatmadı ve herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Uçaktan inerken durumu kaptan pilot’a iletmek istediğimizde de, kabin amiri ve ikinci pilot, durumun yer hizmetleri polisine bildirildiğini söyledi.

Havaalanında Çoşkun Hamzakaya isimli şahıs polis tarafından alıkonuldu. Ancak yer hizmetleri polis memuru; "Kaptan pilot ve diğer uçuş ekibi herhangi bir tutanak doldurmadığı için, gerekli resmi işlemleri başlatamayacağını" bildirdi. Polis, uçuş ekibinden bir tutanak olmadıkça savcılığa yapılacak şikayetin pek önemi olmayacağını ifade etti. Uçakta sefer süresince cep telefonunu açık bırakan ve herkesin hayatını tehlikeye atan yolcu da bizler tarafından hırpalanan bir mağdurdu neredeyse!!!.

Uçuş ekibinin olaya yaklaşımlarındaki duyarsız ve sıradan davranışları, bir tutanak tutmaktan kaçınmaları bizi çok etkiledi. THY gibi bu günlerde dünya sıralamasında belli bir noktaya gelmek üzere olan bir havayolu şirketinde bu kadar beceriksiz, korkak, duyarsız ve profesyonel olmayan bir ekiple karşılaşmış olmaktan üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadık. Beklentimiz kaptan pilotun olaya mudahil olup zabıt tutarak o yolcunun gerekli cezayı alması idi.

Bilindiği gibi, gelişim ancak profesyonelliği özümsemiş bireylerle çalışmaktan geçer. Çok büyük yatırımlarla oluşturulan yapılanmalar bilgisiz, duyarsız ve beceksiz insanların elinde yıpranmaya mahkümdur; çağdaş ve gelişmiş beklentileri tatmin edemez. Bu durum THY gibi dev kuruluşların isimlerinin zedelenmesine neden olur. Yanlış yapanlar cezalandırılmadıkça doğrular da ödüllenemez.

Bu nedenle, yolcularının hayatını, kullandığı uçağın emniyetini ve vergilerimizle oluşan milli servetin yok olmasını hiçe sayan bir tutum içindeki uçuş ekibinin yaptıkları yanlışların cezasız kalmayacağını ve kendilerine gerekli uyarının yapılacağını umarak, konuyu bilgilerinize sunarım. Saygılarımla.

7 Haziran 2010

Prof. Dr. Neşe Tunçel

THY'YE VERYANSIN

Yorumlar Tüm Yorumlar (55)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ya o yolcu birinin yakını ise kım kurtaracak o zaman garıp ekibi birde kufur yer oturur orada görev daha cok yolcuların olmalı duyarlı insan lar topluluğu olunca bu gibi durumlar olmayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne zamandan beri kuralları doğru düzgün uygulamaktan "lan bunlar şimdi beni evime kadar takip edip ağzımı yüzümü kırarlar mı acaba" korkusuyla çekinmek haklı bulunur oldu? Sınırda nöbet tutan askere, sokakta asayişi sağlayan polise (bu insanlar hayatlarıyla namlunun ucunda her gün) saygısı olan bunu yazmaz. Pilotun görevi buysa yapacak, değilse de "pilotun görevi değil" diye yanıt verilecek. Hoca burada hoca olmasının gereği duyarlı davranmış, hakkını aramış, yoruma mahal bırakmayacak şekilde olayı açıklamış ve yanıt istemektedir. Kimse de onu yanıt istiyor diye suçlayamaz. THY, hocanın nezdinde THY pilotlarına kendini emanet eden herkese bu yanıtı vermelke yükümlüdür, yanıt vermediği her an THY "yarım akıllılara boyun eğer" durumdad

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zihniyet baştan aşağıya aynı değil mi ? Ben yaptım oldu. Müşteri kim ? Kim takar müşteriyi ? Biz show yaparız. Yersen.... Zihniyet bu değil mi ? Uzmanlık alanları deve kesmek. O kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY artık bir özel teşebbüs. KİT olmaktan çıktı. Artık ödediğimiz vergilerle alakaları yok. O da bizim gibi vergi mükellefi hocam. Bir yorumcu da, Türkiye'de sivil havacılık kanunu yok demiş. Var arkadaşım, var da eksiklikleri var. Mevcut kurallarını da işine geldiği gibi uygulayan bir SHGM var. Sivil havacılık kanunumuzun numarası 2920.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hoca hanım merak etmeyin THY er geç sana donup haber verecektir. Olayı incelemeye almışlardır, o guzel şikayetiniz üzerine kokpit ve kabin ekibinin savunmasını istemişlerdir. Kaptana sormuşlardır; " Niye iniş hazırlıklarını yaparken kokpiti bırakıp kabine geçmedin ve o yolcunun üzerine kabin ekbiyle birlikte çullanmadın?" Hoca hanım ve diğer yorumcular çok haklı; pilot korkar mı, uçağı otomatik pilota bağlayıp, ikinci pilota da kumandalara iyi bakması için sıkı bir tembihatta bulunup, özel olarak aldığı aikido kurslarının uygulamasını yolcu üzerinde yapmalıydı. Zaten uçaklar gökyüzünde Allahın boşluğunda rahat rahat tur atarlar veya çek bir bulutun üstüne, el frenini de iyice çek, git arkaya yolcuyu hallet ve dön, devaam et uçuşa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Anti-insaniyet rumuzlu hemşerum, sana aynen katılıyorum. Karadeniz uçuşlarında, yolcular aynen senin yaptigini yapıyorlar. Bir Onur Air uçuşunda Samsunlu bir vergi rekortmeni iş adamaının cep telefonunun kaptamyan yolcuya saldirisini takdirle izledim. Bu kuralsız yolcular hakkında bugune kadar cok tutanak tutup polise verdiler, polis savciya gonderdi. Savci da yolcuyu serbest birakti. Antalya'da kuralsız yolcuyu ucaktan indiren kaptanı gece beklediler, evine kadar takip edip eve girerken yuzunu gozunu dagittilar. Simdi mahkemeye sahitlik etmeye kimse gelmiyor. Prof hanım sikayetinde haklı olabilir, ama her biri yakın dövüş uzmanı olmayan kabin ve kokpit ekibi ne yapsin? Kaptan iniş hazirligini birakıp yolcuyla kavgaya mı gelsin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Thy de çalışan kabin ve yer personelinin eğitim durumu ve kaliteli hizmet anlayışı tartışılır.Yolcu olarak şikayetçi olduğumuz durumlara karşı son derece duyarsız bir yönetim mevcut ne yazık ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çünkü THY için yolcu memnuniyeti 1. sırada. kabin memurları en ufak bir yolcu şikayetinde tatil günlerinde şirkete çağrılıp paylanıyorlar. yolcuya bu kadar yüz verilirse telefonlada konuşur sigarada içer. adam telefonla konuşmuş tanık var ama ekipten şahitlik isterlerse kusura bakmayın kimse kuru bir anonstan fazlasını yapmaz. ben nerden bileyim adamın beni çıkışta öldürmeyeceğini? korkaklıkla alakası yok bunun günde 4 seferden 200 yolcu deseniz 1000 kişiyle uğraşan ekibin kılı kıpırdamaz bu kurallar boyle olursa. Yapılması gereken bu tarz insanların kara listeye alınıp uçurulmaması ama olmaz THY yolcu kaybeder. saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçağa parasını veren herkez biniyor. Bilet parası veren akıl hastası da biner alkollü de veya kafası iyi olan da. Kimse akıl muayenesinden geçtikten sonra bilet alıpta binmiyor. Maalesef bu tür olaylar çok oluyor ve insan canı tehlikeye atılıyor böylesine bilinçsiz ve sorumsuz kişiler yüzünden ve her seferinde hostesler korkak davranıyor nedendir bilinmez? Hele pilotların korkmasına ne demeli? KORKAK PİLOT OLURMU OLUR MU?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu yazı doğrudur ve örnekleri çoktur. Ne yazık ki kabin böyle durumlarda hiç bir şeye karışmıyor ve yolcuları başbaşa bırakıyor. Kabin memurları ne yazık ki kuralları bilmiyor. Business class da kalkışta ve inişte koltuklarda millet yatar ağzılarını açmazlar ama ekonomide aslan kesilirler. Son dönemde girenlerin hepsi aynı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000