14 Şubat 2010, Pazar 07:47:58

"THY'ye atanan değil atama yanlış"

Habertürk Gazetesi yazarı Yavuz Semerci, bugünkü yazısında THY'nin, eski SPK Başkanı Turan Erol'u Yönetim Kurulu Üyeliğine atamasını konu edinmiş.
  • THY öyle bir yerki.herşey mümkün.bugün memur olan yarın genel müdür yardımcısı da olur.hiçbirşeye şaşırmam.yeterki raconunu bilin.
  • dünün koruması bugünün müdürü, akp il başkanı nın 27 yaşındaki oğlu iş geliştirme başkanı,eski tbmm başkanının kızı thy tokyo müdürü, eski emniyet müdürünün kızı başmüfettiş yardımcısı, fethullah kadrosundan 2006 da memur olarak işe başlayan basamakları hızlı bir şekilde atlayarak çıkan şimdinin handling antlaşmalar müdürü olan zat ve ingilizce bilgisi kıt olup da bu konu hakkında soru soranlara aman canım 40 yılda1 uçak düşüyor ben de 40 yıl sonra emekli olacağım zaten gibi abuk bir beyan veren sonrasında maalesef amsterdam uçağı düştüğünde de ne yapacağım ben şimdi??ne olacak şimdi?? diyen afet koordinasyon müdürü, hanımları kapalı veya çarşaflı olduğu için yurtdışına müdür veya koordinatör olanlar vs vs ama balık baştan kokar tabii...
  • BİLİMSEL İNTİHAL(BİLİMSEL HIRSIZLIK)suçu bilim kurulları ve mahkeme kararı ile ispatlanmış bir HIRSIZ'ı önce danışmanlığına atadı sonrada bakan yaptı.cevabınız varsa bekleriz.
  • "Hem yasal değil hem de etik değil." deniyor. Sayın başbakan yasal ve etik olmayan birşey yapmaz. Yaptımı bu güne kadar. Demekki bu atama, hem hukuki hem de ahlaki.
  • peki thy yalandan kar ediyorsa, ortaklarına dağıttığı karpayları nereden geliyor? böyle büyük bir milli değere sahip çıkamıyoruz ama citibank deutsche bank topluyor hisseleri çaktırmadan.5 yıl sonra sahibi olurlar,adınıda değiştririrler rahatlarız
  • Laleli Lions neredesin? Bu yorumlara cevap yazmalisin hemen. Yoksa sende code share anlasmasimi yaptin?
  • THY bilançolarındaki sahte karlılık su üstüne çıktı. İşte burası Türkiye etik değerlerin olmadığı halkın kandırıldığı bir ülke. Her THY genel kurulunda birileri çıkar ve bilançoları eleştirirken biz halk olarak güler SPK var deriz. Mutlaka denetleniyyorlardır der ve bunları yazanlara ver yansın ederiz. İşte gerçek. Danışıklı dövüş yapılmışki ilgili şahıs THY nin tepesine getirilmiş. UYU HALKIM UYUUUUUUUUUUUUUUU
  • THY da etik olan ne var ki sayın semerci. Sonucunda da halini görüyorsunuz. Develer ve terlikler.

İşte Yavuz Semerci'nin yazısı;

Kamuda üst düzey yöneticilik yapanların görevden ayrıldıktan sonra hangi görevlerde bulunamayacağını tanımlayan kanun diyor ki; (2531 sayılı) "Görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar".

Örneğin, Merkez Bankası Başkanı o koltuktan kalktıktan sonra 3 yıl bir bankada, finans kurumunda çalışamaz.

Bu kanun, tüm devlet görevlilerini bağlar mı?

Elbette...
Peki, SPK Başkanlığı'na yeniden seçilemeyen, bu nedenle görevinden ayrılan Turan Erol'un THY Yönetim Kurulu Üyesi olması normal mi?

THY yönetimine göre normal ki, bu görevlendirmenin yapıldığı açıklandı!

THY yüzde 50,1’i özel sektöre ait ancak kamu hisselerinin blok, özel hisse sahiplerinin dağınık olması nedeniyle yönetimi kamuda olan halka açık bir şirket.

Turan Erol'un henüz ayrıldığı SPK, yüzlerce şirket gibi THY'yi de yatırımcılar adına denetleyen kurum. Denetleyen kurumdan, denetlenen kuruma geçişi kanun yasaklıyor. Ve bu kanuna aykırı bir iş nasıl yapılır diye sorulsa bu olay isabetli bir örnek olur.

Dün eski SPK Başkanı Doğan Cansızlar ile bu konuyu konuştum. Elbette Erol hakkında yorum yapmadı ama kendisinin bu kanun maddesini dikkate alarak özel sektörde bunca yıl görev yapmadığını anlattı ve ekledi: "Bu bir bedel. Bu gerçeği bilerek başkan oldum ve bedeli de ödedim." Mesela kanunlara, teamüllere aykırı mı değil mi bilmem, sohbet etmekten zevk aldığım, sohbetini önemsediğim bir hâkimin, bir kurula atanmasında da aynı rahatsızlığı yaşamıştım. 2004-2007 yılları arasında İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yapan Mustafa Akın, 2007 yılında BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) üyeliğine getirilmişti.

Garipsediğim şuydu: Akın'ın mahkemesi, batık bankaların davalarına bakıyordu. Onlarca banka sahibi ve yüzlerce banka yöneticisi, BDDK ve TMSF'nin raporlarına dayanarak yargılanıyordu. İster katil, ister cani olun, mahkeme heyeti daima tarafsızdır ve öyle olmalıdır. Savcılar suçlar, avukatlar savunur. Hâkim veya hâkimler de kararı verir. Düşünün, tarafsız olması gereken hâkim, iktidar tarafından kurumun tepesine getiriliyor. O iktidar ki, batık bankaların ülkeyi nasıl soyduğu ve geçmiş iktidarların buna nasıl göz yumduğu teorisiyle halkın sempatisini kazandı. Ve bu sempatiyi haklı çıkaran bir yargılama süreci ve bu sürecin en önemli kişisine sunulan koltuk!

Kimse yanlış anlamasın. Turan Erol'u tanımıyorum. Tanıyanlar, zekâsı ve bilgisine çok güveniyor. Mustafa Akın ise bilgisiyle, tecrübesiyle bankaları denetleyen ve gözetleyen BDDK'ya katma değer yaratıyordu mutlaka.

Ama ya birileri, "Sayın Erol, SPK Başkanı'yken THY'de küçük yatırımcıları zarara uğratan işlere göz mü yumdunuz" derse, ya da birileri "Sayın Akın, yargılama esnasında BDDK ve TMSF'yi kollayan hükümler verdiğiniz için mi oralara seçildiniz" derse, kim ne diyecek?

İşte bu tip kanunlar, etik kurallar kamuda görev yapan veya kamunun vicdanı olmuş kişileri esasında korumak maksadıyla çıkarılmış. Korunmak istemeyenler, eleştiriye de açık olmalı...

"THY'ye atanan değil atama yanlış"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
THY öyle bir yerki.herşey mümkün.bugün memur olan yarın genel müdür yardımcısı da olur.hiçbirşeye şaşırmam.yeterki raconunu bilin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dünün koruması bugünün müdürü, akp il başkanı nın 27 yaşındaki oğlu iş geliştirme başkanı,eski tbmm başkanının kızı thy tokyo müdürü, eski emniyet müdürünün kızı başmüfettiş yardımcısı, fethullah kadrosundan 2006 da memur olarak işe başlayan basamakları hızlı bir şekilde atlayarak çıkan şimdinin handling antlaşmalar müdürü olan zat ve ingilizce bilgisi kıt olup da bu konu hakkında soru soranlara aman canım 40 yılda1 uçak düşüyor ben de 40 yıl sonra emekli olacağım zaten gibi abuk bir beyan veren sonrasında maalesef amsterdam uçağı düştüğünde de ne yapacağım ben şimdi??ne olacak şimdi?? diyen afet koordinasyon müdürü, hanımları kapalı veya çarşaflı olduğu için yurtdışına müdür veya koordinatör olanlar vs vs ama balık baştan kokar tabii...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BİLİMSEL İNTİHAL(BİLİMSEL HIRSIZLIK)suçu bilim kurulları ve mahkeme kararı ile ispatlanmış bir HIRSIZ'ı önce danışmanlığına atadı sonrada bakan yaptı.cevabınız varsa bekleriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"Hem yasal değil hem de etik değil." deniyor. Sayın başbakan yasal ve etik olmayan birşey yapmaz. Yaptımı bu güne kadar. Demekki bu atama, hem hukuki hem de ahlaki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
peki thy yalandan kar ediyorsa, ortaklarına dağıttığı karpayları nereden geliyor? böyle büyük bir milli değere sahip çıkamıyoruz ama citibank deutsche bank topluyor hisseleri çaktırmadan.5 yıl sonra sahibi olurlar,adınıda değiştririrler rahatlarız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Laleli Lions neredesin? Bu yorumlara cevap yazmalisin hemen. Yoksa sende code share anlasmasimi yaptin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY bilançolarındaki sahte karlılık su üstüne çıktı. İşte burası Türkiye etik değerlerin olmadığı halkın kandırıldığı bir ülke. Her THY genel kurulunda birileri çıkar ve bilançoları eleştirirken biz halk olarak güler SPK var deriz. Mutlaka denetleniyyorlardır der ve bunları yazanlara ver yansın ederiz. İşte gerçek. Danışıklı dövüş yapılmışki ilgili şahıs THY nin tepesine getirilmiş. UYU HALKIM UYUUUUUUUUUUUUUUU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY da etik olan ne var ki sayın semerci. Sonucunda da halini görüyorsunuz. Develer ve terlikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000