01 Haziran 2009, Pazartesi 08:33:53

THY'nin yeni uygulaması eleştiri konusu oldu

Referans Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan, THY'nin yeni uygulamaya koyduğu 'uçuştan 45 dakika önce check-in işlemlerini durdurması' uygulamasını köşesine taşımış...
  • pegasus ta da benzer uygulama var, biz iç hatlar için yolcularımıza mutlaka 1 buçuk saat önce havalimanında olmalarını öneriyoruz, son 30 dk check in kapanıyor, dış hatlarda 2 saat öneriyoruz, son 45 dk kala check in kapanıyor. Böylelikle Türkiyenin zamanında kalkış performansı en yüksek olan havayolu oluyoruz.
  • Turkler gec kalmaya pek merakli olduklari icin, cok yerinde bir uygulama bence. THY ucaklari zamaninda kalksin artik.
  • "Air France orada,kapı orada" ve "Fransız torunları,hepiniz Fransa'ya" tarzında ifadeler kullanan kendini bilmezlere çok ağır ifadelerle cevap verilebilir ama değmez. Çünkü ne dediklerinin bile farkında değiller. Hangi bayrak altında uçuyor olursa olsun,başka bir şirketin uğradığı ve bir türk vatandaşının da hayatını kaybettiği bir kazayı ellerini ovuşturarak işaret etmeden önce dönüp, daha henüz çok taze ve hafızalardan silinmemiş olan THY Amsterdam Kazasını düşünmek ve susmak gerekir. Demek ki havacılıkta kaza her şirketin başına gelebilirmiş.
  • Son derece doğru bir uygulama ve çalışana insiyatif kullandırılmaması da çok yerinde. Türk yolcular da artık alana zamanında gelmeye ve geciktiklerinde personele baskı yapmamaya alışmalı. Küçük bir dış istasyonda çalışıyorum. Lufthansa personeli saniye sayarak bandı çekiyor, bandın diğer yanında kala kalıyorsun. Bu yüzden de herkes LH uçuşlarına zamanında geliyor. Ama iş THY oldumu sallana sallana gelen yolcular yüzünden bir türlü vaktinde kapanamıyor uçak. Sayın Noyan ve diğer tüm yolcular uçuşlarına zamanında gelmeyi öğrensinler artık
  • Diğer şirketlerde durum nasıl ? Uygulamayı görmek lazım..
  • sen kimsin milleti dışarı git diye biliyorsun,thy rotarlardaki açığını kapamak için yeni yöntemler geliştiriyor,ama i,nsana eziyet olanlardan..kardeşim hty abd-alman ların eline geçmiş,luftansa at oynatıyor,haklı eleştirilere çeneni kapayacaksın! hele hele yabancı damatlara meraklı thyde çalışıp,kimseyi karalamayacaksın!
  • evt bu uygulamayı beğenmeyenler buyursun air france orda kapı orda. 3/2 oranında gecikmeden bahsedilmiş bu gecikmeye etki eden yolcu gecikesi oranı%20 ise thy bunu ortadan kaldırmak için bu uygulamayı yapmıştır . ancak bahsi geçen 3/2 oranındaki gecikmede rol oynayan slot denen özellikle ist atatürk havaalanının trafik yoğunluğu çok büyük rol oynuyor . zincirleme gecikmelere sebep olabilior. çok yoğun hava trafiği olan bu havaalanında THY çok iyi işlere imza atıyor . bir doğu istasyonu çalışanı olarak haftanın 5 günü slot var her uçak için minimum 15-20 dk olan bu slotlar tabiki thyyi olumsuz etkilicek bununda bir çözümü olucak mutlaka. sabiha gökçen değil atatürk havaalanında top koşturmak önemli
  • thy dusmanları turk dusmanları fransız torunları,hepınız fransaya ama fransız ucagıyla
  • Arkadaşlar kimse suyu bulandırmasın 45 dk ka uygulaması normal bir uygulama bence iyi bir uygulama başlığı ile yazan arkadaşımızın yazdıkları harfiyen doğrudur İnternet üzerinden chek-in yaptırdıysanız son 10 dakika önce dahi geç kalmış iseniz direkt gate yönlendiriliyorsunuz. THY hiçbir uçağıda neden durup dururken boş gitsin bu ayıp birşey bukadarda yalan haber yazılmaz Sanırım Türkiyede Habertürk ün başlattığı Thy Antipatiliğine Doğan Medya Grubu destek oluyor. Şimdi bir uçak düştü Fransaya ait takip edin ama dikkatle bakalım Referans gazetesinin Fransayı ve batıyı örnek alan sözde aydın yazarı onları insafsızca eleştirecekmi yoo monşerlerini incitecek bişey yapmazlar ama konu Türkiye ve THY ise SALDIRIN Allaha Havale Ediom Sizi
  • Sayın Arkadaşlar fazla söze ve kırıcı olmaya hiç gerek yok,Halep oradaysa Arşın burada.THY bu uygulamayı bir Milletvekiline,bir Bakanlık görevlisine yapsında görelim bakalım. Şimdi bizlere düşen şey bu uygulamayı izlemek ve ayrıcalıklı kişilere ayrıcalıklı uygulamalarla karşılaştığımızda bunu duyurmak olmalı. Sivil Havacılıkta bir uygulama Kontuarlar kapandıktan sonra gelen Bagajsız Yolcu yu doğrudan Gate'e yönlendirmektir. Anlaşılan THY bunu da yapmıyor.Yakında bu uygulamanın cılkı çıkar zaten onun için hiç telaşa gerek yok bekleyelim,görelim.

THY, 1 Mayıs'ta yeni bir uygulamaya geçmiş. İç hat uçuşlarında, bir saat öncesinde havaalanında olunması ve ‘check-in' yaptırılması isteniyordu ya... İşte o süreyi, 45 dakikaya indirmiş. Daha önceden internet yoluyla check-in yaptırmış olmanız falan da, hiçbir şey ifade etmiyor. Uçağın kalkmasına 45 dakika kala THY, tüm işlemleri durduruyor ve ‘kontuar'ları da kapatıyor.

Peki, bundan kimsenin haberi var mı? Yok. THY'ye sorarsanız, ya ‘duyurduk' ya da ‘acenteniz sizi uyarmadı mı' diyor. Tabi, bir de ‘biletlerinizde yazıyor' diye cevap veriyor.

Bu uygulamanın mağdurlarından biri de benim. Mağdurlarından diyorum, çünkü havaalanlarında son dönemde THY'nin bu uygulamasından dolayı mağdur olan birçok insan var.

Geçen hafta, günü birlik iş seyahati için gittiğim Bodrum'dan akşam 19.15 uçağı ile döneceğim. 18.36'da Milas havaalanındayım... Check-in yaptırmak için THY kontuarına geldiğimde cevap aynen şu: Kapattık. Neden? Çünkü 45 dakika uygulaması.
Benle birlikte veya benden birkaç dakika sonra gelenler inanılmaz bir kuyruk oluşturmuş durumda. Hatta benden bir dakika önce gelenler bile kontuarın önünde birikmiş.

Tahmin edeceğiniz gibi uçağa binmek isteyenler tepkili. Tartışmalar başlıyor. Görevliler herkese aynı yorumu yapıyor: "Merkez bizim inisiyatif kullanmamıza izin vermiyor. Merkezin kararı, inanın yapacağımız bir şey yok."
 
45 dakika uygulaması

Yani görevliler de uygulamanın argo tabiri ile saçma olduğunun farkında. Durum aynen şöyle: Havaalanında 30-35 kişi yığılmış... Dışarıda ise boş uçak 40 dakika sonra kalkmayı bekliyor. Uçak boş uçmuş, bundan dolayı zarar etmiş falan, hiç önemli değil. 45 dakika kuralı var ya. Hani, uçağın kalkmasına yarım saat kalmıştır anlarım. Hani, yerler satılmıştır, uçak dolmuştur onu da anlarım.

Gariplik bitti mi sanıyorsunuz. Asıl bundan sonra başlıyor. Kontuardaki görevliler bekleyen ve beklerken de tartışan yolculara ‘işleminizi yapalım, biletinizi sonraki uçak ile değiştirin, geç kalmayın' diyor.

Çaresiz, hemen yandaki bilet gişesine gidiyorsunuz. Bir şok da burada yaşıyorsunuz. Görevli size gişenin önündeki yazıyı gösteriyor: "12 saat kala yapacağınız bilet değişikliğinde yüzde 30 ceza ödersiniz." Bu sefer bu uygulamaya itirazlar başlıyor.
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Havaalanındaki herkes yüzde 30 ceza ödeyerek, bir sonraki uçağa bindi.
 
Yüzde 30 ceza ödemesi

İşin daha da ilginci var. Sanıyor musunuz ki, 45 dakika uygulaması yüzünden birkaç dakika ile kaçırdığımız uçak taam saatinde kalktı. Mümkün mü? Siz THY'nin hangi uçağının tam saatinde kalktığına tanık oldunuz. Her zaman, en az da, 10 ya da 15 dakika gecikmeyle kalkar. İşte bu uçak da öyle oldu. Aynı günün sabahı Bodrum'a giderken de aynı şekilde 10 dakika gecikmeyle kalkmıştı.

Görünen o ki, THY, kendine yeni bir kazanç kapısı yaratmış. Halbuki, havaalanlarının görünen yerlerinde bu değişikliği duyursalar, yine hem havaalanlarında ve uçaklarda yolculara uyarıcı anonslar yapsalar kimse bu uygulamadan mağdur olmayacak. Ama olur mu? Hazır, tatlı bir kazanç kapısı bulunmuş.

Tahmin ediyorum uygulamanın başladığı 1 Mayıstan bu yana THY sattığı biletten kazandığı para kadar da cezalı bilet değişikliklerinden kazanmıştır. Eminim uzunca bir süre daha da kazanacaktır.

Noyan DOĞAN
Referans

THY'nin yeni uygulaması eleştiri konusu oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Misafir ~ 15 yıl önce
pegasus ta da benzer uygulama var, biz iç hatlar için yolcularımıza mutlaka 1 buçuk saat önce havalimanında olmalarını öneriyoruz, son 30 dk check in kapanıyor, dış hatlarda 2 saat öneriyoruz, son 45 dk kala check in kapanıyor. Böylelikle Türkiyenin zamanında kalkış performansı en yüksek olan havayolu oluyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Turkler gec kalmaya pek merakli olduklari icin, cok yerinde bir uygulama bence. THY ucaklari zamaninda kalksin artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"Air France orada,kapı orada" ve "Fransız torunları,hepiniz Fransa'ya" tarzında ifadeler kullanan kendini bilmezlere çok ağır ifadelerle cevap verilebilir ama değmez. Çünkü ne dediklerinin bile farkında değiller. Hangi bayrak altında uçuyor olursa olsun,başka bir şirketin uğradığı ve bir türk vatandaşının da hayatını kaybettiği bir kazayı ellerini ovuşturarak işaret etmeden önce dönüp, daha henüz çok taze ve hafızalardan silinmemiş olan THY Amsterdam Kazasını düşünmek ve susmak gerekir. Demek ki havacılıkta kaza her şirketin başına gelebilirmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Son derece doğru bir uygulama ve çalışana insiyatif kullandırılmaması da çok yerinde. Türk yolcular da artık alana zamanında gelmeye ve geciktiklerinde personele baskı yapmamaya alışmalı. Küçük bir dış istasyonda çalışıyorum. Lufthansa personeli saniye sayarak bandı çekiyor, bandın diğer yanında kala kalıyorsun. Bu yüzden de herkes LH uçuşlarına zamanında geliyor. Ama iş THY oldumu sallana sallana gelen yolcular yüzünden bir türlü vaktinde kapanamıyor uçak. Sayın Noyan ve diğer tüm yolcular uçuşlarına zamanında gelmeyi öğrensinler artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Diğer şirketlerde durum nasıl ? Uygulamayı görmek lazım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sen kimsin milleti dışarı git diye biliyorsun,thy rotarlardaki açığını kapamak için yeni yöntemler geliştiriyor,ama i,nsana eziyet olanlardan..kardeşim hty abd-alman ların eline geçmiş,luftansa at oynatıyor,haklı eleştirilere çeneni kapayacaksın! hele hele yabancı damatlara meraklı thyde çalışıp,kimseyi karalamayacaksın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
evt bu uygulamayı beğenmeyenler buyursun air france orda kapı orda. 3/2 oranında gecikmeden bahsedilmiş bu gecikmeye etki eden yolcu gecikesi oranı%20 ise thy bunu ortadan kaldırmak için bu uygulamayı yapmıştır . ancak bahsi geçen 3/2 oranındaki gecikmede rol oynayan slot denen özellikle ist atatürk havaalanının trafik yoğunluğu çok büyük rol oynuyor . zincirleme gecikmelere sebep olabilior. çok yoğun hava trafiği olan bu havaalanında THY çok iyi işlere imza atıyor . bir doğu istasyonu çalışanı olarak haftanın 5 günü slot var her uçak için minimum 15-20 dk olan bu slotlar tabiki thyyi olumsuz etkilicek bununda bir çözümü olucak mutlaka. sabiha gökçen değil atatürk havaalanında top koşturmak önemli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
thy dusmanları turk dusmanları fransız torunları,hepınız fransaya ama fransız ucagıyla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaşlar kimse suyu bulandırmasın 45 dk ka uygulaması normal bir uygulama bence iyi bir uygulama başlığı ile yazan arkadaşımızın yazdıkları harfiyen doğrudur İnternet üzerinden chek-in yaptırdıysanız son 10 dakika önce dahi geç kalmış iseniz direkt gate yönlendiriliyorsunuz. THY hiçbir uçağıda neden durup dururken boş gitsin bu ayıp birşey bukadarda yalan haber yazılmaz Sanırım Türkiyede Habertürk ün başlattığı Thy Antipatiliğine Doğan Medya Grubu destek oluyor. Şimdi bir uçak düştü Fransaya ait takip edin ama dikkatle bakalım Referans gazetesinin Fransayı ve batıyı örnek alan sözde aydın yazarı onları insafsızca eleştirecekmi yoo monşerlerini incitecek bişey yapmazlar ama konu Türkiye ve THY ise SALDIRIN Allaha Havale Ediom Sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Arkadaşlar fazla söze ve kırıcı olmaya hiç gerek yok,Halep oradaysa Arşın burada.THY bu uygulamayı bir Milletvekiline,bir Bakanlık görevlisine yapsında görelim bakalım. Şimdi bizlere düşen şey bu uygulamayı izlemek ve ayrıcalıklı kişilere ayrıcalıklı uygulamalarla karşılaştığımızda bunu duyurmak olmalı. Sivil Havacılıkta bir uygulama Kontuarlar kapandıktan sonra gelen Bagajsız Yolcu yu doğrudan Gate'e yönlendirmektir. Anlaşılan THY bunu da yapmıyor.Yakında bu uygulamanın cılkı çıkar zaten onun için hiç telaşa gerek yok bekleyelim,görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000