28 Nisan 2008, Pazartesi 08:10:49

'THY'nin yaptığı kanuna aykırı!'

Gün geçmiyor ki THY'nin yönetim kurulundaki değişikliğe bir tepki gelmesin. Şimdi de Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın THY'nin yaptığı rekabet kanuna aykırı demiş. İşte o yazı...

THY Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Orhan Birdal’ın THY Yönetim Kurulu’nda görev yapması 4054 sayılı rekabetin korunması hakkında kanuna aykırıdır. Orhan Birdal, gerek eğitimi ve gerekse bugüne kadar kamuda yaptığı hizmetler nedeniyle bu işe layık. Ancak Orhan Birdal, aynı zamanda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı’dır..

DHMİ hem THY’ye hem de diğer tüm özel havayolu şirketlerine sahibi olduğu meydanları kullandırıyor ve hava uçuş kontrol hizmeti veriyor. Bu işletmenin tepe noktasında bulunan Genel Müdürü, hizmet verdiği şirketlerinden birinin yönetim kurulunda yer alınca ister istemez bu şirkete ayırımcı uygulama yapması gündeme gelir.

Hava trafiğinin çok yoğun olduğu gün ve saatte diyelim ki Atatürk Havalimanı’na iniş sırası bekleyen uçaklar trafik sıkışıklığından havada tur atıyor, bunun için çok daha fazla yakıt harcıyor ve zaman kaybına uğruyor. Aralarında THY uçakları da var. DHMİ’nin kontrol kulesinde görev yapan elemanlar, korkularından THY uçağına iniş ve kalkış için öncelik vermek zorunda kalır. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın THY Yönetim Kurulu’nda olması ve memurlarının THY’ye torpil yapmak durumunda kalması rekabete aykırı uygulama doğurur. THY uçaklarına bal gibi öncelik sağlar, böyle bir uygulama da 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a göre diğer havayolu şirketlerine karşı rekabet ihlali olur. Bu tür rekabet ihlalleri sadece uçuşların iniş kalkışları ile sınırlı olmaz; meydan kiralamalarından tutun diğer hizmetlere de yansır. Hatta DHMİ’nin aldığı veya alacağı çok önemli kararları diğer havayolu şirketlerinden önce Orhan Birdal’ın yönetiminde olduğu THY öğrenmiş olur ki bu da başlı başına rekabet ihlalidir. İşin kötüsü, rakip firmalar Pegasus, Atlas Jet, Onur Air ve diğer yerli ve yabancı havayolu şirketleri işin farkında bile değil. AB’ye girmeye çalışan Türkiye, AB’nin olmazsa olmazı olan rekabet kanunu uygulamasını bile bile nasıl ihlal eder, anlamakta güçlük çekiyorum. Biz, sadece AB istediği için kanunları çıkarıyoruz, ancak uygulamıyoruz. Dostlar alışverişte görsün.

Kaynak: Aydın Ayaydın / Vatan

'THY'nin yaptığı kanuna aykırı!'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000