23 Ekim 2011, Pazar 09:10:20

THY'NİN UMUDU...

Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut soruyor: İstanbul’a yapılacak yıllık 120 milyon kapasiteli üçüncü havalimanı, Temel Kotil’in dediği gibi 2016 yılında hizmete girer mi?
  • Tasarıma bağlı olarak 2016'ya kadar işletmeye açılabilir. Zaten 120 milyonluk kapasiteyi ilk baştan açmanın bir manası yok. İlk başta 3 paralel pist ve 50 milyonluk kapasite yeter. Zaten birçok şirket AHL ve SAW'da kalmaya devam edecek. Tasarım Atlanta'daki gibi olursa kademeli olarak terminaller açılabilir.
  • Temel Kotil in meşhur HABOM projesi daha bitmedi ne havalimanı kardeşim.Yalandan kim ölmüş:)
  • Sen yanı başındaki muazzam bir alanı gümrük ve çadır tiyatrosuna verirsen daha çok hava alanı yaparsın. Bu işin sorumluları yok mu? neden zamanında tedbirini almamışlar? Bir viyadükle yan tarafa geçecektin. Alt tarafını da kat kat otopark yapacaktın 2050yılına kadar yeterdi. E tabii, yeni ihaleler ve de gelsin avanta paralar. Nasıl olsa hesap soran yok.
  • Doğmamış çocuğa don mu biçiyoruz? Hele bi temel atılsın, değil mi ama..
  • Selamlar. Yeni havaalanına bence gerek yok. Zaten çevresinde havaalanları var. Sabiha Gökçen ve Çorlu. Bu alanların kapasiteleri yükseltilirse daha güzel olur. Hadi Sabiha Gökçenin trafiği yoğun. Ama Çorlu şu an o kadar yoğun değil. Atatürk'ün yoğunluğunun birkısmı bu alana yönlendirilirse hem Çorlu kazanmış olur hemde Atatürk ve Sabiha rahatlamış olur. Tek sorun İstanbul ile arasındaki mesafe. Oda raylı sistem ile çözülebilir diye düşünüyorum. Kısacası yeni liman yapmaktansa mevcudu değerlendirmek daha daha hesaplı ve kolay olmazmı?
  • Ataturkun kapasitesini once bir yillik 50 milyona cikarsinlar en az, ondan sonra Silivriye yaparlar havaalanini. Silivri cok uzak Istanbula, metronun uzatilmasi gerek oraya kadar. Her yerde buyuk havalimanlari merkezdedir. Heathrow mesela Gatwickin 2 kati kapasiteye sahip ama her turlu ulasim imkani mevcut ve Londraya cok yakin. Gatwicke gitmek istesen en az 2 saat otobus, tren ugras dur. Ayrica 2016'da actiniz diyelim, o zamana kadar Ataturkun yolcusu 50 milyonu bulur beyler, simdi 30 milyonu kaldiramiyor o zaman ne yapacaksiniz pardon? Ne kadar rahatlar ya surekli rotar yapiyor ucaklar genisletin kardesim terminalleri, pistleri maximum kullanin naparsaniz yapin. Ataturk havalimani vazgecilmez. Silivriymis olmadi Tekirdaga yapin bari
  • Sanırım Tolga bey havacılık yazarı ancak konulara hakim değil.Antalya,İzmir,Ankara terminalleri sıfırdan ortalama 15 ay gibi bir sürede yapılmadımı.6O ayda da pekala o büyüklükte bir havalimanı yapılabilinir.
  • Haberin başında daha okumaya başlayınca Yağlama,Yıkama Yapılıyor. THY kimsenin şirketi değilki. Bir basın organında taraflılık görsem değiştiriyorum. çoğu kimsede böyle yapıyor.
  • sen paradan haber ver, para olunca degıl 4 yıl 2.5 yılda dahi biter. devletin oraya yaklasık 7.5 milyar dolar yatıracagı biliniyor.
  • 3. meydan istanbul sınırları içinde kalacaksa soruna çare olmaktan öte dahada artıracak. istanbul tma sınırları aynı kalıp oraya birde 3. havalimanını eklerseniz ortalık dahada karışır. tabiki en iyisini istanbulda çalışan arkadaşlar bilir.
 THY CEO'su Temel Kotil, İstanbul'da yeni yapılacak, yıllık 120 milyon kapasiteli üçüncü havalimanının 2016'da açılmasını umut ettiklerini açıkladı. Sadece Silivri'de planlandığını bildiğimiz, bu boyuttaki bir havalimanı 2016'da açılabilir mi?

eçtiğimiz günlerde sektörün önde gelen dergilerinden Air Transport World'de THY CEO'su Doç. Temel Kotil'in verdiği kısa ama hayli iyimser röportajını okuyunca gözlerime inanamadım. Kotil, İstanbul'da yeni yapılacak, yıllık 120 milyon kapasiteli üçüncü havalimanının 2016'da açılmasını umut ettiklerinden iddialı bir şekilde bahsetmiş. Silivri'de planlandığını bildiğimiz, master planı ortada olmayan, tasarım-konsept çalışması resmileşmemiş bu boyuttaki bir havalimanı şayet hakikaten 2016'da açılırsa, buradan resmen projeye Nobel, Oscar ve konuyla ilgili olabilecek tüm ödüllerin verilmesini öneriyorum.

Ülkemizin en değerli markalarından olan THY'nin üst düzey yöneticileri böyle gerçek ötesi demeçler verirken çok dikkat etmeliler. Zira havacılık sektöründe herkes mega projelerin ne sürede tamamlanacağını tahmin edecek, vizyon ötesi iddialara da sadece gülecektir. Son dönemlerde dünya genelinde yapılmakta olan en büyük havalimanı, Dubai'de henüz resmen tamamlanmamış, Jebel Ali olarak da bilinen Al Maktoum Havalimanı'dır. İnşaatı 2005 yılında başlamış yıllık yolcu kapasitesi 160 milyon olarak tasarlanan bu havalimanının 2017-2022 arasında tamamen hizmete girmesi planlanıyor. Krize rağmen Dubaili şeyhlerin ekonomik kaynaklarının bizden fazla olduğunu söylersem zannediyorum ki abartmış olmam. Hal böyleyken dahi, sıfırdan bir havalimanını ancak 15 yılda tamamlayabiliyorlarsa biz nasıl 4-5 yılda gerçekleştirebileceğiz acaba? Ülkemizde son yıllarda başarıyla yapılan kısmi havalimanı özelleştirmeleriyle beraber kamuoyunda ciddi bir yanlış algı oluştu. Son yıllarda geniş kapasiteli olup da sıfırdan yapılan tek havalimanı Sabiha Gökçen Uluslararası havalimanıdır ki, o da SSM Müsteşarlığı önderliğinde devlet eliyle yapılmıştır. Diğer havalimanı özelleştirmeleri aslında terminallerin yenilenmesi ve kısmi süreli olarak işletilmesine dair, adı üstünde yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşmektedir.

Sayın Kotil mülakatının devamında şu anda Atatürk Havalimanı trafiğinin yüzde 75'ini THY olarak sağladıklarının ve daha fazla büyümek için de yeni bir havalimanına ihtiyaç duyduklarının altını çizmiş. Aynı tespiti daha yıllar öncesinde bu köşeden paylaşmış, THY'yi büyüme planlarına dikkat etmeleri konusunda uyarmıştık. 2016'da açılacak 3. alanın da çok iyimser bir umut olarak algılanması gerektiğinin altını çizmek isterim. Yanılmak umuduyla...

Air France-KLM'de üst yönetim depremi

Dünyanın en büyük havayollarından Air France-KLM'in CEO'su Pierre-Henri Gourgeon, geçen haftalarda aniden istifa etti veya istifası istendi. Yapılan açıklamaya göre Gourgeon'un ayrılmasında Yönetim Kurulu ile aralarındaki fikri sürtüşmenin artması ve beklenen finansal dönüşümün çok ağır işlemesi rol oynadı. Bu istifanın daha 4 ay önce önümüzdeki 4 yıllık dönem için Gourgeon ile yola devam edileceği açıklamasına rağmen gelmesi dikkat çekici. Ancak görünen o ki, Gourgeon ile Yönetim Kurulu ve özellikle Başkan Jean-Cyril Spinetta arasındaki görüş ayrılığı artık devam edilemeyecek bir hal aldı. Bu süreçte geçici olarak CEO'luk görevini Spinetta üstlenirken, CEO yardımcılığına ise KLM'in başında olan Leo van Wijk getirildi.

Hatırlanacağı üzere 2004 yılında Air France ve KLM birleşerek dünyanın en büyük havayolu gruplarından birini oluşturmuş, birleşmedeki esas amaç ise özellikle satın alma, finans ve insan kaynakları gibi konularda sinerji yaratarak maliyetleri azaltabilmek olarak belirlenmişti. Air France-KLM çok kısa bir süre içinde British Airways ile Iberia'nın oluşturduğu International Consolidated Group (IAG) gibi bir kurumsal yapı oluşturmanın peşinde. Fakat kanımca Fransız ve Hollandalıların kültürel farklılıklarından dolayı bu konuda İngiliz ve İspanyollar kadar başarılı olmaları zor. Keşke iş planları kağıt üzerinde planlandığı kadar kolay olsaydı ama şimdiye kadar bu Air France-KLM birlikteliğinde başarılamadı.
THY'NİN UMUDU...

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 12 yıl önce
Tasarıma bağlı olarak 2016'ya kadar işletmeye açılabilir. Zaten 120 milyonluk kapasiteyi ilk baştan açmanın bir manası yok. İlk başta 3 paralel pist ve 50 milyonluk kapasite yeter. Zaten birçok şirket AHL ve SAW'da kalmaya devam edecek. Tasarım Atlanta'daki gibi olursa kademeli olarak terminaller açılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Temel Kotil in meşhur HABOM projesi daha bitmedi ne havalimanı kardeşim.Yalandan kim ölmüş:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sen yanı başındaki muazzam bir alanı gümrük ve çadır tiyatrosuna verirsen daha çok hava alanı yaparsın. Bu işin sorumluları yok mu? neden zamanında tedbirini almamışlar? Bir viyadükle yan tarafa geçecektin. Alt tarafını da kat kat otopark yapacaktın 2050yılına kadar yeterdi. E tabii, yeni ihaleler ve de gelsin avanta paralar. Nasıl olsa hesap soran yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Doğmamış çocuğa don mu biçiyoruz? Hele bi temel atılsın, değil mi ama..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Selamlar. Yeni havaalanına bence gerek yok. Zaten çevresinde havaalanları var. Sabiha Gökçen ve Çorlu. Bu alanların kapasiteleri yükseltilirse daha güzel olur. Hadi Sabiha Gökçenin trafiği yoğun. Ama Çorlu şu an o kadar yoğun değil. Atatürk'ün yoğunluğunun birkısmı bu alana yönlendirilirse hem Çorlu kazanmış olur hemde Atatürk ve Sabiha rahatlamış olur. Tek sorun İstanbul ile arasındaki mesafe. Oda raylı sistem ile çözülebilir diye düşünüyorum. Kısacası yeni liman yapmaktansa mevcudu değerlendirmek daha daha hesaplı ve kolay olmazmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ataturkun kapasitesini once bir yillik 50 milyona cikarsinlar en az, ondan sonra Silivriye yaparlar havaalanini. Silivri cok uzak Istanbula, metronun uzatilmasi gerek oraya kadar. Her yerde buyuk havalimanlari merkezdedir. Heathrow mesela Gatwickin 2 kati kapasiteye sahip ama her turlu ulasim imkani mevcut ve Londraya cok yakin. Gatwicke gitmek istesen en az 2 saat otobus, tren ugras dur. Ayrica 2016'da actiniz diyelim, o zamana kadar Ataturkun yolcusu 50 milyonu bulur beyler, simdi 30 milyonu kaldiramiyor o zaman ne yapacaksiniz pardon? Ne kadar rahatlar ya surekli rotar yapiyor ucaklar genisletin kardesim terminalleri, pistleri maximum kullanin naparsaniz yapin. Ataturk havalimani vazgecilmez. Silivriymis olmadi Tekirdaga yapin bari

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sanırım Tolga bey havacılık yazarı ancak konulara hakim değil.Antalya,İzmir,Ankara terminalleri sıfırdan ortalama 15 ay gibi bir sürede yapılmadımı.6O ayda da pekala o büyüklükte bir havalimanı yapılabilinir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Haberin başında daha okumaya başlayınca Yağlama,Yıkama Yapılıyor. THY kimsenin şirketi değilki. Bir basın organında taraflılık görsem değiştiriyorum. çoğu kimsede böyle yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sen paradan haber ver, para olunca degıl 4 yıl 2.5 yılda dahi biter. devletin oraya yaklasık 7.5 milyar dolar yatıracagı biliniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
3. meydan istanbul sınırları içinde kalacaksa soruna çare olmaktan öte dahada artıracak. istanbul tma sınırları aynı kalıp oraya birde 3. havalimanını eklerseniz ortalık dahada karışır. tabiki en iyisini istanbulda çalışan arkadaşlar bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000