02 Eylül 2008, Salı 08:00:43

"THY'NİN TUHAF KARARI"

Star Gazetesi köşe yazarı Eser Karakaş, bugün köşesine, Tür Hava Yolları'nın Strasburg uçuşlarını iptal edeceğinin sıradan bir durum gibi göründüğünü aslında ise durumun çok farklı olduğunu belirten bir yazı yazmış. İşte Karakaş'ın yazısı...
  • sayın yazar size bi köşe verilmiş sizde ordan keyfinize göre yazmışsınız kendi düşüncelerinizi yani işinize nasıl gelmişse size şunu söliyim hartum a giden ucaklar gidiştede geliştede dolu siz bırakın bu arap düşmanlığınıda gidin avrupalının kapısında uşaklık yapın
  • Sahsen ben kullaniyordum o hatti.Benim gibi de bir suru insan var tahminimce, orada yasayan bir siri turk vatandasi var. Kotu oldu...o hatta rekabete dayanamadilar da mi kapatiyorlar?
  • Saçmalamayın lütfen... İstanbul'dan Strasbourg'a gitmek için tek yol THY mi de kendini düşündüğü için yazsın... Size takılan at gözlüklerine o kadar alışmışsınız ki...
  • bence bu yazinin tek amaci artik rahat rahat strasburg'a gidemeyecek birinin elindeki imkanini da kullanarak belki bunun iptal ettirebilimiyim? eskisi gibi aktarmasiz gidebilir miyim? dusuncesidir

Karakaş'ın yazısını aynen yayınlıyoruz;

Aşağıda yazacağım konu kimilerine çok detay ve daha da önemlisi özele ilişkin bir konu gibi gelebilir ama durumun hiç de öyle olmadığını anlatmaya çalışacağım.

THY Yönetim Kurulu’nun almış olduğunu duyduğumuz tuhaf kararı İstanbul-Strasburg (Fransa) uçuş hattının Ekim 2008 sonrası iptaline ilişkin.

Kimi okurlar bir uçuş hattının iptalinin neden bir gazete köşe yazısına konu olduğunu sorgulayabilirler; üstelik bu satırların yazarı da bu hattı çok sık kullanan ve kullanacak bir kişi yani bu yazı kişisel bir konunun kendisine emanet edilen kamusal köşede dile getirilmesi diye adlandırılabilir, eleştirilebilir ama durum pek öyle değil.

Üstelik Strasburg’un coğrafi özellikleri alternatif hava ulaşımına cevaz veren bir bir konumda; THY’nin Strasburg uçuşlarını iptal etmesinden sonra bu hatta bir özel şirketin de gireceği konuşuluyor yani aslında bu hattı sık kullananlar için özel bir sorun pek yok.

Ama, özel bir sorunun olmamasına karşın kanımca THY’nin bu uygulamasının ciddiye alınması gerekebilecek kamusal sorunlara yol açabileceği ortada.

Strasburg ve civarı çok sayıda türk işçisinin ve ailelerinin yaşadığı bir bölge ama bundan çok daha önemlisi bu kentin, Strasburg’un, Brüksel’den sonra Avrupa’nın ikinci en önemli Avrupa siyaseti merkezi olması.

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin merkezi Strasburg’da ve Konsey’in Parlamenterler Meclisi’ne sekizi Adalet ve Kalkınma Partisi’nden on iki milletvekilimiz üye; Adalet ve Kalkınma Partisi’ne, Anayasa Mahkemesi nihai kararını vermeden, kapatma istemiyle açılan davanın çok sert bir dille eleştirildiği, böyle bir kapatma karar çıkarsa Türkiye’nin tekrar gözlem altında ülke statüsüne dönebileceği ihsas edilen kararın üretildiği Meclis bu Meclis.

Üyesi olmak istediğimiz Avrupa Birliği’nin insan hakları, temel hak ve özgürlükler kriterlerinin üretildiği yer de yine Avrupa Konseyi, yani Strasburg.

Strasburg’da ayrıca Avrupa Konseyi’nden ayrı olarak Avrupa Birliği’nin Parlamento binası da var ve oturumların bir kısmı bu binada yani yine Strasburg’da yapılıyor.

Tüm bunlardan önemli olmak üzere yine Avrupa Konseyi bünyesinde çalışan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Strasburg’da ve bu mahkemede Türkiye’ye karşı açılmış binlerce dava var ve bu davaların davacıları çok büyük oranda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bu insanlar, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle hem dava açmak hem de davalarına katılmak için Strasburg’a gidiyorlar.

THY’nin seferlerini iptal etme kararı aldığı söylenen Strasburg kurucu üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi’nin merkezinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve kısmen de olsa Avrupa Birliği Parlamentosu’nun olduğu bir kent, bunu unutmayalım.

Hükümetin, özel bütçeli bir devlet şirketi THY’nin aldığı bu karardan haberi var mı bilemiyorum ama meseleye dışarıdan baktığınızda bu karar, üstelik kararı alan kurum bir devlet kurumuysa, Türkiye’nin Avrupa ve Avrupa Birliği üyeliği perspektifinin, ne yalan söyleyeyim, Türkiye’nin içinden bile çok ciddiye alınmadığı görüntüsünü veriyor.

THY yetkililerinin bu kararı belirli kar-zarar dengeleri üzerinden aldıklarına kuşku yok, karlılık kriterleri bazında THY iyi de işletilen bir şirket, bu açıdan kutlamak da gerekiyor ama THY aynı zamanda bir kamu kurumu ve belirli dengeleri, perspektifleri de gözetmek zorunda.

THY yönetimi meseleyi tümüyle kar maksimizasyonu açısından görebilir, bu da çok önemli bir başarı ve perspektiftir, ama o zaman da bir kamu tekeli (tekel demek illaki de ilgili piyasada tek şirket olmak demek değildir) olarak kullandığı kimi ayrıcalıkları da terketmek ve hisseleri kamuya ait ama ayrıcalıksız bir şirket olarak faaliyet göstermek durumundadır.

AB sürecine ivme kazandıracağını söyleyen bir siyasal iktidarın olduğu ülkemizde Strasburg hattının kapatılması sonrası Brüksel uçuşları da iptal olursa şaşmamak gerekecek demektir.

Üstelik THY belirli bir süredir Hartum’a (El Beşir’in ülkesi Sudan’a) düzenli sefer koymuş iken.

Ben de bu Hartum hattının kar-zarar hesabını doğrusu bir vergi mükellefi olarak merak etmeye başladım.

Star Gazetesi

"THY'NİN TUHAF KARARI"

Yorumlar

havacı ~ 16 yıl önce
sayın yazar size bi köşe verilmiş sizde ordan keyfinize göre yazmışsınız kendi düşüncelerinizi yani işinize nasıl gelmişse size şunu söliyim hartum a giden ucaklar gidiştede geliştede dolu siz bırakın bu arap düşmanlığınıda gidin avrupalının kapısında uşaklık yapın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air ~ 16 yıl önce
Sahsen ben kullaniyordum o hatti.Benim gibi de bir suru insan var tahminimce, orada yasayan bir siri turk vatandasi var. Kotu oldu...o hatta rekabete dayanamadilar da mi kapatiyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsaf ~ 16 yıl önce
Saçmalamayın lütfen... İstanbul'dan Strasbourg'a gitmek için tek yol THY mi de kendini düşündüğü için yazsın... Size takılan at gözlüklerine o kadar alışmışsınız ki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
bence bu yazinin tek amaci artik rahat rahat strasburg'a gidemeyecek birinin elindeki imkanini da kullanarak belki bunun iptal ettirebilimiyim? eskisi gibi aktarmasiz gidebilir miyim? dusuncesidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000