08 Şubat 2012, Çarşamba 10:21:56

THY'NİN KONTROLÜNDE OLMAYAN ŞEYLER VAR!

Bugün gazetesi yazarı Tarık Toros, bugünkü köşe yazısında geçtiğimiz günlerde havacılık sektöründe yaşanan rötar-iptal durumlarını kaleme aldı. İşte Toros'un o yazısı...
  • ya kardeşim sen neden bahs ediyorsun tabiki uçaklar rotara girer uçak altında çalışan kaç kişi var önce bunu bir araştır bakalım ben söyleyeyim uçak altında 1 harekatcı 2POTABAŞI 3BARKOTCU 4İKİ TANE İŞCİ VAR YANİ TOPLAMDA 4 KİŞİ ÇALIŞIYOR ROTAR OLMASINDA NE OLSUN BE VERDİLERİ MAAŞ YETMEDİĞİ İÇİN İŞİ BIRAKIPDA GİDEN ÇOK KİŞİ VAR AMA AZ MAAŞLA GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR BEN NERDE İŞ BULABİLİRİM DEYİPTE ÇALIŞNLAR VAR MECBURLAR BE KARDEŞİM MECBURLAR
  • ya kardeşim hep avrupadan bahsediyorsunuz adamların herşeyde alt yapısı hazır her şeyi ince ayrıntısına hesaplayıp ondan sonra sistemi yerleştiriyor.burada da senin gibi cahiller çıkıp sanki meydan için herşey hazır da tutup ayırmayı azaltıyor sorumluluğuda çalışanlar alsın diyor.yeter be kardeşim yeter daha atco lar ne sorumluluğu alacak!!! kaza kırım mı facia mı yaşatmak istiyorsunuz bre cahiller.bi meydanın etrafına bi,park yeri körük sayısına bi bak sonrada bu meydanın iniş kalkış kapasitesini bu bahsettiğin avrupalılar kaç hesaplamış bi öğren bakalım. her kapasitenin aşıldığı saat yük kime sorumluluk kime biniyor onları gelde bi gösterelim.thy yöneticileri edasıyla konuşma gel işin doğrusu neymiş bi de bizden dinle!!!!!!!!!!
  • '' Kule çok önemli. Modernize edilmesi ve profesyonelleşmesi gerek. '' Bu ne ya... Sarhoş muhabbeti gibi.. Başı sonu içeriği omayan bir söz..Hıncal uluç,sevilay yükselirden sonra yeni bir vaka daha... siz ikramı,hostes üniformasını, uçak deseni ni falan eleştirin ....yaklaşmayın buralara...
  • bir iç bir dış hatta kokpitte de uçurdukmu tamamdır. slot , deicing falan da anlatıldımı artık problem çıkmaz.
  • olmak devletde olamaz.bu bir.ikincisi personel politikası yanlış.personeli sözleşmeli yapmıcan.yöneticileri sözleşmeli yapacaksınki göreceksin performansı.yönetici devlet garantisinde çalışan sözleşmeli,sonuç korkak söz dinleyen insiyatif kullanamayan personel,cezası sadece kınama vs olan yönetici. bu tip personel istihdamı hatalıdır.özel şirketlerde hedef belirlenir gerçekleşmezse yönetici gider.devletde tam tersi personel gider...
  • Bir arada Sevilay Yükselir isminde bir gazeteci çıkmış ve kulaktan dolma bilgilerle ATCO ları eleştirmişti,sonra aldılar bu hanfendiyi İstanbula götürüp anlatıp gösterdiler doğru olanını bir sonraki yazısında da ATCO lardan hepsi birer dahi nasıl yapıyolar bu işi anlayamadım çok özür dilerim diye yazmıştı,bütün gazetcileri tek tek alıp hava trafik ünitelerine mi götürmek gerekiyor acaba veya işin uzmanları olarak bizi güldüren bu haberleri görünce başka konularla alakalı yazılarada inanmamak mı lazım acba.İnsan üzülüyor bu kadar bilgisizce yazılanları görünce.
  • BAGAJ: SİVİLHAVACILIKTA BAGAJ KALMASI NORMAL GÖRÜŞ MESAFESİ: TÜRKSİVİL HAVACILIĞINDA PİLOTLARIN YAŞ ORTALAMASI ULUSLARARASI NORMLARDA ÜÇÜNCÜ SINIF KATEGORİSİNDEDİR YAŞ ORTALAMASI DÜŞTÜKCE GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞER KALKIŞ OLUR UÇUŞLARIN AKSAMASI: ÇOK KERELER YAZDIM HAVAYOLU TARİFE MÜDÜRLÜKLERİ ORTAK UCUŞ ORTAMINI YARATMALI KUYRUK KUYRUĞA AYNI MERKEZE UCUŞ YAPILMAMALI KULE: SİVİLHAVACILIK HARİTASINI ACIN AVRUPADAN ASYAYA GEÇİŞLERDE TEK KONTROK NOKTASI İSTANBUL ATATÜRK HAVA LİMANI KULE PİST: EVET ÜÇ TANE PARELEL PİST VAR AMA O ÜÇ PİSTDEN KAÇ TAESİNE HALKALI YÖNÜNDEN SAĞLIKLI YAKLAŞMA YAPILABİLİYOR YAPMAYA CALIŞAN RADİSONSAS OTELİNE KAFADAN GİRER ONUN İÇİN ÜÇ PARALEL PİSTTEN İKİSİ HALKALI TARAFINDAN İNİŞ İÇİN KULLANILAMIYOR SAYGILARIMLA ŞARHOŞAHTAPO
  • Konuyu en iyi bilmesi gereken DHMİ'nin genel müdürü kalkıp bu ifadeleri kullanırsa gazeteci ne yapsın. Asıl DHMİ yetkilileri şartlar CAT 3 minimumunun altına düştüğünde Esenboğa gibi güya uluslararası bir meydanda ATIS ve RVR cihazlarının neden gayrifaal olduğunu açıklasınlar.
  • 40 dakika de-icing yapan uçak varken hala rötarları hava trafiğe bağlayıp, havacılıkla ilgili yorum yapan hatta havacı geçinen insanlara sadece gülüyorum.
  • Ben buna klavye silahşörlüğü derim. Masa başına oturan üfürüyor arkadaş, hadi yolcudan ikramdan bilumum kabin eleştirini yapda taa iniş sistemine kadar girersen bilmem kaç yıllık ILS i ILC yapman çok normal. ILC ile sıfır görüşte uçak inebilirmişte firmalar 150 metrenin altında riske girmek istemiyormuşta peeeh ne çok bilen yazarımız var. CAT3 diye bişey demişler (allahtan onu başka bişey yazmamış) yazmış ha yazmış. Rotarmış, rotarın esas sebebi bunlar gibi işgüzarlar.
En haklı yolcu...

Bu başlık, vurgulama biçiminize göre, 3-4 farklı anlama gelebilir.

Yani... "Yolcu her zaman haklıdır" manasına gelebileceği gibi, "Herkesin haklılık payı var ama yolcunun haklılığı daha fazla" anlamı da çıkabilir...
Bir de şu var: "Yığınla neden var. Sorumluları da belli. Fakat elde olmayan şeyler de var yani. Yolcu bunları göze alacak. Her yola çıkanın vaktinde hedefine ulaşacağını kim garanti edebilir. Ama müşteri de velinimetimiz. Ne dese haklıdır."
Söz konusu Türk Hava Yolları olunca... Sanırım en doğru tanımlama, sonuncusu olsa gerek.
Son iki haftadır, ağır kış koşulları yaşanıyor. Buzlanma, kar, tipi ve sisten yığınla uçuş iptal oldu. Yapılabilenler ise saatlerce rötardan sonra gerçekleşebildi.
Bir gerçek var ki, krizi yönetme biçimi sorunlu. Çünkü bir uçuş planlamasının başından sonuna, tek merci yok. Kurumlar yan yana çalışıyor. Senkronizasyonda problem olunca, zincirleme erteleme ve iptaller yaşanıyor.
Son iki haftadır, senkronizasyonda sorun oldu mu?
Evet oldu. Problem de burada zaten.

Sorun havada değil yerde!

Misal... İstanbul'da ikisi paralel üç pist var. Fakat iki pist aktif. Paralel pist, diğerine çok yakın yapıldığı için sadece yedek pist olarak tutuluyor. Hele, ters esen rüzgar pistlerden birini etkileyince büyük bir kaos yaşanıyor.
Türkiye'de, iniş kalkışlarda uçaklar arasında mil mesafesi, Avrupa'ya göre biraz fazla. Bu azalırsa, daha seri iniş kalkışlar olabilir.
Yine THY'nin kontrolünde olmayan şeyler var. Kule çok önemli. Modernize edilmesi ve profesyonelleşmesi gerek.
İki ya da üç uçuşta sorun yaşanırsa, bu tolere edilebiliyor belki ama sayı artınca zincirleme krizler yaşanıyor. Neredeyse bütün uçuşlar karşılıklı. Yani, bir uçağın Van'dan İstanbul'a vaktinde kalkabilmesi için, İstanbul'dan gelen uçağın Van'a rötarsız ulaşması gerek. İstanbul'dan kalkan uçak da hangarda beklemiyor, o da bir başka yerden geldiğine göre... Varın gerisini siz hesap edin.
THY filosunda 179 uçak var. 40 iç hat, 149 dış hat olmak üzere toplam 189 noktaya uçuyor.
179 uçak, günde yaklaşık 1000 sefer yapıyor. Demek ki uçak başına düşen sefer sayısı 5'ten fazla.
Sadece geçen hafta yoğun kar yağışından dolayı, iki günde (salı ve çarşamba) iptal edilen sefer sayısı 900'ü bulmuş. THY'den yetkililerle görüştüm. Bu büyük kaosun toparlanması bile 3-4 gün sürmüş.
Şunu da unutmayalım: İstanbul, Avrupa'nın en önemli aktarma merkezi.
İptal ve ertelemeler yüzünden iki günde 10 bin yolcuya otel ayarlanmış. İkinci gün oteller tıkanmış.

Ankara'daki sis bulutu

Doğru, Esenboğa yoğun sis alan bir bölgeye kurulmuş, baştan hata yapılmış. Ama yakın zamanda havalimanında ILC yani yaklaşma sistemleri CAT3 seviyesine çıkarıldı. Bu, sıfır görüşte bile uçak inebilir demek... Ama firmalar genelde 150-200 metrenin altında riske girmiyor.
Dedim ya... Bizim güvenlik standartlarımız biraz yüksek. Dünyanın hiçbir yerinde olmadığı halde, bizde terminale girişte üst ve bagaj araması sıkı tutuluyor.
Yolcuyla başladık onunla bitirelim.
Uçak yolcusunun iki temel sıkıntısı var: Uçakta beklemek ve bilgiye geç ulaşmak...
Yukarıda binde birini saydığım sorunların hiçbiri yolcuyu enterese etmiyor. Etmez de...
En haklı yolcu!..

Tarık Toros / Bugün

THY'NİN KONTROLÜNDE OLMAYAN ŞEYLER VAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 12 yıl önce
ya kardeşim sen neden bahs ediyorsun tabiki uçaklar rotara girer uçak altında çalışan kaç kişi var önce bunu bir araştır bakalım ben söyleyeyim uçak altında 1 harekatcı 2POTABAŞI 3BARKOTCU 4İKİ TANE İŞCİ VAR YANİ TOPLAMDA 4 KİŞİ ÇALIŞIYOR ROTAR OLMASINDA NE OLSUN BE VERDİLERİ MAAŞ YETMEDİĞİ İÇİN İŞİ BIRAKIPDA GİDEN ÇOK KİŞİ VAR AMA AZ MAAŞLA GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR BEN NERDE İŞ BULABİLİRİM DEYİPTE ÇALIŞNLAR VAR MECBURLAR BE KARDEŞİM MECBURLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ya kardeşim hep avrupadan bahsediyorsunuz adamların herşeyde alt yapısı hazır her şeyi ince ayrıntısına hesaplayıp ondan sonra sistemi yerleştiriyor.burada da senin gibi cahiller çıkıp sanki meydan için herşey hazır da tutup ayırmayı azaltıyor sorumluluğuda çalışanlar alsın diyor.yeter be kardeşim yeter daha atco lar ne sorumluluğu alacak!!! kaza kırım mı facia mı yaşatmak istiyorsunuz bre cahiller.bi meydanın etrafına bi,park yeri körük sayısına bi bak sonrada bu meydanın iniş kalkış kapasitesini bu bahsettiğin avrupalılar kaç hesaplamış bi öğren bakalım. her kapasitenin aşıldığı saat yük kime sorumluluk kime biniyor onları gelde bi gösterelim.thy yöneticileri edasıyla konuşma gel işin doğrusu neymiş bi de bizden dinle!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
'' Kule çok önemli. Modernize edilmesi ve profesyonelleşmesi gerek. '' Bu ne ya... Sarhoş muhabbeti gibi.. Başı sonu içeriği omayan bir söz..Hıncal uluç,sevilay yükselirden sonra yeni bir vaka daha... siz ikramı,hostes üniformasını, uçak deseni ni falan eleştirin ....yaklaşmayın buralara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bir iç bir dış hatta kokpitte de uçurdukmu tamamdır. slot , deicing falan da anlatıldımı artık problem çıkmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
olmak devletde olamaz.bu bir.ikincisi personel politikası yanlış.personeli sözleşmeli yapmıcan.yöneticileri sözleşmeli yapacaksınki göreceksin performansı.yönetici devlet garantisinde çalışan sözleşmeli,sonuç korkak söz dinleyen insiyatif kullanamayan personel,cezası sadece kınama vs olan yönetici. bu tip personel istihdamı hatalıdır.özel şirketlerde hedef belirlenir gerçekleşmezse yönetici gider.devletde tam tersi personel gider...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir arada Sevilay Yükselir isminde bir gazeteci çıkmış ve kulaktan dolma bilgilerle ATCO ları eleştirmişti,sonra aldılar bu hanfendiyi İstanbula götürüp anlatıp gösterdiler doğru olanını bir sonraki yazısında da ATCO lardan hepsi birer dahi nasıl yapıyolar bu işi anlayamadım çok özür dilerim diye yazmıştı,bütün gazetcileri tek tek alıp hava trafik ünitelerine mi götürmek gerekiyor acaba veya işin uzmanları olarak bizi güldüren bu haberleri görünce başka konularla alakalı yazılarada inanmamak mı lazım acba.İnsan üzülüyor bu kadar bilgisizce yazılanları görünce.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BAGAJ: SİVİLHAVACILIKTA BAGAJ KALMASI NORMAL GÖRÜŞ MESAFESİ: TÜRKSİVİL HAVACILIĞINDA PİLOTLARIN YAŞ ORTALAMASI ULUSLARARASI NORMLARDA ÜÇÜNCÜ SINIF KATEGORİSİNDEDİR YAŞ ORTALAMASI DÜŞTÜKCE GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞER KALKIŞ OLUR UÇUŞLARIN AKSAMASI: ÇOK KERELER YAZDIM HAVAYOLU TARİFE MÜDÜRLÜKLERİ ORTAK UCUŞ ORTAMINI YARATMALI KUYRUK KUYRUĞA AYNI MERKEZE UCUŞ YAPILMAMALI KULE: SİVİLHAVACILIK HARİTASINI ACIN AVRUPADAN ASYAYA GEÇİŞLERDE TEK KONTROK NOKTASI İSTANBUL ATATÜRK HAVA LİMANI KULE PİST: EVET ÜÇ TANE PARELEL PİST VAR AMA O ÜÇ PİSTDEN KAÇ TAESİNE HALKALI YÖNÜNDEN SAĞLIKLI YAKLAŞMA YAPILABİLİYOR YAPMAYA CALIŞAN RADİSONSAS OTELİNE KAFADAN GİRER ONUN İÇİN ÜÇ PARALEL PİSTTEN İKİSİ HALKALI TARAFINDAN İNİŞ İÇİN KULLANILAMIYOR SAYGILARIMLA ŞARHOŞAHTAPO

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Konuyu en iyi bilmesi gereken DHMİ'nin genel müdürü kalkıp bu ifadeleri kullanırsa gazeteci ne yapsın. Asıl DHMİ yetkilileri şartlar CAT 3 minimumunun altına düştüğünde Esenboğa gibi güya uluslararası bir meydanda ATIS ve RVR cihazlarının neden gayrifaal olduğunu açıklasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
40 dakika de-icing yapan uçak varken hala rötarları hava trafiğe bağlayıp, havacılıkla ilgili yorum yapan hatta havacı geçinen insanlara sadece gülüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben buna klavye silahşörlüğü derim. Masa başına oturan üfürüyor arkadaş, hadi yolcudan ikramdan bilumum kabin eleştirini yapda taa iniş sistemine kadar girersen bilmem kaç yıllık ILS i ILC yapman çok normal. ILC ile sıfır görüşte uçak inebilirmişte firmalar 150 metrenin altında riske girmek istemiyormuşta peeeh ne çok bilen yazarımız var. CAT3 diye bişey demişler (allahtan onu başka bişey yazmamış) yazmış ha yazmış. Rotarmış, rotarın esas sebebi bunlar gibi işgüzarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000