19 Kasım 2015, Perşembe 09:21:16

THY'nin Katmandu kazasında rapor açıklandı

Türk Hava Yolları’nın Katmandu’da pistten çıkan Airbus 330 tipi uçağına ilişkin final raporu yayınlandı. İşte raporun tamamı…
  • Tüm ekibe, yolculara ve THY' ye bir kez daha büyük geçmiş olsun. Tüm kaza ve olaylardan sonra sebep ve sonuç incelenirken sorulan sorulardan biri, "Önlenebilir miydi?" diğeri ise "Tekrar yaşanmaması için ne yapmak gerekir" sorularıdır. Hiç bir zaman hesap sorma, cezalandırma ve linç etme asla amaçlanmaz. Havacılık tarihinin gelişimi, hata olasığının tesbit edilmesi ve bu olasılığın giderilmesi ile mümkün olmuştur. Kimsenin kimseyi yargılamak haddine değil. 14.000 saatten fazla uçuşu olan bir Kaptan Pilot ile 7000 saaten fazla uçuşu olan bir F/O yu hangi tecrübenizle, neye dayanarak ve ne cüretle yargılamaya kalkıyorsunuz? Bundan çok daha kötü olayları herkes yaşayabilir. Hata yapılması ihtimal dahilinde ise o hata eninde sonunda kendini gösterir. Hiç kimse 107 kişi hayatını kaybettiğinde İçişleri Bakanının, Emniyet Genel Müdürünün, Valinin kellesini almadı, asıp kesmedi. Bu tür olaylarda derdiniz ne sizin? Nasıl bir kültürsüzlük bu?
  • Bak DOSTUM! Cahil ile dost olma İlim bilmez, İrfan bilmez, Söz bilmez, Üzülürsün Saygısızla dost olma Usul bilmez, Adap bilmez, Sınır bilmez, Üzülürsün Aç gözlü ile dost olma İkram bilmez, Kural bilmez, Doymak bilmez, Üzülürsün Görgüsüzle dost olma Yol bilmez, Yordam bilmez, Kural bilmez, Üzülürsün Kibirliyle dost olma Hal bilmez, Ahval bilmez, Gönül bilmez, Üzülürsün. Ukalayla dost olma Çok konuşur, Boş konuşur, Kem konuşur, Üzülürsün. Namertle dost olma Mertlik bilmez, Yürek bilmez, Dost bilmez, Üzülürsün. - İlim bil, İrfan bil, Söz bil - İkram bil, Kural bil, Doyum bil - Usul bil, Adap bil, Sınır bil - Yol bil;Yordam bil, - Hal bil, Ahval bil, Gönül bil - Çok konuşma, Boş konuşma, Kem konuşma - Mert ol, Yürekli ol, - Kimsenin umudunu kırma. Sen seni bil, Ömrünce yeter sana.
  • Motor, on takim ve govdede hasar var diyor, durum nedir
  • Bu şartlarda görerek iniş yapmaya çalışan pilotları alkışlamak lazım.. Hatanın kimde olduğu açık zaten rapora gerek yoktu.. https://www.youtube.com/watch?v=GkLUriZPqIM
  • Tüm eğitimlerde karar yüksekliğinde (decision heigh - minimum) pistle görsel temas kurulmadığında pas geçilip, gerekirse alternatif meydana yönelme konusunda tavsiyeler veriliyor. Bu yüzden sizin bahsettiğiniz bu tür "ufak" güncellemeler asla bahane olamaz. Ayrıca kırımdan bir kaç gün önce youtube'a o uçuşun yolcularından birinin tarafından yüklenen videosuna göre görüş mesafesi 0'a yakın ve uçak direk pistin dışına teker koyuyor. Bu yüzden iniş için karar yüksekliğinde pistle görsel temas kurulması gerekiyor. CATIII Yaklaşmada bile karar yüksekliği belirleniyor..
  • Peki ucak kullanılabilecekmi ?
  • Simdi kimseyi iyi pilot kotu pilot diye damgalamak olmaz. THY deki meslektaslarim isini bilen, kaliteli disiplinli pilotlar. Ben amerikada ucuyorum, burada egitim alirken egitmenimin hic unutmadigim bir lafi vardi oda; "The cost of going around and losing 15 minutes and some fuel is way too less than the cost of a crash landing." Pas Gecmek acemi pilotun degil, profesyonel pilotlugun gostergesidir. Emniyetli ucuslar.
  • arkadaşlar eger pilotlar kusurlu bulunmuşsa sigorta para ödemesi yaparmı yada böyle kal olmuş uçakların sigorta mevzuatı bu konuda ne diyor bilen varmı
  • Rapordan alıntı aşağıda. Bunun sorumluluğu nedir, kime aittir? Uçağın otopilot ve sistemleri ile takip ettiği profilin hatalı olduğu yazıyor. "However, it appears that the coordinates of the displaced threshold were not on the runway centreline, but offset from about 26m on the left of the runway centreline. Below plot shows comparison between previous runway threshold coordinates with AIP supplement’s based on Google Earth." Rapordan resme bakınız, vahim.
  • Rapora bakınca pilotların sayfasında Kaptanın A330 ile uçuş saati 167 saat mı yazıyordu dikkatinizi çekti mi? Yorum yapabilirseniz sevinirim. Toplam uçuş saati 14.000 ama bu tipte yeni mi uçuyor Capt.

Türk Hava Yolları’nın Katmandu’da pistten çıkan Airbus 330 tipi uçağına ilişkin final raporu yayınlandı. 

4 Mart 2015’te Nepal’in başkenti Katmandu’da pistten çıkan THY’ye ait TC-JOC kuyruk tescilli Airbus 330’a ilişkin nihai kaza raporu hazırlandı. Nepal sivil havacılık otoritesi tarafından hazırlanan 47 sayfalık kaza raporunda THY pilotlarının pisti pas geçmesi gerekirken inişte ısrar etmeleri ve meteorolojik şartları yeteri kadar incelemedikleri vurgulandı.

İşte İngilizce olarak hazırlanan o raporun tamamı:


 

THY'nin Katmandu kazasında rapor açıklandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

Kültür ~ 8 yıl önce
Tüm ekibe, yolculara ve THY' ye bir kez daha büyük geçmiş olsun. Tüm kaza ve olaylardan sonra sebep ve sonuç incelenirken sorulan sorulardan biri, "Önlenebilir miydi?" diğeri ise "Tekrar yaşanmaması için ne yapmak gerekir" sorularıdır. Hiç bir zaman hesap sorma, cezalandırma ve linç etme asla amaçlanmaz. Havacılık tarihinin gelişimi, hata olasığının tesbit edilmesi ve bu olasılığın giderilmesi ile mümkün olmuştur. Kimsenin kimseyi yargılamak haddine değil. 14.000 saatten fazla uçuşu olan bir Kaptan Pilot ile 7000 saaten fazla uçuşu olan bir F/O yu hangi tecrübenizle, neye dayanarak ve ne cüretle yargılamaya kalkıyorsunuz? Bundan çok daha kötü olayları herkes yaşayabilir. Hata yapılması ihtimal dahilinde ise o hata eninde sonunda kendini gösterir. Hiç kimse 107 kişi hayatını kaybettiğinde İçişleri Bakanının, Emniyet Genel Müdürünün, Valinin kellesini almadı, asıp kesmedi. Bu tür olaylarda derdiniz ne sizin? Nasıl bir kültürsüzlük bu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcular ~ 8 yıl önce
Bak DOSTUM! Cahil ile dost olma İlim bilmez, İrfan bilmez, Söz bilmez, Üzülürsün Saygısızla dost olma Usul bilmez, Adap bilmez, Sınır bilmez, Üzülürsün Aç gözlü ile dost olma İkram bilmez, Kural bilmez, Doymak bilmez, Üzülürsün Görgüsüzle dost olma Yol bilmez, Yordam bilmez, Kural bilmez, Üzülürsün Kibirliyle dost olma Hal bilmez, Ahval bilmez, Gönül bilmez, Üzülürsün. Ukalayla dost olma Çok konuşur, Boş konuşur, Kem konuşur, Üzülürsün. Namertle dost olma Mertlik bilmez, Yürek bilmez, Dost bilmez, Üzülürsün. - İlim bil, İrfan bil, Söz bil - İkram bil, Kural bil, Doyum bil - Usul bil, Adap bil, Sınır bil - Yol bil;Yordam bil, - Hal bil, Ahval bil, Gönül bil - Çok konuşma, Boş konuşma, Kem konuşma - Mert ol, Yürekli ol, - Kimsenin umudunu kırma. Sen seni bil, Ömrünce yeter sana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ee ucak ne olacak ~ 8 yıl önce
Motor, on takim ve govdede hasar var diyor, durum nedir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hatalı ~ 8 yıl önce
Bu şartlarda görerek iniş yapmaya çalışan pilotları alkışlamak lazım.. Hatanın kimde olduğu açık zaten rapora gerek yoktu.. https://www.youtube.com/watch?v=GkLUriZPqIM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Raporcuya ~ 8 yıl önce
Tüm eğitimlerde karar yüksekliğinde (decision heigh - minimum) pistle görsel temas kurulmadığında pas geçilip, gerekirse alternatif meydana yönelme konusunda tavsiyeler veriliyor. Bu yüzden sizin bahsettiğiniz bu tür "ufak" güncellemeler asla bahane olamaz. Ayrıca kırımdan bir kaç gün önce youtube'a o uçuşun yolcularından birinin tarafından yüklenen videosuna göre görüş mesafesi 0'a yakın ve uçak direk pistin dışına teker koyuyor. Bu yüzden iniş için karar yüksekliğinde pistle görsel temas kurulması gerekiyor. CATIII Yaklaşmada bile karar yüksekliği belirleniyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lido ~ 8 yıl önce
Guncellenmeyen chart centerline I pistin kenarina hizaliyor.
Yusi ~ 8 yıl önce
Peki ucak kullanılabilecekmi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IYI PILOT DEDIGIN ~ 8 yıl önce
Simdi kimseyi iyi pilot kotu pilot diye damgalamak olmaz. THY deki meslektaslarim isini bilen, kaliteli disiplinli pilotlar. Ben amerikada ucuyorum, burada egitim alirken egitmenimin hic unutmadigim bir lafi vardi oda; "The cost of going around and losing 15 minutes and some fuel is way too less than the cost of a crash landing." Pas Gecmek acemi pilotun degil, profesyonel pilotlugun gostergesidir. Emniyetli ucuslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa ~ 8 yıl önce
İyi pilot dediğin rumuzlu arkadaş pas geçme konusunda güzel söylemişsin.Amerikada pas geçme profesyonelliğin göstergesi fakat burada acemiliğin göstergesi olarak sayılıyor.Hatta yolcular pilot için acemi tabirini kullanıyor.Tabi buradaki pilotların çoğu egolu olunca onlarda pas geçmeyi kabullenemiyor.Hocam Amerikada uçuyorum derken bölgesel hava yollarındamı?Yoksa Büyük havayollarında mı uçuyorsunuz?Benim kendi görüşüm ama o bölgesel havayollarında uçan pilotların zor yaşam şartlarını görünce dedimki asıl pilotlar oradaki pilotlarmış dedim.Burdakiler ise hayatlarını yaşıyor dedim.Size iyi uçuşlar
hobi ~ 8 yıl önce
arkadaşlar eger pilotlar kusurlu bulunmuşsa sigorta para ödemesi yaparmı yada böyle kal olmuş uçakların sigorta mevzuatı bu konuda ne diyor bilen varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir a ~ 8 yıl önce
Rapordan alıntı aşağıda. Bunun sorumluluğu nedir, kime aittir? Uçağın otopilot ve sistemleri ile takip ettiği profilin hatalı olduğu yazıyor. "However, it appears that the coordinates of the displaced threshold were not on the runway centreline, but offset from about 26m on the left of the runway centreline. Below plot shows comparison between previous runway threshold coordinates with AIP supplement’s based on Google Earth." Rapordan resme bakınız, vahim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Capt 167 saat ~ 8 yıl önce
Rapora bakınca pilotların sayfasında Kaptanın A330 ile uçuş saati 167 saat mı yazıyordu dikkatinizi çekti mi? Yorum yapabilirseniz sevinirim. Toplam uçuş saati 14.000 ama bu tipte yeni mi uçuyor Capt.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000