27 Temmuz 2008, Pazar 08:11:09

THY'nin ikinci dalya atağı

Büyüme hızıyla dünyadaki havacılık uzmanlarını bile şaşırtan THY, geçtiğimiz günlerde 107. uçağını da teslim aldı. Önümüzdeki 10 yılda 200 uçağa ulaşmayı ve 2023’te 300 uçaklık dev bir filoyu hedefliyorlar.
  • THY nin başarıları ve büyüme hızı tüm dünyayı etkilemiş ve sınıfını başarılı bir şekilde geçmişken üst yönetim alt yönetim gibi bir ayırıma gitmek ve de yazara çirkin ithamlarda bulunmak konuya hakim olamamaktır. Unutulmamalı ki başarı mutlak bir takım çalışmasını gerektirir, doğaldır ki takıma uyum sağlayamayanlar elimine olacaktır, bunu; yönetim kimi çıkaralım diye düşünüyor gibi yorumlamak ön yargılı davranmaktır. Alet işler el övünür, elbette alt kadro görevini aksaksız yerine getirecek, beyin takımı da doğru kararlar verecek. İşte THY bunu başarmıştır. THY nin tüm çalışanlarını kutlamak gerekir...
  • Tolga bey uçak almak maharet değil uçak uçurmak maharettir.bi kere thy nin üst değil alt kadrosu çok iyidir.sadece pilot lar yoktur .teknik ,bilet satış,operation....gibi bölümler vardır.thy 10 günlük bi periyodu planlayamıyor kimi atsam düşüncesiyle siz 15 seneden bahsediyorsunuz.Haber yaparken biraz ciddi olalım .yalakalık başka tabii....

Büyüme hızıyla dünyadaki havacılık uzmanlarını bile şaşırtan THY, geçtiğimiz günlerde 107. uçağını da teslim aldı. Önümüzdeki 10 yılda 200 uçağa ulaşmayı ve 2023’te 300 uçaklık dev bir filoyu hedefliyorlar.

THY’nin Türkiye’nin coğrafyasından kaynaklanan ciddi bir avantajı var. Yönetim, bence 11 Eylül sonrası yaşanan tüm krizlerin ardından sektörün toparlanma rüzgarını ticari olarak doğru kullandı. Havacılık tabiriyle ‘Tail wind/Kuyruk rüzgarı’nı arkalarına alarak süratle büyüyor. Tabii ki bu esnada sancılar oluyor, olumsuz eleştiriler de alıyorlar. Havacılıkta taviz verilmeyecek iki konu vardır; emniyet ve ticaret.

Netice itibarıyla matematik olarak her ikisinde de başarılılar. Bu sonuçlardan dolayı gelinen noktada zafer sarhoşluğu ya da ego illüzyonu yaşamamaları ise çok önemli. Zira havacılık tarihi bu nedenlerden dolayı belli bir büyümeden sonra küçülen veya sektör dışına itilen birçok örnekle dolu.

THY’nin iş planı başarıyla çalışıyor görünüyor. Politik desteğe sahip pragmatik ve ticari zihniyeti kuvvetli bir üst yönetimleri var. Pilot kadroları ise deneyimli, disiplin sahibi askeri kökenli pilotlar ve iyi eğitimli, refleksleri kuvvetli genç pilotlarla dolu. Ancak geçtiğimiz günlerde başarılı kaptan pilot Bahadır Altan’ın görevine son verilmesinden dolayı motivasyonları negatif etkilenmiştir diye düşünüyorum. Altan’ın işten çıkarılma kararı yönetimin verdiği, doğruluğu ya da yanlışlığı kendilerini ilgilendiren bir konu. Fakat uçucu ekip motivasyonlarının çok önem taşıdığı bu sektörde bence üzerinde hassasiyetle durulması gerekiyor.

THY geçtiğimiz yıl açtığı Flight Academy ile kendi pilotlarını yetiştimeye başlayarak geleceğe yönelik doğru bir karar aldı. Buradan mezun olacak gençlerin özellikle ilk yıllarda kıdemli kaptanlardan öğrenecek çok şeyleri olacak. 2023 hedefleri 300 uçak olunca, THY’nin askeri ve sivil alanlardan birçok pilot ihtiyacı olacağı gibi bu pilotların takım ruhu ile homojenize edilmesi zorunluluğu var. Askeri eğitimden gelen disiplin ile özel sektörün dinamizmi ve esnekliği birleştiği zaman ortaya yenilmez bir armada çıkacaktır.

Tolga TURGUT

THY'nin ikinci dalya atağı

Yorumlar

Acep1 ~ 16 yıl önce
THY nin başarıları ve büyüme hızı tüm dünyayı etkilemiş ve sınıfını başarılı bir şekilde geçmişken üst yönetim alt yönetim gibi bir ayırıma gitmek ve de yazara çirkin ithamlarda bulunmak konuya hakim olamamaktır. Unutulmamalı ki başarı mutlak bir takım çalışmasını gerektirir, doğaldır ki takıma uyum sağlayamayanlar elimine olacaktır, bunu; yönetim kimi çıkaralım diye düşünüyor gibi yorumlamak ön yargılı davranmaktır. Alet işler el övünür, elbette alt kadro görevini aksaksız yerine getirecek, beyin takımı da doğru kararlar verecek. İşte THY bunu başarmıştır. THY nin tüm çalışanlarını kutlamak gerekir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Tolga bey uçak almak maharet değil uçak uçurmak maharettir.bi kere thy nin üst değil alt kadrosu çok iyidir.sadece pilot lar yoktur .teknik ,bilet satış,operation....gibi bölümler vardır.thy 10 günlük bi periyodu planlayamıyor kimi atsam düşüncesiyle siz 15 seneden bahsediyorsunuz.Haber yaparken biraz ciddi olalım .yalakalık başka tabii....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000